Beleggen in climate tech: hier liggen de kansen

Door Lucia Rodenburg op 7 februari 2022 17:50 | Views: 14.864

Beleggen in climate tech: hier liggen de kansen

Klimaatverandering en de energietransitie vormen de grote uitdagingen van deze tijd. Maar omdat er zulke grote bedragen in geïnvesteerd worden, liggen er ook mooie beleggingskansen. Vincent Juvyns, Global Market Strategist bij J.P. Morgan Asset Management, legt uit waar die precies te vinden zijn.

Binnen de Climate Change Solution Strategy is J.P. Morgan Asset Management op zoek naar bedrijven die producten of diensten bieden om CO2-uitstoot tegen te gaan. Deze bedrijven kunnen uit allerlei sectoren en regio’s komen, en kunnen variëren van mega- tot smallcaps.

"Climate tech-bedrijven bieden oplossingen voor bijvoorbeeld de energiesector", zegt Juvyns. "Dan denk je in eerste instantie aan bouwers van windmolens en zonnepanelen, maar het gaat veel breder. En het is ook niet alleen de energiesector; ook landbouw, vastgoed en transport zijn hierbij betrokken. Allerlei soorten bedrijven kunnen dus interessant zijn. Denk aan fabrikanten van isoleringsmateriaal, bedrijven die met nieuwe typen meststoffen op de markt komen, of makers van vleesvervangende producten.”

Lastig navigeren op de beurs

Juvyns erkent dat het momenteel lastig navigeren is op de beurs vanwege de stijgende rente. "En dat zal nog wel even zo blijven, totdat de Fed effectief verhoogt. Wij hebben het risico iets teruggeschroefd, maar dit is ook het moment om te kijken welke aandelen misschien te streng zijn afgestraft. En dan zijn climate tech-bedrijven interessant, want je weet zeker dat beleidsmakers wereldwijd fors zullen blijven investeren in de energietransitie."

"In de VS wordt veel geïnvesteerd in infrastructuur, waaronder ook in laadpalen voor elektrische wagens. En denk aan het Juncker Plan (het EU-investeringsplan voor infrastructuur) en de Green Deal. En dit is nog maar het begin. Niet alleen overheden steken veel geld in de energietransitie, wij als consumenten ook."

Enkele bedrijven als voorbeeld

Welke namen zouden dan interessant kunnen zijn? De expert wijst op een aantal bedrijven die zijn opgenomen in het Climate Change Solutions Fund van J.P. Morgan Asset Management. We pikken er drie Europese uit. Deze kunnen als voorbeeld dienen voor beleggers die op zoek zijn naar kansrijke namen in de energietransitie.

Signify

Ten eerste de Nederlandse lichtspecialist Signify. Aangezien 13% van de elektriciteit wereldwijd wordt gebruikt voor verlichting, kan Signify met zijn energiezuinige LED-lampen duidelijk bijdragen aan energiebesparing. Al 84% van de omzet komt uit duurzame producten. Het bedrijf heeft de Signify Green Switch gelanceerd om de vijf doelen uit de Europese Green Deal te kunnen bereiken. Daarnaast is het bedrijf leidend in de markt voor verlichting op zonne-energie. Denk aan de Philips LifeLight, een draagbare lantaarn op zonne-energie, gemaakt voor regio’s waar geen of weinig elektriciteit voorhanden is. 

Volkswagen 

Volkswagen heeft zichzelf opnieuw uitgevonden na het dieselschandaal in 2015 en is nu een van de toonaangevende bedrijven in de markt voor elektrische auto’s. Het doel van Volkswagen is om in 2025 zo’n 20 tot 25% van de wagens in het aanbod elektrisch te hebben, en om 45% minder afval te hebben. Ook Volkswagen heeft zich vastgelegd aan de klimaatdoelen uit het Parijs-akkoord.

Schneider Electric

Schneider Electric is een voorloper op het gebied van energie- en automatiseringsoplossingen voor huizen en bedrijven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de cloud en het internet of things. Schneider is in 2021 gestart met Climate Change Advisory Services, een primeur, waarmee het bedrijf zijn expertise deelt op het gebied van duurzaamheid en climate action. Veel van de klanten van Schneider zijn genoteerd aan de STOXX Global Climate Change Leaders Index.

Zie ook: 5 manieren om te investeren in de strijd tegen klimaatverandering

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront