'Nieuwe bullmarkt slechts enkele maanden van ons verwijderd'

Door Belegger.nl op 21 juni 2022 09:45 | Views: 18.103

'Nieuwe bullmarkt slechts enkele maanden van ons verwijderd'

We zitten nog slechts enkele maanden in deze bearmarkt en daarna kan alweer de volgende bullmarkt aanbreken, waarin de S&P 500 naar wel 6000 punten kan stijgen. Dat stelt Bank of America na een blik op de geschiedenis.

Aan alles komt een einde, zo ook aan bearmarkten. En het einde van de huidige bearmarkt kan weleens sneller komen dan we denken, als we afgaan op de overtuiging van Bank of America. 

De hoofdstrateeg van de bank, Michael Hartnett, neemt de geschiedenis als leidraad. De gemiddelde daling van bearmarkten is 37,3% over een tijdsspanne van 289 dagen. Als we dat doorrekenen, zou de ellende op exact 19 oktober 2022 over moeten zijn. 

Bekijk ook: Bearmarkten, hoe lang duren die eigenlijk?

Nieuw begin

En ieder einde markeert ook een nieuw begin. De bank wijst erop dat de gemiddelde bullmarkt veel langer duurt, gemiddeld wel 64 maanden, met een rendement van 198%. "In dat geval kan de S&P 500 naar 6000 punten stijgen", aldus Hartnett.

Extreem bearish sentiment: koopmoment?

Ondertussen is de bull and bear-indicator van Bank of America zo ver als maar kan teruggevallen. De meter staat nu op 0,0, wat een extreem bearish sentiment betekent. Dat gebeurde eerder in augustus 2022, in maart 2020, september 2015, september 2011 en in juli 2008. 

Een onvervalst koopmoment? Volgens Hartnett moeten we bij een S&P 500-niveau van 3600 punten gaan 'knabbelen', bij een niveau 3300 punten gaan bijten en bij een niveau van 3000 punten mogen we echt gaan 'schrokken'. Bank of America denkt in ieder geval dat de sell-off voorlopig nog niet voorbij is, zoveel is wel duidelijk.

Lees hierna: Hoe het op redelijk korte termijn weer goed kan komen met de aandelenmarkten

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront