Doffe ellende op de beurs: koop goud- en zilveraandelen!

Door Belegger.nl op 16 mei 2022 12:30 | Views: 17.446

Doffe ellende op de beurs: koop goud- en zilveraandelen!

In onrustige tijden is goud de eerste veilige haven voor beleggers waaraan gedacht wordt. Maar goud- en zilveraandelen hebben de afgelopen weken een wisselvallig beeld laten zien. Daardoor vragen beleggers zich af hoe het verder gaat, zeker nu de Fed de rente omhoog schroeft.

InvestorPlace verzamelde drie goud- en zilveraandelen met een aanzienlijk groeipotentieel: Barrick Gold, Hecla Mining en Newmont.

De financiële en economische onzekerheid in combinatie met de oorlog in Oekraïne geeft goud- en zilveraandelen de wind in de rug. Dit zijn in het kort de argumenten voor deze drie aandelen:

  • Barrick Gold beschikt over nieuwe en uitgebreide locaties in Pakistan en de Dominicaanse Republiek met een aanzienlijk groeipotentieel.
  • Hecla Mining voerde de zilverproductie op tot recordhoogte, in combinatie met een rijk gevulde pijplijn van nieuwe mijnbouwoperaties.
  • Newmont kan op termijn profiteren van recente overnames in Canada en Zuid-Amerika.

Er is veel onzekerheid in de wereld. Daar profiteert doorgaans de goudprijs van. De Philadelphia Gold and Silver Index is bijvoorbeeld dit jaar met zo’n 6% gestegen, maar noteert weer zo’n 15% onder de piek van 18 april. De goudprijs in het afgelopen jaar met bijna 5% gestegen, terwijl de zilverprijs met zo’n 4% is gedaald. 

De oorlog in Oekraïne zette beleggers begin april aan tot het kopen van zilver en goud. Maar de vraag wordt tegelijk gedrukt doordat China - een van de grootse verbruikers van deze edelmetalen - de markten van Shanghai en Beijing blijft afsluiten.

Historisch gezien hebben goud- en zilverprijzen de neiging te dalen wanneer de rente stijgt. De Federal Reserve is voornemens om de rente in hoog tempo te verhogen. Dat maakt beleggers onzeker hoe het verdergaat met de edelmetalen. Maar hieronder zijn drie goud- en zilver aandelen waar veel potentieel in zit.

Barrick Gold breidt uit 

Barrick Gold staat bovenaan het lijstje. Het is een breed gespreide goud- en kopermijnbouwer, met mijnen in achttien landen verspreid over vier continenten.

De mijnbouwer kondigde onlangs een samenwerking aan met de Pakistaanse regering om Reko Diq te ontwikkelen. Dat is een van 's werelds grootste koper- en goudmijnen. Bovendien werkt het aan uitbreiding van het Pueblo Viejo complex in de Dominicaanse Republiek. De levensduur van die mijn wordt daarmee verlengd tot 2040.

Het aandeel is met zo’n 14% gestegen in het afgelopen jaar en genereert een dividendrendement van 1,88%. De aandelen worden verhandeld tegen 18,96 keer de verwachte winst en 3,31 keer de verwachte omzet. Het gemiddelde koersdoel voor Barrick Gold staat op 28,50 dollar over 12 maanden.

IEX-analist Paul Weeteling is goed te spreken over Barrick Gold. "Het blijft onze favoriete goudproducent, dankzij het sterke management, een nettokaspositie en een lage kostprijs. Barrick Gold dekt in tegen allerlei soortig onheil." Lees hier de volledige IEX Premium-analyse.

Hecla Mining beschikt over veelbelovende pijplijn

Hecla Mining is het grootste zilvermijnbedrijf in de Verenigde Staten, met een lange geschiedenis die teruggaat tot 1891. Momenteel exploiteert het bedrijf twee zilvermijnen en een goudmijn. Maar daarnaast beschikt het bedrijf over een rijk gevulde pijplijn voor nieuwe mijnen. Twee nieuwe mijnen bevinden zich in een pre-ontwikkelingsstadium en dertien mijnen in de exploratiefase. Het meest recente exploratierapport spreekt over elf veelbelovende mijnen.

Het aandeel is met zo’n 12% gedaald in het afgelopen jaar. Bovendien genereert het een dividendrendement van 0,55%. De aandelen worden verhandeld tegen 55 keer de verwachte winst en 3,5 keer de verwachte omzet. Het gemiddelde koersdoel bedraagt 6,75 dollar over 12 maanden.     

Newmont verwacht veel van Canada en Peru

De top drie wordt gecomplementeerd door Newmont. Dat is een van de grootste edelmetaaldelvers ter wereld. Naast grote goudmijnen beschikt ook over een brede portefeuille met belangen in koper, zilver, zink en lood. De mijnbouwgigant heeft in totaal 14 operationele mijnen in Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Afrika.

Het management meldde onlangs vooruitgang in twee nieuwe mijnbouwlocaties in Brits Columbia en Yukon. Verder koopt Newmont het resterende belang in de Yanacocha-mijn in Peru, waar het al een belang van 43,65% in had. Deze deal stelt Newmont in staat om de enorme mijn uit te breiden en aanzienlijke hoeveelheden koper en goud te delven.

Het aandeel is met bijna 12% gestegen op jaarbasis en levert een dividendrendement van 3,22% op. De aandelen worden verhandeld tegen 17,7 keer de verwachte winst en 4,7 keer de verwachte omzet. Het gemiddelde koersdoel staat op 80 dollar over 12 maanden.   

Lees ook: Is zilver een betere bescherming tegen inflatie dan goud?

Reacties

2 Posts
Minneke poes
0
De Philadelphia Gold and Silver Index is bijvoorbeeld dit jaar met zo’n 6% gestegen... euh, gedaald zal je bedoelen!
Bodemvisser1956
0
Ik hou het liever liever op Uraniumaandelen.Staan zeer aantrekkelijke. Er zal nog gevochten worden wegens een tekort aan Uranium. voor
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront