Vooruitblik op de Big Tech-resultaten: 5 zaken om op te letten

Door Belegger.nl op 24 oktober 2022 12:45 | Views: 6.077

Vooruitblik op de Big Tech-resultaten: 5 zaken om op te letten

Komende dagen rapporteren 's werelds grootste techbedrijven hun financiële resultaten over het afgelopen kwartaal. In drie dagen tijd regent het cijfers. Ze komen van Alphabet, Microsoft, Meta Platforms, Apple, Amazon en Intel.

Daarnaast komen er ook nog resultaten van SAP, Shopify, Spotify, Seagate, ServiceNow en Corning. Samen zijn die goed voor een kwart van de marktwaarde van de S&P 500. Zet je maar schrap, waarschuwt Eric J. Savitz op Barron’s.

Het is de laatste tussentijdse rapportage van de prestaties van Big Tech dit jaar. Het zou goed kunnen dat deze cijfers weer beweging in de aandelenkoersen veroorzaken. De technologiesector kampt met stevige tegenwind van de sterke dollar, dalende consumentenbestedingen, stijgende rente, hardnekkig hoge inflatie en een mogelijke recessie. De markt snakt naar een hint dat het ergste voorbij is.

Paul Meeks (Independent Solutions Wealth Management) heeft een kooplijstje van techaandelen, maar hij wacht op lagere koersen. Hij denkt dat het cijferseizoen akelig kan worden en maakt zich vooral zorgen over chipaandelen. Meeks mijdt ze nu en verwacht neerwaartse bijstellingen; hij vreest dat de resultaten begin volgend jaar nog slechter zullen zijn dan die van de laatste twee kwartalen van 2022.

Op zoek naar lichtpuntjes

Vorige week was er een sprankje hoop. Het aandeel Netflix steeg met 13% nadat het beter dan verwachte abonneegroei bekendmaakte en zich in het algemeen positief uitliet over de komende lancering van zijn abonneediensten.

Een dag later steeg het aandeel IBM met 4,7% na een omzet die 500 miljoen dollar boven de verwachtingen lag. Maar het was niet genoeg om de sombere stemming van de markt te verbeteren. En dat was vóór het teleurstellende rapport van Snap.

De vijf belangrijke vragen waar beleggers een antwoord op zoeken

Vertraagt een recessie de omslag naar cloud computing?
Amazon, Microsoft en Alphabet zijn de drie grootste spelers in de cloud. Het afgelopen kwartaal vertoonden alle drie sterke groei, maar wel met een bescheiden vertraging ten opzichte van het tweede kwartaal. Nu de economie verzwakt, is het niet onredelijk om te verwachten dat klanten minder rekenkracht nodig hebben. Wall Street verwacht dat de groei voor alle drie de cloudgiganten dit kwartaal verder zal vertragen.

Hoe zijn de vooruitzichten voor online reclame?
In recessies besteden bedrijven minder geld aan advertenties. En aangezien tweederde van de reclamegelden nu wordt uitgegeven in digitale kanalen, liggen er aanzienlijke risico's in het verschiet voor met name Alphabet als eigenaar van Google en YouTube, en voor Meta Platforms, de moedermaatschappij van Facebook en Instagram. Het aandeel Alphabet is dit jaar met 30% gedaald, terwijl Meta 60% lager staat. Intussen neemt de concurrentie op de online advertentiemarkt toe.

Wanneer trekt de vraag naar pc's weer aan?
De vraag naar pc's stort in. Gartner meldt dat de verkoop van pc's in het derde kwartaal met 19,5% is gedaald - de scherpste daling ooit en de vierde daling op rij. Dat is slecht voor pc-bedrijven als Dell Technologies en HP, maar de zwakte heeft ook geleid tot winstwaarschuwingen van chipfabrikanten als Intel, Advanced Micro Devices, Nvidia en Micron Technology. De rapportages van Microsoft, Intel en Apple zullen meer inzicht bieden in de toekomst van de pc-markt.

Wordt de feestdagen een flop?
Adobe verwacht dat de online uitgaven voor de feestdagen met slechts 2,5% zullen toenemen: de kleinste stijging ooit. Amazon zag een koersdaling van 31% dit jaar, vooral door zwakte bij de webshop-activiteiten. Wall Street verwacht herstel tot 9% groei in het derde kwartaal en 8% groei in het laatste kwartaal.

Dat kan wat optimistisch blijken. Analisten denken dat het recente tweedaagse verkoopevenement van het bedrijf geen succes was. De resultaten van Shopify kunnen meer duidelijkheid geven over online shoppen en de vooruitzichten voor de feestdagen.

Krimpen de IT-budgetten?
Arvind Krishna, topman van IBM, zei onlangs dat de omstandigheden sterk blijven in de VS en Azië, maar hij ziet klanten in West-Europa voorzichtiger worden. Een scherpe daling van de pc-verkoop bij Dell wijst op een krimp van het budget. Krishna zegt dat technologie doorgaans de productiviteit verhoogt en de inflatiedruk op arbeid en de toeleveringsketen compenseert. De resultaten van Microsoft en SAP kunnen beleggers aanwijzingen geven over waar de IT-uitgaven naartoe gaan.

Over een week weten we meer.

Lees ook: Vraag naar chips zakt drastisch in

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront