Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat gebeurt er achter de schermen in Groningen?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

  1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
  2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
  3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. info_124 14 februari 2018 14:08
    Tot in de 50-er jaren werd NIET op een gewapend betonnen strip of plaat gefundeerd, doch een muurtje gemetseld vanonder de vorstgrens. Iedere huidige bouwkundige kan uitleggen, dat de muren bij minste trillingen nergens door bij elkaar gehouden worden, doch scheuren in de bakstenen opleveren. Dit had men toen ook al kunnen weten.
    Hoe nu die aardbevingen e4n dus scheuren op te lossen ? ? Heeft 20 jaar gaswinning gekost totdat de eerste aardbeving optrad, dus kan nu nog wel eens 20 jaar nabeven. Dat zal dus de Staat als ontvanger van dik 90% van de revenuen moeten vergoeden.
  2. Orava 14 februari 2018 17:35
    NAM wenst geen blanco cheque te geven voor de afhandeling van onze schade. Zonder ons medeweten of onze instemming heeft NAM een blanco cheque genomen en gekregen van de overheid om onze huizen te vernielen en onze levens te bedreigen. Dit is een onrechtmatige daad. Wij weigeren nog langer wingewest te zijn en eisen nu schadevergoeding. Wie durft hier te komen om de "fake"claims te bekijken? Kijk eens naar Overschild: 50 % van de huizen moet gesloopt worden en dat is nog maar het begin!!!
  3. Marco1337 14 februari 2018 18:12
    quote:

    Orava schreef op 14 februari 2018 17:35:

    NAM wenst geen blanco cheque te geven voor de afhandeling van onze schade. Zonder ons medeweten of onze instemming heeft NAM een blanco cheque genomen en gekregen van de overheid om onze huizen te vernielen en onze levens te bedreigen. Dit is een onrechtmatige daad. Wij weigeren nog langer wingewest te zijn en eisen nu schadevergoeding. Wie durft hier te komen om de "fake"claims te bekijken? Kijk eens naar Overschild: 50 % van de huizen moet gesloopt worden en dat is nog maar het begin!!!
    Wat ben jij een hypocriete huilebalk, 30 jaar mee profiteren van de verzorgingsstaat en werkgelegenheid uit de gaswinning en nu je een paar scheuren in de muur hebt de overheid betichten van een onrechtmatige daad.
    Je hebt het verstand van een pinda.

    p.s ik woon ook in Groningen maar vind de reactie van de meeste potentiële geldwolven en profiteurs misselijkmakend. Een klinkerweg 10 meter van je huis waar een zware vrachtwagen overheen rijd heeft hetzelfde effect als de aardbevingen in Groningen, moeten die mensen nu ook vergoed worden? De huizen die nu scheuren vertonen en wegzakken zijn grotendeels slecht gebouwde huizen of allang toe aan een verbouwing.
  4. Arensoog 15 februari 2018 09:26
    Er is maar een manier om gas te vervangen: Thorium en gesmoltenzoutreactoren.
    Daar kan heel gemakkelijk waterstof van gemaakt worden en dus de motoren op waterstof laten draaien.
    100% schoon en is altijd aanwezig, weer of geen weer. Dus windmolens en zonnepanelen overbodig.
    De "groene?" investeerders/geldwolven houden dit tegen.
  5. info_124 15 februari 2018 12:51
    quote:

    Arensoog schreef op 15 februari 2018 09:26:

    Er is maar een manier om gas te vervangen: Thorium en gesmoltenzoutreactoren.
    Daar kan heel gemakkelijk waterstof van gemaakt worden en dus de motoren op waterstof laten draaien.
    100% schoon en is altijd aanwezig, weer of geen weer. Dus windmolens en zonnepanelen overbodig.
    De "groene?" investeerders/geldwolven houden dit tegen.
    En duurt nog een 20-40 jaar aan ontwikkeling...
  6. Jilles van den Beukel 15 februari 2018 15:23
    quote:

    serieus schreef op 14 februari 2018 12:29:

    Onzekere tijden.
    @Jillis
    Je kunt het de bedrijven niet kwalijk nemen dat ze risico’s (gaan) beperken.
    Wat is daarbij uw visie voor de effecten op gas stokende huishoudens in Nederland?

    Ik denk dat op de kortere termijn (enige jaren) de grootste klappen bij de vermindering van de gasconsumptie te maken zijn bij de industriële grootverbruikers en bij de export. Het is logisch dat minister Wiebes zich daar nu op concentreert.
    Voor (met name de bestaande) huishoudens zal het een veel langduriger en moeizamer proces zijn - dat wel enige decennia zal duren. Tot die tijd: een beperkte NL gas productie, mogelijk aangevuld met import (LNG, Russisch gas).
  7. forum rang 6 Ronald Engels 16 februari 2018 00:07
    Jilles,

    Wereldwijd zijn er dagelijks vele aardbevingen van b.v. 3 tot 6 op de Richterschaal en zijn er jaarlijks continue zo`n 40 vulkanen meer of minder licht of zwaar actief en moeten jaarlijk vele tienduizenden mensen b.v. in Indonesie, Philipijnen, Nicaragua, Mexico, rond de Pacific Ring of Fire hun huizen achterlaten, enzv. dit ter informatie.

    Oorzaak op dit moment de nu gaande zijnde Global Cooling periode van 230 jaar, El Nino`s en Al Nina`s temperatuur uitzettingen en krimpen aardplaten, huidige zeer sterke vermindering zonneactiviteit en sterke verhoging kosmische straling naar aarde door nu sterk verzwakt aard magnetisme, enzv.

    Men kan zich dus oprecht afvragen of deze simpel oplosbare Groningse problemen wel zo veel aandacht moeten krijgen t.o.v. de komende echte wereldproblemen van Global Cooling en Global overbevolking van 10 tot 11 miljard mensen op deze planeet rond het jaar 2100, kou - gebrek aan voedsel / energie en 11 miljard mensen bij het jaar 2100.
    Gaan we zeker oplossen met gesubsidieerde windmolens.

    Overigens onze hebzuchtige Nederlandse Overheid had al 50 jaar geleden alle Groningse Families financieel moeten laten meedelen in de Gasopbrengsten want hoe je het ook draait of keert de Groninger grond en landerijen zijn eigendom van Groningers.
    Den Haag is echter al vele eeuwen zeer hebzuchtig en heeft dit dus gewoon geconfisqeerd en in het voordeel van Den Haag geregeld, de Groningers zijn en blijven de dupe, dit zal in hebzuchtig Den Haag nooit veranderen.

    Helaas Groningers en alle Nederlanders; Den Haag is Rupsje Nooitgenoeg en speelt Sinterklaas met onze met hard werken verdiende Euros om ze b.v. aan Brussel, Zuid-Europa en vele miljoenen Overheids-afhankelijken uit te delen, zonder enige tegenprestatie.
  8. [verwijderd] 17 februari 2018 03:01
    @ Ronald Engels
    Vorige week enkele artikels gelezen in Follow The Money waarin diepgaand wordt ingegaan op de bodem structuur van Groningen en die is heel uniek te noemen
    Het verklaart heel evident de huidige problemen.
    Vraag mij af of de overheid en NAM begin jaren 60 dit had kunnen voorzien via een diepgaand onderzoek vooraf.Zo ja dan was het handiger geweest een structuurfonds op te zetten uit de baten van de winning.
    Met zo'n fonds kon men dan reeds in de jaren tachtig sterk verouderde panden vernieuwen met een schokbestendige fundering.
    Noorwegen heeft de baten uit haar olie en gas winning slimmer opzij gezet.
    Hier werd het meteen verbrast aan de leuke dingen.
    Maar ja achteraf hè, kijken we.....
  9. Sps uslugi 18 februari 2018 09:53
    Als de schadeclaims betaald zijn door de drie partijen aan de Nam ,kan die het zelf afhandelen , het kan sneller om een plan te maken en proces kun je op papier zetten als je het uitvoert , binnen een dag had ik een goed plan en daar door worden er meer doelstellingen gehaald door dit kabinet , en de Nam houd inkomsten .
  10. enrique32 23 februari 2018 11:19
    Jilles,

    EBN heeft als organisatie geen enkele vaardigheid wat betreft het zelf uitvoeren of managen van E&P activiteiten.
    Als voormalig RDS employee weet jij ook dat de NAM voor een groot deel bestaat bij de gratie van de technologische inbreng en operationele kennis en kunde van Shell.
    Het is daarom volstrekt onrealistisch te veronderstellen dat de NAM het als staatsbedrijf via EBN beter kan doen dan nu.
    Het eigendom van de NAM overdragen aan de staat omdat die als stille vennoot een gunstiger aandeel in de verdeling van baten en lasten heeft is de kar achter de wagen spannen.
    Als die verhouding wordt aangepast naar proporties die realistisch zijn voor de situatie van nu ipv die van zoveel jaar geleden, dan kunnen Shell en EM of willekeurig welk ander competent E&P bedrijf, de produktie - op wat voor niveau dan ook ‘veilig’verondersteld wordt te zijn (als dat uberhaupt bestaat) – gewoon op commerciele basis voortzetten, terwijl de EBN doorgaat met doen wat het altijd heeft gedaan – de hand ophouden …
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links