ageas « Terug naar discussie overzicht

Fortis RT maandag 29-09-2008

126 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
[verwijderd]
1
Houdt Fortis hoofd boven water?

Er was voor Nederland, België en Luxemburg geen andere uitweg om Fortis te redden dan de kapitaalinjectie van 11,2 miljard euro in ruil voor 49 procent van de aandelen. Dat zei minister van Financiën Wouter Bos maandag in Brussel.

Bos gaf aan dat de positie van Fortis zeer kwetsbaar was geworden en dat het slecht had kunnen aflopen. ,,We hadden ook niet kunnen ingrijpen, maar de vraag was of Fortis dan de maandagochtend zou hebben overleefd.'' Bos zei dat de deelname van de Nederlandse Staat in Fortis zolang zal aanhouden ,,als nodig is om het vertrouwen te herstellen''.

Volgens Bos ging het niet louter om het vertrouwen van consumenten in de bank Fortis, maar dreigde er wantrouwen in het hele bancaire verkeer en hadden de gevolgen daarvan nog veel groter kunnen zijn. Volgens zowel Bos als president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank is Fortis ,,een goede bank''. Bos: ,,Anders hadden we dit niet gedaan.''


[verwijderd]
0
Volgens documenten die Fortis-topman Filip Dierckx bij zich had, is ING van plan ABN Amro over te nemen voor 10 miljard euro.
[verwijderd]
10
Ik vind het redelijk onbegrijpelijk hoe de overgrote meerderheid hier een soort feestje aan het vieren is over wat er dit weekend gebeurd is.

We hebben het hier over een bedrijf dat gerund wordt door een stel aartsleugenaars en dombo's. En alleen maar omdat we met z'n allen (lees: de belastingbetaler) deze bende tegemoet komen is er een en ander gered (dan wel uistel van executie).

Meteen ziet iedereen weer gouden bergen en wordt weer op de hebzuchtige manier verder gegaan, waaruit dus blijkt dat er HELEMAAL niets is geleerd. Beseffen jullie niet dat al deze greed er bijna voor had gezorgd dat we ("de aandeelhouders") vandaag zomaar failliet hadden kunnen gaan.

Maar nee, we laten nu IEDEREEN meebetalen en zijn dan nog blij/trots etc ook. Ik vind dit werkelijk een van de meest genante vertoningen ooit, waarin hebberigheid, asociaal gedrag en arrogantie ("die domme Amerikanen, dat gebeurt nooit in Europa laat staan in de Benelux", "wij hebben een veel beter toezicht" etc etc).

Eigenlijk zouden we allemaal stil in een hoekje moeten gaan zitten en Bos op onze blote knieen moeten danken (yuck, het idee alleen al ;-)), maar nee we blaten het weer uit enwaarschijnlijk heeft de helft vanacht alweer natte dromen gehad hoe ze dit weer gaan uitgeven.

En dan maar afvragen hoe we ALLEMAAL in zo een crisis terecht zijn gekomen...
[verwijderd]
0
Persbericht 29 september 2008

Belgische, Luxemburgse en Nederlandse overheid investeren EUR 11,2 miljard in Fortis

Gezamenlijke actie van drie regeringen en hun toezichthouders om Fortis te steunen

Belgische, Luxemburgse en Nederlandse overheid investeren EUR 11,2 miljard in de Fortis bank entiteiten van elk land.
Fortis verkoopt haar belang in ABN AMRO (RFS Holdings).
Maurice Lippens treedt af als voorzitter van de Raad van Bestuur van Fortis.
Als gevolg van de verandering van strategie, de verslechterde marktomstandigheden en het besluit het risico op de balans verder te verminderen, is de verwachting dat de waarde-aanpassingen in het derde kwartaal ongeveer 5 miljard na belasting zullen bedragen.
Bovengenoemde maatregelen zullen leiden tot een verwachte core equity van ongeveer EUR 30 miljard. Dit resulteert in een extra core equity van EUR 9,5 miljard voor Fortis en een Bank core equity ratio meer dan 9% (Basel I) aan het einde van het derde kwartaal 2008. Hiermee komt de verplichte kapitaalsratio op 13% voor Fortis Bank.
De aangekondigde verkoop van de participatie in RFS Holdings zal leiden tot een waardevermindering die een mogelijk negatief effect zal hebben op het kernvermogen.

Fortis en de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse regeringen maken bekend dat zij een overeenkomst zijn aangegaan waaronder de Belgische overheid heeft toegezegd EUR 4,7 miljard in Fortis Bank België te zullen investeren, de Nederlandse overheid EUR 4,0 miljard zal investeren in Fortis Bank Nederland (Holding) en de overheid van Luxemburg een bedrag zal investeren van EUR 2,5 miljard in Fortis Banque Luxembourg SA.

"De maatregelen die door de Belgische, Luxemburgse en Nederlandse regeringen zijn genome, geven blijk van vertrouwen in Fortis en zullen zowel klanten als alle andere stakeholders geruststellen', aldus de voor benoeming voorgedragen Fortis CEO Filip Dierckx. 'Deze acties zullen samen met het besluit om de nog niet geïntegreerde ABN AMRO-activiteiten te verkopen, garant staan voor de financiële kracht en stabiliteit van onze onderneming in de toekomst."

Afstoten van ABN AMRO-activiteiten

De verkoop van het aandeel in RFS Holdings heeft betrekking op de overgenomen activiteiten van ABN AMRO, exclusief de vermogensbeheeractiviteiten van ABN AMRO, die al in het tweede kwartaal van 2008 aan Fortis zijn overgedragen.
De verkoop, tegen een prijs lager dan EUR 24 miljard, zal leiden tot een waardevermindering. Deze waardevermindering heeft geen invloed op de totale kapitaalvereiste. Een verkoopprijs lager dan 12 miljard, zal - voor dat verschil - een negatieve impact op het kernvermogen hebben.

Verwachte waarde-aanpassingen in het derde kwartaal

Als gevolg van de verandering van strategie, de verslechterde marktomstandigheden and het besluit het risico op de balans verder te verminderen, zullen de totale waarde-aanpassingen in het derde kwartaal 2008 ongeveer EUR 5 miljard na belastingen bedragen. Dit houdt onder andere verband met fiscaal uitgestelde belastingvorderingen, goodwill voor de separaat beheerde asset managers en de gestructureerde kredietportefeuille.

Binnen de CDO origination portefeuille, wordt een waardevermindering tot 25% verwacht op de high-grade beleggingen en op de mezzanine en warehouse posities een waardevermindering van tot 10%. De resterende exposure op de CDO origination portefeuille zal naar verwachting EUR 1,1 miljard bedragen. Dit is onder voorbehoud van goedkeuring van de externe auditors. Naast de waardeverminderingen op de CDO origination portefeuille, worden bijkomende waardeverminderingen verwacht op de resterende gestructureerde kredietportefeuille.

Daarnaast neemt Fortis een bijzondere waardevermindering van EUR 1,2 miljard voor uitgestelde Amerikaanse belastingvorderingen.

Kapitaalpositie Fortis na aangekondigde maatregelen

Alle aangekondigde maatregelen leiden tot een kernvermogen voor Fortis van ongeveer EUR 30 miljard, dit is 9,5 miljard boven de doelstelling. De Core Tier 1-ratio van Fortis Bank wordt daarmee geschat op meer dan 9% (Basel I) ruim boven het wettelijk vereiste minimum. De totale verplichte kapitaalsratio van Fortis Bank onder Basel II wordt geschat op circa 13%.

Wijzigingen in de governance

Maurice Lippens heeft vandaag besloten terug te treden uit de Raad van Bestuur van Fortis. De nieuwe Voorzitter zal van buiten de onderneming worden aangetrokken in nauw overleg met de Belgische overheid. Daarnaast zullen de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheden adequate vertegenwoordiging krijgen in de raden van commissarissen van de respectievelijke Fortis Bank entiteiten.

Structuur van de kapitaalinjectie:

De voorwaarden van de investering door de overheden van België en Luxemburg zijn als volgt:
De Belgische overheid heeft toegezegd EUR 4,7 miljard te investeren in Fortis Bank NV/SA (België) in ruil voor een aandeel van 49% in het gewone aandelenkapitaal van deze entiteit.
De Nederlandse overheid investeert EUR 4,0 miljard in Fortis Bank Nederland( Holding) N.V. in ruil voor een belang van 49% in deze entiteit.
De Luxemburgse overheid investeert EUR 2,5 miljard in Fortis Banque Luxembourg SA in de vorm eenmandatory converteerbare lening. Naast andere rechten, krijgt Luxembourg na conversie een belang van 49% in Fortis Banque Luxembourg.

Fortis Bank Nederland (Holding) en Fortis Banque Luxembourg SA zijn dochterbedrijven van Fortis Bank NV/SA.

De investering door de Nederlandse overheid wordt gedaan tegen de emissie door Fortis Bank Nederland ( Holding) aan DNB van een nieuwe categorie aandelen die zullen worden gecreëerd door een aanpassing van de statuten. Deze nieuwe categorie zal geen recht hebben op de eventuele verkoopopbrengst van het belang van FBN(H) in RSF Holdings B.V., noch in de vorm van dividend noch op enigerlei andere wijze.

Waar nodig, zal goedkeuring van toezichthouders en aandeelhouders worden verzocht.

Fortis is een internationale financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Wij bieden particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed aanbod van financiële producten en diensten via eigen kanalen, in samenwerking met het intermediair of via andere partners. Wij zijn aanwezig in meer dan vijftig landen met ruim 65.000 gedreven, professionele medewerkers. Hierdoor zijn wij een vooraanstaande financiële dienstverlener in Europa, een eersteklas vermogensbeheerder en een van de drie grootste private bankers. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

(c) De Tijd (tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)
[verwijderd]
0
29-09-2008 07:15:00 Fortis: last EUR1,2 mrd op uitgestelde belastingvordering VS
29-09-2008 07:14:00 Fortis ziet afwaardering op rest gestructureerde kredietportef
29-09-2008 07:13:00 Fortis: tot 10% waardevermindering mezzanine, warehouse posities
29-09-2008 07:13:00 Fortis: resterende blootstelling CDO portefeuille EUR1,1 mrd
29-09-2008 07:12:00 Fortis: waardevermindering tot 25% op high grade CDO portefeuille
29-09-2008 07:11:00 Fortis: verkoop ABN is exclusief vermogensbeheeract
29-09-2008 07:10:00 Fortis: negatieve impact bij verkkoopprijs onder EUR12 mrd
29-09-2008 07:09:00 Fortis: Mogelijk negatieve impact kernvermogen bij verkoop ABN
29-09-2008 07:06:00 Fortis: waardeaanpaasing KW3 EUR5 mrd na belasting
29-09-2008 07:06:00 Fortis: na maatregelen core equity EUR30 mrd
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
Dierckx (Fortis): eindelijk einde aan vragen kapitaalpositie
29-09-2008 07:35:16

Brussel (tijd) - Met de 11,2 miljard euro die de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheden injecteren in de bankdivisies van Fortis, komt er eindelijk een einde aan de lange periode van vragen over de kapitaalpositie van de groep. Dat zei Filip Dierckx, sinds vrijdag de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Fortis, zondagnacht in een interview met De Tijd.

De Tijd: Samen met het financiële reddingsplan voor Fortis, werd ook bekend dat Maurice Lippens opstapt als voorzitter. Verdwijnt hij volledig uit de groep?

Dierckx: 'Lippens heeft zelf besloten een stap terug te zetten als voorzitter van de raad van bestuur. Hij zal ook geen enkele functie meer uitoefenen binnen de groep.'

De Tijd: De Belgische, Luxemburgse en Nederlandse overheid zullen elk bijna de helft van de bankdivisies van Fortis in hun land overnemen. Krijgen zij dan ook de controle over de raden van bestuur van die instellingen?

Dierckx: 'Daarbij is het vooral belangrijk dat zowel het bankbedrijf als de overheden hierin sterk vertegenwoordigd zullen zijn. Daarnaast is er op groepsniveau afgesproken dat we buiten het bedrijf naar een nieuwe voorzitter zullen zoeken. Die zal er op voorstel van de Belgische regering komen.'

De Tijd: De Benelux-landen investeerden samen 11,2 miljard euro in de Belgische, Luxemburgse en Nederlandse bankafdelingen van Fortis. Op welke manier gebeurt dat, en welke invloed kan dat hebben op de winstgevendheid van die divisies?

Dierckx: 'Voor wat betreft de Belgische bankdivisie gebeurt dat via de creatie van nieuwe aandelen. Hetzelfde geldt ook voor de Nederlandse bankafdeling. De Luxemburgse regering investeert, om specifieke redenen, via een verplicht converteerbare lening.'

'Wat de precieze impact hiervan is op de winstgevendheid van de groep moeten we meer in detail bekijken. Tijdens de onderhandelingen zijn er bepaalde waarderingen gehanteerd, maar we moeten het nu meer in detail bekijken. Maar de overheden zullen zoals elke aandeelhouder recht hebben op hun deel van de winsten en de dividenden.'

De Tijd: Op de nota die u met zich mee had gebracht tijdens de onderhandelingen met de overheid, was ook sprake van een afchrijving van x aantal miljard op de portefeuille gestructureerde kredieten. Kan u daar meer duidelijkheid over verschaffen?

Dierckx: 'Daarover kan ik geen commentaar geven.'

De Tijd: Fortis moet nu ook de activiteiten van ABN AMRO van de hand doen. Volgens verscheidene bronnen zou er 10 miljard euro worden geboden voor die activiteiten. Is dat nog steeds de prijs die u vraagt? Is ING nog steeds de enige geïnteresseerde partij? En heeft de groep überhaupt voldoende geld om die activiteiten over te nemen?

Dierckx: 'U begrijpt dat ik daar geen commentaar over kan geven. Maar ik wil wel benadrukken dat we van de activa die we voor 24 miljard euro hadden overgenomen al een deel hebben geïntegreerd. We hebben namelijk de Asset Management-divisie van ABN AMRO in de groep opgenomen.'

'Wat betreft ING: we hebben nooit officieel commentaar gegeven op de mogelijke overnemers van de ABN AMRO-activiteiten. We hebben ook geen termijn vastgelegd tegen wanneer die activiteiten verkocht moeten worden.'

'Mag ik tot slot ook de nadruk leggen op het feit dat er met deze operatie eindelijk een einde is gekomen aan een lange periode van vragen over de kapitaalpositie van de groep. Het is heel belangrijk dat we nu weer naar onze klanten kunnen trekken vanuit een zeer solvabele positie. Het is voor ons nu ook weer veel gemakkelijker om ons te focussen op onze klanten.'

Pieter Suy
pieter.suy@tijd.be

(c) De Tijd (tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)
[verwijderd]
1
[verwijderd]
0
exact...alleen nog even kijken of we niet straks ieder 3 euro aan HEM moeten meegeven

quote:

Galactic schreef:

vooral het vertrek van Lippens is een koerssprong van 3 euro waard!
[verwijderd]
0
275906 -1.00 -1.00 15991
96699 6.50 6.50 349861
1400 6.45 6.51 1300
178 6.40 6.53 1600
300 6.35 6.54 893
[verwijderd]
0
Wordt Fortis nu (eindelijk) uit de AEX gegooid?? En krijgen we dan eindelijk een normale index, die niet afhankelijk is van 4-5 fondsen?
[verwijderd]
0
AMSTERDAM (Dow Jones)--De problemen bij Fortis nv/sa zijn volgens de Nederlandsche Bank (DNB) opgelost. Dit meldt DNB maandag in een persbericht naar aanleiding van de reddingsactie van de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid ter waarde van EUR11,2 miljard.

"Volgens het Ministerie van Financien en DNB biedt de oplossing een solide waarborg voor de bescherming van de belangen van rekeninghouders bij Fortis en ABN Amro Bank, en voor de financiele stabiliteit", aldus DNB in zijn persbericht.

Zondagnacht werd bekend gemaakt dat de Nederlandse overheid EUR4 miljard in Fortis pompt. In ruil daarvoor krijgt het een belang van 49% in Fortis Bank Nederland Holding. Belgie investeert EUR4,7 miljard in Fortis Bank Belgie in ruil voor een deelneming van 49% in het kapitaal van het bedrijf en Luxemburg investeert EUR2,5 miljard in Fortis Bank Luxemburg in de vorm van een verplicht converteerbare obligatielening. Bij conversie krijgt Luxemburg een belang van 49% in Fortis Luxemburg.

De bankverzekeraar voerde het hele weekend gesprekken met vertegenwoordigers van de Nederlandse, Luxemburgse en Belgische overheden, waaronder de Nederlandse minister van Financien Wouter Bos en de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink.
[verwijderd]
0
Waarom vraagt niemnad aan Bos en de anderen of er een emissie is / komt etc...zeer veel onzekerheid nu, niet echt goed voor stabiele beursdag...
[verwijderd]
0
449285 -1.00 -1.00 28141
31615 -2.00 -2.00 16680
150812 6.65 6.65 612725
6100 6.62 6.66 700
11576 6.60 6.67 6750
[verwijderd]
0
Bos betaald vier miljard voor Fortis Bank Nederland !!

Vreemd want Fortis Bank Nederland is nagenoeg uitgekleed en heeft niet eens meer een Mainframe !!!

Dat staat inmiddels al allemaal in Brussel !
[verwijderd]
0
514773 -1.00 -1.00 43991
37591 -2.00 -2.00 17722
285323 6.55 6.55 688589
1550 6.53 6.58 2100
3147 6.51 6.59 2200
GherAhnkAhmon
0
Iedereen wil nu mee instappen, hoelang zal de freeze gaan duren voordat we weer (heel "duur") mee mogen doen met de rit naar boven?
[verwijderd]
0
797196 -1.00 -1.00 78491
49636 -2.00 -2.00 31722
337165 6.60 6.60 972749
1150 6.57 6.61 2750
9413 6.55 6.62 3500
[verwijderd]
0

Morgen

Fortis zal herstellen en koers straks bij overname door Ping An ca 8-13 euro?!
126 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 17:35
Koers 43,000
Verschil -0,820 (-1,87%)
Hoog 43,400
Laag 42,840
Volume 506.198
Volume gemiddeld 415.782
Volume gisteren 853.887

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront