Shell en Ahold Delhaize favoriete aandelen bij beursexperts

Door Belegger.nl op 6 september 2022 14:45 | Views: 4.695

Shell en Ahold Delhaize favoriete aandelen bij beursexperts

Bijna twee derde van de beursexperts verwacht dat de AEX-index in september gaat dalen, zo blijkt uit de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam. Shell is topfavoriet, terwijl we volgens de experts voorzichtig moeten zijn met ArcelorMittal.

Ook vorige maand waren de experts behoorlijk pessimistisch. Ruim 40% van de deelnemers voorzag een daling. Zij hadden het bij het rechte eind, want de AEX-index kelderde met maar liefst 7%.

September wordt een slechte beursmaand, verwachten de meeste experts

Ook september kunnen we beter afschrijven, zo vrezen veel experts. Maar liefst 64% van de 61 deelnemers verwacht een verdere daling van de AEX-index en nog geen 20% gaat uit van een stijging. "In de 285 maanden dat deze enquête is gehouden is een dergelijke mate van somberheid een zeldzaamheid", merkt Van Zeijl op.

De redenen liggen voor de hand: een naderende recessie, de problemen in China en de oplopende inflatie en reactie hierop van centrale banken.

Daarnaast heeft september geen beste reputatie onder beleggers: het is statistisch gezien de enige maand in het jaar waarin de koersen gemiddeld dalen.

De stemming over september is als volgt:

 • 19,7% is optimistisch (dat was vorige maand nog 21,1%)
 • 16,4% is neutraal (tegen 38,6% vorige maand)
 • 63,9% is pessimistisch (was 40,4%)
 • Saldo: -44,3% (was -19,4%)

Ook voor de komende zes maanden is het somberheid troef

De verwachtingen voor de langere termijn zijn nagenoeg gelijk gebleven, maar de experts waren al vrij somber. 47% verwacht dat de AEX de komende zes maanden per saldo zal dalen en slechts 13% rekent op een stijging.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

 • 13,1%  is optimistisch (dat was vorige maand 21,1%)
 • 41,0% is neutraal (tegen 36,8% vorige maand)
 • 45,6% is pessimistisch (dat was 42,1%)
 • Saldo: -32,8% (was -21,1%)

Ook particuliere beleggers zien het somber in

Lees ook

Slechtste sentiment in 2 jaar: beleggers kiezen voor veiligheid

Ook het Nationaal Beleggerssentiment, gemeten door beleggingswebsite IEX, is vrij negatief. Ongeveer de helft van de 1.049 particuliere beleggers die aan deze enquête deelnamen gaf aan te verwachten dat de AEX-index september met verlies afsluit. Een maand eerder was meer dan de helft nog positief, dus het sentiment is behoorlijk omgeslagen.

42,9% van de particuliere beleggers zei erop te rekenen dat de AEX de komende zes maanden wél weer zal stijgen. Dat is dus een aanmerkelijk hoger percentage dan onder de beursexperts.

Amerikaanse inflatie blijft voorlopig hoog

De speciale vraag ging over inflatie, die in Nederland inmiddels de 12% heeft aangetikt. Van Zeijl was benieuwd naar de voorspellingen voor de Amerikaanse inflatie eind 2023.

Dit waren de antwoordmogelijkheden:

 • onder de 1%
 • tussen 1 en 2%
 • tussen 2 en 3%
 • Tussen 3 en 4%
 • Boven de 4%

De prijzen blijven voorlopig nog wel oplopen, zo vrezen veel deelnemers aan de peiling. Slechts een handvol experts denkt dat we teruggaan richting deflatie-achtige scenario's. Niemand verwacht dat de inflatie tussen de 1% en 2% gaat uitkomen: de doelstelling van de Federal Reserve. De rest is redelijk verdeeld. Dus het wordt volgens de beleggingsprofs 'veel' of 'heel veel' inflatie.

Ook in de peiling van IEX werd een vraag over (Nederlandse) inflatie gesteld. De uitslagen komen aardig overeen. Ook hier verwacht slechts een minderheid (7,6%) 2% of minder inflatie. Meer dan de helft (54,4%) houdt rekening met inflatie tussen 2 en 5% en 38% zelfs met een cijfer boven de 5%.

Aandelenkeuzes augustus: goede score

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête is het overzicht van de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers. Hoe hebben de deelnemers aan de vorige peiling het ervanaf gebracht?

Heel aardig, zo blijkt. Vooral de keuze voor de floppers was raak. Alle aandelen op die lijst deden wat ze moesten doen: dalen. Vooral Philips en IMCD trokken diep zuidwaarts.

Bij de toppers bleken de keuzes voor ASML en ASMI regelrechte missers. Ook Unibail-Rodamco-Westfield stelde teleur. Maar Aegon wist tegen de markt in te stijgen en ook Shell hield het kruit droog.

Per saldo liet een long/shortportefeuille daardoor een positief resultaat van ruim 3% zien. Een mooie score, afgezet tegen het verlies van de AEX-index.

Toppers augustus
Rendement Floppers augustus Rendement
ASML -12,7% Philips -17,4%
Shell +1,9% ArcelorMittal -0,7%
Unibail-Rodamco-Westfield -6,9% Just Eat Takeaway -6,3%
ASMI -9,1% IMCD -11,6%
Aegon +4,3% AkzoNobel -4,2%
    Randstad -5,6%

Keuzes voor september: Shell met afstand favoriet

Tot slot de keuzes voor september. Welke aandelen hebben volgens de beursexperts goede kaarten en welke kunnen we beter uit de weg gaan?

Ditmaal voert Shell de lijst aan; vermoedelijk vanwege de hoge energieprijzen. Ook bij de lezers van IEX is de energiereus favoriet. Hierna volgen wat defensieve waarden: Ahold Delhaize, KPN en DSM.

De gifbeker is bij Philips nog niet leeg, zo vrezen de experts. Ook cyclical ArcelorMittal kan geen potten breken. Adyen en Besi maken de lijst floppers compleet.

Toppers september
Saldo* Floppers september Saldo*
Shell 10 ArcelorMittal -10
Ahold Delhaize 7 Philips -7
KPN 4 Adyen -5
DSM 3 Besi -2

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront