5 redenen voor een enorme uitverkoop in de komende weken

Door Belegger.nl op 17 augustus 2022 08:55 | Views: 21.169

5 redenen voor een enorme uitverkoop in de komende weken

Moge u leven in interessante tijden, is een bekende Chinese verwensing. En interessante tijden zijn het. Er zijn ook periodes dat de S&P 500 maandenlang uitslagen van minder dan 1% per dag kent. Dat is niet nu. En het is ook niet omhoog.

Problematisch is dat - laten we het beestje bij de naam noemen - slechte aandelen, die nog steeds 80% of 90% onder hun top staan, zo hard pieken. Dat komt, schrijft Cody Willard op Marketwatch, doordat shorters gedwongen worden de aandelen tegen hogere prijzen terug te kopen dan ze van plan waren. Met de kwaliteit van de bedrijven heeft het niets te maken.

Willard voorziet een enorme uitverkoop de komende weken, en geeft daarvoor vijf redenen:

1. Het monetaire beleid sinds 2009 heeft een bubbel veroorzaakt

Quantitative Easing, ofwel geld bijdrukken, was de weg die de centrale banken kozen uit de financiële crisis van 2009. Een groot deel van dat geld belandde in de aandelenmarkten. Nu de Fed en andere centrale banken de omgekeerde beweging van Quantitative Tightening hebben ingezet om de inflatie te bestrijden, is de kans dat de koersen omhoog blijven gaan niet zo heel groot.

2. This time it's different

De afgelopen decennia zijn centrale banken meer bezig geweest met het bestrijden van de deflatie die door vergrijzing, technologische ontwikkeling en mondialisering werd veroorzaakt. Of we zo makkelijk naar die omstandigheden zullen terugkeren, is nog maar de vraag.

3. De waarderingen zijn nog steeds te hoog

Voormalige hoogvliegers die dit jaar zijn gecrasht, zijn ten opzichte van de winst die ze maken nog steeds te duur. Veel geld is ingezet op winsten die veelbelovende techbedrijven in de toekomst gaan maken, maar nu de rentes oplopen, zeker in de VS, zijn er zekerder manieren om rendement te maken.

4. Crypto is onderdeel van dezelfde bubbel

Er zijn zeker nuttige toepassingen te bedenken voor de blockchain, en dat er voor het gebruik daarvan geld kan worden gevraagd in de vorm van tokens ligt voor de hand. Dat is de enige werkelijke waarde van cryptovaluta. De rest is lucht. En pas als de cryptomarkt klaar is met crashen, kunnen de tech-aandelen weer omhoog, meent Willard.

5. De hebzucht is terug

Een aandeel dat 90% onder zijn top noteerde en 50% stijgt, noteert nu 85% onder zijn top. Ga er maar vanuit dat het daar nooit meer terugkomt. Als de rest van de markt dat ook beseft, komen de koersen weer net zo hard naar beneden.

Wat nu?

Voor Willard is de huidige opleving van de koersen duidelijk een bear market rally. Het goede nieuws is dat u uw meme-aandelen met iets minder verlies kunt verkopen. En wat de weloverwogen aandelen betreft die de rest van uw portefeuille uitmaken: gewoon doorademen. De kans bestaat dat de koersen dalen en dan nog jarenlang niet echt van hun plaats komen. In dat geval bent u waarschijnlijk het beste af met een paar mooie dividendaandelen.

Lees ook: 'Het is wachten tot niemand het meer ziet zitten'

Reacties

3 Posts
suske wiet
0
Wel een echt negatief beeld .
Toch zal er altijd economie zijn .
Geld zal er ook altijd zijn .
Het is gewoon afwachten en niemand kan een juist antwoord geven .
We leven in heel rare tijden en de ontevredenheid bij de bevolking ziet er niet goed uit .
Laat ons betere en normale tijden hopen ?
Davyke
1
Luister niet naar die commentaar.Die analysten zitten er gewoonlijk naast.Allemaal fake news noem ik dat.Trade je eigen plan en manage your risk.Beursduivel de naam zegt al genoeg.
suske wiet
0
quote:

Davyke schreef op 17 augustus 2022 10:06:

Luister niet naar die commentaar.Die analysten zitten er gewoonlijk naast.Allemaal fake news noem ik dat.Trade je eigen plan en manage your risk.Beursduivel de naam zegt al genoeg.
Inderdaad ,een rode draad is er niet te vinden in al de verhalen .
De een zegt olie 400 dollar de andere dit en dat .
Alles hangt momenteel van de energie af .
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront