3 opvallende keuzes van 3 miljardairs

Door Redactie op 22 augustus 2022 08:50 | Views: 16.181

3 opvallende keuzes van 3 miljardairs
Beeld: ANP

Elk kwartaal is het weer interessant als fondsbeheerders met meer dan 100 miljard dollar onder beheer hun data moeten inleveren bij de SEC. Het is weliswaar een momentopname, maar het gunt ons een blik in de beleggingskeuzes van deze professionele beleggers. 

Op basis van de SEC-gegevens pikt The Motley Fool er drie aandelen uit, die drie bekende fondsbeheerders met miljarden onder hun beheer heel verrassend aan hun portefeuilles toevoegden:

  • Paul Singer koos voor Paypal
  • Warren Buffett krijgt geen genoeg van Occidental Petroleum
  • Ray Dalio lift mee met Ford

PayPal wil afslanken met activistisch aandeelhouder aan boord

De eerste verrassing betreft de keuze van activistische belegger Paul Singer vam Elliott Management voor PayPal Holdings. PayPal liet bij zijn kwartaalresultaten weten, dat Elliott Investment Management een belang van meer dan 2 miljard dollar in het bedrijf had genomen.

Dat is verrassend, omdat een activistische belegger zoals Paul Singer zich meestal richt op bedrijven die het moeilijk hebben. PayPal heeft weliswaar het afgelopen jaar bijna tweederde van zijn waarde verloren, maar het is niet zo dat het bedrijf in de moeilijkheden zit.

Er zijn een aantal factoren die de groei van PayPal op dit moment negatief beïnvloeden. De hoge inflatie heeft een negatieve invloed, waardoor de bestedingen en transacties op zijn digitale betalingsplatformen kunnen afnemen. Ook heeft de Amerikaanse economie in de afgelopen kwartalen een terugval van het bruto binnenlands product gekend. Desondanks groeide het totale betalingsvolume van PayPal op zijn platforms in het tweede kwartaal met 13% bij constante wisselkoersen en heeft het al geruime tijd een groeipercentage met dubbele cijfers.

De topman van PayPal, Dan Schulman, zei wel dat hij in gesprek is met Elliott Investment Management om diverse kostenbesparende maatregelen te versnellen. Het streven is om 900 miljoen dollar aan kostenbesparingen dit jaar door te voeren, oplopend naar 1,3 miljard in 2023. Die afslankingskuur PayPal kan de winstgevendheid mogelijk versnellen in een trager groeiende economie. Dat kan het aandeel van het Fintechbedrijf aantrekkelijker maken voor groei- en waardebeleggers. 

Occidental Petroleum, troetelkindje van Warren Buffett 

Het aandeel Occidental Petroleum is duidelijk favoriet van de bekende en zeer succesvolle investeerder. En dat is verrassend. Warren Buffett koopt sinds het begin van het jaar consequent aandelen Occidental in. Eind maart 2022 bezat Berkshire Hathaway iets meer dan 136 miljoen aandelen Occidental Petroleum. Maar op 8 augustus meldde het bij de SEC een belang dat gegroeid is tot 188,3 miljoen aandelen. 

Dat Occidental favoriet van Buffett is, is om twee redenen verrassend. Ten eerste is het Orakel van Omaha nooit een grote fan geweest van Big Oil. De energiesector was nog nooit zo groot in de portefeuille van Berkshire Hathaway als nu in 2022. Oliemultinationals hebben hun kapitaaluitgaven tijdens de pandemie teruggeschroefd en Rusland viel eerder dit jaar Oekraïne binnen. Dat leidt tot verstoringen van de bevoorradingsketen en drijft de prijzen van ruwe olie en aardgas de komende jaren aanzienlijk op.

Ten tweede is het verrassend dat Buffett blijft investeren in Occidental, ook al was de balans van het bedrijf op een bepaald moment in 2020 een van de zwakste in de sector. Normaalgesproken kiest het Orakel van Omaha alleen voor eersteklas balansen. Daarvan wijkt hij af bij het met schulden overladen Occidental.

Berkshire Hathaway bezit ook 10 miljard aan preferente aandelen van Occidental die jaarlijks 8% opbrengen. Als Warren Buffett gelijk krijgt en de prijzen van energiegrondstoffen de komende jaren hoog blijven, dan kan zijn belegging in deze fossiele reus zich uitbetalen.

Lees ook: Dit kocht Warren Buffett in het tweede kwartaal

Ford zet vol in op elektrisch en dat biedt perspectief

De derde verrassende keuze is Ford Motor Company, waarvan volgens de SEC Ray Dalio (Bridgewater Associates) in het tweede kwartaal 2,42 miljoen aandelen heeft gekocht. Dalio verdubbelde zo zijn positie in de automaker en het is nu een van de grote beleggingen van Bridgewater.

Dalio koopt graag bedrijven die hun sporen al hebben verdiend en die bekend zijn bij de consument. Aan dat plaatsje voldoet Ford zeker. Maar het verrassende is dat auto-aandelen momenteel duidelijk cyclische zwakte vertonen. En Dalio investeert meestal in bedrijven die niet veel of helemaal niet worden beïnvloed door economische neergangen en recessies. Bij Ford wijkt hij daarvan af en ook de timing is interessant. De productie van Ford had te lijden onder de chiptekorten en problemen in de toeleveringsketen. Daar komen dan nog de snel stijgende rente en de hoge inflatie bij. 

Maar het kan uiteindelijk een geweldige timing van Dalio blijken te zijn. Ford heeft een groot groeipotentieel door vol in te zetten op elektrische voertuigen. Het doel is om tegen eind 2025 wereldwijd 30 nieuwe elektrische voertuigen op de markt te brengen. Die inspanningen lijken te werken. De vraag naar de elektrische Ford F-150 Lightning overtrof ruimschoots de productiecapaciteit. Ford koerst tegen een redelijk lage koers-winstverhouding van 8 en met dit aanhoudend groeipotentieel, heeft Ray Dalio mogelijk goed gegokt door in te stappen bij Ford.

Lees meer: 'Beleg in bedrijven van miljardairs'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.