TomTom « Terug naar discussie overzicht

Barbaren aan de Poort

129 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Kuiken
2
Lang verhaal over Bosch van vier uur geleden bron FD deel 1

Robert Bosch vindt zichzelf opnieuw uit met software en start-upcultuur
Robert Bosch is een van de grootste, meest invloedrijke én traditionele bedrijven van Duitsland. Dat laatste moet veranderen en daartoe heeft topman Volkmar Denner ‘het grootste transformatieproces’ in Boschs geschiedenis in gang gezet.
Bosch, de grootste toeleverancier ter wereld van de automobielindustrie, verlegt de aandacht van hardware naar software, dataverzameling in fabrieken en softwarediensten. Een ‘start-upcultuur’ moet Bosch, dat dinsdag de cijfers over 2017 bekendmaakt, helpen toekomstbestendig te maken.
Robert Bosch in 1941
Robert Bosch in 1941
De automobielsector die Duitsland zo veel welvaart bracht,wordt gedwongen zichzelf opnieuw uit te vinden. Dat heeft te maken met hooggespannen verwachtingen over elektromobiliteit in de toekomst. Maar ook met het verleden.
Robert Bosch legde met de bougies een eeuw geleden de basis van het industriële concern. De ‘grootindustrieel met sociaal geweten’ die in 1942 stierf zei: ‘Ik verlies liever geld dan vertrouwen.’ Succes was gebaseerd op de kwaliteit van producten en het vertrouwen tussen het bedrijf, werknemers en zakenpartners.
Betrokken bij dieselschandaal
Toch is Bosch is een van de Duitse bedrijven die beschuldigd worden van gesjoemel met dieselmotoreren. Bosch heeft componenten en software geleverd die Volkswagen geholpen hebben om te knoeien met uitstootwaarden. Het bedrijf ontkent willens en wetens meegewerkt te hebben aan de fraude maar betaalde wel €300 mln schadevergoeding. Onderzocht wordt momenteel door aanklagers in Stuttgart of Bosch ook mogelijk medeplichtig is bij andere autofabrikanten als Ford.
Bosch' kernmerk: groene verpakking met rode letters.
Bosch' kernmerk: groene verpakking met rode letters.Foto: Michaela Rehle / Reuters
Bosch is onder consumenten bekend vanwege de klopboormachines en de koelkasten maar sinds jaar en dag wordt verreweg het meeste geld verdiend als toeleverancier voor de auto-industrie. Denk aan bougies, accu’s, remsystemen, ruitenwissers en bestuurdersassistentietechnologie. De meeste omzet boekt Bosch in Europa maar China is de aanjager van groei. Bijna tweederde van de omzet komt uit autotechnologie.
Maar wie een bezoek brengt aan de Duitse grootmacht Robert Bosch in Stuttgart hoort de term PKW (de Duitse afkorting voor de personenauto) opvallend weinig vallen. Digitalisering, elektrificatie, sensoren in fabrieken, huizen en voertuigen, slimme beveiligingscamera’s, kunstmatige intelligentie, ‘internet of things’ en e-bikes. Dat zijn de trefwoorden van het moment in kantoren, fabrieken en hippe onderzoekscentra van het 132 jaar oude bedrijf.
Kuiken
1
deel 2

Diesel wordt schoner
Bosch wil geen gewone maker van handige producten zijn maar een creatief technologie- en dienstenbedrijf. Op die terreinen wordt immers vandaag de dag de meeste waarde gecreëerd. Kunstmatige intelligentie komt nu al in veel producten van Bosch terug maar dat wordt veel meer. ‘De revolutie is allang gaande’, zegt Yasser Jadidi, hoofd kunstmatige intelligentie bij Bosch. ‘Mensen hebben er te wilde voorstellingen bij.’ Kunstmatige intelligentie gaat mensen en de meeste producten niet vervangen, wel aanvullen.
De welvaart in Stuttgart is voor een belangrijk deel te danken aan de drie grote bedrijven uit de regio: Daimler, Porsche en Robert Bosch. Stuttgart is de geboorteplaats van de verbrandingsmotor. Maar die is nu op zijn retour. Ironisch genoeg overweegt Stuttgart om oude diesels te verbieden. Volgens Denner wordt diesel juist steeds schoner en gaat de verbrandingsmotor niet verdwijnen. Bosch investeert fors in de overgang naar elektromobiliteit, maar Denner waarschuwt steevast dat het zeker nog tien jaar zal duren.
Minister-president Winfried Kretschmann van Baden-Württemberg is een voormalige communist die nu hoort bij de Zuid-Duitse Groenen. Hij zei vorig jaar: ‘We hebben de eerste helft van de VS verloren. Maar we kunnen de tweede helft winnen. Ik garandeer je: dat zullen we doen.’
We zijn níet te laat
Voor startups was de autowereld tot voor kort niet erg interessant omdat de toetredingsdrempels te hoog waren en bestaande spelers als Bosch te dominant, meent Michael Bolle, directeur corporate research van Bosch. Maar dat is de afgelopen jaren ‘dramatisch’ veranderd met de opmars van elektrisch rijden en het belang van software in auto’s.
Bolle ontkent dat de Zuid-Duitse bedrijven de potentie pas laat inzagen. Hij zegt wel dat de inhaalslag vol is ingezet. ‘We moeten niet in de spiegel naar achter kijken. Cruciaal is wat we de komende tien of vijftien jaar doen.’ Bolle wijst op het hoge aantal patenten dat Bosch jaarlijks aanvraagt. Alleen voor autonoom rijden heeft Bosch duizend patenten.
Een werknemer van Bosch met een mechanisch auto-onderdeel.
Een werknemer van Bosch met een mechanisch auto-onderdeel.Foto: Simon Dawson/Bloomberg
In Zuid-Duitsland worden vijf keer zo veel patenten aangevraagd als in Europa gemiddeld. De ideeën komen doorgaans van binnen de grote bedrijven. Veel ingenieurs kiezen liever voor de lucratieve en veilige vaste baan bij Daimler, Porsche of Bosch dan dat ze op eigen risico een bedrijf starten om de grootmachten te ontwrichten. Maar dat verandert.
Te veel nadruk op kwaliteitseisen
Elke grote onderneming heeft tegenwoordig zelf een kraamkamer voor startups of een campus. Bosch heeft beide. Dat is een omslag in een bedrijf dat het imago heeft conservatief te zijn en weinig bereid tot risico's. Het is geen toeval dat journalisten maandagavond toelichting krijgen op de jaarcijfers bij de nieuwe Robert Bosch Start-up GmbH in Ludwigsburg.
Peter Guse, hoofd van het platform, zegt dat innovatie in de regio is geremd door de strenge voorschriften en kwaliteitseisen in Duitsland. Duitsland heeft geen tekort aan expertise maar het wordt niet altijd goed benut. Bosch wil ondernemerschap van werknemers stimuleren. Guse: ‘We hanteren harde criteria voor ideeën en het meten van succes. Initiatiefnemers blijven in loondienst en houden zelf geen aandelen in hun startup. Maar ze zetten ook hun bestaan niet op het spel.’
Twee jaar geleden opende Bosch in Renningen, even buiten Stuttgart, een campus op een oud militair vliegveld. Kanselier Angela Merkel was aanwezig op het terrein dat is omgedoopt tot ‘Stanford at Bosch’ – om maar aan te geven waar de Duitsers hun grote concurrenten zien.
Topman Denner van Robert Bosch opent een centrum voor het Internet der Dingen in Berlijn.
Topman Denner van Robert Bosch opent een centrum voor het Internet der Dingen in Berlijn.Foto: Krisztian Bocsi / Bloomberg
Op het terrein wordt een autonoom rijdend busje getest. Maar het paradepaardje is Platform 12. Op de twaalfde verdieping van een toren creëert Bosch met de hulp van kunstenaars een ruimte voor creatieve chaos te creëren. Elke onderzoeker van Bosch mag hier tussen de kunstinstallaties, verkeerd hangende klokken en obscure boeken tien procent van zijn werktijd doorbrengen voor inspiratie en het omzetten van ideeën. De ruimte is omgeven door glas, vol met gadgets, knutselmateriaal en 3D-printers om werknemers te laten nadenken, spelen en innoveren.
De informele cultuur van een startup dringt door bij Bosch.
De informele cultuur van een startup dringt door bij Bosch.Foto: Michaela Rehle / Reuters
Rommel mag. Nee, moet
Oprichter Robert Bosch zag er zelf op toe dat rommel nooit werd getolereerd in de werkplaats en fabriek. Rommel maken en verstrooiing is hier een doel op zich. De eigenzinnige plek moet Bosch helpen om talent te lokken naar Renningen. Met de nadruk op creativiteit en individualiteit probeert Bosch het imago van traditioneel en hiërarchisch bedrijf weg te poetsen.
Birgit Thoben, innovatiemanager bij Bosch, zegt dat ook bestuurders hier af en toe hun creatieve fantasieën komen uiten. ‘Fouten maken, dat vinden mensen moeilijk. Maar hier mag het.’
Of het dieselschandaal hier onderwerp van gesprek is? ‘Nee, we kijken alleen ver in de tijd vooruit.’
Lange adem Bosch
Bosch steekt 10% van de jaaromzet van € 73,1 mrd (2016) in onderzoek en ontwikkeling. De bijzondere eigendomsstructuur maakt dat mogelijk. Het bedrijf niet beursgenoteerd en 92% van het aandelenkapitaal is in handen van de liefdadigheidsinstelling Robert Bosch Stiftung. De familie houdt 7%.

Topman Denner wil in elke tak van sport waarin Bosch actief is ‘innovatieleider’ zijn. Op 120 locaties in de hele wereld heeft Bosch 59.000 medewerkers in onderzoek en ontwikkeling. Bosch wil behalve maker zijn van autotechnologie, klopboormachines, verwarmingen en vaatwassers ook een sleutelrol spelen in het verbinden van apparaten en fabrieksmachines met het internet.

Naast allerhande mobiliteitsoplossingen staat de robotisering van fabrieken centraal. Om dataverzameling in goede en veilige banen te leiden heeft Bosch een eigen cloud en eigen datacenters.
loesje62
6
Misschien is het wijs om dit het draadje van wies te houden.
Andere info in het gebruikelijke draadje plaatsen mensen. Anders schieten wies “en wij”er niets mee op. :-)

Loesje
[verwijderd]
0
focus naar cash adjusted eps gaat helpen, uithakken en de pil nu nemen op de bleeder gaat helpen, want dan tuimel je wel in 1x fors onderuit voor omzet, maar daarna is er groei en geen verdere krimp

Wies, als men dit nu al zou doen, had je/zou je nu een omzet waarschuwing verwachten, of zie ik dat verkeerd....
Crash Bandicoot
0
Er is nog geen verwachting gegeven voor 2018, dus kan er ook geen omzetwaarschuwing komen.
apollo
0
quote:

Tomtom25 schreef op 28 januari 2018 19:16:

focus naar cash adjusted eps gaat helpen, uithakken en de pil nu nemen op de bleeder gaat helpen, want dan tuimel je wel in 1x fors onderuit voor omzet, maar daarna is er groei en geen verdere krimp

Wies, als men dit nu al zou doen, had je/zou je nu een omzet waarschuwing verwachten, of zie ik dat verkeerd....
Zie ze er voor aan dat ze op 5 januari nog wel een winstwaarschuwing kunnen geven of cijfers uitstllen
[verwijderd]
0
quote:

apollo schreef op 28 januari 2018 19:22:

[...]

Zie ze er voor aan dat ze op 5 januari nog wel een winstwaarschuwing kunnen geven of cijfers uitstllen
Dan toch 5 februari hoop ik...:)
[verwijderd]
0
quote:

Crash Bandicoot schreef op 28 januari 2018 19:21:

Er is nog geen verwachting gegeven voor 2018, dus kan er ook geen omzetwaarschuwing komen.
Het gaat over de resultaten vierde kwartaal 2017 en de jaarcijfers in totaal. Dus over die vierde kwartaalcijfers kan nog een omzetwaarschuwing komen, al denk ik dat men dit al ingecalculeerd heeft, gezien het stoppen/verkopen van sports.
Crash Bandicoot
0
Jij hebt het over de pil nu nemen en uithakken, dat kan toch niey over vorig jaar gaan? Omzetwaarschuwingen geef je van tevoren, niet achteraf.
apollo
0
quote:

Tomtom25 schreef op 28 januari 2018 19:29:

[...]

Dan toch 5 februari hoop ik...:)
Ach ja, wat is een maandje in de eeuwigheid. (;-)
ketchup
0
quote:

Tomtom25 schreef op 28 januari 2018 19:16:

focus naar cash adjusted eps gaat helpen, uithakken en de pil nu nemen op de bleeder gaat helpen, want dan tuimel je wel in 1x fors onderuit voor omzet, maar daarna is er groei en geen verdere krimp

Wies, als men dit nu al zou doen, had je/zou je nu een omzet waarschuwing verwachten, of zie ik dat verkeerd....
Met nu bedoel ik aankondiging bij presentatie door HG, dus naar fy18 zonder Sports, omzet zakt dan naar 800_825 mio

Omzet voor fy17 verwacht men nu in de 875_900 mio range en adj WPA 30-35 ct
Men verwacht geen omzetwaarschuwing meer voor fy17
ketchup
0
@ eduardo - zie off topic voor postnl, dit is de meest recente update van 2e helft januari

TomTom :

" the need to anchor expectations "
4Q results on feb 6th

we estimate Q4 revenues of 219mio ( -17% yoy, +1% q/q)
gross margin of 64.2%
ebit estimate 15m
ebit margin 6.9%
4Q eps 5ct

2018 final year of transition before Auto growth outshines Consumer pressure

we like TT's prospects in the long-term structural opportunities such as automous driving, but the speed at which this converts into revenue , profit and value creation remains longer dated than we think is priced in currently

for now underweight PT 7.35 euro based on structural declines in consumer which are set to continue

dit is Barclays, Barclays is één van de 2 bear-analisten en de meest uitgesproken , Barclays legt in haar rapporten de focus op de teruggang in omzet ( krimp) en het is aan TT " the need to anchor the expectations " ... waar men wil zeggen take the hit and get on with growth, TT'is haar eigen ergste vijand door te blijven watertrappelen , dat geeft gewoon munitie voor negatieve bedrijfsomzet.
[verwijderd]
0
ketchup
2
quote:

*Natte krant* schreef op 29 januari 2018 14:56:

Voor hetzelfde geld had de koers €1,5 lager kunnen staan of gestaan.
sorry, dat ben ik helemaal niet met je eens, integendeel met een kleine effort vanuit TT om het bedrijf anders te profileren had het makkelijk 1,5 euro hoger gestaan

TT is schuldig aan deze soft prijs aan de beurs, niemand anders.
als je wel de hit neemt met afwaarderingen op je balans en je neemt niet de maatregelen om te hakken, dan kun je verwachten dat bear-spelers zich vol focussen op een krimp bedrijf en daar horen geen groei multiples bij

hak je de krimp uit, ook al zak je dan eerst onderuit voor omzet is het schoonschip en ga je naar groei

Barclays is helemaal niet bearish op termijn, ze zijn voor Nu bearish omdat ze niet denken dat TT kan hakken, founders relations, ego, wat dan ook..

hakt HG dadelijk sports/consumer uit, draait Barclays van 7,35 naar 10 euro subiet !

ps: hoeveel signalen moet HG krijgen voordat hij nu eens ballen toont aan de verantwoordelijken voor sports, dit is van de zotte, het hele bedrijf staat ondergewaardeerd vanwege één divisie, compleet maf voor een beursgenoteerd bedrijf

ik ga er dan ook vol vanuit dat het nu gedaan is en HG met grote aankondigen komt, dit is onacceptabel.
[verwijderd]
0
quote:

ketchup of catch-up schreef op 29 januari 2018 15:01:

[...]

sorry, dat ben ik helemaal niet met je eens, integendeel met een kleine effort vanuit TT om het bedrijf anders te profileren had het makkelijk 1,5 euro hoger gestaan

TT is schuldig aan deze soft prijs aan de beurs, niemand anders.
als je wel de hit neemt met afwaarderingen op je balans en je neemt niet de maatregelen om te hakken, dan kun je verwachten dat bear-spelers zich vol focussen op een krimp bedrijf en daar horen geen groei multiples bij

hak je de krimp uit, ook al zak je dan eerst onderuit voor omzet is het schoonschip en ga je naar groei

Barclays is helemaal niet bearish op termijn, ze zijn voor Nu bearish omdat ze niet denken dat TT kan hakken, founders relations, ego, wat dan ook..

hakt HG dadelijk sports/consumer uit, draait Barclays van 7,35 naar 10 euro subiet !
Ik chargeerde even k-o-c-up.
Barclays was al veel langer bearish. Al "ver" voor het sports debacle.'
Goddijn heeft al bij diverse cc's aangegeven dat pnd nog niet gekilled kon worden. Zijn mening :-)
Ik denk dat alles 6 feb EN de AVA in apr met een sisser gaat aflopen.
HG en Wakkie kopen tijd en "we" gaan een jaar doormodderen.
De kleine aandeelhoudertjes liggen aan de zuurstoftank en de exit komt als een dief in de nacht.

Den Drijver en andere lakeien blijven hameren op wpa geneuzel en onzekerheid over automotiv. nb de toekomstige parel (..).

Beurzen razen nog wel even door maar niet lang meer.
etc. etc. etc.



ketchup
0

@ Natte krant, ze zijn aan het veranderen en dat is al een tijdje bij Barclays
hun bear argument is puur consumer en dat voor totale revenue (omzet) TT een krimp bedrijf is en geen groei

ze zeggen zelfs dat als deze trend reversed er een upside case is voor 10 euro

[verwijderd]
0
quote:

ketchup of catch-up schreef op 29 januari 2018 15:25:

@ Natte krant, ze zijn aan het veranderen en dat is al een tijdje bij Barclays
hun bear argument is puur consumer en dat voor totale revenue (omzet) TT een krimp bedrijf is en geen groei

ze zeggen zelfs dat als deze trend reversed er een upside case is voor 10 euro

De als (..) daar zit h'm de kneep. En 10 euro...dat is nog altijd 2 onder de 12 van 2 jaar geleden. Maar wel 4 boven de 6 waar Barclays h'm met hulp van andere alies h'm naartoe heeft gesleurd om de weak hands te lozen.

Ik blijf er bij. Er gaat niet niets significants gemeld worden door Goddijn op 6 feb.
De AVA zal tenenkrommend zijn. Broodjes en sapjes zonder de RvB/RvC leden....
mjmj
0
quote:

*Natte krant* schreef op 29 januari 2018 16:22:

[...]

Ik blijf er bij. Er gaat niet niets significants gemeld worden door Goddijn op 6 feb.
De AVA zal tenenkrommend zijn. Broodjes en sapjes zonder de RvB/RvC leden....
Zo denk ik er ook over.
129 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 apr 2024 14:48
Koers 5,670
Verschil +0,150 (+2,72%)
Hoog 5,685
Laag 5,550
Volume 282.496
Volume gemiddeld 317.474
Volume gisteren 546.527

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront