Mediq « Terug naar discussie overzicht

Wat is er aan de hand in apothekersland?

94 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 » | Laatste
Mr.Windows
0
In een aantal dagen heeft het aandeel OPG aardige wat tikjes gekregen. Vandaag zelfs -6.67%!
Het staat nu zelfs in op 1 in de TOP 25 van IEX.
Wat ik als belegger van OPG gezien heb, is dat er een accoord is tussen verzekeraars/apothekers en overheid. Dat daardoor de winsten minder hoog zullen zijn. Daarnaast zie ik dat OPG bezig is op meerdere plekken in de markt te zitten van Mediq tot Polen/Amerika. Kortom ik ben zeer benieuwd over IEX-ers zijn die me meer kunnen vertellen dan wat er tussen de persberichten van OPG gezeten heeft. Wellicht zijn er hedgefondsen aan het verkopen geslagen. Zie AFM register meldingen: www.afm.nl/registers/default.ashx?Fol...
Ik wacht met belangstelling op de posts!
wiegveld
6
Ik denk dat OPG een veel slechter aandeel is dan velen denken:
1. Min Klink wil van de kortingen en bonussen af in 2010. Daarop drijft OPG.
2. Er staat een hele forse goodwill post op hun balans, die mi afgewaardeerd moet gaan worden als de apotheekinkomsten terug gaan lopen.Ze hebben de afgelopen jaren veel apotheken gekocht. Als ik het goed zie in hun jaarverslag gaat het zeker om 250 miljoen euro alleen al voor die apotheken. Een afschrijving zal hun jaarwinst in mijn ogen zodanig raken dat ze een verliesjaar moeten incasseren.
3. Voor een aantal merkloze geneesmiddelen proberen zorgverzekeraars de prijzen naar beneden te krijgen, waardoor kortingen ook al in 2008 en 2009 gaan teruglopen. Ik weet niet zeker of OPG wel gelijk heeft dat ze dat gecompenseerd krijgen.
4. Klink wil nog dit jaar een groot onderzoek naar kortingen en bonussen bij apothekers en wil daarmee in 2009 ook al aanvullende maatregelen treffen tegen de veel te hoge geneesmiddelprijzen.
5. In mijn ogen heeft OPG in korte tijd een aantal slechte investeringen in hulpmiddelleveranciers gedaan, waar de komende jaren ook de marges zullen inkrimpen. Met name vind ik het onbegrijpelijk dat men in de USA gaat investeren.

Kortom. ik heb vorig jaar mijn OPG aandelen verkocht en wacht nu af tot ze onder de € 12 euro gaan zakken. Mogelijk zakken ze verder, maar dat weten we pas eind dit jaar denk ik als het onderzoek bekend wordt. Dat kan dan wel interessant worden als instapmoment, omdat dan mogelijk een grote speler in Europa de zaak wil overnemen. (Celesio, Phoenix, Alliance Unichem)

Hoop dat je hier wat aan hebt.
wittedewith
0
Mag ik je eraan herinneren dat Oce vorige keer op nummer 1 stond.... Ohja

quote:

Mr.Windows schreef:

In een aantal dagen heeft het aandeel OPG aardige wat tikjes gekregen. Vandaag zelfs -6.67%!
Het staat nu zelfs in op 1 in de TOP 25 van IEX.
Wat ik als belegger van OPG gezien heb, is dat er een accoord is tussen verzekeraars/apothekers en overheid. Dat daardoor de winsten minder hoog zullen zijn. Daarnaast zie ik dat OPG bezig is op meerdere plekken in de markt te zitten van Mediq tot Polen/Amerika. Kortom ik ben zeer benieuwd over IEX-ers zijn die me meer kunnen vertellen dan wat er tussen de persberichten van OPG gezeten heeft. Wellicht zijn er hedgefondsen aan het verkopen geslagen. Zie AFM register meldingen: www.afm.nl/registers/default.ashx?Fol...
Ik wacht met belangstelling op de posts!
pim f
0
OPG laakt medicijnenbeleid Nederlandse overheid
6 mei 2008, 7:32 uur | FD.nl
Door: Winkel, R.

De overheid dreigt het apotheekbedrijf als commerciële onderneming om zeep te helpen. Als het kabinet doorgaat met het opleggen van onredelijke prijsverlagingen via convenanten, verwordt de apotheker tot een verlengstuk van de zorgverzekeraar.

Bedrijfsmatige uitoefening van het beroep is dan niet meer lonend.

OPG heeft last van geneesmiddelenbeleid 26 april 2008
OPG: geen extra last door medicijnenbeleid 5 april 2008
OPG opent meer dan 100 apotheken in één jaar tijd 12 februari 2008

Dat zegt de bestuursvoorzitter van OPG, Marc van Gelder, in een gesprek met deze krant. OPG is met onder meer 118 Mediq-apotheken de grootste apothekersketen in Nederland en exploiteert daarnaast een grootaandeel met een marktaandeel van 25%.

Transitieakkoord drukt resultaten OPG

Als gevolg van het zogenaamde transitieakkoord - zoals de jongste afspraak tussen minister Klink, farmaceutische industrie, verzekeraars en apotheken wordt aangeduid - heeft het beursgenoteerde OPG in het eerste kwartaal een forse veer moeten laten, zo bleek eind vorige maand.

Het bedrijfsresultaat van de Nederlandse apotheken daalde met 31%. 'Over heel 2008 haalt het akkoord euro 13 mln uit onze zak', aldus Van Gelder. 'En dan ga ik ervan uit dat de apotheken gecompenseerd worden voor bijkomende besparingen die voortvloeien uit het verplicht voorschrijven van bepaalde generieke geneesmiddelen.'

Verzekeraar zit op stoel arts

Het transitieakkoord schrijft een prijsdaling voor van in totaal euro 340 mln in 2008 en euro 116 mln in 2009. Verzekeraars hebben echter de ruimte gekregen om collectief of individueel te bepalen dat ze van bepaalde geneesmiddelen alleen één goedkope, merkloze versie vergoeden. 'Dan wordt voor een halfjaar tot een jaar een prijs afgesproken met de fabrikant en daar moeten wij voor leveren, hoewel het in onze aanvoerketen extra kosten met zich meebrengt. De verzekeraar gaat op de stoel van de arts zitten en de apotheek fungeert als loket', stelt Van Gelder.

Volgens hem ligt de gemiddelde prijsdaling voor OPG momenteel op 14%, terwijl het akkoord uitgaat van 10%. Een woordvoerder van minister Klink van Volksgezondheid wilde gisteren niet zeggen of de apothekers een vergoeding voor aanvullende prijsdalingen tegemoet kunnen zien.

Kortingen en bonussen voor consument

'Voor de zomer zullen we onze langetermijnvisie uitwerken. Doel is om kortingen en bonussen, die nu in het systeem blijven hangen, ten goede te laten komen aan de zorgconsument. Maar daarvoor is eerst helderheid nodig over die bedragen. Het zou raar zijn om compensatie te beloven voordat we weten wat er uit dat onderzoek komt. Verzekeraars en apotheken verschillen sterk van mening over de hoogte van de marges.'

Maar volgens Van Gelder komt de grens in zicht. 'De beloning op risico moet groter zijn dan de 4% die op een bankrekening valt te verdienen.' Dankzij een gedifferentieerde strategie zal OPG niet als eerste in gevaar komen, maar jonge starters die goodwill hebben moeten lenen bij de bank, zullen het in zijn ogen niet kunnen bolwerken. 'Dan krijg je een koude sanering met uiteindelijk duurdere oplossingen.'

Omzet Polen en België groeit snel

OPG exploiteert ook apotheken in Polen en België. Via het onderdeel Direct en Institutioneel levert het bedrijf medische hulpmiddelen aan ziekenhuizen en bij particulieren thuis. Deze omzet groeit snel, mede dankzij acquisities van soortgelijke bedrijven in Denemarken, Duitsland en eerder dit jaar de Verenigde Staten.

De van Ahold afkomstige topman van OPG zegt heilig te geloven dat meer marktwerking tot lagere prijzen zal leiden. Clusters van apotheken zouden de vrijheid moeten krijgen om met verzekeraars te onderhandelen over verkoopprijzen en andere zaken, zoals preventief onderzoek door apotheken. De 'uit een gereguleerde omgeving afkomstige' verzekeraars staan daar in zijn ogen onvoldoende voor open.'

Terughoudendheid bij apothekers

Dat wordt bestreden door Joël Gijzen, directeur Zorg van CZ. Hij bespeurt juist terughoudendheid bij de apothekers. 'Er is in de praktijk weinig belangstelling voor afspraken over zorgverlening als die gepaard gaan met een adequate tariefstelling.' Hij gelooft niet dat het inkomen van een apotheker door de prijsdalingen al tot bijstandsniveau is gezakt. 'Daar zit echt nog heel veel marge in.'

Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van Menzis, bevestigt dat zijn bedrijf bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit al een lijst met generieke middelen heeft ingediend die Menzis tegen de 'effectief laagste marktprijs' wil gaan vergoeden. 'Dat is echte marktwerking.' Maar dat betekent volgens hem absoluut niet dat de kwaliteit in het geding is of dat de arts niets anders meer kan voorschrijven. 'Iedereen die dat suggereert, weet dat het bezijden de waarheid is.'
wiegveld
0
Dit is precies de reactie van een topman, die in grote problemen zit.
Er ontstaat na vele jaren van kortingen binnenvliegen nu ineens een probleem voor apothekers. Ze moeten pillen afleveren van zorgverz, die juist de minste korting hebben. Ja dan heb je dus teveel betaald voor de cashmachines, die apotheek heten.

Als een CEO van een beursgenoteerd bedrijf dan ook nog poneert dat hij TENMINSTE 4% risocomarge moet hebben, dan ben ik echt blij dat ik verkocht heb!!
Stel je voor dat alle bedrijven dat zouden eisen!

Ik begrijp ook zijn zin dat meer concurrentie tot lagere prijzen gaat leiden niet; dat kon ook de afgelopen jaren volgens mij en als je maximale marges kunt krijgen, die door de consument gewoon betaald zijn (onze zorgverzekeraars!!!!) waarom zou je dan de prijs gaan verlagen??

Voor mij duidelijk dus: Van Gelder en OPG zijn de weg kwijt. Vertrek van Gelder nog kwestie van maanden lijkt mij
pim f
0
aandeel is in een vrije val (vandaag weer ruim 5% er af), en morgen komt er nog meer narigheid!

OPG omlaag naar reduce van hold bij SNS

AMSTERDAM (Dow Jones)--Het advies op OPG wordt door analist Danny van Doesburg van SNS Securities verlaagd naar reduce van hold. De analist verwacht dat de medicijnfabrikanten dinsdag een scherpe daling van de prijzen van medicijnen voor verzekeraars bekend zullen maken. "Dit zal alle apothekers raken en OPG ook", zegt de analist. De uitbreiding van het zogeheten preferentiebeleid zal leiden tot een scherpe daling van de mogelijke bonussen voor apothekers, aldus SNS. Van Doesburg rekent op een negatief effect op het bedrijfsresultaat in 2008 van EUR30 miljoen en verlaagt zijn schattingen voor de winst per aandeel met 17% tot 18% voor 2008 en 2009. "Hoewel een groot deel van de negatieve marktontwikkelingen al is ingeprijsd, denken wij dat het nog niet over is. Wij verwachten dat OPG later dit jaar een winstwaarschuwing zal moeten doen. Uiteindelijk zal het bedrijf de kosten moeten verlagen en zijn Nederlandse activiteiten moeten herstructueren", aldus de analist. Het koersdoel verlaagt SNS naar EUR14 van EUR18.
pim f
0
KNMP vreest voor continuiteit geneesmiddelenvoorziening
19 mei 2008, 19:07 uur | FD.nl/Betten

Amsterdam (BETTEN FINANCIAL NEWS) - De KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers, vreest voor de continuiteit van de Nederlandse geneesmiddelenvoorziening door het preferentiebeleid. Dat zal per saldo leiden tot een omzetdaling van euro 0,5 mrd bij apotheken, zo schrijft de organisatie maandag in een persbericht.

Per 1 juni 2008 krijgen zorgverzekeraars meer ruimte voor een landelijk en individueel beleid bij het bepalen van welke generieke medicijnen vergoed worden. De KNMP zegt dat hierdoor een 'ware prijzenoorlog' is uitgebroken tussen de leveranciers van deze geneesmiddelen.

Een gevolg is dat de prijzen per 1 juni fors zullen dalen. 'Vooral bij generieke geneesmiddelen realiseerden apothekers het leeuwendeel van hun inkoopvoordelen,' zo schrijft de brancheorganisatie.

Het KNMP stelt dat Nederlandse apotheken gemiddeld euro 160.000 per jaar tekort komen om de kosten te dekken. De organisatie pleit nu voor een verhoging van het bedrag dat apothekers per recept mogen rekenen. Op dit moment is dat euro 6,00 per regel.

'Nu de inkoopvoordelen voor apotheken als inkomstenbron wegvallen hebben de apotheken dan ook acuut een kostendekkend tarief van minimaal euro 8,25 nodig om Nederland van geneesmiddelen te voorzien', aldus de KNMP.

Op 23 mei zal de voorzitter van het KNMP met minister Klink van volksgezondheid, welzijn en sport overleggen over de ontstane situatie.

Het preferentiebeleid is onderdeel van een convenant dat is gesloten met fabrikanten van generieke geneesmiddelen, de innovatieve industrie, zorgverzekeraars en apothekers. Het Transitieakkoord moest leiden tot besparingen op de geneesmiddelenuitgaven van euro 340 mln in 2008 en euro 456 mln in 2009.
wiegveld
0
Pim,
betekent dat dat apothekers in 2008 een half miljard korting kwijtraken??!! daar halen ze volgens het persbericht de meeste korting!!
Dat zou dramatisch zijn voor OPG!!! Een dikke SELL morgen dus
Mr.Windows
0
Ik vertrouw OPG op dit moment ook niet meer. Ze hoeven op zich niet te reageren op de constante koersval, zie www.iex.nl/Stocks/chart.asp?iId=11937 maar dan
is het wachten op de halfjaarcijfers tot 25 juli 2008 wel erg lang.
Ik heb extra bijgekocht bij Fugro/Vopak/Arcadis en Unit4. Dit zijn bedrijven die ik beter begrijp.
Je zou privé eens naar de apotheek nota moeten kijken als je medicijnen haalt. Uiteindelijk betalen we (Nederlanders) de rekening.
Ook ik ben van mening dat na de extra koersval van vandaag er nog wel een paar procenten af zullen gaan.
Tot slot verwacht ik dat de privite equity fondsen niet belangenloos in OPG beleggen. Ze moeten iets zien wat ik op dit moment niet zie. Wie weet heeft een idee en die mag het zeggen op dit forum.
pim f
0
Amsterdam -
Op 19-5-2008 verlaagt analist Danny van Doesburg van SNS Securities zijn advies voor het Nederlandse farmaceutische concern OPG van "houden" naar "verkopen".

Het 12-maands koersdoel voor OPG wordt neerwaarts bijgesteld van 18.00 euro naar 14.00 euro. Op het huidige koersniveau van het aandeel wordt de koerswinstverhouding voor 2008 ingeschat op 11.00. In 2006 bedroeg de koerswinstverhouding (berekend met de ultimo slotkoers van het aandeel in 2006) 13.56. Voor 2008 wordt de winst per aandeel OPG ingeschat op 1.37 euro. De winst per aandeel OPG bedroeg in 2005 5.62 euro.

Over 2005 rapporteerde het bedrijf een omzet van 2.23 miljard euro.
Op basis van de huidige aandelenkoers wordt het dividendrendement voor 2008 getaxeerd op 4.00%.
Op 20 mei zal de er een nieuwe lijst van medicijnprijzen verschijnen voor de komende zes maanden. Analist Danny van Doesburg heeft sterke indicaties dat de nieuwe prijzen significant zullen dalen ten opzichte van de huidige prijzen. Dit zal van invloed zijn op alle farmaceutische bedrijven waaronder OPG aldus de analist. Mede daarom verlaagt de analist zowel het advies als ook het koersdoel.

De presentaties van de resultaten over het tweede kwartaal en de halfjaarscijfers worden op 25 juli 2008 gehouden.
pim f
0
quote:

wiegveld schreef:

Pim,
betekent dat dat apothekers in 2008 een half miljard korting kwijtraken??!! daar halen ze volgens het persbericht de meeste korting!!
Dat zou dramatisch zijn voor OPG!!! Een dikke SELL morgen dus
het lijkt er dus heel erg op, dit is echt een 'falling knife', ik ben benieuwd waar de bodem ligt....
overigens denken de meeste mensen en dus ook ik dat je met apothekers geen medelijden behoeft te hebben, dus ook niet met OPG. Hun bankrekeningen zijn door de 7 vette jaren goed gevuld voor de komende 7 magere jaren en de KNMP zal zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven. De prijsdalingen van de generieken betekent natuurlijk ook weer meer ruimte voor margeverhogingen.
pim f
0
al denk abnamro er anders over:

Amsterdam - Op 19-5-2008 herhaalt analist Wim Gille van ABN AMRO zijn houdadvies voor het Nederlandse farmaceutische concern OPG.

Het 12-maands koersdoel voor OPG wordt neerwaarts bijgesteld van 18.00 euro naar 16.00 euro. In 2006 bedroeg de koerswinstverhouding (berekend met de ultimo slotkoers van het aandeel in 2006) 13.56. De forward PE (de slotkoers gedeeld door de winst over 2006) bedraagt 9.25.

De presentaties van de resultaten over het tweede kwartaal en de halfjaarscijfers worden op 25 juli 2008 gehouden.
pim f
0
Verkooptip OPG: In de greep van de negativiteit

Het aandeel OPG is sinds de jaarcijferpresentatie uit de gratie. De cijfers maakten duidelijk dat het apothekersbedrijf flink te lijden heeft onder de overheidsmaatregelen die de kortingen van medicijnfabrikanten afromen en daarmee de winst van de apothekers aantasten.

Dit jaar kost dat OPG €13 mln aan potentiële winst. Dat is niet OPG's enige probleem.

De apotheken in Polen draaien nog onvoldoende rendement en OPG gooit er weer een reorganisatie tegenaan om het tij te keren. Het laatste wapenfeit dat negatief uitwerkt op de koers, is de overname van de Amerikaanse zorgverlener Byram. Beleggers en analisten hebben hun twijfels of zo'n dochterbedrijf als enige overzeese onderdeel van OPG, goed te beheren is.

Door de optelsom aan negatieve ontwikkelingen is OPG onder vuur komen te liggen van zijn aandeelhouder Amber Capital, dat een belang van circa 10% heeft opgebouwd in OPG. Amber wil dat OPG keuzes maakt.

Het kan niet alle problemen tegelijk behandelen. Dus: ofwel Polen een keer goed aanpakken, ofwel afscheid nemen. Dat zou meer ruimte geven om bijvoorbeeld Byram uit te bouwen. Nu laadt OPG meerdere problematische kwesties op zijn bord die allemaal veel aandacht en geld vragen en dat kan niet allemaal tegelijk, vindt Amber. Al met al zijn er rondom OPG zoveel negatieve factoren dat het aandeel sterk geremd wordt. De koersdaling sinds de jaarcijfers zegt genoeg: ongeveer een kwart eraf.

Het aandeel is in de greep gekomen van een negatief sentiment, veroorzaakt door factoren waar nog moeilijk getallen aan te hangen zijn. Die onzekerheid is funest. Wij zien niet hoe OPG momenteel kan overtuigen om de koersbeweging weer naar boven te sturen. Daarom verlagen wij onze houdadviezen naar 'verkopen'.

Tekst: Robert van den Oever, 9 mei 2008

www.beleggersbelangen.nl/web/Nieuws/A...
pim f
0
OPG herhaalt outlook na prijsdalingen, koers -3%

Door Inger Kuin

Van DOW JONES NIEUWSDIENST

AMSTERDAM (Dow Jones)--Het preferentiebeleid van apothekers en de daaruit voortvloeiende prijsdalingen voor generieke geneesmiddelen zullen voor OPG Groep nv in 2008 een additioneel negatief effect hebben op het bedrijfsresultaat van EUR24 miljoen, aldus het bedrijf dinsdag voorbeurs.

OPG gaat er echter vanuit dat het hiervoor door de overheid zal worden gecompenseerd en handhaaft de verwachting voor het bedrijfsresultaat voor 2008, meldt het bedrijf dinsdag.

Analisten betwijfelen echter of OPG inderdaad compensatie zal krijgen en ook beleggers tonen zich dinsdagmiddag niet helemaal gerustgesteld na de verklaring van OPG. Omstreeks 12.40 uur noteert het aandeel 3,2% lager op EUR13,93.

Vorige week werd bekend dat de zorgverzekeraars met ingang van 1 juni 2008 het zogeheten preferentiebeleid willen uitbreiden. Dit betekent dat de verzekeraars voor bepaalde werkzame stoffen alleen nog de laagst geprijsde generieke geneesmiddelen zullen vergoeden en dinsdag blijkt dat dit tot een aanzienlijke prijsdaling op generieke geneesmiddelen zal leiden.

Analist Danny van Doesburg van SNS Securities vindt dat OPG te optimistisch is over de compensatie voor de prijsdalingen. "Het is duidelijk dat het lot van de apothekers op het moment in handen is van de regering", aldus Van Doesburg. Hij herhaalt zijn reduce-advies en koersdoel van EUR14.

OPG zegt echter in een verklaring: "Wij gaan ervan uit dat de afspraken in het transitie-akkoord over de taakstelling voor 2008 nog steeds staan. Omdat de daarin afgesproken prijsdaling van 10% op generieke geneesmiddelen al in april van dit jaar ruimschoots was gerealiseerd, zullen apotheken voor de additionele prijsdaling als gevolg van het huidige preferentiebeleid gecompenseerd dienen te worden", zegt OPG in een verklaring.

Analist Stefaan Genoe van Petercam verlaagt dinsdag het koersdoel naar EUR18 van EUR22. "Het is niet zeker dat OPG compensatie krijgt voor het preferentiebeleid. Dit is geen contractueel feit", zegt Genoe. De analist voegt eraan toe dat er een verschuiving van de macht richting de zorgverzekeraars heeft plaatsgevonden.

OPG meldt dat de apothekerskoepel KNMP inmiddels compensatie heeft geclaimd bij de overheid, via een forse verhoging van de vaste vergoeding per recept en een verlaging van de zogeheten clawback, het bedrag dat de overheid afroomt van de marges van de apothekers.

OPG gaat ervan uit dat het voor het additionele effect van het preferentiebeleid volledig gecompenseerd zal worden en herhaalt dat het een negatief effect op het bedrijfsresultaat ziet van EUR13 miljoen in 2008 ten gevolge van de kostenbesparingen die in het transitie-akkoord zijn afgesproken.

Analist Philip Scholte van Rabo Securities twijfelt er eveneens sterk aan dat OPG gecompenseerd zal worden. "Er is een duidelijk risico dat er geen volledige compensatie komt", zegt de analist. De additionele schade van EUR24 miljoen die OPG verwacht van het preferentiebeleid komt overeen met de verwachting van de analist. Rabo heeft een hold-advies op het aandeel en een koersdoel van EUR18.
voda
0
OPG - Petercam verlaagt koersdoel naar EUR 18
20 mei 2008, 9:33 uur | FD.nl/Betten
Amsterdam (BETTEN FINANCIAL NEWS) - Analist Stefaan Genoe van Petercam heeft het koersdoel voor OPG verlaagd van euro 22 naar euro 18. Het advies blijft hold.

Marijn Wellink
marijn@bfn.com

(c) BETTEN FINANCIAL NEWS (tel: +31 20 710 1756; fax: +31 20 710 1875)

Actuele koers OPG Groep: 13,95 (-3,06%)

voda
0
2e UPDATE: OPG herhaalt outlook ondanks prijsdalingen


(Tweede update van eerder gepubliceerd bericht '= OPG wil compensatie preferentiebeleid, handhaaft outlook '08' om informatie, analistencommentaar, uitspraken OPG en een actuele koers toe te voegen)



Door Inger Kuin

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--Het preferentiebeleid van apothekers en de daaruit voortvloeiende prijsdalingen voor generieke geneesmiddelen zullen voor OPG Groep nv in 2008 een additioneel negatief effect hebben op het bedrijfsresultaat van EUR24 miljoen, aldus het bedrijf dinsdag voorbeurs.

OPG gaat er echter vanuit dat het hiervoor door de overheid zal worden gecompenseerd en handhaaft de verwachting voor het bedrijfsresultaat voor 2008, meldt het bedrijf dinsdag.

Analisten betwijfelen echter of OPG inderdaad compensatie zal krijgen en ook beleggers tonen zich dinsdagmiddag niet helemaal gerustgesteld na de verklaring van OPG. Omstreeks 15.05 uur noteert het aandeel 2,7% lager op EUR14,00.

Vorige week werd bekend dat de zorgverzekeraars met ingang van 1 juni 2008 het zogeheten preferentiebeleid willen uitbreiden. Dit betekent dat de verzekeraars voor bepaalde werkzame stoffen alleen nog de laagst geprijsde generieke geneesmiddelen zullen vergoeden en dinsdag blijkt dat dit tot een aanzienlijke prijsdaling op generieke geneesmiddelen zal leiden.

Analist Danny van Doesburg van SNS Securities vindt dat OPG te optimistisch is over de compensatie voor de prijsdalingen. "Het is duidelijk dat het lot van de apothekers op het moment in handen is van de regering", aldus Van Doesburg. Hij herhaalt zijn reduce-advies en koersdoel van EUR14.

OPG zegt echter in een verklaring: "Wij gaan ervan uit dat de afspraken in het transitie-akkoord over de taakstelling voor 2008 nog steeds staan. Omdat de daarin afgesproken prijsdaling van 10% op generieke geneesmiddelen al in april van dit jaar ruimschoots was gerealiseerd, zullen apotheken voor de additionele prijsdaling als gevolg van het huidige preferentiebeleid gecompenseerd dienen te worden", zegt OPG in een verklaring.

Woordvoerder Catrien van Buttingha Wichers zegt in een telefonische toelichting dinsdagmiddag tegen Dow Jones Nieuwsdienst: "Wij zijn ervan overtuigd dat we recht hebben op compensatie en hebben ook signalen ontvangen dat we die zouden kunnen krijgen". Ze voegt er echter aan toe dat OPG nog geen "concrete toezeggingen" heeft ontvangen over compensatie.

De woordvoerder kan niet zeggen of zij voor het ingaan van het preferentiebeleid op 1 juni verwacht uitsluitsel te hebben over of er wel of geen compensatie komt. Als er geen compensatie komt, zouden de prijsdalingen al met ingang van het tweede kwartaal een effect hebben op de resultaten van OPG.

"De prijsdaling is wel nog heftiger dan wij hadden verwacht. We hadden gerekend op een daling van de prijzen, maar de fabrikanten blijken nu bereid wel heel ver te gaan", zegt Van Buttingha Wichers.

Analist Stefaan Genoe van Petercam verlaagt dinsdag het koersdoel naar EUR18 van EUR22. "Het is niet zeker dat OPG compensatie krijgt voor het preferentiebeleid. Dit is geen contractueel feit", zegt Genoe. De analist voegt eraan toe dat er een verschuiving van de macht richting de zorgverzekeraars heeft plaatsgevonden.

OPG meldt dat de apothekerskoepel KNMP inmiddels compensatie heeft geclaimd bij de overheid, via een forse verhoging van de vaste vergoeding per recept en een verlaging van de zogeheten clawback, het bedrag dat de overheid afroomt van de marges van de apothekers.

OPG gaat ervan uit dat het voor het additionele effect van het preferentiebeleid volledig gecompenseerd zal worden en herhaalt dat het een negatief effect op het bedrijfsresultaat ziet van EUR13 miljoen in 2008 ten gevolge van de kostenbesparingen die in het transitie-akkoord zijn afgesproken.

Analist Philip Scholte van Rabo Securities twijfelt er eveneens sterk aan dat OPG gecompenseerd zal worden. "Er is een duidelijk risico dat er geen volledige compensatie komt", zegt de analist. De additionele schade van EUR24 miljoen die OPG verwacht van het preferentiebeleid komt overeen met de verwachting van de analist. Rabo heeft een hold-advies op het aandeel en een koersdoel van EUR18.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.



Door Inger Kuin; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; inger.kuin@dowjones.com

pim f
0
OPG verwerft 100% aandelen in Hermedico voor EUR 6,5 mln
21 mei 2008, 12:03 uur | FD.nl/Betten

Amsterdam (BETTEN FINANCIAL NEWS) - OPG verwerft 100% van de aandelen in het Deense Hermedico. Dat schrijft de onderneming woensdag in een persbericht. De aankoopprijs is circa euro 6,5 mln.

De verkopende partij is Nomeco, een dochteronderneming van Tamro, onderdeel van de Duitse onderneming Phoenix.

Hermedico levert diabetesproducten, zoals testmaterialen, aan patienten in thuiszorgsituaties. Het bedrijf is in 1974 opgericht, gevestigd in Kopenhagen en heeft 23 werknemers.

In het op 31 januari 2008 afgesloten boekjaar bedroeg de omzet van Hermedico euro 19 mln. 'De acquisitie zal bijdragen aan het nettoresultaat van OPG over 2008. Er is potentieel voor synergie met de bestaande activiteiten met Kirudan', aldus OPG.

OPG is sinds juni 2007 actief op de Deense markt via Kirudan, marktleider voor de levering van medische middelen in Denemarken.
[verwijderd]
0
Gisteren publiceerde Nederlandse zorgverzekeraars een prijslijst voor generieke medicijnen gebaseerd op aanbestedingsprocedures van de laatste paar weken. Gebaseerd op het voorkeursbeleid van verzekeraars (dat legaal is verklaard) hanteren generieke medicijnproducenten nieuwe prijzen gemaakt vanaf 1 juni 2008. Het voorkeursbeleid lijkt een dramatisch effect te hebben op de prijzen: de voorlopige rapporten laten prijsdalingen tot 94% zien voor bijna de helft van alle generieke medicijnen. Dit resulteert in totale besparingen voor verzekeraars van EUR 355 miljoen.

Nederlandse apotheken ontvangen op twee manieren inkomsten: een vaste marge en een handelsmarge op de verkoop van medicijnen. Het grootste deel van de handelsmarge wordt behaald uit generieke medicijnen. Apotheken kunnen hun koopkracht gebruiken om te onderhandelen met diverse producenten van hetzelfde product. Het voorkeursbeleid legt deze onderhandelingen en de voordelen ervan in handen van zorgverzekeraars in plaats van bij de apotheken.

Gebaseerd op de aanname dat de generieke prijzen zullen dalen met maximaal 10% dit jaar, verwacht OPG een negatieve impact (bruto) op de EBIT van EUR 13 miljoen. Aan het einde van het eerste kwartaal was de daling van de prijzen 14% en OPG gaf aan dat er weinig ruimte was dit te compenseren en dat EUR 13 miljoen ook het netto-effect kon zijn. Nu blijkt dat de generieke prijzen nog verder zullen dalen en dat de negatieve impact tot wel EUR 24 miljoen kan bedragen dit jaar. In een persbericht gaf OPG aan dat het nog steeds verwacht dat de Nederlandse regering de apotheken zal compenseren zodat de impact beperkt blijft. Deze compensatie zal moeten komen in de vorm van een hogere voorschrijvingsmarge.

Een 24 miljoen lagere EBIT zal resulteren in een wpa-daling van 10% tot circa EUR 1,49 per aandeel. Dit brengt de K/W verhouding voor 2008 op 10. Er zit waarde in OPG op de huidige niveaus, gebaseerd op een som-der-delenwaardering (EUR 25,00 per aandeel) en de K/W-cijfers.

Houden
pim f
0
quote:

John Cleese schreef:

Houden
misschien wel interessant om er bij te zetten van wie dit advies afkomstig is?
94 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 860,01 -5,35 -0,62% 18:05
AMX 921,43 -5,17 -0,56% 18:05
ASCX 1.182,36 -7,47 -0,63% 18:05
BEL 20 3.827,75 +1,17 +0,03% 18:05
Germany40^ 17.714,20 -123,20 -0,69% 22:29
US30^ 37.851,00 -162,46 -0,43% 20:47
US500^ 4.960,72 -88,53 -1,75% 20:58
Nasd100^ 17.004,48 -544,32 -3,10% 20:52
Japan225^ 37.028,48 -973,23 -2,56% 20:58
WTI 82,10 +0,02 +0,02% 22:29
Brent 87,14 +0,15 +0,17% 22:29
EUR/USD 1,0656 +0,0013 +0,12% 22:43
BTC/USD 64.387,73 +799,96 +1,26% 21:29
Gold spot 2.389,65 +10,28 +0,43% 22:43
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Heineken 89,640 +1,640 +1,86% 17:38
DSM FIRMENICH AG 104,100 +1,350 +1,31% 17:38
Ahold Delhaize 27,380 +0,240 +0,88% 17:35
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 523,000 -21,800 -4,00% 17:38
BESI 133,500 -5,050 -3,64% 17:35
ADYEN NV 1.399,200 -43,400 -3,01% 17:38

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront