Deze aandelen gaan door het putje in de bitcoin-moesson

Door Belegger.nl op 16 juni 2022 08:40 | Views: 12.962

Deze aandelen gaan door het putje in de bitcoin-moesson

De cryptomarkt trilt op zijn grondvesten. Is deze stortbui een voorbode van een kille cryptowinter? Aandelen van bedrijven met blootstelling aan cryptocurrency worden meegesleurd in het bloedbad, schrijft Carleton English.

Bitcoin is dit jaar met meer dan 50% gedaald. Dat is zelfs voor crypto-enthousiastelingen te gortig. Lange tijd werd ontkend dat er een langdurige periode van lage prijzen - een cryptowinter - aan zou komen.

Maar toen crypto-kredietverstrekker Celsius alle tegoeden bevroor en Coinbase aankondigde dat het bijna een vijfde van zijn personeel ontsloeg, drong het besef toch wel door dat het stormt op de cryptomarkt.

Een aantal bedrijven heeft veel blootstelling aan crypto. Die worden daarom meegetrokken in de malaise. English zet op Barron’s een aantal van deze aandelen op een rij.

Bitcoinbedrijven

Coinbase
De volatiliteit op de cryptomarkt heeft zijn weerslag op bedrijven met blootstelling aan crypto’s. Cryptocurrency-uitwisselingsplatform Coinbase zag zijn koers dit jaar al met 80% dalen, veel meer dan de prijsdaling van bitcoin.

Al eerder verklaarde het bedrijf dat de volatiliteit in cryptocurrencies van invloed is op zijn financiën. In goede tijden is het winstgevend, maar verliezen doemen op in slechte tijden. Analisten van J.P. Morgan Securities verlaagden deze week hun advies en het koersdoel voor het aandeel Coinbase.

Marathon Digital
Marathon Digital Holdings is net als Coinbase nauw verbonden met het wel en wee van cryptocurrencies. Het cryptomijnbedrijf zag zijn aandelenkoers dit jaar met zo’n 80% dalen.

MicroStrategy
Hoewel MicroStrategy eigenlijk een softwarebedrijf is, heeft het forse blootstelling aan bitcoin. MicroStrategy heeft geld geleend om te investeren in bitcoin. Het wilde zich daarmee indekken tegen inflatie.

Op 31 maart bezat het bedrijf 129.218 bitcoins, die op dat moment gewaardeerd werden op 5,9 miljard dollar. De daling van de bitcoinprijs sleept de koers van MicroStrategy (-70%) mee omlaag.

Overige bedrijven en financials

Tesla is 400 miljoen dollar minder waard geworden, maar het zijn niet alleen bedrijven met grote blootstelling aan bitcoin die hun aandelenkoersen hebben zien kelderen. Ook chipmakers en financiële bedrijven lijden eronder. En sowieso was van vrijwel de hele techsector de koers al aan het dalen, omdat de stijgende rente concurreert met de winsten die vaak nog in de toekomst liggen.

Maar dat financiële bedrijven hun klanten steeds meer gelegenheid geven om crypto’s te verhandelen en aan te houden - met wisselend succes - betekent dat ook hun koersen meedeinen met het cryptocurrency-sentiment.

Nvidia
Nvidia is al lang een populair aandeel voor beleggers die blootstelling zoeken aan cryptocurrency's, omdat de grafische kaarten van de chipmaker worden gebruikt voor het delven ervan.

Nvidia erkent zijn correlatie met cryptomarkten, maar heeft slechts beperkt zicht op hoeveel van de vraag naar zijn producten afkomstig is vanuit de cryptomijnsector. De aandelenkoers is dit jaar met 46% gekelderd.

Block
Eind maart bezat Block, eigenaar van o.a. Cash App en Spiral (voorheen Square Crypto), 365,5 miljoen dollar in bitcoins. Bij de laatste cijferpresentatie erkende Block dat de inkomsten en brutowinst ui de bitcoin-activiteiten kunnen schommelen als gevolg van de vraag en prijsbewegingen. Toen was 40% van de inkomsten van het bedrijf gekoppeld aan bitcoin, terwijl een jaar geleden de cryptocurrency goed was voor 70%.

Het aandeel Block koerst dit jaar 60% lager. Dat is een gevolg van de volatilitet van bitcoin en vrees voor concurrentie van Apple.

PayPal Holdings
Ook betalingsbedrijf PayPal heeft de koers dit jaar met 60% zien dalen door de bezorgdheid over crypto's en de vrees voor toenemende concurrentie van Apple. PayPal biedt gebruikers sinds kort de mogelijkheid om crypto's over te maken naar andere digitale portemonnees en beurzen.

Analisten zijn niet zo enthousiast over de activiteiten van PayPal op de cryptocurrencymarkt. Volgens hen zouden de marges van het bedrijf verbeteren als PayPal die crypto-activiteiten zou afbouwen.

Robinhood Markets
Vorig jaar stond Robinhood volop in de belangstelling door de hype rond meme-aandelen, opties en cryptocurrencies. Dit jaar is het aandeel 60% minder waard geworden - deels door het feit dat cryptocurrencies hun glans verloren, en ook voor een deel doordat kleine beleggers minder handelen.

De omzet in het eerste kwartaal viel de helft lager uit dan een jaar geleden, en de inkomsten uit opties en cryptovaluta's daalden met bijna 40%.

Silvergate Capital
De koers van het aandeel Silvergate Capital is dit jaar met 70% gedaald. Dat weerspiegelt de zorgen over de duikvlucht van crypto’s: de bank staat bekend om zijn focus op digitale valuta’s. Het digitale klantenbestand is gegroeid tot meer dan 1.500 klanten aan het einde van het eerste kwartaal. Dat is een stijging met 40% ten opzichte van vorig jaar.

Signature Bank
De koers van Signature Bank is dit jaar met 45% gezakt. Dat is veel meer dan de gemiddelde koersdaling in de bankensector, en deels te wijten aan de blootstelling aan crypto's.

Signature Bank kwam als eerste met een op blockchain gebaseerd digitaal betalingsplatform, wat een last kan zijn als het tegenzit op de cryptomarkt.

SVB Financial
SVB Financial heeft een zware klap gekregen door de terugval in beursintroducties en durfkapitaalinvesteringen. Het aandeel noteert dit jaar 40% lager. SVB prijst zichzelf aan als de bankier voor de innovatie-economie. Tegenwind bij de cryptocurrencies is daarom ook slecht voor deze bank uit Silicon Valley.

Lees ook: 7 vluchtheuvels tijdens een bearmarkt

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront