Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

September 2008: kredietcrisis: 9 jaren later

47 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
haas
1
deze maand 9 jaren geleden: In het weekend van 12 tot 15 september 2008 ging de Amerikaanse bank Lehman Brothers ten onder: start van de kredietcrisis

nl.wikipedia.org/wiki/Kredietcrisis

11-9-2001: aanval op TwinTowers
haas
0
quote:

haas schreef op 11 september 2017 08:27:

deze maand 9 jaren geleden: In het weekend van 12 tot 15 september 2008 ging de Amerikaanse bank Lehman Brothers ten onder: start van de kredietcrisis

nl.wikipedia.org/wiki/Kredietcrisis

11-9-2001: aanval op TwinTowers
het schuldhulpverleningsprojekt wat is opgezet wordt door de FED gestopt
4500 miljard is er opgekocht
josti5
0
quote:

@realjohnnywalker schreef op 21 september 2017 09:23:

een krediet crisis oplossen met krediet???
Yep, zeg maar de Griekenland-aanpak-in-het-groot.

Daarom krijgen de lenende overheden nu al geld toe op hun staatsleningen.
Als er genoeg geld in de val zit om het proces onomkeerbaar te maken: rente omhoog, en het IMF neemt de financiële macht over.

Net zoals het in 'template' Griekenland is gegaan.
haas
0
Scandinavische centrale banken gaan rente komende jaren niet verhogen

Norges Bank en Riksbank blijven voorzichtig en volgen niet zomaar ECB.

(ABM FN-Dow Jones) De belangrijkste rente in Noorwegen zal de komende jaren op zijn huidige niveau blijven staan. Die verwachting sprak Norges Bank donderdag uit bij zijn rentebesluit, waarin de belangrijkste benchmark werd gehandhaafd op een historisch laag niveau van 0,5 procent. Eerder deze maand liet de Zweedse Riksbank een soortgelijk geluid horen.

De Noorse rente zal vanaf 2019 geleidelijk worden verhoogd tot een niveau van "dicht bij 1,5 procent tegen het eind van 2020", verklaarde de Noorse centrale bank donderdag, een teken dat veel kleinere centrale banken in Europa voorzichtig blijven de komende jaren, zelfs wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) zijn stimuleringsmaatregelen begint terug te draaien en de Bank of England gedwongen wordt de rente te verhogen vanwege de sterke inflatie.
haas
1
Hoe bedoel u ? Vrije marktwerking ?
=======================================
Hoewel de Amerikaanse centrale bank inmiddels is gestopt met het opkopen van staatsleningen heeft zij al wel een kwart van de uitstaande staatsschuld op haar balans staan. De ECB is de Fed zelfs gepasseerd met eenderde van de uitstaande staatsschuld van de Eurozone op haar balans. Nog bonter maken het de centrale banken van Japan en Zwitserland. In deze beide landen is men, bij gebrek aan voldoende beschikbare obligaties, overgegaan tot het opkopen van aandelen.

Zo is de BOJ bezitter van 75 procent van alle uitstaande ETF’s op de Japanse beurs. Daarmee is de centrale bank de grootste aandeelhouder geworden van 55 van de grootste Japanse beursgenoteerde bedrijven. Ze is top tien-aandeelhouder bij 90 procent van de 225 ondernemingen uit de Nikkei-index. De SNB, de Zwitserse centrale bank, investeerde maar liefst een kwart van het Zwitserse BNP in aandelen. De SNB heeft 100 miljard dollar belegd in FANG-aandelen. Het is daarmee een van de grootste hedgefondsen ter wereld met een portefeuille van 800 miljard Zwitserse frank.

www.telegraaf.nl/dft/goeroes/martineh...

haas
1
We leven in het Westen allemaal boven onze stand.’ George Ugeux was vicevoorzitter van de New York Stock Exchange en waarschuwt voor een volgende financiële crisis. ‘De overheden zijn de grootste bedreiging voor financiële stabiliteit.’
haas
0
Even terugkijken kan geen kwaad:

ABN AMRO: de prooi

Toespraak | 30-10-2008

Toespraak staatssecretaris Heemskerk over ABN-AMRO bij boekpresentatie publicist Jeroen Smit.

ABN AMRO: de prooi

www.rijksoverheid.nl/documenten/toesp...
haas
1
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble waarschuwt in een afscheidsinterview in de Financial Times voor nieuwe zeepbellen, als gevolg van de miljarden die de centrale banken in de markten hebben gepompt.
=================================================

De man die de voorbije acht jaar als minister van Financiën mee aan de knoppen draaide in Duitsland en de eurozone, is er niet gerust op.

De toenemende schuldenspiraal in de wereld en het vele geld dat in omloop is, zijn volgens hem een groot risico voor de wereldeconomie. In een interview met de Financial Times waarschuwt hij voor een nieuwe wereldwijde financiële crisis.
De stabiliteit in de eurozone is in gevaar, meent Schäuble, vooral in die landen waar de banken nog altijd slechte leningen op hun balans hebben staan.
Maandag zal hij voor de laatste keer de eurogroep bijwonen. Hij stelde zijn Europese collega's al gerust dat het verkiezingssucces van het uiterst rechtse AfD de liberaal-democratische koers van Duitsland niet zal veranderen. 'Het is uitgesloten dat Duitsland ooit terugvalt in nationalisme', zei hij. Volgens hem is er geen enkele reden om te geloven dat de democratie en de rechtsstaat in gevaar zouden zijn.

Wat volgens hem wel een gevaar is, is dat er nieuwe zeepbellen worden gecreëerd. 'Economen over heel de wereld zijn bezorgd over de toegenomen risico's, die voortvloeien uit de accumulatie van geld, meer geld en nog meer geld, en de toename van particuliere en overheidsschulden. Ikzelf ben daar ook bezorgd over', aldus de man die van bezuinigen zijn handelsmerk maakte.
Het is niet voor het eerst dat er wordt gewaarschuwd dat een rente-verhoging wel eens een aardverschuiving kan teweegbrengen, want de wereld is inmiddels zo gewoon geraakt aan goedkoop geld. Het economische herstel kan er wereldwijd door worden gefnuikt.

De gunstige economische tijden, zoals we die nu kennen, blijven niet duren, waarschuwde Schäuble nog.
Prince Doji
2
Van de week de Big short weer eens bekeken. Wat me niet los laat is waar de zwarte piet gebleven is. Wie heeft hem. Ja, pensioen fondsen met vastrentde waardes wanneer rente stijgt. Alle schuldenaren. Maar wie is dat niet. Niemand maakt het meer uit lijkt het.

0% rente alles wat ik ooit leerde op middelbare school en universiteit over monetaire politiek is BS blijkbaar.

Kijk iedereen die verplicht wordt geld in te leggen in te beleggen premiepolissen is dat geld kwijt. Zeker pensioenen. Of de belegging rendeert niet, of de belegging gaat kapot of de valuta waarin het wordt uitgedrukt faalt.

Wat ook duidelijk is dat Draghi het noorden bespeelt en besteelt om het zuiden geld te geven. Op gegeven moment worden er ECB euro-bonds uitgegeven en dan moet iedereen die kopen natuurlijk. De schuld ervoor is er al. En op een goed moment, als de europeese economie goed draait wordt het plan gelanceerd om de gedane investering in het verleden in de unie en de crises af te wentel op de liefhebbers van EU-bonds. Die vervolgens iedereen verplicht in de maag wordt gesplitst. Uit gifte komt pas nu aantal rente stijgingen zodat het een mooi product wordt. Maar wie of wat gaat er kapot de komende 1-3 jaar ....iets ? iemand ? Er moet inflatie komen ....... prijzen goederen, assets of waardeloze pensioenen, instorting vastgoed markt ? Wat ? 0% rente beleid is eigenlijk het meest perverse wat monetair immer is vertoont. EEN UIT DRUKKING VAN TOTALE WAARDELOOSHEID WAARVOOR HET STAAT. geld
josti5
1
Om inflatie te creëren gaat o.a. de BTW van 6 naar 9%...
En dan denkt men dat alles duurder wordt, als prijzen stijgen...
Nee: door inflatie is méér geld nodig, om hetzelfde te kunnen kopen!
Van de 100 gulden uit 1967 is door inflatie nog maar 18 gulden over, met andere woorden: je hebt 6x zo veel geld nodig, om hetzelfde te kunnen kopen...
Leve de inflatie!
NOT.
Prince Doji
0
mmmm een zilveren gulden ? is 5 maal dan, maar goed we hebben ons geld dan ook vergooid toen den uyl en de euro kwam ga mee in 6.

las net wel dat er wel reuring is op de bond markt in VS.... dus we gaan het zien
haas
1
De Nederlandsche Bank waarschuwt nu ook voor het risico van scherpe marktcorrecties bij een omslag van het huidige positieve sentiment op de financiële markten, nu de waarderingen van bijvoorbeeld obligaties en Amerikaanse aandelen tot ver boven hun fundamentele waarde lijken te zijn gestegen. Dit kunnen we lezen in de in het halfjaarlijkse rapport van de toeschouwer over de financiële stabiliteit.
haas
1
Pfäffikon SZ, Zwitserland - Beleggers voelen zich als Bernie Madoff in zijn beste dagen. De rendementen zijn stabiel en geweldig; Iedereen voelt als een vis in het water. Tijdens de dot.com-bubble is hetzelfde fenomeen ontvouwen. Beleggers richten zich alleen op rendementen en vergeten dat de onderliggende kasstromen de huidige waarderingen op geen enkele manier rechtvaardigen. De sleutelvraag is wie uiteindelijk de hete staaf in zijn handen houdt. Het spreekt vanzelf dat verschrikkelijke ongevallen kunnen gebeuren als de realisatie er bestaat.

Volgende week gaat het vooral om bedrijfscijfers. Belangrijker is echter de positie van de Fed-voorzitter Yellen. Met meneer Trump aan het roer, zelfs de grootste verrassing lijkt me geen verrassing meer.
haas
0
De verwachting van het merendeel van de analisten is dat ECB-president Mario Draghi donderdag aankondigt dat het aankoopbedrag aan obligaties vanaf januari wordt gehalveerd. Nu koopt de centrale bank nog maandelijks voor €60 miljard. Van januari tot en met september zou €30 miljard per maand worden opgekocht.

Disruptie

„Ik denk dat dit een poging is om een slag om de arm te houden”, meent Geert Noels, econoom van de Vlaamse vermogensbeheerder Econopolis. „Zo wil de ECB geen disruptie veroorzaken in de aankopen van obligaties van een aantal landen.” Om het verhogen van de inflatie gaat het volgens Noels allang niet meer: „Als het om de inflatie ging, zou je het programma meteen kunnen droogleggen.”
Tuinen
1
De AEX staat ongeveer op het niveau toen de crisis begon. Nu komen een aantal financiële instellingen o.a. ABN/Amro met TV spotje dat bij deze lage rente beleggen een goed alternatief is. Terloops wordt ook nog iets over extra aflossen gezegd. Mensen die al wat langer meelopen, weten dat je nu beter je kruit even droog kan houden. Waarom komen de banken nu plotseling met TV spotjes: in de sfeer van beleggen moet je doen?
haas
1
de trend die al tijdje aan de gang is.
De bankenwereld zonder bankkantoren
mss moet ING maar met webshop beginnen ?:)
========================================
'Amazon grootste bedreiging voor banken'

De grootste dreiging voor de bankenwereld komt niet van startups, maar van grote techplatforms als Google, Apple en Amazon. Dat stelt topman Ralph Hamers van ING. "Als die grote platforms kiezen voor de bankenwereld, kunnen ze enorm veel doen. Ze kunnen alles kopen, ze hebben zulke grote reserves. Het zou me niets verbazen als het een keer gaat gebeuren", aldus de bestuurder tegen het FD. Google en Apple zijn relatief terughoudend, vindt Hamers. "Amazon toont de meeste durf en gaat buiten zijn eigen paden, met aanpalende diensten. Maar we moeten zeker niet alleen naar het Westen kijken. In China hebben techplatforms Alibaba en TenCent al een bankvergunning en ze leveren ook alle bankdiensten."
haas
0
Hebben we dan niets geleerd uit de kredietcrisis? Situatie nu lijkt op die van 10 jaar geleden
06-11-17, 17.46u - Jochem van Staalduine
Nee, een kredietcrisis zoals die van tien jaar geleden zouden we nooit meer krijgen. Want we hebben ons lesje geleerd en maatregelen genomen. En toch zijn er volop signalen dat de geschiedenis zich aan het herhalen is.

1. Er worden weer volop riskante leningen verstrekt
Aan de andere kant van de oceaan verstrekken banken weer uiterst riskante leningen aan bedrijven en huishoudens die deze schulden helemaal niet kunnen dragen. De gevolgen blijven niet uit.

Zo bleek in september dat speelgoedketen Toys"R"Us op omvallen staat. Het bedrijf wankelt onder een schuldenlast van 5 miljard dollar. Dat de winkelketen überhaupt zoveel geld kon lenen roept herinneringen op aan de recente economische geschiedenis. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's voorspelde onlangs dat Amerikaanse investeerders dit jaar meer dan 534 miljard dollar zullen uitlenen aan Amerikaanse en Europese bedrijven met hoge schulden, zoals Toys"R"Us. Dat is maar liefst 53 procent meer dan vorig jaar. Als de kredietverstrekking in het huidige tempo doorgaat, wordt het jaarrecord 'riskante kredietverlening aan bedrijven' gebroken. Dat record stamt uit 2007, het jaar Als de kredietverstrekking in het huidige tempo doorgaat, wordt het jaarrecord 'riskante kredietverlening aan bedrijven' gebroken. Dat record stamt uit 2007, het jaar voordat de kredietcrisis uitbrak.

haas
0
Centraal bankiers sponsorden de beursrally op tien jaar voor 10.000 miljard dollar. Wie denkt dat die stimulus rimpelloos teruggedraaid kan worden ijlt ?
47 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 859,91 -5,45 -0,63% 09:27
AMX 919,48 -7,12 -0,77% 09:28
ASCX 1.181,27 -8,56 -0,72% 09:13
BEL 20 3.796,91 -29,67 -0,78% 09:28
Germany40^ 17.660,40 -177,00 -0,99% 09:28
US30^ 37.601,15 -412,31 -1,08% 09:28
US500^ 4.987,21 -62,04 -1,23% 09:28
Nasd100^ 17.290,81 -257,99 -1,47% 09:27
Japan225^ 37.225,98 -775,73 -2,04% 09:09
WTI 83,00 +0,92 +1,12% 09:27
Brent 87,94 +0,95 +1,09% 09:27
EUR/USD 1,0653 +0,0009 +0,09% 09:28
BTC/USD 64.412,69 +824,91 +1,30% 09:28
Gold spot 2.386,63 +7,26 +0,30% 09:28
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Heineken 89,140 +1,140 +1,30% 09:10
UNILEVER PLC 44,380 +0,150 +0,34% 09:10
RANDSTAD NV 48,300 -0,050 -0,10% 09:10
Dalers Laatst +/- % tijd
KPN 3,301 -0,078 -2,31% 09:10
ADYEN NV 1.415,800 -26,800 -1,86% 09:11
Aegon 5,496 -0,090 -1,61% 09:10

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront