Het voedseltekort neemt toe: deze bedrijven hebben oplossingen

Door Redactie op 1 augustus 2022 09:30 | Views: 10.623

Het voedseltekort neemt toe: deze bedrijven hebben oplossingen

Verzengende hitte, een pandemie en een oorlog in Oekraïne. Zelden heeft de wereld zo'n samenloop van rampen gezien, die een bedreiging vormen voor de voedselvoorziening. Barron’s zocht naar bedrijven die met hun innovatieve technologie de voedseltekorten kunnen bestrijden.

Al vóór de oorlog in Oekraïne stegen de voedselprijzen. Volgens de VN had bijna een op de drie mensen wereldwijd – in totaal 2,3 miljard mensen - in 2021 geen toegang tot voldoende voedsel, 350 miljoen meer dan vóór de pandemie. Naar schatting 702 miljoen tot 828 miljoen mensen in de wereld leden honger.

De Russische inval in Oekraïne verergerde het probleem, door de wereld af te snijden van de export vanuit dat land. En de extreem gestegen prijzen voor kunstmest bedreigen de oogstopbrengsten van volgend jaar. Het resultaat is een ongekende wereldwijde hongercrisis, aldus de Verenigde Naties. 

Er zijn tekenen dat het momentum aan het keren is, maar voedselzekerheid is een probleem dat volgend jaar niet zal verdwijnen, zegt Joyce Chang (JPMorgan), zij verwacht wel de wereldwijde voedselinflatie in het vierde kwartaal zal afnemen.

Landbouwtechnologie als oplossing

Bedrijven in landbouwapparatuur, zaaigoed en kunstmest kunnen de gevolgen van een wereldwijde crisis verzachten door te helpen meer voedsel uit minder land te halen en zo hun winsten op te voeren. Dit zijn voorbeelden van bedrijven die innovatieve technologie gebruiken om de voedselproductie efficiënter te maken.

Door de inzet van nieuwe technologie proberen deze bedrijven de voedselproductie efficiënter te maken. Deere en CNH Industrial maken bijvoorbeeld gebruik van drones, robotica en navigatiesystemen, samen met data-analyse, om de productie te verbeteren. Voor innovatie in de landbouwtechnologie is vorig jaar 10,5 miljard dollar aan durfkapitaal aangetrokken. Volgens de VN is 52% van alle landbouwgrond aangetast. Haim Israel (Bank of America) stelt dat de natuur nu 1,7 keer sneller gebruikt dan de biocapaciteit van de aarde kan regenereren. Hij zegt dat, uitgaande van de huidige trends, dit in 2030 zal zijn toegenomen tot 2 keer.

Risico op sociale onrust groeit

Het risico van onrust door voedselinflatie is groter dan het in tien jaar is geweest, zegt analist Peter Ceretti (Eurasia Group). Dit is al voelbaar in Sri Lank en Peru. Door de hogere voedselprijzen komen de voedselbanken in de VS onder druk te staan, omdat meer mensen in de rij staan voor hulp. Pieken in de voedselprijzen zijn nog pijnlijker voor landen met lage inkomens.

Beleidsmakers nemen maatregelen om de sociale onrust te beteugelen, maar die vormen een bedreiging voor de toch al gespannen begrotingssituatie van die landen. Het veiligstellen van de binnenlandse voedselvoorziening is een prioriteit, maar in sommige gevallen gaat dit ten koste van de vrije handel, waardoor tekorten en prijspieken verergeren. 

De Big Five voeden 60% van de mensen

Ongeveer 60% van de wereldvoedselproductie komt uit vijf landen: China, de VS, India, Brazilië en Argentinië. Gelijktijdige schokken in de graanproductie worden de komende decennia steeds waarschijnlijker als gevolg van extreme weersomstandigheden, vrezen consultants van McKinsey.

Wereldleiders zullen een gezamenlijke inspanning moeten leveren, omdat er ruwweg 60% meer voedsel nodig is dan in 2010 om de wereldbevolking van naar schatting 9,7 miljard mensen tegen 2050 te voeden, aldus de VN.

Een deel van de oplossing ligt in efficiëntere landbouw. Daardoor stijgt de vraag naar bedrijven zoals Deere en CHH Industrial. Zij staan voor de uitdaging om de efficiëntie verhogen door de landbouw radicaal te veranderen nu de landbouwgrond uitgeput raakt door frequentere droogtes, bosbranden en overstromingen.

Boeren met data van Deere

Deere heeft een dominante marktpositie. Daardoor is het bedrijf winstgevender dan zijn rivalen en beschikt het over een ruim R&D-budget. Dmitry Khaykin, fondsbeheerder van het ClearBridge Large Cap Value Fund, is positief over het aandeel. De zelfrijdende machines op het land moeten talent weglokken bij Google's Waymo.

Het verzamelen van data levert Deere een aantrekkelijk businessmodel op. Abonnementen maken nu minder dan 1% van de omzet uit, maar de topman denkt dat dit kan groeien tot 10% tegen het einde van het decennium, waardoor de business minder cyclisch wordt. Khaykin verwacht de komende jaren winststijgingen met 10% tot 15%.

CNH Industrial is bezig met inhaalslag

CNH Industrial is de rivaal van Deere en is een nog goedkopere optie. Het bedrijf verkoopt merken als Case en New Holland. In januari werden de landbouwactiviteiten afgesplitst van de vrachtwagens. Dat heeft de markt nog niet weten te waarderen, zegt David Herro van het Oakmark Global Select fonds.

Het aandeel is ongeveer 30% gedaald en het bedrijf is ondergewaardeerd. Het heeft succesvolle investeringen gedaan in precisielandbouw die belangrijk zijn voor de productiviteit. Volgens de topman van CNH is het concern bezig met een inhaalslag. Binnen een paar jaar wil het net zo goed of zelfs beter zijn dan Deere, klinkt het strijdvaardig. Analisten verwachten dat het nettoresultaat van het bedrijf dit jaar met 4% zal dalen ten opzichte van een jaar geleden, maar volgend jaar zal herstellen. Analisten zijn relatief optimistisch over het aandeel.

Corteva spint garen bij de spin-off 

Corteva investeert zwaar in onderzoek. Zo’n 8% van de omzet is bestemd voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van een nieuwe generatie technologie om gewasopbrengsten te verbeteren, productie te verhogen en de variabiliteit in de productie van jaar tot jaar te verminderen, ongeacht het weer.

Het bedrijf werd in 2019 afgesplitst van DowDuPont. Het is de combinatie van DuPont's Pioneer zaadbedrijf, dat genetisch gemodificeerde en conventionele zaden verkoopt aan boeren over de hele wereld, en Dow's gewaschemicaliënbedrijf. Corteva heeft zijn sterke marktpositie aangewend om een gestage omzet- en winstgroei te genereren. Analisten verwachten dat de omzet tussen 2022 en 2025 met gemiddeld 5% per jaar zal stijgen en dat de winst over dezelfde periode met gemiddeld 13% per jaar zal toenemen.

Kunstmestproducent ICL Group

Op de korte termijn zijn de kunstmestprijzen een van de grootste zorgen voor boeren. ICL Group produceert fosfaat- en kalimeststoffen, die niet zoals stikstof geproduceerd worden met aardgas. Analisten verwachten dat de omzet van ICL dit jaar zal uitkomen op 10,3 miljard dollar, tegen 7 miljard vorig jaar, door de stijgende kunstmestprijzen. De geschatte winst per aandeel in 2022 bedraagt 1,82 dollar, tegenover zo’n 60 cent in 2021.

De aandelen worden verhandeld tegen 5 keer de geschatte winst voor 2022. Abhay Deshpande van Centerstone Investors ziet het bedrijf als aantrekkelijk geprijsd, met een fors dividendrendement van 10%. De vrije kasstroom van het bedrijf heeft het dividend in de afgelopen jaren ruimschoots gedekt en dat zou ook in 2023 het geval moeten zijn. Aandelen van ICL Group stegen met 25% in het eerste kwartaal, maar dat veranderde toen de grondstoffenprijzen daalden. 

Landbouw-ETF of startups als alternatief

Beleggers kunnen ook van deze trends profiteren met behulp van een ETF, zoals de iShares MSCI Global Agriculture Producers ETF. Recent lanceerde iShares de Emergent Food & AgTech Multisector ETF, die belegt in bedrijven die de landbouwopbrengst verhogen, de efficiëntie van de voedselproductie verbeteren of de verspilling ervan verminderen, alternatieve eiwitten creëren die minder land en water gebruiken en producenten van duurzaam voedsel en verpakkingsmateriaal.

Ten slotte trekt ook een nieuwe groep van startende bedrijven de aandacht van beleggers. Op de korte termijn vormen de stijgende rente en de inflatiedruk een uitdaging, maar beleggers vinden bij startups nieuwere manieren om het voedselzekerheidsprobleem aan te pakken.

Bioceres Crop Solutions bijvoorbeeld produceert biologische alternatieven voor synthetische chemicaliën en droogtetolerante zaden. Verticale en indoor-landbouw verhoogt de productiedichtheid, is minder kwetsbaar voor klimaatverandering en maakt vaak gebruik van automatisering. Local Bounti verbouwt bladgroenten met behulp van verticale en kaslandbouw, terwijl Kalera big data en automatisering gebruikt om de opbrengsten van de slateelt te verbeteren. Deze drie bedrijven zijn op dit moment niet aantrekkelijk genoeg om te kopen, maar het is goed om hun technologieën in de gaten te houden.

Lees verder: 'Klimaatverandering brengt niet alleen ellende, maar ook mooie beleggingskansen'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.