Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe gaan we die extra miljard mensen voeden?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Henk Grootveld

Henk Grootveld is hoofd trendsbeleggen bij Robeco, fondsmanager van het groeifonds Rolinco en trendwatcher. Naast aandelenmarkten en economie heeft Grootveld een brede interesse in en schrijft hij over de impact van wetenschap en technologie op de geschiedenis. Hiervoor was hij onder andere hoofd Europese aandelen bij Robeco,...

Meer over Henk Grootveld

Recente artikelen van Henk Grootveld

  1. okt '19 GenZ, of de generatie die de wereld gaat redden 15
  2. sep '19 Een hopelijk slaapverwekkend verhaal 5
  3. jun '19 Tijdbom der obesitas 4

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Ronald Engels 20 november 2018 15:10
    Henk Grootveld,

    We zitten nu vele honderden jaren in Global Cooling Modus, conform de Milankovitch Cycles en tevens door afkoelende Zon, zonder zonnevlekken/zonneflares richting planeet aarde, enzv.

    Alle komende Winters gaan aanzienlijk kouder worden en zomers normaal warm echter aanzienlijk droger op het noordelijk deel noordelijk halfrond door afkoelende noordelijk deel Atlantische Oceaan rond Groenland/Artic, enzv..

    De Sahara tot 25 graden Noorderbreedte en vanaf 25 graden Zuiderbreedte en alle evenaar zones gaan aanzienlijk meer regen en flooding krijgen, de oceanen rond de evenaar blijven voldoende energie en warmte krijgen van onze zon, dus automatisch veel regenwolken vormng, enzv. De Sahara wordt zeer veel groener.

    Dit betekent, dat we dus in de Sahara rond de evenaar voedsel moeten gaan produceren. Op het noordelijk deel noordelijk halfrond zal het door toenemende droogte in de zomer en toenemende koude in de winter niet meer mogelijk zijn op normale wijze te oogsten en zal men zich dus meer als ooit moeten concentreren op glas/kassen groente en tuinbouw teelt, dit tegen aanzienlijk hogere kosten.

    Het zal dus zeker ook zeer belangrijk worden om goedkope snel te produceren energie te kunnen leveren aan alle volken in ontwikkeling, maar met veel prioriteit voor Africa, willen Miljoenen Afrikaners niet sterven van de honger door gebrek aan zeer goedkope simpele energie. Dit gaat met windmolens en zonnepanelen zeker niet lukken, energie leveren voor 11 miljard burgers bij 2100.

    Gelukkig helpt meer CO2 in de atmosfeer het verhogen van de wereldwijde voedsel productie, dus het ziet er naar uit dat onze planeet zelfregulerend op de juiste weg is.
  2. Dikke Durk 20 november 2018 15:15
    Goed artikel, tot en met dat deel over het vlees:

    Daarvoor had je beter een artikel uit een agrarisch handboek van Wageningen kunnen gebruiken dan een website vol met pseudowetenschap om politiek ingegeven motieven te ondersteunen. Dat van de hoeveelheid water en voer benodigd voor 1 kg vlees is dan ook al een (jarenlange bekende) verkeerd getrokken conclusie omdat het alleen gebaseerd is op wat een dier tot zich neemt en geen enkele rekening houdt met wat een dier uitscheidt.

    Die 8.600 l water wordt namelijk weer uitgescheiden door het dier in de vorm van waterdamp (adem), zweet, pies, slijm en bloed, waarvan het aandeel water uiteindelijk door verdamping weer opgenomen wordt in de lucht en in de vorm van regen weer wordt uitgestort als water. Het is dan ook waarschijnlijk dat van al het water dat een dier tot zich neemt het overgrote deel niet zo lang daarvoor nog deel uitmaakte van een ander dier voordat het uitgescheiden werd.

    Wat betreft die 12,9 kg voer geldt hetzelfde. Niet alles aan gewas is eetbaar voor de mens of voldoet aan de kwaliteitseisen voor menselijke consumptie, en de verbouw op sommige gronden van voedselgewas voor menselijke consumptie is soms ook niet rendabel. Van dit (rest)gewas wordt veevoer gemaakt. Na inname scheidt een dier het meeste hiervan uit in de vorm van mest en als koolstof in de CO2 die het uitademend en een beetje CH4 (wat op den duur verwordt tot CO2). Die mest en CO2 zijn vervolgens weer nodig voor andere planten om te groeien. Een deel daarvan wordt het seizoen daarop weer gegeten door het dier en de cirkel is dan bijna rond. Pas als het vlees van het dier vergaat, of wordt gegeten en op zijn beurt uitgescheiden is de cirkel rond.

    Bruto wordt er veel CO2 geproduceerd door de veehouderij, maar de netto productie is verwaarloosbaar vergeleken met andere sectoren. Feitelijk vindt de netto CO2 die geproduceerd wordt door de veehouderij vooral plaats door het gebruiken van fossiele brandstoffen (tractoren, transport en elektriciteit) en in het geval een veehouderij gebruik maakt van gewas dat is verbouwd op veengronden, ook door de oxidatie van veen.

    --
    Sorry voor de enigszins uitgebreide reactie, maar ik hoop dat bovenstaande duidelijk is. Helaas wordt deze boodschap door mij en anderen al zo lang uitgedragen, terwijl de pseudowetenschap van meat the truth e.d. wel gretig aftrek vindt onder jeugd en anders makkelijk beïnvloedbare mensen.
  3. ljjls 20 november 2018 15:35
    Dat IPPC verhaal is onbruikbaar door onvolkomenheden, kleine ijstijden worden bv niet meegenomen. Verder worden alleen de doemscenario's opgehangen. De voordelen van klimaatverandering worden geheel genegeerd. Het is de waanzin van deze periode (zal binnen afzienbare tijd blijken).
    Hele stukken van de aarde die nu niet voor voedselproductie geschikt zijn worden dat door opwarming wel. De aarde heeft veel warmere perioden gekend en het leven floreerde toen. Wie geeft de mens het recht het klimaat te bepalen? Wat een onzin allemaal. Stop de bevolkingsgroei maar, beter voor alles.
  4. ubu 20 november 2018 16:15
    Hier ook weer van die idioten die door de mens veroorzaakte klimaatverandering ontkennen en ik als nog grotere idioot die daar dan ook nog op reageert.

    Mooi dat in het artikel ook kweekvlees wordt genoemd. Het is nu nog een onhaalbare kaart vanwege de grote hoeveelheden serum die nodig zijn voor het opkweken en worden opgevangen van ongeboren kalveren. Ik hoop zeer dat dat een succes wordt, dat er voor dat serum een alternatief wordt ontwikkeld, en niet alleen vanwege de grote belasting op het klimaat, maar ook vanwege het enorme dierenleed in de intensieve veehouderij waar eigenlijk al het dier uit het dier is gehaald om maar zo goedkoop mogelijk zo veel mogelijk vlees te produceren.

    Ik weet dat oa Bill Gates iets van 100 miljoen in een clean meat startup heeft geïnvesteerd.
  5. Dikke Durk 20 november 2018 17:13
    quote:

    maurice73 schreef op 20 november 2018 16:15:

    en niet alleen vanwege de grote belasting op het klimaat, maar ook vanwege het enorme dierenleed in de intensieve veehouderij waar eigenlijk al het dier uit het dier is gehaald om maar zo goedkoop mogelijk zo veel mogelijk vlees te produceren.
    Dan koop je toch vlees wat bij een grondgebonden veehouderij vandaan komt? Doe ik ook en als iedereen dat deed was het binnen een jaar gebeurt met de bio-industrie wereldwijd. Helaas gebeurt dat niet, waardoor de gangbare veehouderij steeds meer gedwongen wordt om intensiever en grootschaliger te produceren om nog maar winst te kunnen maken onder de toenemende regeldruk.

    De grootste belasting op het klimaat is en blijft menselijke overbevolking en de daarmee gepaard gaande verstedelijking, en toename van gebruik in fossiele brandstoffen en zware metalen.

  6. [verwijderd] 21 november 2018 12:36
    quote:

    Durk de baas yn it lizzende wurk schreef op 20 november 2018 15:15:

    Goed artikel, tot en met dat deel over het vlees:

    Daarvoor had je beter een artikel uit een agrarisch handboek van Wageningen kunnen gebruiken dan een website vol met pseudowetenschap om politiek ingegeven motieven te ondersteunen.

    Leuke reactie maar waarom ga je zelf mee met die CO2 onzin? Als je je er een beetje in verdiept weet je dat dat gewoon niet kan/ niet bewezen is.

  7. [verwijderd] 21 november 2018 12:39
    quote:

    maurice73 schreef op 20 november 2018 16:15:

    Hier ook weer van die idioten die door de mens veroorzaakte klimaatverandering ontkennen en ik als nog grotere idioot die daar dan ook nog op reageert.

    Ik weet dat oa Bill Gates iets van 100 miljoen in een clean meat startup heeft geïnvesteerd.

    Beste jongen, klimaatverandering bestaat niet maar dan moet je je er een heel klein beetje in verdiepen en niet alleen die flauwekul uit krant, radio en tv tot je nemen.

    En als Bill Gates het doet dan is het goed?

    Je lijkt iemand die iets ziet wat in de media gebracht wordt en het meteen voor waar aanneemt zonder erover na te denken.

  8. Manofaction 22 november 2018 08:51
    quote:

    ljjls schreef op 20 november 2018 15:35:

    Dat IPPC verhaal is onbruikbaar door onvolkomenheden, kleine ijstijden worden bv niet meegenomen. Verder worden alleen de doemscenario's opgehangen. De voordelen van klimaatverandering worden geheel genegeerd. Het is de waanzin van deze periode (zal binnen afzienbare tijd blijken).
    Hele stukken van de aarde die nu niet voor voedselproductie geschikt zijn worden dat door opwarming wel. De aarde heeft veel warmere perioden gekend en het leven floreerde toen. Wie geeft de mens het recht het klimaat te bepalen? Wat een onzin allemaal. Stop de bevolkingsgroei maar, beter voor alles.
    Ik geef u grotendeels gelijk. Er komt nu juist, volgens wetenschappers die de activiteit van de zon bestuderen, een kleine ijstijd aan en de versnellende poolshift lijkt de werkelijk oorzaak van klimaatverschuiving. Maar de laatste suggestie van u onderschrijf ik niet.
    De mens is een dier dat niet kan/wil delen en slechts wil profiteren van zijn omgeving, inclusief zijn eigen soort. Alle economische modellen, zoals communisme, socialisme, etc. falen telkens weer. Daarom is en blijft een steeds groeiend aantal nodig. Waarbij je de onderste laag van de demografische piramide gebruikt wordt, als nieuwe voorraad (loon)slaven cq. consumenten genoemd.
    De groei stoppen lijkt logisch, maar leidt onmiddellijk tot het zichtbaar worden aan de buitenkant, van de ellendige binnenkant van de mens. Dus groei zal moeten blijven doorgaan en zal dat ook zeker doen.
  9. ubu 23 november 2018 09:26
    quote:

    hansfl schreef op 21 november 2018 12:39:

    [...]

    Beste jongen, klimaatverandering bestaat niet maar dan moet je je er een heel klein beetje in verdiepen en niet alleen die flauwekul uit krant, radio en tv tot je nemen.

    En als Bill Gates het doet dan is het goed?

    Je lijkt iemand die iets ziet wat in de media gebracht wordt en het meteen voor waar aanneemt zonder erover na te denken.

    Goed in de zin van economisch goed. Je kunt niet ontkennen dat hij een behoorlijk indrukwekkende track record heeft met Microsoft. Dus het is niet onwaarschijnlijk dat hij ook op het gebied van clean meat economische kansen ziet.

    "Beste jongen, klimaatverandering bestaat niet" ..... Ik kan je hier op je nummer zetten, ik kan sites met feiten noemen.... Ik wens je een goed weekend.
  10. kees5555 23 november 2018 11:55
    quote:

    hansfl schreef op 21 november 2018 12:39:

    [...]

    Beste jongen, klimaatverandering bestaat niet maar dan moet je je er een heel klein beetje in verdiepen en niet alleen die flauwekul uit krant, radio en tv tot je nemen.

    En als Bill Gates het doet dan is het goed?

    Je lijkt iemand die iets ziet wat in de media gebracht wordt en het meteen voor waar aanneemt zonder erover na te denken.

    Beste Hans, Ga eens in de bergen kijken en zie hoe de gletsjers gekrompen zijn.
    En als de planeet kouder wordt (volgens Ronald Engels), hoe kan de zeespiegel dan gestegen zijn? En waarom ontdooien dan de toendra's in Canada en Rusland?
  11. forum rang 6 Ronald Engels 24 november 2018 22:26
    Australia record cold www.tropicaltidbits.com/analy...
    Southern Africa cold www.tropicaltidbits.com/analy...
    South America Cold www.tropicaltidbits.com/analy...

    USA cold last week November www.tropicaltidbits.com/analy...

    Bitterly Cold Thanksgiving, Black Friday Will Be Among the Coldest on Record in Parts of the Northeast
  12. Woudsehoeve 28 november 2018 11:50
    quote:

    hansfl schreef op 21 november 2018 12:39:

    [...]

    Beste jongen, klimaatverandering bestaat niet maar dan moet je je er een heel klein beetje in verdiepen en niet alleen die flauwekul uit krant, radio en tv tot je nemen.

    Je lijkt iemand die iets ziet wat in de media gebracht wordt en het meteen voor waar aanneemt zonder erover na te denken.

    De stupiditeit ten top "klimaatverandering bestaat niet""heb je onder een steen geleefd? Ga jezelf schamen. Lees eens publicaties die hun bronnen verantwoorden, niet van die publiciteits-geile losers. Hebben we er in Nederland ook een paar van.

    "What if the climate change is a hoax, and we create a better world for nothing?"

    Maar het groeien van veel plantaardig voedsel is simpel:
    "Groente flats"
    - Hermetisch gesloten ruimten.
    - Vele lagen groente,
    - Belicht met LED, precies de juiste golflengte voor het gewenste resultaat,
    - Water met kunstmest wordt gerecycled (af en toe van beide wat toevoegen)
    - geen pesticiden of herbiciden, want er kan niks bij komen.

    Resultaat: Extreem Schone, veilige groente, (wassen is niet nodig) het hele jaar door met een minimum aan energie, (kunst)mest en geen gifstoffen. Minimale CO2 of andere klimmaat beïnvloedende stoffen, geen milieu vervuiling.

    Ik eet groente uit mijn eigen tuin en schapenvlees van eigen land. maar dat kan niet iedereen.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links