Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dividendbeleggen

2.378 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 115 116 117 118 119 » | Laatste
[verwijderd]
0
quote:

hosternokke schreef op 3 augustus 2017 11:49:

[...]
Bij Neymar gaat het om (domme) emoties.
En emoties kosten nu eenmaal geld.
In een groter geheel zou je kunnen stellen: de mensheid blaast zichzelf op.
[verwijderd]
0
Kunnen we stellen n.a.v lopende discussie?:
Bij een beurscrash kwaliteitsaandelen met een fatsoenlijk dividend en dito beleid aankopen. Naast koerswinst lekker dividend binnenharken. Everybody happy?
marique
3
Een basisregel: hoog dividendrendement gaat niet samen met sterke koerswinst.
Het is het een of het ander.

Kies je als belegger voor zgn groeiaandelen, dan zal het dividendrendement relatief laag zijn, zeg 1 á 2%. Maar je hebt wel kans op mooie koerswinst, net zo goed als kans op stevig koersverlies. Kortom, je zenuwen moeten bestand zijn tegen grote koersfluctuaties.

Kies je voor hoogdividendaandelen, teminste 3 á 4% dividendrendement, dan moet je geen hoge verwachtingen hebben van veel koerswinst. Het dividendrendement is niet voor niks aan de hoge kant. Heb je fundamenteel sterke bedrijven in je portefeuille, dan hoef je verder niet bang te zijn voor grote koersschommelingen. Dividendbeleggen is prima voor beleggers die geen bezwaar zien in saaie aandelen.

Maar ik vind dat voorstanders van dividendbeleggen dit niet moeten idealiseren. De frequentie van de uitkeringen, xx keer per jaar, is van weinig belang. En de suggestie dat je door herbeleggen de waarde van je portefeuille na een paar jaar kan verdubbelen mist elke grond. Stel gemiddeld 7% geannualiseerd rendement per jaar (dividend + koerswnst), dan heb je 10 jaar nodig voor je portefeuillewaarde is verdubbeld.
En neem maar aan dat 7% gemiddeld jaarlijks rendement over een jarenlange periode een prima rendement is. En neem ook maar aan dat dit een prima rendement is voor vrijwel alle beleggingsvormen.
Groeigericht of dividendgericht maakt LT gezien weinig of geen verschil.
marique
2
Wat ik een beetje mis in deze draad is een duidelijke aanpak van dividendbeleggen. Alleen afgaan op een hoog dividendrendement vind ik i.i.g. geen goede aanpak. Net zo min als een hoge uitkeringsfrequentie je van het is. DividendAristocrats als startpunt nemen, is prima. Maar welke kies je dan, en waarom. Want de lijst is te lang om ze allemaal in portefeuille te nemen.
Dus kiezen is onvermijdelijk.

Welke keuze dan ook, wees zo verstandig om een paar dividend ETF's als benchmark te nemen. Kun je zien of dhz'en verstandiger is dan vakmanschap inhuren.
[verwijderd]
1
quote:

marique schreef op 3 augustus 2017 12:53:

Welke keuze dan ook, wees zo verstandig om een paar dividend ETF's als benchmark te nemen. Kun je zien of dhz'en verstandiger is dan vakmanschap inhuren.

Een hele goeie tip.
[verwijderd]
0
Wow, gelukkig is het draadje weer teruggekeerd op het inhoudelijke, Marique en Liber8 bedankt voor de bijdragen, keep up the good work. Ik heb een paar ab'tjes uitgedeeld. Welke manier van beleggen men ook kiest of welke "beter" is maakt niet uit, ik heb voor deze manier gekozen. Ik heb bv geen zin om heel frequent naar de koersen te kijken, 1 a 2 keer per dag normaliter werp ik een blik op mijn traderscherm (Lynx). Op vakanties kijk al bijna helemaal niet naar koersen.
[verwijderd]
0
quote:

robutrecht schreef op 3 augustus 2017 11:10:

Gat er iemand nog vandaag in ING of volgende week SHell voor het dividend?
RDS zit standaard in mijn porto Rob, ik ga nooit alleen voor het dividend een positie nemen, wel is het zo als ik van plan ben een positie te nemen dan kijk ik wel even wanneer de ex-dividend datum is en koop ik desnoods iets eerder dan mijn planning.
[verwijderd]
0
quote:

LIBER8 schreef op 3 augustus 2017 12:09:

Goeie plek om te zoeken naar ideeen als je perse zelf aandelen wilt selecteren is overigens de holdings van dividend indexfondsen.

Bijvoorbeeld voor de VS:
portfolios.morningstar.com/fund/holdi...
portfolios.morningstar.com/fund/holdi...
Thanks, Morningstar ken ik uiteraard zou ik bijna zeggen maar deze linken had ik bij mijn weten nog niet gezien.

Heb zelf zo'n 10 Aristocrats in Porto.
[verwijderd]
0
Voor een LT belegger is 1-2 keer per dag naar koersen kijken erg veel. Wordt je alleen maar zenuwachtig en ongelukkig van. Plus maakt de kans dat je je aan LT strategie houdt kleiner. 1-2 keer per maand of kwartaal is wel genoeg.
[verwijderd]
1
quote:

hosternokke schreef op 3 augustus 2017 12:33:

Kunnen we stellen n.a.v lopende discussie?:
Bij een beurscrash kwaliteitsaandelen met een fatsoenlijk dividend en dito beleid aankopen. Naast koerswinst lekker dividend binnenharken. Everybody happy?
BV:
Unilever 2010 rond de 20 euro, vandaag 48, 2 à 3% divi.
Aalberts 2010 rond de 10 euro, vandaag 35, ca. 2% divi.
Eventueel bij verdubbeling de helft verkopen en verder spelen met geld dat toch niet van jou was. Intussen gratis geld door dividend.
[verwijderd]
0
Heb sinds enige tijd 10 fondsen in portefeuille waarbij ik voor het dividend ga. Na een jaar ga ik de zaak evalueren en eventueel uitbreiden. Hiernaast doe ik nog wat aan daghandel. Voor de selectie van deze fondsen heb ik gebruik gemaakt van het lijstje van ff wachten nog. Nog bedankt voor de research die jij gedaan hebt.
Da Freeze
1
quote:

marique schreef op 3 augustus 2017 12:49:

Dividendbeleggen is prima voor beleggers die geen bezwaar zien in saaie aandelen.

Maar ik vind dat voorstanders van dividendbeleggen dit niet moeten idealiseren. De frequentie van de uitkeringen, xx keer per jaar, is van weinig belang. En de suggestie dat je door herbeleggen de waarde van je portefeuille na een paar jaar kan verdubbelen mist elke grond.

Dat is het toverwoord Marique, saai! Om deze redenen kunnen/willen veel mensen niet dividendbeleggen.

En idealiseren is niet de intentie, het is een strategie die veel beleggers meer rust geeft dan koersbeleggen. DZR noemt wel aandelen als een Apple, Facebook en weet ik wel niet wat, maar niemand hier heeft het gouden ei gevonden. Als je er inderdaad vanaf de ipo instapte en deze aandelen nog steeds bezit, dan heb je dik geld. Ik schat dat dit voor 99% van de mensen hier niet is weggelegd.

Die verdubbeling is natuurlijk ook niet zo, maar ik heb redelijk wat Amerikaanse aandelen nu in mijn portefeuille die rond de 10% dividend op jaarbasis zitten, en vaak maandelijks of per kwartaal uitkeren.

Alhoewel dividendaandelen in de VS niet populair zijn (alle winst wordt omgezet in investering, zodat koersgroei verwacht wordt), zijn er behoorlijk wat aandelen die hoge dividenden uitkeren. Dat komt omdat Amerikaanse bedrijven winstbelasting moeten betalen. Wanneer alle winst wordt uitgekeerd als dividend, hoeven ze weinig belasting af te staan.

Dit is voornamelijk handig voor bedrijven waarvan de assets maar langzaam hoeven te groeien (trustfondsen, dienstverleners). Hierdoor kan je zeker betrouwbare bedrijven vinden die rond de 10% dividend uitkeren.

Maar zoals altijd geldt, spreiden = key :)

(dat zeg ik ook altijd tegen mijn vrouw)
[verwijderd]
0
quote:

Da Freeze schreef op 4 augustus 2017 08:22:

[...]

Maar zoals altijd geldt, spreiden = key :)

(dat zeg ik ook altijd tegen mijn vrouw)
Heeft ze ook verstand van beleggen, of is ze alleen maar belegen.
PWP
2
Mensen die zeggen dat dividend beleggen saai is snappen het in mijn ogen niet. En missen in mijn ogen de essentie. Het gaat op de beurs toch niet om saai of niet saai. Waarom zitten we op de beurs? Om geld te verdienen toch. En die route is voor iedereen anders. Laat dat ook helder zijn. En was ik instaat geweest om steeds de juiste picks te doen met een facebook, apple, bitcoin etc. dan was ik niet gaan dividend beleggen. Maar de afgelopen jaren hebben geleerd dat de juiste aandelen kopen en dan op het juiste moment weer verkopen mij niet heel veel verder heeft gebracht.

Ja in een stijgende markt waar je stijgingen niet kan missen. Toen ik in 2009 begon had ik bv. in KBC moeten blijven zitten. Toen gekocht voor rond de € 5,00. Iedereen die vol had gekocht in 2009 en was blijven zitten hoefde zich nu geen zorgen meer te maken. Maar naar mijn idee zijn er niet veel die dat gedaan hebben. Dividend beleggen en zeker groeidividend aandelen heeft zich bewezen als een succesvol concept. Wat er gevraagd wordt is geduld, discipline en consistentie en dat is wat voor veel mensen moeilijk (niet alleen met beleggen). Een horizon van 15 tot 20 jaar wordt er van je gevraagd en zover kijken de meesten niet. Ben benieuwd of het mij gaat lukken maar met een serieuze poging ben ik wel bezig. Heb een 20 jaren strategie/plan gemaakt met tussentijdse jaarlijkse doelen en kwartaaldoelen. Iedere keer als ik mijn kwartaal doel haal weet ik dat mijn einddoel realistischer wordt en dichterbij komt. In mijn portefeuille stuur ik vooral op het dividend dat binnenkomt en minder op koerswinst.
Heupie van Salland
1
Ja DZR heeft gelijk. Wij hadden gewoon vroegtijdig Facebook, Appel, Microsoft, ... meteen al moeten kopen en aanhouden. Maar dat is geen dividend beleggen dat is groei beleggen, en inherent hieraan de karakteristieke eigenschappen. En PWP had ook KBC moeten aanhouden. Ik had beter niet geen afscheid moeten nemen van Wessanen, Hugo Boss, Airbus, ... etc etc. Dit gaat over daden in het TOEN en DAAR en beleggen gaat over HIER en NU. In Brabant zeggen ze dat is "een koe in de kont kijken". En gelukkig maar dat ik in NL al langer aandelen Boskalis, Unilever, Acomo, Arcadis, ... heb aangehouden en dividend heb herbelegd. Toevallig hoor want ik ben geen kundige belegger. Dit draadje is leuk voor- en interessant voor dividend beleggers, geeft inspiratie voor deze 'saaie' beleggers. Grootbanken geven 0,1% spaarrente en als iemand met 'saai' beleggen het >30 voudige kan maken is dat de moeite waard. Het gaat niet over wél of niet dividend beleggen maar; hoe doet 'ie' of ik dat.
[verwijderd]
2
Ik zie hier toch het misverstand opduiken dat dividendbeleggen saai en dus veilig is. Dat is het namelijk niet. Het is net zo risicovol als beleggen in andere aandelen. In sommige periodes zelfs met meer risico. Helemaal als je het hebt over aandelen met 10% dividend rendement.

De opmerking van PWP over geduld en discipline is in de roos. Misschien dat het psychologisch makkelijker is omdat te handhaven als er elke maand/kwartaal cash binnenkomt.

Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat de meesten beter af zouden zijn met gespreide portfolio indexfondsen, eventueel met nadruk op dividend of dividendgroei. Wat dat betreft is de tip van Marique een goede. Vergelijk je eigen resultaat met een mandje indexfondsen om te zien of je moet doe-het-zelven.

Nu is dat natuurlijk nog saaier, want je hoeft zo goed als helemaal niets te doen. Maar uiteindelijk gaat het niet om saai of spannend, maar om hoeveel geld het oplevert op termijn.
DeZwarteRidder
1
Dividendbeleggers zijn ook geheel afhankelijk van koerswinst, want als iemand een portfolio heeft met 5% dividendrendement, dan moeten de koersen na uitbetaling van dividend met minimaal 5% stijgen om de dividendaftrek weer in te halen.
Als dus de dividendaftrek niet wordt ingelopen, dan is men aan het interen.
[verwijderd]
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 4 augustus 2017 10:23:

Dividendbeleggers zijn ook geheel afhankelijk van koerswinst, want als iemand een portfolio heeft met 5% dividendrendement, dan moeten de koersen na uitbetaling van dividend met minimaal 5% stijgen om de dividendaftrek weer in te halen.
Als dus de dividendaftrek niet wordt ingelopen, dan is men aan het interen.
Het eerste is zeker; het tweede niet.
buy&hold-style
3
quote:

DeZwarteRidder schreef op 4 augustus 2017 10:23:

Dividendbeleggers zijn ook geheel afhankelijk van koerswinst, want als iemand een portfolio heeft met 5% dividendrendement, dan moeten de koersen na uitbetaling van dividend met minimaal 5% stijgen om de dividendaftrek weer in te halen.
Als dus de dividendaftrek niet wordt ingelopen, dan is men aan het interen.
De kern bij het dividendbeleggen is nu juist dat de koers er (na aankoop) niet toe doet, maar enkel de (hopelijk) groeiende dividenduitkeringen. Het is dus een andere manier van denken over rendement, enkel dividendrendement dat groeit en vaak wordt gemeten tov door oorspronkelijke investering (yield on cost). Echt andere manier van kijken en meten.

Als je naar je totaalredenment kijkt (dividend + koerswinst) klopt je redenering volledig, maar hier wordt dus bewust gefocust op één component van het totaalrendement, met de gedachte dat er niet verkocht gaat worden dus koerswinst er niet toe doet. Het Nirvana wordt bereikt wannneer je van de dividendstroom in je levensonderhoud kunt voorzien.

Zo is er voor ieder wat wils gelukkig.
DeZwarteRidder
0
quote:

buy&hold-style schreef op 4 augustus 2017 10:59:

[...]
De kern bij het dividendbeleggen is nu juist dat de koers er (na aankoop) niet toe doet, maar enkel de (hopelijk) groeiende dividenduitkeringen. Het is dus een andere manier van denken over rendement, enkel dividendrendement dat groeit en vaak wordt gemeten tov door oorspronkelijke investering (yield on cost). Echt andere manier van kijken en meten.
Als je naar je totaalredenment kijkt (dividend + koerswinst) klopt je redenering volledig, maar hier wordt dus bewust gefocust op één component van het totaalrendement, met de gedachte dat er niet verkocht gaat worden dus koerswinst er niet toe doet. Het Nirvana wordt bereikt wannneer je van de dividendstroom in je levensonderhoud kunt voorzien.
Zo is er voor ieder wat wils gelukkig.
Tja, als je interen niet erg vindt kun je net zo goed ieder jaar een paar % van je portfolio van groeiaandelen verkopen...
2.378 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 115 116 117 118 119 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 875,04 +0,25 +0,03% 16:58
AMX 927,03 -7,40 -0,79% 16:59
ASCX 1.205,74 +1,69 +0,14% 16:43
BEL 20 3.884,50 -6,21 -0,16% 16:58
Germany40^ 18.081,20 -56,45 -0,31% 16:58
US30^ 38.444,79 -60,17 -0,16% 16:41
US500^ 5.066,89 -2,81 -0,06% 16:58
Nasd100^ 17.553,25 +71,58 +0,41% 16:58
Japan225^ 38.148,76 +210,05 +0,55% 16:30
WTI 82,80 -0,50 -0,60% 16:58
Brent 87,96 -0,33 -0,37% 16:58
EUR/USD 1,0687 -0,0015 -0,14% 16:58
BTC/USD 66.371,99 +39,30 +0,06% 12:39
Gold spot 2.329,47 +7,45 +0,32% 16:58
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ASMI 594,800 +63,200 +11,89% 16:42
BESI 138,900 +5,350 +4,01% 16:42
RANDSTAD NV 46,340 +1,340 +2,98% 16:41
Dalers Laatst +/- % tijd
ING 14,648 -0,952 -6,10% 16:42
DSM FIRMENICH AG 104,150 -2,000 -1,88% 16:41
IMCD 151,500 -2,850 -1,85% 16:42

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront