Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Komt de ineenstorting nog?

48 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
bijna
6
De huizenprijzen.
Ze zouden, volgens sommigen hier, instorten en zouden in hun val de koopkracht van de gemiddelde huizenbezitter zo sterk aantastten dat een nieuwe recessie voor de deur staat.
Met als gevolg verder ineenstortende beurzen.
Kommer en kwel dus alom, als we de tot in den treuren verkondigde opinie van sommigen hier moeten geloven.
De feiten.
De huizenprijzen stijgen anno 2004 rustig verder en zijn in augustus t.o.v. juli met gemiddeld 200o euro gestegen.
Ten opzichte van vorig jaar liet de gemiddelde huizenprijs een stijging zien van 13000 euro.
De gemiddelde prijs van een huis in Nederland bedraagt momenteel 218000 euro.
De werkelijkheid is nog eens geheel andere koek dan de wens van de beren van de koffiekamer.

groeten stier
[verwijderd]
4
Als jij nog in die gemanipuleerde cijfers geloofd spoor je echt niet.
Om me heen zie ik alleen maar dalingen van de vraagprijzen en 0 transacties.
Jij redeneert net als met aandelen, als ik niet verkoop heb ik ook geen verlies :)
bijna
5
De cijfers komen van het kadaster.
Liegen zij?
Kom , mijn beste , dan eens met bewijzen.
Want, zoals dat nu hier gaat slaat natuurlijk helemaal nergens op.
Wanneer bepaalde macrocijfers of andere ter zake doende cijfers bepaalde hier postende figuren niet bevallen dan zijn ze gemanipuleerd, vals of verzonnen.
Zodra echter de cijfers wel in hun kraam van pas komen dan zijn ze echt.
En zo creeren deze mensen een eigen waanwereld waarin ze veilig denken te kunnen leven, gesteund door hun soortgenoten.
Bij tijd en wijle, want alles op z'n tijd hoor, vind ik het nuttig en noodzakelijk dat deze mensen even wakker geschud worden.
Wat hebben wij aan kreten als: Bush en Greenspan liegen alles wat los en vast en de VS gaat ten onder?
Als iedereen dat gaat roepen dan gaan wij dat ook echt denken.
Hoe groot moet dan de ontnuchtering zijn als wij over pak weg tien jaar tot de ontdekking komen dat de VS nog steeds de machtigste natie ter wereld is?
Dus, beste schrijver, kom nu a.u.b. eens met bewijzen!
Bewijs eens dat het kadaster deze cijfers over de huizenprijzen gemanipuleerd of verzonnen heeft.
Je zal mij er een groot plezier mee doen.

groeten stier
Willempie3
1
Beste Stier;

De gemiddelde prijs van een huis in NL is 218.000 Euro. Jan Modaal verdient ongeveer 30.000 Euro Bruto per jaar. Wil je kopen, dan moet je dus ongeveer 8 keer je salaris aan hypotheek nemen. Dit kan alleen maar omdat de rentestand nog steeds ultralaag is. En jouw grote vriend Greenspan is nog maar net begonnen met verhogen. In Engeland is de rente van de centrale bank inmiddels verhoogd tot 4,5 procent en daar beginnen de huizenprijzen nu echt te dalen. Ook hier zal de rente binnen een paar jaar omhoog gaan. En dan zullen de huizenprijzen ook dalen. 7 procent hypotheekrente over 240.000 Euro is bijna 17.000 Euro bruto rente per jaar, ofwel 850 Euro netto per maand. Hier komt dan nog ongeveer 350 Euro aan andere vaste lasten bij. 1200 Euro netto per maand is voor de meeste mensen niet op te brengen.
En dus zullen dan de prijzen gaan dalen.

W3.
[verwijderd]
4
Het is niet de vraag of de huizenprijzen gaan dalen, De vraag is wanneer ze gaan dalen en met welke snelheid
[verwijderd]
1
De cijfers komen inderdaad van het kadaster, echter deze zijn gemiddeld meer dan 9 maanden oud. De grote bulk van nog niet verkochte woningen moet dus nog komen. Je hoefd geen deskundige te zijn om te zien dat het niet goed gaat met huizenverkoop. Krantjes van makelaars worden steeds dikker, en in prijs verlaagd wordt schering en inslag. Ik wil niet zeggen dat het allemaal op instorten staat. Maar wanneer je kopen moet en je begint bij 20% onder de vraagprijs, moet je niet gek opkijken als je bij 15% onder de vraagprijs een deal hebt. Kortom de boem is er goed vanaf en misschien ook maar goed ook, want laten we wel wezen, vier muren en een gat erin en het kost al gauw 200k euro. Te gek voor woorden.
[verwijderd]
1
Willempie,
De meeste mensen sparen eerst voordat ze een huis kopen en hoeven dus niet een hypotheek van 8 keer hun inkomen te nemen. Bovendien zijn veel huizenbezitters 2-verdieners die dus een veel hoger inkomen hebben samen.
Vg,
Dave
basberg
0
De huizenprijs zal dalen of is al aan het dalen, er werd gemiddeld anderhalf jaar geleden boven de vraagprijs geboden om het te koop staande pand toch maar te kunnen bemachtigen, bij nieuwbouwprojekten werden bij de bouw geen borden vertoond met nog .... woningen beschikbaar, vroeger moest je er al snel bij zijn om je gewenste hoekje te kunnen bemachtigen, in principe is er al een mistige daling aan de gang omdat onderhandelen nu weer een zaak is waarbij je niet wordt uitgelachen, zelfs het (door makelaars gesponsorde tv programma)geeft ten opzichte van de vorige seizoenen duidelijk aan dat er tegenwoordig over prijzen te praten valt. Een stijging van 2000 euro gaat er bij mij niet in en denk dat Stier dit zelf ook als een rode lap ter afleiding ervaart.
basberg
0
Ben nog wel even benieuwd naar Jos Koets zijn mening, die heb ik hier al een tijdje niet meer gezien met betrekking tot het verloop op de huizenmarkt.
[verwijderd]
0
Hij voorspelde dan ook een daling van de huizenprijzen met ik dacht 30% in 2004. Ik denk eigenlijk wel dat de prijzen wat gaan dalen als de rente stijgt. Maar de huurverhogingen (flinke) zorgen m.i. voor een aardig vangnet. Voorlopig daalt de rente echter dus op de korte termijn zie ik geen daling.
Marc.
basberg
0
Ja maar blijf erbij dat je in de maling wordt genomen, als je bij de site van de hypotheker gaat kijken zie je dat de prijs van de eengezinswoningen slechts in een paar provincies is gestegen, manipuleren en vergelijking tussen bepaalde woningen en gebieden is natuurlijk vrij eenvoudig, mijn raadgever is funda daar zie ik dat er al van veel huizen de prijs is gewijzigd en niet naar boven in ieder geval
[verwijderd]
0
quote:

powersolutions schreef:

De meeste mensen sparen eerst voordat ze een huis kopen en hoeven dus niet een hypotheek van 8 keer hun inkomen te nemen. Bovendien zijn veel huizenbezitters 2-verdieners die dus een veel hoger inkomen hebben samen.
De meeste mensen sparen? Dit is absoluut in tegespraak met wat ik in m'n omgeving zie. Ik zie mensen huizen kopen met de maximale hypotheek die ze kunnen krijgen. Velen zijn desondanks niet in staat een fatsoenlijke woning te kopen. Ik hoor vele mensen roepen dat kopen altijd goedkoper is dan huren waarmee ze die maximale hypotheek (en meer) motiveren. In mijn optiek lijkt dit aardig veel op bubble sentiment.

Daarmee komen we op de twee verdieners die jij noemt. Ik heb inderdaad de indruk dat de bulk van de huizenkopers twee verdieners zijn. Voor een belangrijk deel komt dat doordat een fatsoenlijke woning anders niet te betalen is. Ik heb een paar jaar geleden eens een rondje gemaakt om te zien wat ik aan hypotheek kon krijgen. Dat kwam neer op een klein appartementje of zo ongeveer het goedkoopste krot dat er te koop is.

In mijn optiek is de huidige markt stevig overgewaardeerd. Volgens mij is het woonquotient te hoog bij de huidige prijzen. Dat betekent dat de inkomens fors omhoog moeten, de huizenprijzen fors omlaag of een combinatie van die twee. Stijgt de rente, wat ik absoluut niet uitsluit, moet de correctie groter zijn.

mvg
Wilco
[verwijderd]
1
Hi Stier,

Geduld, geduld, de klap komt nog wel. Het is bekend dat de markt langer scheef kan blijven dan jezelf kunt volhouden.

Mijn visie is dat de vergrijzing een einde zal maken aan het mantra "groei, groei en groei" van de afgelopen 60 jaar. Het nieuwe mantra voor de komende 50 jaar zal zijn "krimp, krimp en nog eens krimp". De inflatie begint weer weg te zakken, op de radio en TV wordt om het hardst "hamsterweken" geroepen, bedrijven hebben totaal geen prijskracht, vakbonden kunnen niet anders dan alles slikken, aantal werknemers neemt af in Europa (in Ned vanaf volgend jaar), etc etc.

Hoe dit scenario zich gaat ontvouwen is de grote vraag, zal dat gaan met een aantal klappen of zakken we langzaam weg in de modder. De maatregelen van het huidige kabinet zullen volkomen futiel blijken op de lange termijn.
ffff
1
Toch is dit al de vierendertigste onroerend goed discussie in de KK.

Feit is:

De "prominenten" van de voorpagina, vrijwel allemaal hebben al jarenlang een gigantische onroerend goed prijs daling voorspeld. Keer op keer: tot nu toe is daar vrijwel niks van terecht gekomen. En dat is wat Stier natuurlijk ook wil onderstrepen

Feit twee is:
Vorige week de onroerend goedprijzen van België gepubliceerd; de officiële prijzen: Afgelopen jaar is hier gemiddeld de prijs weer 8 procent gestegen.

Feit drie is:

Ongeveer een klein half jaar geleden heb ik eens een goed overzichtsartikel geplaatst over een stuk of tien Europese landen met de onroerendgoedprijs ontwikkeling van Duitsland, Spanje, Engeland, Frankrijk en nog wat landen. Conclusie: Afgezien van hier een dar een speciale onderdeel is die prijs ook de afgelopen jaren Europees gezien flink gestegen.

Ik heb al eens vaker gezegd: Ook onroerend goed moet je niet zo "provinciaal" bekijken. Bekijk dat ook in groter verband.

De bezorgdheid deel ik wel van mensen als W3 die stellen dat bij verhoging van de rente de prijzen wel wat kunnen zakken. Akkoord, maar anderzijds is er inderdaad van al die doemscenario's nu al minstens 4 jaar niets terecht gekomen.

Voor mijzelf vergelijk ik die discussie hier over huizenprijzen wel eens met al die gouddiscussies: Ze voorspellen van alles en er gebrut eigenlijk niet veel. Rustigjes aan een kleine verschuiving.

Peter
[verwijderd]
0
Feit is dat onroerend goed gewoon duur is in veel landen. Ook een feit is dat de prijzen nog niet gedaald zijn. In Australie zijn de prijzen overigens wel aan het dalen. Wat me wel opgevallen is dat de prijzen vooral hard gestegen zijn in de landen die de laatste 15 jaar het economisch goed gedaan hebben: VS, UK, Australie, Spanje, Ierland en Nederland. Ik blijf bij mijn standpunt dat de rente niet de belangrijkste factor is. Begin 90 werd geklaagd in Limburg dat de Duitsers hun huizen kochten omdat die zo goedkoop waren, nu gebeurt het omgekeerde. En voorzover ik weet is de rente in Duitsland net zo laag als hier. Nee, economische voorspoed en optimisme zijn de belangrijkste factoren en niet de rente.

In Japan stegen de huizenprijzen nog tot 1993, dus 4 jaar na de beurscrash, mede doordat de rente na de crash langzaam naar nul werd gebracht. Maar dat heeft tenslotte de economie en de huizenmarkt niet gered, dus wees gewaarschuwd.
Jos Koets
0
Gegevens kadaster.

Ik pas trouwens even (lijkt wel klaverjassen).

Groetjes Jos en succes met deze discussie

verkoper, de grootte en de ligging, maar ook de koopsom. Maandelijks berekent het Kadaster de gemiddelde koopsom van bestaande particuliere koopwoningen (geen nieuwbouw). In dit gemiddelde is rekening gehouden met alle verkopen van bestaande woningen.

Eengezinswoningen Appartementen Eengezinswoningen en appartementen
Jaar Maand Gemiddelde koopsom
x 1000 EUR Aantal Gemiddelde koopsom
x 1000 EUR Aantal Gemiddelde koopsom
x 1000 EUR Aantal
2004 augustus 239 12.223 163 4.686 218 16.909
2004 juli 236 13.548 160 4.838 216 18.386
2004 juni 234 12.058 158 4.875 212 16.933
2004 mei 234 10.336 159 4.162 212 14.498
2004 april 234 11.757 160 4.732 213 16.489
2004 maart 232 11.032 157 4.582 210 15.614
2004 februari 231 9.489 156 3.798 210 13.287
2004 januari 227 7.157 155 3.169 205 10.326
2003 december 232 17.974 157 6.664 211 24.638
2003 november 226 10.892 155 4.264 206 15.156
2003 oktober 226 12.699 158 4.644 208 17.343
2003 september 225 12.308 153 4.498 205 16.806
2003 augustus 224 11.864 151 4.171 205 16.035
2003 juli 223 12.946 152 4.544 205 17.490
2003 juni 224 10.575 153 3.854 205 14.429
2003 mei 221 12.295 151 4.368 203 16.683
2003 april 222 11.033 151 4.111 203 15.144
2003 maart 220 10.282 150 4.065 200 14.347
2003 februari 218 9.724 153 3.663 200 13.387
2003 januari 222 8.438 151 3.385 202 11.823
2002 december 219 15.841 150 5.470 201 21.311
2002 november 218 11.568 152 4.236 200 15.804
2002 oktober 220 11.841 152 4.348 202 16.189
2002 september 224 11.425 150 4.210 204 15.635

Bron www.kadaster.nl (koopsomgegevens)

[verwijderd]
0
Huis van kennis van mij staat al maanden te koop en ze krijgen hem maar niet weg.
Goede buurt, prima huis, waar nog niet zo lang geleden huizen binnen een paar weken verkocht werden, rara wat is er aan de hand.
Heeft niks met het huis te maken, is in prima staat, maar er komen gewoon geen kopers meer op af.
Duidelijker kan het niet zijn lijkt me.
[verwijderd]
1
Overal waar ik informeer naar huizen ,wordt ik met de rode loper binnengehaald! Terwijl ik zeg dat ik pas belangstelling heb bij een prijs X (dat bijv minimaal 10% onder de vraagprijs ligt) Zou men mij uitnodigen als men denkt dicht bij de vraagprijs uit te komen?

Ik denk dat ik op het meeste aangebodene 10% er wel redelijk makkelijk afkrijg, natuurlijk zijn er objecten waar men voor in de rij staat(mits redelijke prijs),maar die zijn schaars geworden.

Nu vraag ik me af waarom sommige leden de stelling zo 'wanhopig' verdedigen, dat de vastgoedmarkt niet zo'n vaart naar beneden zal lopen...

Ik volg de huizenmarkt in NL en Frankrijk m.n.(zij het regionaal) en zie geen positieve tekenen. Als er bovendien een tekort zou zijn op de huizenmarkt, dan stond er toch niets te koop? Blijkbaar is het vraagprijsnivo gewoon niet in overeenstemming met wat men over het algemeen nog kan/wil betalen;ik ken genoeg 2verdieners(!) die niets meer kunnen aanschaffen, ja zelfs de kosten van de laatste aanschaf er niet meer uithalen!(en 500euro p.mnd sparen om alleen al de k.k. van 25000euro eruit te halen, duurt best even)
De prijzen blijven hoog zolang er geen noodzaak is om te verkopen, maar bij een stijgende werkeloosheid en dalende inkomsten raken steeds meer mensen door hun reserves(en 'overwaarde')
Ik heb laatst eens berekend wat een modaal inkomen kan sparen, maar dat houd echt niet over...

ivet

tot slot: (bron:rtlz/willem middelkoop )
Slecht nieuws: de bedrijfscijfers zijn goed

(27/08/2004)

De laatste kwartalen zien we winsten van bedrijven aardig herstellen. Toch is dat helaas geen goed nieuws.

Vrijwel altijd zijn bezuinigingen de reden dat de winst weer stijgt. Dat is prettig voor het individuele bedrijf maar dodelijk voor de hele economie. De ketting van bezuinigingen zorgt voor algehele zwakte. De grootste winststijgingen lijken we trouwens achter de rug te hebben. Kijk maar eens naar deze reeks:


periode winstgroei bedrijven VS
2004 Q2 0.1 %
2004 Q1 3.2 %
2003 Q4 6.8 %

bron: Commerce Department

Verder zijn veel signalen die erop wijzen dat de Amerikaanse economie over haar hoogtepunt heen is. De groei in het tweede kwartaal (0,7 %) was duidelijk lager dan het kwartaal ervoor. Consumenten geven duidelijk minder uit, de export stagneert en de arbeidsmarkt blijft erg zwak. Dat leidt tot de volgende berichten.

August 21, 2004 - The ports of Los Angeles and Long Beach have openings for about 3,000 jobs. Pay ranges from $20.68 to $28 an hour. The ports have been staggered with the response. There were 500,000 applicants for the 3,000 jobs!

So what's going on the employment front? In the big picture -- the US is losing it manufacturing base. US manufacturing is being exported to overseas. The US is losing half a billion dollars annually in combined total assets to our overseas "friends" via our trade deficit. I can't care how you cut it or disguise it, this has got to hit US employment. And it is.

Zelfs de huizenmarkt, toch de kurk waar het hele zaakje op drijft, begint de eerste tekenen van uitputting te vertonen. De extreem lage rente heeft gezorgd voor een ongekende financieringsgolf van eerste, tweede en derde hypotheken.

WASHINGTON - U.S. new home sales fell more than expected in July to the their lowest pace since December, as higher mortgage rates cooled the housing market, a government report showed on Wednesday.

Sales of new homes tumbled 6.4 percent to a seasonally adjusted annual rate of 1.134 million units last month from a downwardly revised 1.211 million in June, the Commerce Department said. Analysts polled by Reuters were expecting sales to slow more gently to a 1.29 million clip from the originally reported 1.33 million unit pace.

Inventories of homes available for sale at the current sales pace ballooned to a 4.2 months' supply, the highest level since February 2003.

Veel aanbod en een stijgende rente zijn de standaard ingrediënten voor een daling van de huizenprijzen. Dat wordt spannend. Ook werd bekend dat één van de zes Amerikanen onder de armoedegrens leeft.

Nearly 36 Million Americans Living in Poverty
WASHINGTON - Some 1.3 million Americans slid into poverty in 2003 despite the economic recovery, and children and blacks were worse off than most, the government said on Thursday in a report certain to fuel Democratic criticism of President Bush.

The percentage of the U.S. population living in poverty rose to 12.5 percent from 12.1 percent in 2002, the Census Bureau said in its annual poverty report, seen by some as the most important score card on the nation's economy and Bush's first term in office. The ranks of the poor rose to 35.9 million, a boost of 1.3 million.

Groot-Brittanië
Aan de overkant van het Kanaal is de rente nu een keer of vijf verhoogd in een poging de huizenbubble voorzichtig leeg te prikken. Dat lijkt te werken.

£13,000 off house prices in five weeks, property boom goes into reverse

'House prices in London have fallen by an average of almost £13,000 in the past five weeks, a survey reveals today.

Fears about the prospect for a housing market crash, the effect of five interest rate rises imposed since November and the fact that sky-high prices have deterred many first-time buyers have contributed to a highly jittery market. And with home-buyers deeply anxious about taking the plunge, sellers have had to scale down asking prices to tempt them.

In Nederland is arbeid nog steeds erg duur.
Bron: Sapenda.nl
De Nederlandse werknemer is de op zes na duurste ter wereld. Dat heeft het Duitse onderzoeksinstituut IW berekend. Bedrijven die in Nederland gevestigd zijn, zijn per werknemer per uur gemiddeld 23,20 euro kwijt. Dat is minder dan in Noorwegen en Duitsland - daar kost een werknemer respectievelijk 28,15 euro en 27,09 euro - maar 17 procent meer dan in de VS. Toch verdient een werknemer in de VS meer dan in Nederland, omdat daar de sociale lasten veel lager zijn.

Lees het hele artikel

Tot slot wat humor om te lachen...

Prostitutes with AIDS to Seduce Republican Visitors
Wednesday, August 25, 2004

...direct from the Republican National Committee website ....
"NEXT WEEK, people who hate Republicans plan to release swarms of mice in New York City to terrorize delegates to the National Republican Convention.

"Republican-haters plan on dressing up as RNC volunteers, and giving false directions to little blue hair ladies from Kansas, sending them into the sectors of New York City that are unfit for human habitation.

"They plan on throwing pies and Lord knows what else at Republican visitors to the city. Prostitutes with AIDS plan to seduce Republican visitors, and discourage the use of condoms ...."

bron: GregPalast

Ik wil er aan toevoegen: 'bij ons of dit keer is het anders', zijn de duurste woorden uit de beleggersgeschiedenis...

48 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 860,01 -5,35 -0,62% 18:05
AMX 921,43 -5,17 -0,56% 18:05
ASCX 1.182,36 -7,47 -0,63% 18:05
BEL 20 3.827,75 +1,17 +0,03% 18:05
Germany40^ 17.688,00 -149,40 -0,84% 21:08
US30^ 37.851,00 -162,46 -0,43% 20:47
US500^ 4.960,72 -88,53 -1,75% 20:58
Nasd100^ 17.004,48 -544,32 -3,10% 20:52
Japan225^ 37.028,48 -973,23 -2,56% 20:58
WTI 82,31 +0,23 +0,28% 21:07
Brent 87,28 +0,29 +0,33% 21:07
EUR/USD 1,0650 +0,0007 +0,06% 21:08
BTC/USD 64.214,51 +626,73 +0,99% 21:05
Gold spot 2.394,49 +15,12 +0,64% 21:08
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Heineken 89,640 +1,640 +1,86% 17:38
DSM FIRMENICH AG 104,100 +1,350 +1,31% 17:38
Ahold Delhaize 27,380 +0,240 +0,88% 17:35
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 523,000 -21,800 -4,00% 17:38
BESI 133,500 -5,050 -3,64% 17:35
ADYEN NV 1.399,200 -43,400 -3,01% 17:38

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront