ASML en Shell zijn favoriet onder beursexperts

Door Belegger.nl op 3 augustus 2022 10:45 | Views: 5.405

ASML en Shell zijn favoriet onder beursexperts

Van augustus en de komende zes maanden hoeven we niet veel te verwachten, zo vrezen de beursexperts die hebben deelgenomen aan de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam. ASML en Shell zijn favoriet. Philips, Arcelor Mittal en Just Eat Takeaway kunnen we volgens beleggingsprofs beter mijden.

Vorige maand toonden de beursexperts zich ook al somber. Maar dat pessimisme bleek onterecht. De AEX-index wist met maar liefst 10,7% op te lopen, ondanks de donkere wolken die boven Beursplein 5 hingen, zoals de oorlog in Oekraïne, de torenhoge inflatie, een dreigende recessie en renteverhogingen door centrale banken.

Slechts 21% van de experts verwacht dat de AEX in augustus gaat stijgen

Maar het is helaas alweer tijd om de slingers op te bergen, zo vrezen veel experts. Slechts 21% denkt dat de AEX in augustus zal stijgen. 40% verwacht een daling.

"De aandelen waren flink doorgeschoten naar beneden en dat verklaart de opwaartse correctie. Maar aan de fundamentele factoren is weinig veranderd. Als de koersen stijgen en er verandert verder niets, is het logische dat de experts somberder worden", geeft Van Zeijl als verklaring voor het pessimisme.

De stemming voor augustus is als volgt:

 • 21,1% is optimistisch (dat was vorige maand nog 30,0%)
 • 38,6% is neutraal (tegen 31,4% vorige maand)
 • 40,4% is pessimistisch (was 38,6%)
 • Saldo: -19,4% (was -8,6%)

Ook voor de rest van dit jaar zijn de experts somberder

Ook voor de komende zes maanden is het somberheid troef. 21% van de 57 deelnemende beleggingsprofs gaat uit van een stijging en 42% van een daling, waardoor het saldo uitkomt op -23%. Zo'n negatieve uitslag komt niet vaak voor. Volgens Van Zeijl zijn veel experts bang dat de winsten van bedrijven hard zullen dalen.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

 • 21,1%  is optimistisch (dat was vorige maand 27,1%)
 • 36,8% is neutraal (tegen 37,1% vorige maand)
 • 42,1% is pessimistisch (dat was 35,7%)
 • Saldo: -21,1% (was -8,6%

Particuliere beleggers zien het juist wél zonnig in

De visie van de beursexperts staat haaks op die van de 731 particuliere beleggers die onlangs deelnamen aan de Nationale Beleggerssentimentspeiling van IEX.

De Nationale Beleggerssentiment-indicator (voorheen IEX Bull/Bear-indicator genaamd) komt in augustus uit op 53,8 punten. Dat duidt op een bullish sentiment. 50 is neutraal, erboven is bullish en eronder bearish.

Lees ook: IEX: Beleggers zien het weer helemaal zitten

Dreigende recessie in Europa is grootste probleem

Van Zeijl was ook benieuwd wat de beursexperts als het grootste probleem zien in de tweede jaarhelft. Dit waren de keuzes:

 • De oorlog in Oekraïne
 • Een recessie in Europa
 • De centrale banken die vol op de rem gaan staan
 • De aanhoudend hoge inflatie
 • De vastgoedcrisis in China

Een dreigende recessie in Europa is met stip de grootste angst van de beursexperts: maar liefst 35% ligt hier het meest wakker van.

Hierna volgen de aanhoudend hoge inflatie (27%), het aantrekken van de monetaire teugels door centrale banken (17%) en de oorlog in Oekraïne (17%). Slechts 4% beschouwt de Chinese vastgoedcrisis als het grootste probleem.

Aandelenkeuzes juli: wisselend succes

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête is het overzicht van de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers. Hoe hebben de deelnemers aan de vorige peiling het ervanaf gebracht?

Niet geweldig, zo blijkt. Prosus en KPN maakten de hooggespannen verwachtingen niet waar, maar ASML en Unibail-Rodamco deden wél wat ze moesten doen: flink stijgen. Bij de floppers bleek alleen de keuze voor Philips juist. Just Eat Takeaway, Adyen en ArcelorMittal stegen tegen de verwachting in.

Per saldo gingen de toppers met 7,9% omhoog en de floppers met 12,0%. Een min van 4% dus, en dat is geen beste score.

Toppers juli
Rendement Floppers juli Rendement
Prosus +1,6% Just Eat Takeaway +18,1%
ASML +21,8% Randstad +6,6%
KPN -5,3% Philips -1,9%
Unibail-Rodamco-Westfield +13,4% ArcelorMittal +11,2%
    Adyen +25,7%

Keuzes voor augustus: ASML en Shell favoriet

Tot slot de keuzes voor augustus. Welke aandelen maken volgens de beursexperts komende maand een kans en welke kunnen we beter uit de weg gaan?

De koersstijgingen van ASML en Unibail-Rodamco-Westfield smaken volgens de experts duidelijk naar meer. Ook Shell gooit hoge ogen. ASMI en Aegon maken het favorietenlijstje compleet. Ook bij particuliere beleggers zijn ASML en Shell favoriet.

Philips, Just Eat Takeaway en de cyclische aandelen ArcelorMittal en Randstad gaan nog een ronde mee in het lijstje floppers. Daarnaast moeten we volgens de experts voorzichtig zijn met IMCD en AkzoNobel.

Ook hier zijn de experts en particuliere belegger het opvallend sterk met elkaar eens. Ook particuliere beleggers durven hun handen niet te branden aan Just Eat Takeaway, Philips en Randstad.

Toppers augustus
Saldo* Floppers augustus Saldo*
ASML 11 Philips -5
Shell 10 ArcelorMittal -5
Unibail-Rodamco-Westfield 2 Just Eat Takeaway -4
ASMI 2 IMCD -3
Aegon 2 AkzoNobel -3
    Randstad -3

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront