Perfect storm voor grondstoffen: 7 spannende aandelen

Door Redactie op 21 maart 2022 09:30 | Views: 23.788

Perfect storm voor grondstoffen: 7 spannende aandelen

Grondstoffenaandelen zijn gewild en kunnen ook nog aantrekkelijke dividendinkomsten opleveren, schrijft Ian Bezek. Hij selecteert er 7 voor ons op US News Money, met een minimaal dividendrendement van 3% en enkele uitschieters in de dubbele cijfers.

In het tweede decennium van deze eeuw waren grondstoffen totaal uit de gratie. De grote Chinese supercyclus eindigde, met een dalende vraag naar grondstoffen tot gevolg. Toen ging de hele grondstoffensector in een lange winterslaap.

Perfect storm

Maar alles kan veranderen. Een pandemie, verstoorde toeleveringsketens en een oorlog in Oekraine. Voeg daar nog een hoge inflatie aan toe en het is een perfecte situatie voor grondstoffenaandelen. Bezek zet zeven grondstoffenaandelen met opwaarts potentieel en geweldige dividendrendementen op een rij.

  • Exxon Mobil 
  • Rio Tinto 
  • Vale 
  • Southern Copper 
  • LyondellBasell Industries 
  • B2Gold 
  • Enviva 

Exxon Mobil – anticyclisch investeren betaalt zich uit

Exxon Mobil behoeft weinig introductie. Wat het bedrijf onderscheidt van zijn concurrenten, is de bereidheid te blijven investeren tijdens een cyclus. Dat deed het in Guyana in het tweede decennium van deze eeuw. In 2020 weerstond Exxon Mobil de roep om het dividend te verlagen.

Nu gaat het weer de goede kant op met Exxon Mobil en liggen er recordwinsten in het verschiet. Die zijn grotendeels te danken aan de anticyclische investeringen van het afgelopen decennium. Ondertussen verhoogt Exxon Mobil zijn toch al royale dividend, waardoor aandeelhouders nog meer kunnen profiteren van deze nieuwe oliehausse. Het huidig rendement bedraagt 4,2%.

Rio Tinto – breed gespreid, maar uranium springt eruit

Rio Tinto is een van 's werelds grootste gediversifieerde metaalbedrijven. Het bezit zowel mijnen als raffinaderijen en smelterijen. Het bedrijf stamt uit 1873 en bloeit tot op de dag van vandaag ondanks de volatiliteit en het cyclische karakter van de mijnbouwsector. Deels is dat te danken aan de brede blootstelling van Rio Tinto aan metalen, waaronder koper, ijzer, goud en uranium.

De uraniummarkt is fors gestegen als gevolg van sancties en politieke onzekerheid in Rusland. Kazachstan is een grote uraniumproducent en eventuele problemen daar kunnen de uraniumprijs laten exploderen. Daarnaast profiteert Rio Tinto ook bij de andere metaalactiviteiten. Het huidige rendement bedraagt 10,9%.

Vale – dubbelcijferig dividendrendement

Vale is een Braziliaans mijnbouwbedrijf, een van de grootste producenten van ijzererts en nikkel ter wereld. De prijs van nikkel is onlangs geëxplodeerd vanwege een historische short squeeze. De handel werd tijdelijk opgeschort.

Vale genereert torenhoge winsten, wat resulteert in een koers-winstverhouding van minder dan 4. Analisten waarderen het aandeel op 7x de toekomstige winst, wat nog steeds goedkoop is. Het bedrijf keert een extravagant dividend uit. De winst zal in de toekomst zeker dalen. Maar op dit moment draait Vale op volle toeren. Het huidige rendement kent dubbele cijfers: 14%.

Southern Copper – koper cruciaal in de groene revolutie

Southern Copper is een van 's werelds grootste kopermijnbedrijven, vooral actief in Peru en Mexico. De koperprijs is bezig aan een stevige opmars en Southern Copper kan uitblinken in 2022. Koper is essentieel voor moderne elektronica en basisinfrastructuur. Het speelt een cruciale rol in de groene revolutie, aangezien koper wordt verwerkt in producten zoals batterijen en zonnepanelen.

Het Oekraïense conflict schudt de wereld wakker over de afhankelijkheid van Russische energie, waardoor de vraag naar koper verder zal toenemen. En Southern Copper zal een groot deel van de oplossing zijn. Het rendement bedraagt momenteel 5,4%. 

LyondellBasell Industries – gespreid bedje met agrotextiel 

LyondellBasell Industries is een multinational, die een groot aantal chemicaliën en kunststofproducten produceert. Daarnaast exploiteert het een grote olieraffinaderij in Texas, waardoor het een volledig gamma van geraffineerde aardolieproducten kan produceren. Van bijzonder belang is de productie van agrotextiel, wat wordt gebruikt voor gewasbescherming en bodemverbetering.

Door de situatie in Oekraïne komt de reguliere graanvoorraad in de wereld onder druk te staan. Dit maakt het noodzakelijk om de oogsten in de rest van de wereld te maximaliseren. Daarvan kan LyondellBasell profiteren. Voorlopig worden de aandelen verhandeld tegen minder dan 7x de winst, met een actueel rendement van 4,4%.

B2Gold – veilige haven in geopolitieke storm

B2Gold is een brede onderneming in edelmetalen. Het exploiteert mijnen in de Filippijnen, Mali en Namibië en ontwikkelt projecten in Latijns-Amerika. Het bedrijf heeft zijn goudproductie de afgelopen jaren enorm zien groeien. In de afgelopen weken presteren goudmijnexploitanten echter minder goed dan goud.

De goudprijs bereikte nieuwe pieken na de inval in Oekraïne, maar het aandeel B2Gold is nog steeds ver verwijderd van zijn hoogtepunt. B2Gold wordt nu verkocht voor ongeveer 11x de winst en biedt een redelijk dividendrendement van 3,5%. Als de geopolitieke spanningen toenemen, kan het aandeel een veilige haven zijn voor beleggers.

Enviva – houtpellets bieden genoeg waarde

Het aandeel Enviva is misschien wel de meest milieubewuste keuze van deze lijst. Het bedrijf produceert houtpellets. Een duurzaam alternatief voor steenkool voor energieopwekking. Bio-energie wordt gezien als een belangrijke overbrugging van fossiele brandstoffen naar volledig groene energie.

Enviva is de voorbije maanden sterk gestegen en koerst ondertussen 65% hoger dan vorig jaar. Maar er is nog meer opwaarts potentieel. Nu de prijzen van steenkool, aardgas en olie door het dak gaan, zijn mensen wanhopig op zoek naar een alternatief dat snel kan worden ingezet. Gelukkig is er geen tekort aan bomen die voor biomassa kunnen worden gebruikt. Enviva heeft ook een royaal dividendbeleid, het huidige rendement voor beleggers in een groene toekomst bedraagt 4,4%.

Zie ook: 'Energietransitie legt kiem voor grondstoffensupercyclus'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.