Crucell « Terug naar discussie overzicht

Hack op nieuwjaarsborrel

29 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
pim f
40
Ik probeer uit mijn hoofd de grote lijnen van het betoog van prof Hack op de nieuwjaarsborrel te reconstrueren. Graag eventuele aanvullingen/verbeteringen.

Als eerste presenteerde Hack zijn CV, daarop zowel wetenschappelijke als commerciele activiteiten, ik ga daar niet verder op in maar de man heeft in veel bekende en beroemde bedrijven zijn netwerken. Oa Genmab, waarover later meer. Hij is ca 20 jr betrokken bij bloedbank Sanquin geweest tot 2004, dat is een Nederlands bedrijf dat oa allerlei bloedprodukten uit plasma van bloeddonoren destilleert om die te verkopen. Hij zag in Crucell de uitdaging om nu eens zelf iets goed op poten te zetten, recombinante eiwitten te maken en die te verkopen, en heeft zijn hart verloren aan de PerC6 techniek.

Eerst een relaas over eiwitten: ketens aminozuren die op ingewikkelde manieren gevouwen en driedimensioneel gestructureerd worden (soort bolletjes, maar soms ook veel bizardere vormen). Het reproduceren van deze gevouwen ketens kan eigenlijk op allerlei cellijnen. Het probleem volgens Hack van andere - nietmenselijke - cellijnen treedt pas op bij de "coating" van het eiwit. Die coating bestaat uit een combinatie van verschillende suikers (galactose en lactose om er naast het overbekende glucose maar eens een paar te noemen).

Die suikerstaarten prikken als stekeltjes uit het eiwitmolekuul, en aan het uiteinde zitten dan speciale, door het lichaam als menselijk herkende, stukjes. Ik meen dat hij de suikergroep siaalzuur als lichtend voorbeeld noemde. PerC6 geeft als menselijke cellijn aan de gemaakte eiwitten de juiste "coating" terwijl dierlijke cellijnen daaraan een andere "coating" geven. Daardoor wordt het hele eiwitmolecuul van een dierlijke cellijn door het lichaam als "lichaamsvreemd, niet-menselijk" gezien waardoor afweerreacties of in ieder geval op den duur verminderde werkzaamheid gaat optreden.

Dit fenomeen van afweerreacties en verminderde werkzaamheid is bekend, en hierin ligt volgens prof Hack dus een enorme meerwaarde van PerC6.

Een enorm belangrijk thema volgens Hack is het opschalen van de produktie van kleine hoeveelheden eiwitten in een lab naar commercieel interessante hoeveelheden. Dit is zeker nog geen gedane zaak - ook al heeft Sanofi wel aangetoond dat 20.000 liter PerC6 cellijn kan worden aangemaakt. Dit proces van opschalen is volgens Hack ongekend snel verlopen, en hij heeft er (net als alle andere Crucellers) heel veel vertrouwen in dat het gaat lukken. Er is nog geen enkel bewijs van het tegendeel, maar het moet echt nog wel bewezen worden.

Dit is oa de reden dat Genmab zijn nieuwe blockbuster toch op het CHO (cellijn van eierstokken van hamsters) heeft geproduceerd, ondanks de hierboven geschetste nadelen. De CSO van Genmab is een vriend van Hack, en die is beducht voor zijn investeerders; een nieuw molecuul produceren op een nieuwe cellijn, dat is dubbel onzeker. Gaat het mis dan ligt bv een speciaal gebouwde productiefaciliteit zomaar een jaar stil om de wetenschappelijk problemen op te lossen. Dat kost natuurlijk gigantische bedragen, waar ook nog de gederfde omzet bijkomt. Het is dus zaak dat er bewijs in de wetenschap en in de markt bekend wordt dat commerciele eiwitproductie op PerC6 echt werkt, dan gaan de sluizen open (dat is mijn inschatting - pim f). Hack zou dan bv ook eerder EPO (erythropoietine) willen maken op perC6, want dat is een bekend molecule en dus de helft minder onzekerheid. Er komen echter al van ca 20 bedrijven binnenkort "me-too" EPO's op de markt, en hoewel een paar procent van 10 miljard jaarlijkse omzet van EPO nog steeds een hoop geld is, wil Hack/Crucell zijn kaarten liever zetten op een kwalitatief perfect (want op menselijke PerC6 gemaakt) EPO-eiwit.

Factor V leiden/cambridge is een variant van een van de tien stollingsfactoren die als een reeks omvallende dominostenen er voor zorgen dat bloed stolt op het juiste moment. Gewoon factor V hoor je te hebben, maar indien je te kort hebt, kan PREVENTIEF factor V toegediend worden. Maar beter nog factor V leiden/cambridge. Dit kan ook bij hemofilie (bloederziekte) waarbij andere stollingsfactoren missen (factor VIII of factor IX). Je kunt geactiveerde stollingsfactoren toedienen aan bloedende mensen, maar Crucell/Hack heeft bewezen dat aangepaste factor V leiden/cambridge ook bij gebrek aan andere stollingsfactoren PREVENTIEF kan worden toegediend.

Stel je een rijtje omvallende dominostenen voor, er ontbreekt plotseling een dominosteen dus dan houdt het voortdurend omvallen plots op. Factor V leiden/cambridge moet je je dan voorstellen als een HEEL GROTE dominosteen, als die omvalt kan hij het gat achter zich (nl van een afwezige andere stolligsfactor) door zijn grootte toch overbruggen. Ook bij hersenbloedingen of zware traumata is dit een optie, erbestaat al iets dergelijks (Novoseven = op dierlijke cellijn geproduceerde factor VII) van NovoNordisk, dat heeft al een miljard omzet. En dat is een helemaal niet zo geweldig product.

Zo heeft Hack nog veel meer ideeen en plannen op het gebied van bloedproducten, dat zijn met PerC6 (en Star) te maken eiwitten.
[verwijderd]
0
Dank voor je tijd/moeite om het relaas hier te posten!!

Wel de dag waarop de discussie over HD DVD en Blu Ray ook aandacht krijgt; grote belangen waarbij de beste niet vanzelfsprekend zegeviert.
Hans Igor
0
Pim, grote dank! Kon er jammergenoeg niet zijn, maar op deze manier toch aanwezig! AB
En... Go Grand Cru-cell!!!
Hans Igor
[verwijderd]
0
Mooie berichtgeving!

Leuk dat iemand zoals mijnheer Hack op de borrel verschenen is!

Niet de minste binnen Crucell......

Toch wel een beetje jammer dat ik dan niet gegaan ben.....

Misschien volgend jaar!
gogogoo
0
Bedankt voor het verslag.

Er is vast niets gezegd over omzet en winstverwachtingen....maar hebben de aanwezigen op de borrel daar wel een goed (warm) gevoel over gekregen?
antoine7
0
Volgens Beukema zou met het choleravaccin van SDL met name in in december een leuke omzet gedraaid zijn. Volgens hem komt dit nog bij de genoemde 140 tot 150 miljoen.

Antoine
[verwijderd]
1
quote:

gogogoo schreef:

Bedankt voor het verslag.

Er is vast niets gezegd over omzet en winstverwachtingen....maar hebben de aanwezigen op de borrel daar wel een goed (warm) gevoel over gekregen?
De vraag is wel gesteld maar er kon nog niets gezegd worden over omzet of winstverwachtingen omdat Leon nog steeds met allerlei accountants om de tafel zit om de overname van SBL te waarderen. René heeft wel gezegd dat als het tegen zou gaan vallen er een winstwaarschuwing had moeten komen. En dat die er tot op heden dus niet is geweest. Waaruit me zelf onze conclusies mogen trekken :-)).

Ook is gezegd dat de verkoop Vivitif in de laatste 2 weken van december hun verwachtingen verre heeft overtroffen. Klonk goed.

Dus al met al heb ik er een goed gevoel over.

Pim f? Aan jouw verhaal heb ik niets toe te voegen. Je hebt het goed en duidelijk weergegeven. Bedankt voor de moeite.

Babs
pim f
0
Het werd me wel duidelijk dat prof Hack een groot voorstander is van het "Amgen-model" namelijk alles zelf ontwikkelen en daardoor een largecap worden. Ik vermoed dat hij al die deals van Brus en Kruimer maar kinderspel vindt. Eigen eiwitten / antilichamen ontdekken en zelf met eigen technologie naar de markt brengen, daar ligt het echt grote geld.

Zo had hij liever STAR helemaal zelf voor Crucell gehouden, voor mij wel een bevestiging dat de neuzen binnen Crucell mbt de potentie van STAR wel de zelfde kant opstaan. Alleen hoe deze potentie ten volle te benutten is binnenskamers een punt van discussie.

Brus gelooft meer in samenwerking met partners, om te testen hoe hun produkt in de echte buitenwereld gezien wordt, en daar is natuurlijk ook wat voor te zeggen.

Mbt STAR hoorde ik tussen de regels dat er op niet al te lange termijn wel weer een deal zit aan te komen. Dus misschien dat de STAR-machine een beetje op toeren begint te komen.
pim f
0
quote:

babs11 schreef:

Pim2f? Aan jouw verhaal heb ik niets toe te voegen.
thuis pim f, werk pim 2f
[verwijderd]
0
Prima werk Pim f.
En met betrekking tot het cholera-vaccin van SBL:
in december in Zwitserland geintroduceerd.
Het verkocht daar zodanig, dat het leek alsof heel Zwitserland met vakantie ging naar de binnenlanden van Afrika.
sharkie
1
Bedankt voor de moeite die jullie hier allemaal insteken! Erg leuk dat er mensen van crucell gekomen zijn op de borrel! Verder wil ik nog maar eens bevestigen dat dit het best georganiseerde forum is van iex met naar mijn mening relatief veel zinvolle posts!

succes allen!

Gr J
gogogoo
0
quote:

antoine7 schreef:

Volgens Beukema zou met het choleravaccin van SDL met name in in december een leuke omzet gedraaid zijn. Volgens hem komt dit nog bij de genoemde 140 tot 150 miljoen.

Antoine
Overname werd bekend gemaakt op 21-11-06.
Dat zou dan dus meegenomen kunnen worden in de cijfers.
gogogoo
0
Dus aan meevallers:
-extra vivotif omzet via Berna
-meevaller Dukoral (choleral) mogelijk vanwege intro in der Schweiz.
-Meenemen deel Q4 cijfers SBL

En al eerder (mogelijk effect op omzet in 2006?):
-Contract Awards for November 2006, DTP-HepB-Hib vaccine, vials of 1 dose,
USD 28,173,519 Berna Biotech Ltd., Switzerland, LTA until 31 March 2007 (zat dit al in de outlook?)
-Eerste orders Wyeth (merkbaar in 2006 of 2007)
-Een malaria en TB subsidie

Ik verwacht toch wel mooie cijfers over 2006!
[verwijderd]
0
Gogogoo, van het cholera-vaccin moet je je de introductie in Zwitserland niet te hoog voorstellen. Zo'n gezegde(Het lijkt wel of iedereen met vacantie gaat) gaat weer een eigen leven leiden. Enkele tonnen is al heel leuk als aanloop naar een miljoenenomzet op jaarbasis.
gogogoo
0
quote:

oudje schreef:

Gogogoo, van het cholera-vaccin moet je je de introductie in Zwitserland niet te hoog voorstellen. Zo'n gezegde(Het lijkt wel of iedereen met vacantie gaat) gaat weer een eigen leven leiden. Enkele tonnen is al heel leuk als aanloop naar een miljoenenomzet op jaarbasis.
Ik las zowel de opmerking van Antoine7 ..."Volgens Beukema zou met het choleravaccin van SDL met name in in december een leuke omzet gedraaid zijn."

....alsook de opmerking van de Zwitserse vakantie. Ik neem aan dat antoine7 dit tijdens de borrel gehoord heeft en dus waarschijnlijk een feit is. Dat van die Zwitserse registratie zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.

Ik kon helaas niet bij de borrel aanwezig zijn dus ik weet ook niet in welke context de opmerkingen geplaatst zijn.
29 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 884,07 0,00 0,00% 15 apr
AMX 931,29 0,00 0,00% 15 apr
ASCX 1.229,59 0,00 0,00% 15 apr
BEL 20 3.853,74 0,00 0,00% 15 apr
Germany40^ 17.893,90 -132,68 -0,74% 15 apr
US30^ 37.698,66 0,00 0,00% 15 apr
US500^ 5.060,86 0,00 0,00% 15 apr
Nasd100^ 17.693,66 0,00 0,00% 15 apr
Japan225^ 38.697,76 0,00 0,00% 15 apr
WTI 85,06 0,00 0,00% 15 apr
Brent 90,26 0,00 0,00% 15 apr
EUR/USD 1,0614 -0,0011 -0,11% 07:04
BTC/USD 66.212,91 0,00 0,00% 15 apr
Gold spot 2.387,11 +3,96 +0,17% 07:04
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ABN AMRO BANK N.V. 15,780 0,000 0,00% 15 apr
ADYEN NV 1.449,600 0,000 0,00% 15 apr
Aegon 5,652 0,000 0,00% 15 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
ABN AMRO BANK N.V. 15,780 0,000 0,00% 15 apr
ADYEN NV 1.449,600 0,000 0,00% 15 apr
Aegon 5,652 0,000 0,00% 15 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront