Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

olieprijs gaat omhoog

23 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
[verwijderd]
3

Iedereen negatief over de olieprijs, olie wordt weer relatief goedkoop horen we weer vaker de laatste dagen.
Lees het bijgevoegde artikel maar eens.
Olie wordt nooit meer goedkoop! Als de prijs door wat voor reden dan ook onder de 55 dollar zakt, zal de opec ingrijpen met een productieverlaging.

biz.yahoo.com/fool/060216/11401106720...

kool
[verwijderd]
0
Aanbevolen, er is geen enkele fundamentele reden voor lagere olieprijzen en inderdaad, OPEC zal willen voorkomen dat de barrelprijs te laag wordt. Short gaan op olie is voor de echte waaghalzen.
[verwijderd]
0
Ik heb het artikeltje niet echt gelezen, alleen wat zitten koppensnellen. Ik denk dat we “de prijspiek” nog lang niet gehad hebben, en dat de toekomstige prijs altijd hoger zal zijn de huidige piekprijs (afgezien van wat zaagtandeffecten).
Het viel mij op dat deze auteur het heeft over onvoldoende raffinagecapaciteit in USA als 1 van de oorzaken van een stijging van de olieprijs. Ik heb dit al eens vaker gelezen, en toen vond ik het al een vreemde oorzaak/gevolg redenatie. Dat de benzine in de USA hierdoor duurder wordt, kan ik nog begrijpen, maar dat de ruwe olieprijs hierdoor omhoog gaat , zie ik niet. In theorie zou dit zelfs voor een hele kleine prijsverlaging kunnen zorgen.
Zie ik dit verkeerd, of deel je mijn mening.
[verwijderd]
0
Ook aanbevolen.
Wel wil ik aantekenen dat verminderde rafinagecapaciteit juist een verlagend effect op de olieprijs heeft. Ook de winsten van de eigenaren uit productie genomen raffinagecapaciteit zullen dalen.
[verwijderd]
0
quote:

johannes51 schreef:

Wel wil ik aantekenen dat verminderde rafinagecapaciteit juist een verlagend effect op de olieprijs heeft.
Kun je uitleggen waarom?

Mijn boerenverstand zegt dat verminderde rafinagecapaciteit betekent dat er minder (snel) olie op de markt komt en dat het aanbod dus lager is. Bij een vergroting tussen het verschil in vraag en aanbod zou de prijs volgens de meest gangbare modellen moeten stijgen.
[verwijderd]
0
Ik had het over de “ruwe olieprijs”. Ik had, gelet op uw reactie, beter kunnen schrijven: “de prijs van ruwe olie”.
Als er raffinagecapaciteit uitvalt, betekent dit minder vraag naar ruwe olie, en dus lagere prijs van ruwe olie. Andere raffinaderijen zouden kunnen bijspringen, maar de meeste draaien al volop, en hebben amper tijd voor shut-down-onderhoud e.d.
Overigens, zoals ik reeds aangaf, gaat het hier meer om een principieel effect, met een zeer kleine prijsbeinvloeding.
[verwijderd]
0
Logisch dat schaarser wordende olie duurder wordt, we moeten gaan investeren in alternatieven, zoals president Bush op 1 februari jl. al aangaf.

"The President is doing exactly the right thing" in focusing on research and education in science, math, and engineering, said House Science Committee Chairman Sherwood L. Boehlert (R-N.Y.).
"The nation needs new investments and new approaches in research and education if we are to remain competitive and prosperous."

zie artikel pubs.acs.org/cen/news/84/i06/8406oil....

[verwijderd]
0
oud nieuws maar toch actueel uit NRC


Pessimisten voorspellen piek in mondiale olieproductie al binnen vijf jaar

'Het plafond komt in zicht'

Er komen almaar meer auto's, vliegtuigen, trucks. Dus is er meer olie nodig. Maar hoe lang kan de productie ervan nog opgevoerd worden? ,,Over drie tot vijf jaar hebben we het plafond bereikt.''

Door onze redacteur Marcel aan de Brugh

ROTTERDAM, 29 OKT. Kjell Aleklett wil geen doemdenker zijn. Maar alles wijst nou eenmaal in één richting: al over drie tot vijf jaar bereikt de wereldwijde olieproductie haar maximum. Daarna gaat het alleen nog bergafwaarts. ,,We staan voor een ingrijpende verandering, maar zijn er niet op voorbereid'', zegt Aleklett, die directeur is van Aspo, een groeiende internationale organisatie die zich zorgen maakt over de energievoorziening van de wereld.

Het staat in schril contrast met de scenario's van het vooraanstaande Internationaal Energie Agentschap (IEA) en grote oliemaatschappijen zoals Shell en ExxonMobil. Volgens hen bereikt de olieproductie haar plafond pas over zo'n twintig jaar. Maar Aleklett, van huis uit kernfysicus, is overtuigd van zijn gelijk. Eerder deze week vond hij nog bevestiging. De krant International Herald Tribune onthulde een rapport van het Amerikaanse ministerie van Energie. Daarin stelt het zijn verwachtingen over de olieproductie in Saoedi-Arabië, de grootste exporteur van olie ter wereld, naar beneden bij. ,,Wij twijfelen al jaren over de reserves die landen in het Midden-Oosten zeggen te hebben'', zegt Aleklett vanuit het Zweedse Uppsala, waar Aspo zijn hoofdkantoor heeft.

Het is een vraag die vaker begint op te duiken nu de olieprijzen hoog zijn: wanneer piekt de olie? Het gaat er bij deze vraag niet om hoeveel olie nog in de grond zit, maar in hoeverre huidige dagelijkse productie kan worden opgevoerd. Nu ligt die productie op gemiddeld 84 miljoen vaten per dag. Maar er blijven auto's, vrachtwagens en vliegtuigen bij komen. Met name in China.

Dus is er meer brandstof nodig. Kunnen bedrijven als Shell, Exxon, Saudi Aramco en BP almaar meer benzine, diesel en kerosine blijven produceren? ,,De olieproductie kan niet eindeloos blijven toenemen. Daar zit een plafond aan, en dat beseft iedereen ook wel. De grote vraag is: wanneer is het plafond bereikt'', zegt Jos Bruggink, hoogleraar energietransitie en duurzame ontwikkeling aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Volgens hem is die vraag essentieel. Want hoe eerder de piek komt, hoe sneller er gezocht moet worden naar alternatieve brandstoffen. ,,Doen we dat niet, dan kan er een groot tekort ontstaan en stijgt de olieprijs misschien wel tot boven de 100 dollar.

Vraag het Aleklett, en hij zegt dat de olie in 2008, uiterlijk 2010, zal pieken. Maar gevestigde organisaties als de US Geological Survey en de IEA leggen de piek veel later, rond 2030. Elk kamp heeft zijn argumenten. Aleklett beweert dat oliemaatschappijen steeds meer moeite moeten doen om de olie in het huidige tempo uit hun velden te blijven pompen. ,,Het is als met een citroen waar je in knijpt. Eerst komt er veel sap uit. Maar na verloop van tijd moet je steeds harder knijpen om er dezelfde hoeveelheid uit te krijgen'', zegt hij. Daarnaast vinden oliemaatschappijen amper meer nieuwe, grote olievelden. En de reserves van onder meer Saoedi-Arabië, Irak en de Verenigde Arabische Emiraten zijn veel kleiner dan de landen zelf beweren - alleen de landen zelf hebben toegang tot de velden, de reserves zijn staatsgeheim.

Dan de optimisten. Zoals David O'Reilly, bestuursvoorzitter van olieconcern Chevron. Hij wees vorige maand op de gevolgen van de hoge olieprijzen. ,,Ze temperen de groeiende vraag naar olie, en leggen meer nadruk op besparing van energie'', zei hij. Oliemaatschappijen beginnen het te merken. Pompstations worden minder bezocht. Mensen nemen wat vaker de fiets, of zetten thuis de verwarming een graadje lager. Verder is er de technologische ontwikkeling. Die zorgt ervoor dat oliemaatschappijen nauwkeuriger de ondergrond in beeld kunnen brengen, zodat kleinere velden beter op te sporen zijn. Tot voor kort onontginbare gebieden, zoals diepzeeën, worden door moderne technieken toch toegankelijk. Het lukt bedrijven ook om verhoudingsgewijs meer olie uit hun velden omhoog te drukken, bijvoorbeeld door het gas CO2 erin te pompen - waarmee meteen het broeikaseffect wordt bestreden. Daarnaast verwachten ze de verwerking van aardolie tot producten als benzine efficiënter te maken, zodat er minder wordt verspild.

Pessimisten zeggen dat de olie in de toekomst vooral uit politiek instabiele landen komt, en dat die landen steeds meer van hun olie voor zichzelf zullen houden om de binnenlandse economische groei (ook in landen als Nigeria en Libië komen meer auto's en trucks) te garanderen. De optimisten weten wel dat de westerse wereld voor zijn olie afhankelijker wordt van politiek instabiele regio's, maar verwachten goede toegang te zullen houden tot de reserves. Optimisten zeggen dat het winnen van olie uit onconventionele bronnen, zoals de teerzanden in Canada, steeds beter gaat. De pessimisten zeggen dat het nooit een grote bijdrage zal leveren aan het opvoeren van de olieproductie.

Waar de oliepiek precies zal liggen, weet niemand. Hoogleraar Bruggink wil er geen uitspraak over doen. Hij zou alleen graag zien dat gevestigde organisaties zoals de US Geological Survey en de IEA zich wat flexibeler zouden opstellen. ,,Ze vertellen ons dat we ons voorlopig geen zorgen hoeven maken. Maar er zijn genoeg argumenten om daaraan te twijfelen'', zegt Bruggink, die tevens verbonden is aan het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten.

Opmerkelijk genoeg zijn alle partijen het over één ding eens. Er zal veel meer geïnvesteerd moeten worden. In de verbetering van de oliewinning bijvoorbeeld. Directeur Claude Mandil van de IEA riep daartoe vorige maand nog op. Blijven die investeringen uit dan zal de oliepiek veel eerder komen. Misschien al over zo'n acht jaar, voorspelt de IEA. Er zijn ook meer investeringen nodig in nieuwe manieren om brandstoffen te besparen - zoals hybride auto's. En in alternatieven zoals diesel uit gas of kolen. Of hernieuwbare brandstoffen uit koolzaadolie en stro. Bruggink vindt dat overheden op dit gebied veel te weinig doen. Dezelfde conclusie trekt consultantbureau Roland Berger in een deze week verschenen rapport (zie kader: '... maar alternatieven zijn er weinig'). Volgens Bruggink is het zaak nu te gaan zoeken naar alternatieven. ,,Want we moeten eerst een leerproces doorlopen dat een jaar of tien tot twintig duurt. Daarna kunnen we de beste keuze maken. Hoe later we beginnen, hoe groter de klap straks is.''



[verwijderd]
0
Eenvijfde Nigeriaanse olieproductie ligt stil

Uitgegeven: 20 februari 2006 13:43
Laatst gewijzigd: 20 februari 2006 13:43

LAGOS - De olieproductie van Nigeria is de afgelopen dagen met eenvijfde gedaald als gevolg van aanhoudende aanslagen van rebellen. De prijs voor een vat Brent-olie (van 159 liter) noteerde daardoor maandag op de vroege middag circa 1,50 dollar hoger op 61,35 dollar.

De rebellen claimden maandag opnieuw een oliepijpleiding en een militaire woonboot te hebben opgeblazen. De aanslagen in de Niger-delta zijn vooral gericht tegen de Nigeriaanse oliemaatschappij SPDC waarin het Nederlands-Britse Shell een belang van 30 procent heeft. In totaal ligt de productie van 455.000 vaten olie per dag stil. De rebellen zeggen te strijden voor een eerlijker verdeling van de olierijkdom van Nigeria.

Een brand legde het afgelopen weekeinde het Forcados-laadplatform voor de kust stil. Deze installatie slaat dagelijks 340.000 vaten olie uit omliggende velden over op tankers.

De oliemaatschappij sluit een aanslag niet uit. Ook een groot veld voor de kust, goed voor 115.000 vaten per dag, ligt stil na een aanslag op een aanvoerleiding. Het personeel is uit voorzorg geëvacueerd. Een aantal kleinere olievelden op land in het westen van de Niger-delta ligt ook stil.

Shell evacueerde maandagmiddag uit voorzorg personeel van afgelegen installaties in het oosten van de delta. Een groot deel van het in januari uit de westelijke delta geëvacueerde personeel is nog niet teruggekeerd, aldus een woordvoerder van Shell.

Zaterdag werden negen buitenlandse medewerkers van Willbros, een onderaannemer voor Shell, ontvoerd vanaf hun schip. Het gaat om drie Amerikanen, een Brit, twee Egyptenaren, twee Taiwanezen en een Filipijn.

Sinds december hebben er talloze aanslagen en ontvoeringen plaatsgevonden in de olierijke Niger-delta, een gebied zo groot als Engeland.

[verwijderd]
0
www.abnamromarkets.nl/showpage.asp?lo...

Wat is er eigenlijk simpeler dan dit, iedereen is er van overtuigd dat de olieprijs op termijn zal stijgen. het maakt niet uit ookal gaan we eerst terug naar 30 dollar, ooit zullen we toch boven die 100 dollar gaan en dan moet je hiermee toch goed zitten?

pcrs7
0
tenzij er een wetenschapper met koude kernfusie op de proppen komt, dan zijn de kaarten heel anders geschud.
[verwijderd]
0
212.43.226.123/ProRealTimeNew/showima...

Olieprijs ziet er mooi uit. Stijgt op vanaf steun, en systeem draait positief. Long positie is mooi nu. Mooi moment om in te stappen.

gr,
-25-
[verwijderd]
0
Kan nog een tikkie terug.
Morgen 16.30 uur de voorraden van de VS, zullen m.i. meevallen.
Plenty oil for the moment.
gr.fes
[verwijderd]
0
Als ik het prijsverschil zie in brent en light crude vrees ik het ergste,dat klopt niet gaat stijgen.
mvrgr jo jo
Jean
0
Wel grappig dat men op basis van een voorraad die, wellicht, weer aangevuld is positief is. De olieschaarste wordt er echt niet minder op en die voorraad is bitter noodzakelijk.
Dit is een tijdelijke daling en een olieprijs van $ 60,00 is nog steeds niet iets om gelukkig van te worden.
Die hoge olieprijs gaat de komende tijd de markten echt nog wel onder druk zetten.
[verwijderd]
0
Tot nu toe zie ik alleen maar een daling die waarschijnlijk nog wel even doorzet, zie barchart.com. tablat opion: staat alles wel zo'n beetje op sell.

Ik hoop overigens op wat anders, want ik zit er ook in maar ik vrees op korte termijn het ergste.
[verwijderd]
0
quote:

JeanVB schreef:

Wel grappig dat men op basis van een voorraad die, wellicht, weer aangevuld is positief is. De olieschaarste wordt er echt niet minder op en die voorraad is bitter noodzakelijk.
Dit is een tijdelijke daling en een olieprijs van $ 60,00 is nog steeds niet iets om gelukkig van te worden.
Die hoge olieprijs gaat de komende tijd de markten echt nog wel onder druk zetten.
Ook een beetje schuld van de Opec, die de productie met 1 miljoen vaten hebben verhoogt na Katrina en daarna vergeten zijn de kraan weer iets dichter te draaien.
Greedy.....noemen ze dat geloof ik.
Maarja wat wil je, met een prijs van $60,00 ga je de kraan niet dichtdraaien.
De verleiding was te groot.
Wie het onderste uit de kan wil, krijgt de .......juist ja!
gr.fes

[verwijderd]
0
quote:

fes schreef:

Ook een beetje schuld van de Opec, die de productie met 1 miljoen vaten hebben verhoogt na Katrina en daarna vergeten zijn de kraan weer iets dichter te draaien.
Wie of wat controleert eigenlijk of die productie ook feitelijk met 1 mln stijgt?
[verwijderd]
0
quote:

John Cleese schreef:

[quote=fes]
Ook een beetje schuld van de Opec, die de productie met 1 miljoen vaten hebben verhoogt na Katrina en daarna vergeten zijn de kraan weer iets dichter te draaien.
[/quote]
Wie of wat controleert eigenlijk of die productie ook feitelijk met 1 mln stijgt?
Op de laatste vergadering van Opec enkele weken terug is unaniem besloten om het huidige productieniveau te handhaven.
Opec heeft in sept. 2005 aangekondigt (na Katrina) de productie met 1 miljoen vaten te verhogen.
Controle?
Gezien de snel toenemende olievoorraden in de VS wordt er momenteel wereldwijdt meer gepompt dan verbruikt.
gr.fes
[verwijderd]
0
Een dergelijk antwoord had ik verwacht, maar of dat hét antwoord is.. De schade van Katrina herstelt ook en draagt ook bij aan de productie en derhalve de voorraden.
Is de Opec zo maar in staat de produktie met een slordige 1 mln vaten te verhogen? Zegt dat iets over de veelbesproken 'peak'?
23 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 860,01 -5,35 -0,62% 19 apr
AMX 921,43 -5,17 -0,56% 19 apr
ASCX 1.182,36 -7,47 -0,63% 19 apr
BEL 20 3.827,75 +1,17 +0,03% 19 apr
Germany40^ 17.714,20 -23,16 -0,13% 19 apr
US30^ 37.851,00 0,00 0,00% 19 apr
US500^ 4.960,72 0,00 0,00% 19 apr
Nasd100^ 17.004,48 0,00 0,00% 19 apr
Japan225^ 37.028,48 0,00 0,00% 19 apr
WTI 82,10 +0,02 +0,02% 19 apr
Brent 87,14 +0,15 +0,17% 19 apr
EUR/USD 1,0655 +0,0012 +0,11% 19 apr
BTC/USD 64.387,73 +799,96 +1,26% 19 apr
Gold spot 2.392,50 0,00 0,00% 19 apr
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Heineken 89,640 +1,640 +1,86% 19 apr
DSM FIRMENICH AG 104,100 +1,350 +1,31% 19 apr
Ahold Delhaize 27,380 +0,240 +0,88% 19 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 523,000 -21,800 -4,00% 19 apr
BESI 133,500 -5,050 -3,64% 19 apr
ADYEN NV 1.399,200 -43,400 -3,01% 19 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront