Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Utopia: nooit meer financiële crisis

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 23 augustus 2017 10:13
    Tja, in de jaren '90 hadden we de Nieuwe Economie. Daardoor zou er ook nooit meer een crisis (of zelfs maar een recessie) komen. Je kan doen wat je wil, maar je kan nooit voorkomen dat er weer een nieuwe crisis, een nieuwe oorlog, of een nieuwe ramp gaat gebeuren.

    Utopia bestaat alleen in de hemel, en de enige manier om daar te komen is je goed gedragen en dan dood gaan.
  2. knax63 23 augustus 2017 10:18
    Politici hebben principes en die mogen geld kosten en of je geld hebt of niet. Dan leen je gewoon, dat ze orgt er voorcdat het ontspoort na 20a30 jaar meer uitgeven dan er binnenkomt.
    Aflossingsvrije hypotheek is misleidend, na afloop moet je echt terug betalen meestal met opbrengst van verkoop van het huis. In stijgende huizen markt is dat geen probleem. Maar bij dalen toch echt wel!
    Nu is het weer wat hersteld maar ik denk vermoed dat het nog wel wat terug kan. Aflossingsvrij versus aflossen betekent 3% rente en 3% aflossen versus 6% rente betalen . De huizen prijzen moeten halveren om daarop uit te komen. Historisch zijn ze het dubbele nu omdat de rente gehalveerd is. Kortom in 2007 zei ik dat al.
  3. Met Effekt 23 augustus 2017 10:54
    Griekse obligatiehouders, dat ware vooral (Franse?) institutionele beleggers, hadden gewoon verlies moeten nemen, dat kostte dan 1 jaar lang minder dan 5% rendement. En dan was na 1-2 jaar alles weer normaal.
    Nu zitten de gewone burgers in Griekenland nog steeds in een uitzichtloze situatie en hebben ALLE pensioenfondsen nog steeds een groot probleem. En dat omdat de politici niet door de zure appel durfden bijten.
    Als ik een verkeerde beleggingsbeslissing heb genomen neem ik verlies en ga over tot de orde van de dag. Zolang je netjes spreid is af en toe groot verlies in 1 positie geen ramp.
  4. Eventus docebit 23 augustus 2017 11:34
    quote:

    knax63 schreef op 23 augustus 2017 10:22:

    Als rente naar 5a6% wat vroeger norm was dan moet huisprijs halveren om de zelfde kosten te houden.
    Kortom ecb kan het niet veel verhogen.
    Niet de huizenprijs. De hypotheekschuld. Een van de redenen waarom de hypotheekrenteaftrek steeds verder wordt afgebouwd en waarom de maximale hypotheek (als percentage van de koopprijs) steeds verder omlaag gaat.
  5. Ruud, Frankrijk 23 augustus 2017 12:36
    "Wie werden er dan wel gered? Dat waren de (risicomijdende) obligatiebeleggers en de spaarders".
    Tja, dat dacht ik ook. Obligaties SNS, niet het risico van aandelen wel heel mooie rendementen. Uiteindelijk dus niet, ten koste van 90 mille. Nu worden Italiaanse banken wel gered met overheidsgelden. Doet pijn.
  6. SkiFan 23 augustus 2017 12:40
    Nationalisering werkt hier niet, omdat de overheid ook maar een economische speler is die voor een groot gedeelte gebonden is aan de regels van de markt. Als een overheid tijdens het spel de regels verandert, krijg je situaties als in Zimbabwe en Venezuela. Dat lijkt me ook niet wenselijk.
  7. niphtrique 23 augustus 2017 14:14
    Er is wel een financiële utopie die werkbaar is. Daarom zal het mogelijk niet zo lang meer een utopie blijven. Bedenk maar eens het volgende:
    * omdat het meeste geld in omloop schuld is, en daarop rente wordt geheven, moeten er steeds meer schulden bijkomen om de rente te betalen;
    * dat gaat natuurlijk steeds weer fout, dus wordt de iedere keer de rente verlaagd en geld bijgedrukt om de zaak te redden;
    * uiteindelijk eindigen we bij nul, en de volgende keer kunnen we alleen maar kiezen uit laten ploffen of negatieve rente.

    Bedenk ook eens het volgende:
    * rente is een vergoeding voor risico. Waarom zou de overheid en belastingbetaler hiervoor op moeten draaien? Dus als de rente eenmaal negatief is, kan de maximale rente best op nul worden gesteld.
    * dus bedrijven die willen lenen moeten als ze te risicovol zijn meer risicodragend investeringskapitaal aantrekken voordat zij tegen een rente van nul kunnen lenen.
    * consumptief krediet wordt lastiger. Op de korte termijn is dat misschien vervelend, maar op de lange termijn zal de economie (en heel veel mensen) er beter van worden als ze niet tegen hoge rentes kunnen lenen.

    Waarom de rente negatief kan worden of gaat worden lees je hier:

    www.naturalmoney.org/endofusury.html

    Wat de gevolgen zijn voor de economie lees je hier:

    www.naturalmoney.org/feasibility.html

    Noem mij een dromer maar als je de moeite neemt om je er in te verdiepen zul je merken dat dit haalbaar en realistisch is.
  8. Mick75 25 augustus 2017 00:13
    De bankensector is een sector die feitelijk maar heel weinig toegevoegde waarde biedt. Louter door vriendjespolitiek kan de banksector aan de hand van het creatief verplaatsen van uit het niets gecreëerd kapitaal anderen geld (interest) aftroggelen TOTDAT de zeepbel uiteenspat en mensen hun schulden niet meer kunnen ophoesten.

    Pas als banken genationaliseerd worden en de veelal corrupte directies niet meer gedreven worden door winst en bonussen. Pas dan, zullen financiële crisis tot het verleden behoren.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links