7 favoriete olieaandelen in aanloop naar het vierde kwartaal

Door Redactie op 19 september 2022 08:45 | Views: 9.240

7 favoriete olieaandelen in aanloop naar het vierde kwartaal

Er is één duidelijke reden om olieaandelen te kopen: Rusland. Door de invasie in Oekraïne is energie opnieuw een hot topic. Nu Oekraïne successen boekt met een tegenoffensief, is er de vrees dat Poetin getergd zal terugslaan, waarschijnlijk met acties richting Westerse belangen.

Met het afknijpen van de energietoevoer naar Europa dreigt er voor de regio een potentiële crisis, schrijft Josh Enomoto op InvestorPlace. Hoe cynisch ook, het zet olieaandelen in de belangstelling.

De aandacht richt zich vooral op aardgas, maar Europa is afhankelijk van Rusland voor verschillende belangrijke grondstoffen, waaronder ruwe olie. Met een nieuw winterseizoen voor de deur krijgen olievoorraden opnieuw veel aandacht. Dit is het favorietenlijstje van Enomoto:

  • Shell
  • Exxon Mobil
  • Occidental Petroleum
  • Enbridge
  • Magellan Midstream
  • Phillips 66
  • PetroChina

Shell – sneller verduurzamen met nieuwe kapitein aan het roer

Als u op zoek bent naar een allesomvattende oliespeler, dan is Shell een solide keuze. Van upstream tot downstream, Shell bestrijkt het hele spectrum. Tot dusver maakt Shell een sterke comeback. In het coronajaar 2020 boekte de olie- en gasgigant een omzet van 180,5 miljard dollar, een onthutsend omzetverlies van 48%. Over de afgelopen twaalf maanden behaalde Shell echter een omzet van bijna 330 miljard dollar. Daarnaast is er een aantrekkelijk dividendrendement van 3,75%.

Na negen jaar geeft topman Ben van Beurden het roer over aan Wael Sawan. Daarmee krijgt Shell een bevlogen CEO met duurzame ambities. Zijn missie is om Shell snel te verduurzamen. Het bedrijf heeft naast zijn olie- en gasactiviteiten oog voor de toekomst. Enkele maanden geleden kondigde het management aan dat het de grootste groene waterstoffabriek van Europa gaat bouwen. Dat zou de broodnodige diversificatie moeten opleveren, waardoor Shell een intrigerende naam is onder de olieaandelen.

Exxon Mobil – doet waar het goed in is

Dit is een van de grootste olieaandelen ter wereld. Naar marktkapitalisatie gerekend is Exxon Mobil de nummer twee in de wereld. Cynisch genoeg zorgde de militaire operatie van Rusland voor nieuwe rugwind voor het aandeel. Sinds begin dit jaar zijn de aandelen met bijna 54% omhooggeschoten.

Wat Exxon Mobil bijzonder aantrekkelijk maakt, is dat het een breed bedrijf is. Net als Shell bestrijkt het de kern van de olie- en gasindustrie. Het beschikt over een enorme upstream portefeuille, die zich concentreert op de exploratie en productie van energie. Daarnaast beschikt het over een lucratieve downstreamportefeuille, die gericht is op de detailhandel in afgewerkte producten.

Exxon Mobil is alleen niet sterk in midstreamactiviteiten, die zich richten op opslag en transport. Het heeft in 2020 besloten zijn midstreamactiviteiten af te stoten. Op de lange termijn zou dit het bedrijf in staat moeten stellen om zich te blijven concentreren op waar het goed in is. Dat maakt Exxon Mobil tot een favoriet onder de olieaandelen.

Occidental Petroleum – de favoriet van Buffett

Hoewel Occidental Petroleum in meerdere bedrijfssegmenten actief is, richt het zich voornamelijk op exploratie. Het bedrijf heeft verschillende projecten in de VS en het Midden-Oosten. Het is ook actief in de petrochemische industrie in de VS, Canada en Chili. Occidental Petroleum is relevant in verband met potentiële krapte in de energiebevoorrading. Niemand weet wat Poetin gaat doen en daarom zijn olieaandelen interessanter dan gewoonlijk.

Er is echter nog een andere reden die Occidental Petroleum aantrekkelijk maakt. Warren Buffett, bekend als het Orakel van Omaha, heeft een groot belang genomen in het bedrijf. Berkshire Hathaway heeft de goedkeuring binnen om tot 50% van het oliebedrijf te kopen. Hoewel een belegger niet blindelings iemand anders moet volgen, heeft Buffett een decennialange reputatie opgebouwd. Als Occidental op zijn favorietenlijstje staat, mag het niet op uw lijstje ontbreken.

Lees meer: 3 opvallende keuzes van 3 miljardairs

Enbridge – op een dip instappen in een belangrijke midstreamspeler

Exploratie is misschien de meest opwindende subsector van olieaandelen, toch is de midstream mogelijk een slimmere component om je op te richten. In wezen zijn midstreamexploitanten de toneelknechten van olie-industrie. Onmisbaar voor de show. Midstreambedrijven zijn essentieel voor de nationale veiligheid. De cyberaanval op de Colonial Pipeline onderstreept dat.

Enbridge exploiteert het langste en meest complexe transportsysteem voor ruwe olie en vloeistoffen ter wereld. Dat omvat 17.809 mijl aan actieve pijpleidingen voor ruwe olie, waarvan 9.299 mijl kriskras door de VS. Bovendien biedt Enbridge enige bescherming tegen inflatie. Het bedrijf levert momenteel een dividendrendement van 6,37%. Het aandeel is dit jaar tot nu toe slechts 7% gestegen. Daar gloort dus een kans voor beleggers om in te stappen tijdens een dip.

Magellan Midstream – een dividendkoning in de midstreamsector

Een andere kans voor blootstelling aan midstreamactiviteiten doet zich voor met Magellan Midstream. Dat bedrijf vervoert, slaat op en distribueert voornamelijk geraffineerde aardolieproducten en ruwe olie. Het is ook zo’n onmisbare speler.

Naast zijn relevantie kan Magellan beleggers aantrekken vanwege een aantrekkelijk dividend. Het dividendrendement bedraagt 7,99%, tegen gemiddeld 4,24% in de energiesector. En Magellan kan bogen op 19 opeenvolgende jaren van dividendverhogingen. Voor u erin duikt, moet u beseffen dat Magellan een master limited partnership (MLP) is. Dat levert fiscale verplichtingen op waar oliemaatschappijen niet mee te maken hebben.

Phillips 66 – winst tanken

Met Phillips 66 dekt u het downstreamgedeelte van de oliesector af. Downstream houdt zich bezig met de detailhandel en marketing van eindproducten, denk bijvoorbeeld aan een tankstation. In het coronajaar 2020 leed Phillips 66 een nettoverlies van bijna 4 miljard dollar, begrijpelijk gezien de context. Het jaar daarop boekte het bedrijf echter een positief nettoresultaat van 1,32 miljard dollar.

Over de afgelopen twaalf maanden gerekend is er sprake van een nettowinst van 5,42 miljard dollar. Daarmee zit Phillips 66 in de buurt van de prestaties vóór de coronapandemie. In het tweede kwartaal van 2022, behaalde het een nettowinst van 3,17 miljard dollar, bijna het elfvoudige ten opzichte van een jaar geleden. Consumenten hebben benzine nodig om te komen waar ze moeten zijn. Dat maakt Phillips 66 tot een interessant aandeel om te bezitten.

PetroChina – een idee voor een geopolitiek agnosticus

Voor beleggers die wel van een beetje spanning houden en kicken op controverse en contrair handelen, is PetroChina het overwegen waard. PetroChina behoort tot de Chinese bedrijven die vrijwillig hun notering aan Amerikaanse beurzen willen schrappen. Deze ontwikkeling is van groot belang omdat daarmee het bedrijf vermoedelijk niet meer dezelfde zichtbaarheid zal hebben als voorheen. Bovendien lijkt PetroChina voorlopig niet te profiteren van de militaire escapades van Rusland.

Volgens Reuters wil Peking de perceptie vermijden dat het de geopolitieke brandhaard bevoordeelt, uit vrees voor door het Westen gesteunde sancties. De kwestie op lange termijn is echter dat China en Rusland, althans in theorie, partners zijn. Het aandeel kan interessant worden als de scheidslijnen op het wereldtoneel zich verdiepen. Voor China speelt nog de kwestie Taiwan. Het aandeel is zeker een idee voor een geopolitiek agnosticus.

Lees ook de column van Martine Hafkamp: Olie op de golven

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.