De 5 stadia van rouw in een bearmarkt

Door Belegger.nl op 23 mei 2022 08:35 | Views: 8.351

De 5 stadia van rouw in een bearmarkt

Aandelenmarkten ondergaan een correctie. Officieel zitten we in een bearmarkt voor aandelen en die is echt nog niet voorbij, schrijft MarketWatch. Sterker nog, het kan nog wel even duren.

Dat komt omdat veel beleggers veel meer bezig zijn met de vraag wanneer en waarin zij kunnen beleggen dan zich zorgen te maken over de mogelijkheid van verdere en scherpe dalingen.

Bearmarkt-rally

Natuurlijk kunnen de Amerikaanse aandelenmarkten een indrukwekkende rally inzetten vanaf de huidige niveaus. Als dat gebeurt, is het eerder een bearmarkt-rally dan het begin van een nieuwe bullmarkt, die de koersen naar nieuwe all time highs brengt.

De geschiedenis leert dat, wanneer de huidige bearmarkt de bodem bereikt, weinig beleggers zelfs maar aan die mogelijkheid denken. Ofwel letten zij niet op, omdat ze zo neerslachtig zijn geworden en de handdoek in de ring hebben gegooid, ofwel beschouwen ze elk teken van herstel als een valstrik.

De reacties van bearmarkt-beleggers zijn vergelijkbaar met wat psychologen de vijf stadia van rouw noemen: ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en acceptatie. 

Hoe werkt dat bij beleggers?

1. Ontkenning

In dit eerste stadium is de heersende opvatting dat de zwakte van de aandelenmarkt niets meer is dan een koopkans. In plaats van boos te worden blijven beleggers tamelijk optimistisch, omdat de terugval van de markt een kans biedt om aandelen goedkoper te kopen dan het geval zou zijn geweest als de bullmarkt was blijven voortduren.

2. Woede

Ontkenning wordt steeds moeilijker vol te houden naarmate de daling van de markt doorzet. De stemming van beleggers slaat om in woede. Zo’n daling is oneerlijk en beleggers hebben de neiging de daling te zien als een persoonlijke belediging. Alsof het de markt iets kan schelen of u of ik geld zou verliezen.

3. Onderhandelen

In deze fase zoeken beleggers uit of ze hun levensstijl nog wel kunnen handhaven ondanks de klappen die hun portefeuille heeft opgelopen. Gepensioneerden herzien hun financiële plannen. Beleggers geven een nieuwe auto of vakantie op en romen hun budget wat af, zolang ze maar niet echt hoeven te bezuinigen.

4. Depressie

Naarmate de markt verder wegzakt, dringt het besef door dat het onvoldoende is om het vlees van de botten te schrapen. Ingrijpende veranderingen in levensstijl zijn nodig. Mensen werken langer door dan oorspronkelijk gepland en gepensioneerden gaan weer aan het werk.

5. Aanvaarding

In deze laatste fase gooien beleggers de handdoek in de ring. Ze geven zich over. Het is niet anders. We accepteren dat we in een bearmarkt zitten en beleggers fantaseren er zelfs niet meer over wanneer deze zal eindigen. Ze behandelen elk teken van herstel als een rally voor goedgelovige beleggers, die in de markt stappen om vervolgens weer geld te verliezen bij een volgende daling.

Waar we nu staan in deze cyclus

Het ziet ernaar uit dat we pas in het tweede stadium zitten. Er zijn natuurlijk individuele uitzonderingen, want niet alle beleggers gaan even snel. Maar het overgrote deel van de beleggers ziet de terugval als een koopkans (fase één) of vindt de zwakte van de markt zeer onrechtvaardig (fase twee).

Beleggers moeten ook echt deze stadia doorlopen. En dan zitten we dichtbij het einde. Het is niet voldoende om te zeggen dat je de handdoek in de ring hebt gegooid, om vervolgens snel weer enthousiast in de markt te springen bij het eerste teken van herstel. Zo'n reactie is niet meer dan een vermomming van de eerste fase, dan een teken dat we al in het laatste stadium zitten.

Er zijn stemmen die beweren dat we tekenen zien van aanvaarding op Wall Street. Als dat echt is, zou dat een bewijs zijn dat we in fase vijf zitten. Maar pas op; wordt de handdoek echt in de ring gegooid, dan is men er niet eens mee bezig om dat te erkennen. De belangrijkste kenmerken van echte aanvaarding zijn apathie en onverschilligheid.

Niet alle dalingen doorlopen alle vijf stadia, net zoals niet alle correcties uitmonden in grote bearmarkten. Dus deze discussie betekent niet dat de markt nog veel verder te dalen heeft. Maar het kan goed zijn dat alle argumenten van de optimisten een teken zijn dat we nog in de vroege stadia van verwerking zitten.

Zie ook: Bearmarkten, hoe lang duren die eigenlijk?

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront