2 belangrijke redenen waarom de inflatie niet snel zal dalen

Door Redactie op 4 november 2022 08:30 | Views: 6.775

2 belangrijke redenen waarom de inflatie niet snel zal dalen

We zitten al 7 maanden op rij met een inflatie van 8% of meer, en in Europa al zelfs al een paar maanden met een inflatie van 9% of meer. Dat is sinds de vroege jaren tachtig niet meer voorgekomen. Hoe lang gaat dit nog duren?

Er zijn redenen om aan te nemen dat de inflatie gaat afnemen. De centrale banken bestrijden het te vuur en te zwaard, de aanvoerketen zit niet meer zo verstopt, de olie- en gasprijzen zijn aanzienlijk gedaald en de consument is voorzichtiger geworden door een dreigende recessie.

Maar volgens CFA Ben Carlson zal dat niet zo’n vaart lopen. Hij denkt dat de inflatie voorlopig hoog zal blijven en wijst daar in zijn blog Why isn’t Inflation Falling? twee belangrijke redenen voor aan.

1. Consument is rijker geworden

Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen persoonlijk, maar gezamenlijk zijn consumenten een stuk welvarender geworden tijdens de pandemie. Het netto vermogen van Amerikaanse huishoudens is fors gestegen, van 110 biljoen dollar eind 2019 naar 135 biljoen medio dit jaar. Dat is een ongekende stijging. En dit keer is het niet alleen de top 10% die profiteert, maar de vermogens stijgen over de gehele linie.

Carlson legt uit dat de onderste 50% van de Amerikaanse bevolking vooral de afgelopen drie jaar rijker is geworden. Dat heeft hen inflatie- en recessiebestendiger gemaakt. "Mensen klagen over inflatie, maar ondertussen blijven ze vrolijk geld uitgeven", aldus de expert.

2. Bedrijven gedijen prima

De inflatie wordt veroorzaakt door een reeks aan factoren, maar uiteindelijk dragen bedrijven er zelf ook aan bij. Bedrijven zijn niet de schuldigen van de inflatie, maar ze maken er zeer zeker gebruik van, zegt Carlson.

"Het is een beetje hypocriet als je bedrijven hoort jammeren over hoge grond- en materiaalkosten, hoge lonen, een tekort aan arbeidskrachten en problemen met aanbodketens. Veel ondernemers hebben die hogere kosten namelijk volledig doorberekend aan hun klanten."

Bedrijven gaan prijzen niet verlagen zodra hun kosten dalen

We hoeven daarom geen medelijden te hebben, stelt hij.

"Werknemers krijgen de schuld omdat ze hogere lonen vragen, de overheid krijgt de schuld omdat ze te veel geld uitgeven en de Fed krijgt kritiek omdat ze de rentes te lang te laag heeft gehouden. Maar op de een of andere manier blijven bedrijven buiten schot ondanks torenhoge winstmarges. Denkt u dat zij de prijzen verlagen zodra hun kosten dalen?"

Lees meer in de column van Martine Hafkamp: Inflatie, inflatie, inflatie

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
beleggertje2020
1
Zogauw bij veel consumenten het geld op gaat raken , zullen ook bedrijven hun kosten moeten verlagen voor de consument , anders vallen ze om . Zo simpel is dat
Duym
0
quote:

beleggertje2020 schreef op 5 november 2022 11:41:

Zogauw bij veel consumenten het geld op gaat raken , zullen ook bedrijven hun kosten moeten verlagen voor de consument , anders vallen ze om . Zo simpel is dat
Dat geloof ik niet. Wat dan wel staat te gebeuren: de kleine bedrijven en de bedrijven die nu nauwelijks winst maken zullen omwille van een lagere omzet failliet gaan. Hun prijzen laten zakken bovenop die lagere omzet kunnen ze zich niet veroorloven. De grote, solvabele concurrenten daarentegen, kunnen het zich wel permitteren hun prijzen lichtjes te verlagen, waardoor hun omzet niet daalt ondanks de gedaalde koopkracht, maar stagneert en uiteindelijk toeneemt omwille van het wegvallen van veel kleine en verlieslatende concurrenten. En dan komt de aap uit de mouw: hun prijzen zullen terug stijgen, zelfs boven het vorige niveau, waardoor hun winst opnieuw naar ongekende hoogte gaat. M.a.w. de kleintjes gaan eruit en de grote verdelen de buit.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.