JP Morgan voorziet superzomer voor grondstoffen

Door Belegger.nl op 20 juni 2022 08:50 | Views: 13.858

JP Morgan voorziet superzomer voor grondstoffen

Grondstoffen kunnen deze zomer weleens flinke rendementen gaan opleveren vanwege een krap aanbod en lage voorraden. Dat stelt JP Morgan Chase & Co in de halfjaarlijkse outlook, waarover Bloomberg schrijft.

Gemiddeld kunnen de rendementen oplopen naar 10% aan het einde van de zomer en 5% aan het einde van het jaar.

Olie naar 150 dollar

De volatiliteit zal hoog blijven en de olieprijs kan op korte termijn naar 150 dollar per vat, zo staat in het rapport te lezen. Het wereldwijde aanbod van olie is krap omdat er veel minder geproduceerd wordt in Rusland en China, terwijl er veel vraag is naar benzine en diesel vanuit de transportsector.

"Krappe voorraden maken de markt kwetsbaar voor onverwachte verstoringen in de aanvoer. Denk aan de protesten in Libië, slechte oogsten in de VS en een actief orkaanseizoen waardoor raffinaderijen in de Golf van Mexico misschien wel moeten sluiten", schrijven de analisten. De hele sector blijft daarom een buy, stellen zij. 

Graan: weinig zicht op wanneer Oekraïne weer up and running is

Wat betreft landbouw is er volgens JP Morgan 'weinig zicht' op wanneer de graanproductie in Oekraïne - de op vier na grootste producent ter wereld - weer aantrekt. Landbouwgrondstoffen kunnen daarom wel een rendement van 30% opleveren.

Voor consumenten is het vooruitzicht dus weinig rooskleurig. De tijd van Inflatie en hoge prijzen voor voedsel energie is voorlopig nog niet voorbij. "In tegenstelling tot eerdere periodes met hoge voedselprijzen, zullen hoge prijzen op zich niet genoeg zijn om de schaarste op te lossen. Die schaarste zal aanhouden."

Lees ook: 'Energietransitie legt kiem voor grondstoffensupercyclus'

Waarde-aandelen profiteren

Volgens Fidelity kunnen op lange termijn waarde-aandelen goed profiteren van de supercyclus in grondstoffen. De transitie naar een groene economie leidt tot een enorme vraag naar nikkel, kobalt en lithium. "Als deze trend aanhoudt en uitmondt in een supercyclus voor grondstoffen, staan beleggers mogelijk voor een nieuw paradigma."

Onderstaande grafiek laat zien dat in zo’n omgeving waarde-aandelen doorgaans beter presteren dan groeiaandelen.

 

Lees meer: 'Groene energie goudmijn voor grondstof koper'

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront