33 redenen om niet te beleggen

Door Redactie op 5 mei 2022 08:30 | Views: 18.179

33 redenen om niet te beleggen

Er zijn legio redenen te bedenken om niet te beleggen, maar uiteindelijk is het toch altijd beter om het wel te doen. Volgens Nick Kirrage, fondsbeheerder bij Schroders, bestaat er geen perfect instapmoment, maar wijst data wel uit dat beleggen op de lange termijn meer oplevert dan sparen.

Beleggen gaat altijd gepaard met risico. Beleggers worden behoorlijk op de proef gesteld met oorlogen, natuurrampen, pandemieën, economische recessies en wat al niet meer. U zou er moedeloos van worden en bijna niet meer durven te beleggen. 

Verliesaversie

Voor dit verschijnsel hebben gedragswetenschappers een naam: verliesaversie. De psychologische pijn van verlies voelt ongeveer twee keer zo sterk als het plezier dat aan winst wordt beleefd.

De afgelopen vier decennia zijn er tal van schokken en crashes op de aandelenmarkten geweest. Schroders onderzocht wat er gebeurde na die schokgolven. De Russische inval in Oekraïne en de pandemie liggen natuurlijk nog het meest vers in het geheugen. Toen zijn er grote dagverliezen geleden, maar die dalingen waren nog bescheiden ten opzichte van andere correcties sinds 1989.

Bekijk ook: 7 geruststellende gedachten bij tegenwind op de beurs

Heftige dalingen in de afgelopen decennia

De wereldwijde financiële crisis van 2008 leidde tot de ergste wereldwijde recessie sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. In dat jaar is de FTSE All-Share met 30% gedaald, het slechtste jaarrendement sinds 1989. 

In 2001 daalde de FTSE All-Share index met 13%. Dit was na het uiteenspatten van de dotcom-zeepbel aan het eind van de jaren negentig. Het viel ook samen met de aanslagen op het World Trade Centre in New York in september van dat jaar. De periode werd ook gekenmerkt door een wereldwijde economische inzinking. De FTSE All Share index daalde met 22% tot eind 2002.

De tabel toont genoeg wereldwijde gebeurtenissen die beleggers in een van die jaren hadden kunnen afschrikken. Volgens Nick Kirrage van Schroders verliezen we al snel het zicht op wat er in het verleden is gebeurd. "Ingegeven door angst doen ze soms dingen die hun persoonlijke rijkdom nog jaren kan schaden", zoals Kirrage het omschrijft.

Er bestaat geen perfect moment

Want beleggers die voor cash kozen, zagen hun spaargeld door inflatie worden uitgehold, in een periode waarin de aandelenmarkt een opleving kende. Moraal van het verhaal: er bestaat geen perfect moment om geld in de aandelenmarkt te steken. Wie daarop wacht, is op de lange termijn waarschijnlijk slechter af dan degene die zijn geld in de tussentijd heeft laten werken.

Zie ook: Blijf beleggen, zelfs in tijden van grote marktschommelingen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.