Is het nu wel of geen tijd om Twitter te kopen?

Door Belegger.nl op 6 oktober 2022 13:50 | Views: 5.026

Is het nu wel of geen tijd om Twitter te kopen?

Kopen, of toch niet. Of nu weer wel? Het lijkt een welles-nietes-spel tussen Elon Musk, de topman van Tesla en rijkste persoon op aarde, en Twitter. Het bod van Musk op Twitter, dat uitdraaide op een juridische strijd met het socialemediaplatform, nam deze week een nieuwe grote wending.

Musk liet weten dat hij het bedrijf toch zal kopen tegen de afgesproken prijs van 54,20 dollar per aandeel. Is het nu wel of niet wijs om het aandeel te kopen en te verdienen aan de Twitter-saga?

MarketWatch verzamelt de meningen van een aantal beleggingsadviseurs. Particuliere beleggers zouden er goed aan doen voorlopig uit te stappen, zeggen zij. Want het verhaal is nog niet voorbij. 

Twitter knalt omhoog op laatste nieuws

In de media verschenen dinsdag 4 oktober berichten dat Musk van plan was zijn oorspronkelijke deal voor het socialemediabedrijf door te zetten. De koers van Twitter knalde daarop omhoog en uiteindelijk sloot het aandeel die dag meer dan 22% hoger. 

In juli klaagde Twitter Musk nog aan om hem te dwingen de overname door te zetten, nadat Musk van de deal af wilde wegens zorgen over het aantal nepaccounts op het platform. Een rechtszaak stond gepland voor 17 oktober.

Timen vraagt sterke maag

Zelfs al lijkt de deal nu dichterbij te komen, raden financiële adviseurs particuliere beleggers toch aan om eerst heel goed na te denken voordat ze een gok wagen met Twitter.

Wie overweegt aandelen Twitter te kopen voordat het wordt overgenomen, moet volatiliteit verwachten. Dat is alleen geschikt voor beleggers met een hoge risicotolerantie, merkt Danielle Miura (Spark Financials) op. Niets is hier zeker.

Totdat de deal volledig rond is, bestaat de mogelijkheid dat de overname mislukt of dat de goedkeuring langer duurt dan verwacht. Als dat gebeurt, bestaat de kans dat de aandelenkoers daalt. Beleggers moeten zich richten op groeimogelijkheden op lange termijn, in plaats van te proberen de markt te timen, vindt Miura.

Musk is wispelturig – dek je in!

John Bovard van Incline Wealth Advisors zou nog steeds adviseren om het aandeel Twitter niet te kopen. Het verhaal is nog lang niet voorbij, denkt hij. Musk neemt snelle en brutale beslissingen en verandert vrij vaak van gedachten. Hetzelfde advies gaf hij klanten toen voor het eerst sprake was van een bod van Musk op Twitter, in het vroege voorjaar.

Als beleggers toch wat willen speculeren, zorg dan op zijn minst voor enige bescherming, adviseert Bovard. Gebruik een stop-loss order, die verkoop activeert wanneer een aandelenprijs een bepaald punt raakt, om het neerwaartse risico te beschermen.

Het betekent ook het gebruik van een sell-limit order, die verkoop op een bepaald punt stimuleert, om te voorkomen dat men te lang blijft hangen na een opleving. Gezien de volatiliteit van het aandeel, zelfs binnen één dag, kun je - als je niet oplet - met een enorme daling worden opgezadeld.

Extra deal-discount nodig

Beslissen of je nu Twitter-aandelen wel of niet moet kopen hangt af van de koers, zegt Carlos Legaspy (Insight Securities). Musks bod stond op 54,20 dollar, elke prijs daaronder zou een 'deal discount' betekenen.

Met iemand die zo veranderlijk is als Musk, moet die korting aanzienlijk zijn, omdat er altijd de mogelijkheid is dat hij zich weer bedenkt en alsnog doorgaat met een juridisch proces. Na de koersstijging van Twitter is de deal discount nog maar zo’n 6%. De markt lijkt sceptisch over het sluiten van de deal. Dan is het een goed idee om winst te nemen, want 6% lijkt te laag in verhouding tot het risico, meent Legaspy.

Gok alleen met kleine beetjes

Voorzichtigheid is geboden, als iemand nu geld in Twitter wil steken, vindt ook Jamie Ebersole (Ebersole Financial). De spread tussen het bod van 54,20 dollar en de huidige aandelenkoers geeft aan dat er nog steeds een behoorlijke hoeveelheid scepsis is over het doorgaan van deze deal.

Een klein beetje blootstelling aan de Twitter-deal kan uiteindelijk een mooi rendement opleveren, als de deal daadwerkelijk doorgaat. Maar de totale risico/rendementsverhouding is niet geweldig. En de markt prijst aanzienlijke risico’s in rond de deal. Voor een gediversifieerde belegger met een hoge risicobereidheid, is er een kans om wat geld te verdienen aan Musk.

Als iemand echt de gok wil wagen, mag een positie in één aandeel niet meer dan 2% van zijn liquide vermogen bedragen, is de stelregel van Kevin Brady (Wealthspire Advisors). Als het om Twitter gaat, geldt wat hem betreft hetzelfde - het is en blijft een gok.

Als het mis gaat, hebben we de poppen aan het dansen

IEX-analist Niels Koerts schrijft in zijn IEX Premium-analyse dat de kans dat de deal nu alsnog afketst klein is. Desondanks is hij voorzichtig, omdat beleggers nog even moeten wachten op het geld. In de tussentijd is er ook met andere aandelen een mooi rendement te behalen. En dan die piepkleine kans dat het alsnog mis gaat. "Dan hebben we de poppen echt aan het dansen", aldus Koerts.

Lees meer: Amerika's rijksten worden ook armer

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront