Value8 « Terug naar discussie overzicht

FTM artikelen over Value8

186 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
BASF en BAYER kopen
0
Beursgang Ceradis via IPO

Value8 meldt in het persbericht bij de halfjaarcijfers het volgende:

’Ceradis mag zich verheugen in de interesse van strategen en investeerders, die interesse hebben in samenwerking, belangname of overname. Op dit moment geeft Ceradis er evenwel de voorkeur aan zelf door te groeien. In dat kader worden voorbereidende stappen gezet om door middel van een IPO nieuw groeikapitaal aan te trekken en beursnotering te verkrijgen’

Het enthousiasme van Value8 voor Ceradis wordt niet gedeeld

In tegenstelling tot het verleden, waar beursintroducties door Value8 werden gefaciliteerd door zogenoemde reversed listings, wordt nu voor het eerst gesproken van een ware initial public offering (IPO). Het is mogelijk dat de makkelijke weg door verscherpt toezicht van Euronext op die reversed listings is afgesneden en Value8 een prospectus moet gaan maken voor een beursgang van Ceradis.

Het opstellen van een prospectus is erg veel werk en zeer kostbaar; het is ook iets dat De Vries nog niet eerder heeft gedaan. Een prospectus is al gauw 200 pagina’s dik en vraagt inzicht van accountants, juristen en bankiers. De kosten bedragen zo’n 1 á 2 miljoen euro.

In het prospectus moeten de zonnige vooruitzichten worden onderbouwd. Dat kan in het geval van Ceradis een ingewikkelde klus worden: het enthousiasme van Value8 voor de vooruitzichten van Ceradis wordt niet gedeeld door de andere aandeelhouders van het bedrijf (o.a. Rabobank) die hun belang onlangs hebben laten verwateren door Value8.

Ceradis boekt ook al vele jaren een verlies van ongeveer 2 miljoen euro per jaar. Ik zou graag de concrete overname voorstellen voor Ceradis willen inzien. Ik betwijfel zeer of Value8 concrete overnamebiedingen voor Ceradis heeft ontvangen. Als hij concrete overnamebiedingen op tafel heeft liggen, behoort De Vries hij deze informatie met zijn andere aandeelhouders in Value8 te delen. Dat doet De Vries echter niet: hij levert nog geen snipper van een bewijs aan.

Aanpassing accounting principles

De accounting principles bepalen hoe een jaarrekening wordt ingericht. Er zijn vele manieren om de gang van zaken in een bedrijf in een jaarverslag weer te geven. Het gaat te ver om alle verschillende vormen hier te bespreken, maar belangrijk is dat een onderneming consistent is in het gebruik van zijn grondslagen. Dit zodat belanghebbenden over de jaren weten waar ze aan toe zijn. Verder hoort een jaarrekening een getrouw beeld te geven van de winst en de financiële positie van een onderneming.

Het bedrijf ziet zich momenteel blijkbaar meer als een beleggingsmaatschappij

De huidige boekhoudkundige grondslagen schrijven voor dat Value8 resultaten van ondernemingen waarvan het de meerderheid van de aandelen bezit, consolideert in zijn jaarrekening. Value8 overweegt nu om de inrichting van de jaarrekening zo te veranderen dat ook meerderheidsdeelnemingen als een belegging worden gewaardeerd. Het bedrijf ziet zich momenteel blijkbaar meer als een beleggingsmaatschappij dan als een onderneming met diverse activiteiten.

Ik vrees dat Value8 zo’n verandering aan zal grijpen om het inzicht van beleggers in de onderliggende gang van zaken bij de diverse beleggingen verder te verminderen. Value8 meldt natuurlijk precies het tegenovergestelde: dat een en ander juist de inzichtelijkheid zal verbeteren.

In het persbericht meldt Value8:

‘Tot en met 2016 heeft Value8 haar meerderheidsbelangen geconsolideerd in haar resultaten. Value8 heeft op de AVA van 28 juni 2016 aangegeven te overwegen om – gegeven de aangescherpte strategie – te onderzoeken of de rapportage anders ingericht kan worden ten behoeve van een grotere inzichtelijkheid en beter beeld bij aandeelhouders en beleggers. Daarbij wordt uitdrukkelijk overwogen gebruik te maken van de consolidatievrijstelling in het kader van IFRS 10.Over het eerste halfjaar zijn de cijfers nog op de bestaande grondslagen gebaseerd.’

Value8 overweegt dus om al zijn dochterondernemingen te gaan waarderen op reële waarde. Elk jaar gaat Value8 de vooruitzichten van zijn beleggingen analyseren. Elke belegging wordt vervolgens jaarlijks opnieuw gewaardeerd op reële waarde. De reële waarde kan op verschillende manieren worden berekend: omdat de toekomst van een belegging subjectief wordt bepaald, is het erg belangrijk dat je vertrouwen hebt in de persoon/organisatie die deze toekomst per belegging vaststelt.
BASF en BAYER kopen
0
"De Vries denkt vaak dat de winstcapaciteit van activiteiten is toegenomen. Nu kan hij zo’n opmerking omzetten in klinkende munt"
De accountant ziet toe op dit waarderingsproces, maar zal veelal de door Value8 gebruikte veronderstellingen moeten volgen. Als de waarde volgens de berekeningen van Value8 stijgt, wordt deze stijging als winst geboekt in de resultatenrekening. De winst wordt dus zeer afhankelijk van de diverse toegepaste waarderingsmaatstaven. Gezien de ervaringen met de waarderingsmethodiek van Value8 is er weinig vertrouwen dat dit zal leiden tot een getrouw beeld van de werkelijkheid.

Mijn eerste artikel over Value8 schreef ik naar aanleiding van de schimmige jaarrekeningen van Value8. Daarin leverden dubieuze herwaarderingen van bedrijven een papieren winst op. De eventuele wijziging van de accounting principles geven ceo De Vries nóg meer ruimte om schimmige herwaarderingen om te zetten in winst.

Het komt erop neer dat als Value8 denkt dat de vooruitzichten van een belegging zijn verbeterd, de onderneming kan besluiten de balanswaarde van de belegging te verhogen. Zo’n verhoging zal dan in de resultatenrekening tot uitdrukking komen als winst.

Als je de diverse persberichten van Value8 over de afgelopen jaren leest, denkt De Vries heel vaak dat de winstcapaciteit van de diverse activiteiten weer is toegenomen. Onder de nieuwe accounting principles kan hij zo’n opmerking omzetten in klinkende munt door de betreffende activiteiten op te waarderen.

Peter Paul de Vries is een specialist in het bakken van lucht

Eind 2016 laat de balans van Value8 al 98,5 miljoen euro aan goodwill en dergelijke zien als gevolg van het opwaarderen van ondernemingswaarden bij acquisities en schimmige koersstijgingen. Met name de waarderingen gebaseerd op het contant maken van toekomstige kasstromen laten erg veel ruimte voor het ongebreidelde enthousiasme van Peter Paul de Vries. Hij is een specialist in het bakken van lucht. Met de eventuele nieuwe accounting principles wordt alle gebakken lucht direct in (papieren) winst omgezet. Maar van winst die gebaseerd is op gebakken lucht, zullen beleggers nooit rijker worden.

Publicatie jaarverslag 2016

Value8 kan het natuurlijk niet maken om helemaal niets te zeggen over dat jaarverslag over 2016. Er wordt ten slotte al meer dan 9 maanden op gewacht. Dat doen ze dan ook niet:

‘Value8 rapporteert de halfjaarcijfers 2017 met als uitgangspunt het eigen vermogen toekomend aan aandeelhouders per 31 december 2016 dat is ontleend aan de op 17 mei 2017 gepubliceerde concept jaarrekening 2016. Ten aanzien van dit eigen vermogen toekomend aan aandeelhouders per 31 december 2016 zijn twee (mogelijke) neerwaartse correcties bij de finalisering van de jaarrekening 2016: mogelijke negatieve aanpassing waardering Ceradis bij sfeerovergang van circa 1,5 miljoen euro en negatieve aanpassing verwerking HeadFirst Source transactie ad 0,3 miljoen euro. Ten aanzien van het BK onderzoek wordt meegedeeld dat afronding van dit onderzoek op korte termijn wordt verwacht. Conform eerdere communicatie streeft Value8 ernaar het jaarrekeningtraject op zo kort mogelijke termijn af te ronden.’

Het blijft onduidelijk of de hierboven genoemde drie issues (twee correcties en het BK onderzoek) de enige issues zijn die een accountantsverklaring voor het jaarverslag 2016 in de weg staan. Waarom de accountant Ceradis — een kroonjuweel volgens Peter Paul de Vries — wil afwaarderen met 1,5 miljoen euro, wordt niet toegelicht. Hetzelfde geldt voor de 0,3 miljoen euro aanpassing van de boekwaarde van Headfirst Source.

Een nieuwe accountant zou wel eens heel andere ideeën kunnen hebben over de inrichting van de jaarrekening

Bij BK is ondertussen een onderzoek gaande van het ministerie van Justitie naar belastingontduiking en illegale geldtransfers. Value8 doet hier heel luchtig over; mij klinkt het best ernstig in de oren. De twee correcties en het volledig afwaarderen van BK — geschatte boekwaarde: ongeveer 4 miljoen — betekenen een maximale non-cash totale waardeaanpassing van 5,8 miljoen euro. Op een balanstotaal van 244,8 miljoen is dat volgens mij een te klein bedrag om zo’n lange vertraging in de publicatie van het jaarverslag te kunnen verklaren. Andere mogelijke issues zijn;

• Value8 moet dit jaar een nieuwe accountant aanstellen voor de controle van de jaarrekening 2017. De termijn van de huidige accountant Mazars is verlopen. Een mogelijk nieuw aan te stellen accountant zou wel eens heel andere ideeën kunnen hebben over de inrichting van de jaarrekening van Value8 en kunnen eisen dat Mazars nu al de nodige aanpassingen maakt in de jaarrekening van Value8.

De benoeming van een nieuwe accountant moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders. Gezien de oproeptermijn van 42 dagen, is de aanstelling van een nieuwe accountant op zijn vroegst eind november 2017 geregeld. Terwijl we nog wachten op de accountsverklaring voor 2016, lijkt de vertraging voor het jaarverslag 2017 al weer zeer waarschijnlijk.

• De betaling van de factuur van Mazars. Over 2016 waren de kosten voor Mazars al opgelopen tot 492.000 euro (ruim 75 procent meer dan over 2015). Dat is veel geld voor een onderneming waar cash schaars is. Gezien alle turbulentie rond de jaarrekening 2016 mag verwacht worden dat de rekening over 2017 nog hoger zal uitvallen.
BASF en BAYER kopen
0
"De werkelijke omzet is 57 procent lager dan Value8 beweert"
De halfjaarcijfers

Vanzelfsprekend wil ik ook graag mijn bevindingen over de gortdroge cijfers met u delen. De nettowinst over 2017 bedroeg 1,2 miljoen euro. Maar dit is inclusief eenmalige — veelal non-cash — herwaarderingen en buitengewone baten van 1,6 miljoen euro. Laten we die weg, dan zou de onderneming een verlies hebben geleden van 0,4 miljoen euro. Anders gezegd: operationeel is Value8 over de eerste helft van 2017 verliesgevend, net als overigens ook in de jaren 2013, 2014, 2015 en 2016 (zie hiervoor dit artikel van mijn hand).

Value8 meldt dat de ‘omzet stijgt met 61 procent, naar 297,9 miljoen euro’. Deze melding is niet correct: de bruto facturatiewaarde van de omzet stijgt met 61 procent. Die bruto facturatiewaarde van de omzet is een opgeklopt cijfer, dat naast de reguliere omzet ook de factuurwaarde bevat van alle ZZP-ers die hun boekhouding via het factoringbedrijf HeadfirstSource laten lopen. De werkelijke omzet steeg, met name door de Headfirst acquisitie, met 43 procent, naar 126,7 miljoen euro. De werkelijke omzet is dus 57 procent lager dan het opgeklopte getal van 297,9 miljoen euro.

De activiteiten van Value8 buiten HeadfirstSource lieten een daling zien van 74,5 miljoen euro, naar 63,3 miljoen euro: een daling van 15 procent. Deze daling was naast het wegvallen van de bijdrage van Prika (verkocht) onder andere het gevolg van een omzetdaling bij Amsterdam Gold. De organische omzetgroei van Value8, als er al sprake was van enige groei, bleef dicht bij 0 procent en ver van de suggestieve kop van 61 procent.

Dat is nu het leuke aan cijfers: je kunt er alle kanten mee op

Value8 meldt nooit de organische omzetgroeicijfers. Dat is nu het leuke aan het analyseren van cijfers: je kunt er alle kanten mee op. Value8 meldt een stijging van 61 procent, terwijl het ook een daling van 15 procent had kunnen melden.

Vrije kasstroom was weer bijna nihil

De vrije kasstroom is een belangrijke maatstaf om het succes van bedrijven te meten. Het geeft weer wat een bedrijf over een bepaalde periode aan cash overhoudt om te acquireren, leningen af te lossen of dividend te betalen. Over de eerste helft van 2017 bedraagt de operationele kasstroom 2,675 miljoen euro. Na aftrek van de benodigde investeringen in vaste activa van 2,549 miljoen euro blijft een vrije kasstroom over van 126.000 euro.

Om het bankkrediet — dat aan zijn plafond van 10 miljoen euro zat — af te lossen, is er voor 5,5 miljoen euro aan belangen in participaties verkocht. Een belang in Snowworld van ongeveer 4 miljoen euro werd bijna volledig verkocht. De overige beursgenoteerde belangen van Value8 — FNG en Novisource — zijn zeer slecht verhandelbaar. Dit betekent dat deze mogelijke financieringsbron nu weer is opgedroogd.

DE RENTELASTEN
De netto rentelasten bedroegen over de eerste helft van 2017 1,956 miljoen: een stijging van 85 procent. Het grootste deel van de stijging is het gevolg van de dure kredieten die nodig waren voor de financiering van de Headfirst-acquisitie. De rentelasten op jaarbasis bedragen derhalve bijna 4 miljoen.

De geconsolideerde rentedragende schulden bedragen ultimo 2016 44,5 miljoen euro. De kaspositie is 5,8 miljoen, waardoor de netto schuldpositie uitkomt op 38,7 miljoen euro. De netto schuld is hiermee ongeveer 4,4 maal de geschatte 2017 EBITDA (bruto kasstroom) van 8,8 miljoen euro (twee maal de EBITDA over de eerste helft van 2017 minus de buitengewone baten).

Bankiers vinden een bedrijf met een netto schuld/EBITDA-ratio van meer dan 3 veelal niet kredietwaardig. Het aantrekken van nieuwe bankleningen lijkt mij ook erg moeilijk, gezien alle commotie rond Value8 en gezien de forse verliezen die banken hebben geleden op de herfinanciering van Value8-dochter Kersten (ongeveer 5,5 miljoen euro).

LEES VERDER
Conclusie

De halfjaarcijfers tonen een beeld dat we al kennen. De teksten in het verslag zijn erg enthousiast, maar veelal in strijd met de weinig opwekkende onderliggende gang van zaken. Value8 is een onderneming die geen operationele winst maakt, geen vrije cash genereert en geen organische omzetgroei heeft. De onderneming moet jaarlijks geld ophalen bij aandeelhouders om het schip drijvende te houden.

Het kaartenhuis van Peter Paul de Vries stort in zodra er geen kopers meer zijn voor zijn gebakken lucht. Business as usual.

Wordt vervolgd.
BASF en BAYER kopen
0
VEB vraagt Value8 weer om opheldering

Door ANP PRODUCTIES
Gisteren, 14:14 in FINANCIEEL

AMSTERDAM (AFN) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft investeringsmaatschappij Value8 opnieuw om opheldering gevraagd over het uitblijven van de publicatie van de jaarcijfers. De VEB wijst erop dat het moment nadert dat de cijfers over 2016 niet meer in 2017 kunnen worden goedgekeurd door de aandeelhouders.

Value8 stelde de publicatie van zijn cijfers al meerdere keren uit. De VEB zegt dat het voor investeerders gissen is naar de exacte oorzaken van de vertraging. Eerst werd gewezen op de verwerking van de cijfers van dochters HeadFirst Source Group en Ceradis, later zou een onderzoek naar trustkantoor BK Group de reden zijn.

De VEB wijst er in een brief aan Value8 ook op dat de raad van commissarissen van de onderneming maatregelen had aangekondigd om herhaling van vertragingen te voorkomen, maar dat de resultaten daarvan voor beleggers onduidelijk zijn. Zo is het niet bekend of er al een nieuwe accountant is voor de jaarrekening over 2017.

Bedrijvendokter
0
Het lot van Value8 is in handen van Rabobank (FTM 24-11-2017)

Value8 presenteert zijn langverwachte jaarverslag. Er lijken weinig verschillen met de eerdere versie uit mei. Maar schijn bedriegt, ontdekt Roel Gooskens. Het definitieve jaarverslag schildert een stuk minder rooskleurige situatie.

Meer dan zes maanden na de uiterste wettelijke publicatiedatum van 30 april was het dan eindelijk zover: Value8 publiceerde zijn jaarverslag 2016. Volgens Value8 was de vertraging met name het gevolg van een onderzoek bij trustbedrijf BK Corporate International BV: dit onderzoek was gestart naar aanleiding van signalen dat er sprake was van overtredingen van wet- en regelgeving. Nu een onafhankelijk extern onderzoek – betaald door Value8 – geen grote risico’s boven water heeft gekregen bij BK, was voor het bedrijf van Peter Paul de Vries dan eindelijk de weg vrij om het jaarverslag te publiceren.

Naast enkele relatief kleine (non-cash) herwaarderingen van 2,46 miljoen euro zijn er op het eerste gezicht geen verschillen met het voorlopige jaarverslag dat op 17 mei werd vrijgegeven. Maar schijn bedriegt. Er zijn wel degelijk belangrijke nieuwe feiten bekend geworden. De vertraging in de publicatie van het jaarverslag was veel meer het gevolg van problemen met de huisbankier. Niets minder dan de continuïteit van Value8 staat op het spel.

Rabobank wil zijn geld terug
Op pagina 24 en 25 is een hoofdstuk toegevoegd aan het jaarverslag met de titel: Ontwikkeling Balansverhoudingen. In dit hoofdstuk wordt uitgebreid stilgestaan bij de continuïteit en de financieringsbehoeften van Value8. Uit dit hoofdstuk blijkt dat Value8 zijn kredietvoorwaarden bij de Rabobank in 2016/17 niet is nagekomen. Na lang onderhandelen heeft de Rabo Value8 hoogstwaarschijnlijk nog twaalf maanden gegeven om 9,6 miljoen euro aan bankkrediet af te lossen. Value8 is blijkbaar met een plan van aanpak gekomen dat de Rabo tijdelijk heeft gerustgesteld.

Ondertussen heeft de Rabo 90 procent van alle beursgenoteerde activa in onderpand voor deze lening. In het voorlopige jaarverslag was dit zeer hoge percentage nog niet gemeld. In het op 30 september gepubliceerde halfjaarbericht van Value8 wordt evenmin melding gemaakt van deze precaire situatie, en ook de aandeelhoudersbrief die gelijk met het deHet contante dividend wordt gepasseerd
In het voorlopige jaarverslag wordt een dividend voorgesteld van 0,15 euro per aandeel in contanten of in aandelen. In het nieuwe jaarverslag is de contant-optie verdwenen en krijgt elke aandeelhouder naast 3 procent in nieuwe aandelen, ook nog 5 procent in bonusaandelen. Dit heet een sigaar uit eigen doos. Het dividend op de preferente aandelen wordt wellicht gepasseerd omdat er geen winst wordt gemaakt. Het feit dat er eventueel geen preferent dividend wordt betaald, wordt nergens door Value8 toegelicht. Het niet betalen van een gewoon dividend in cash (1,35 miljoen) en het passeren van het preferent dividend (0,35 miljoen) bespaart de onderneming 1,7 miljoen euro. Het passeren van de contante dividenden zal wel onderdeel zijn geweest van de overeenkomst met de Rabo.

Nedsense wordt een sterfhuis van zieltogende activiteiten
De Rabo zal ook wel hebben geëist dat zeven zieltogende kleinere activiteiten worden ondergebracht bij investeringsmaatschappij NedSense, zodat zij geen cash meer uit de holding kunnen krijgen. Nedsense financiert deze deal met leningen (13,3 miljoen), de uitgifte van warrants (met een geschatte waarde van 1 miljoen euro) en door 0,7 miljoen kwijt te schelden die Value8 eerder van Nedsense heeft geleend. Zo kom je op de door Peter Paul de Vries in het persbericht van Nedsense gememoreerde waarde van ongeveer 15 miljoen euro. Peter Paul de Vries is CEO van Value8 en Nedsense. Oftewel: een typisch geval van vestzak-broekzak. Cash zal deze deal niet opleveren. Misschien leidt de deal wel tot een niet-gerealiseerde herwaardering. Dat hangt af van de boekwaarde van de over te dragen activiteiten.

Uitgifte converteerbare lening
Op pagina 25 van het jaarverslag worden tien mogelijke financieringsbronnen genoemd om de Rabo af te lossen. Omdat een (converteerbare) obligatielening ook in de accountantsverklaring specifiek wordt genoemd als oplossing om de continuïteit te garanderen, voorzie ik dat Value8 in de nabije toekomst zo’n emissie zal aankondigen. Wie zo’n lening zou willen kopen, is mij volstrekt onduidelijk.

Een nieuwe accountant
Met Accon avm heeft Value8 een nieuwe accountant gevonden om het jaarverslag 2017 goed te keuren. Deze relatief onbekende accountant is met name actief in de mkb-markt. Voor zover ik weet, heeft dit kantoor geen ervaring met beursgenoteerde bedrijven. Vanaf 2017 gaat Value8 over naar een nieuwe manier van boekhouden. Ik zal jullie hier niet vermoeien met alle details van deze verandering, maar wil er wel op wijzen dat de manier waarop een onderneming de resultaten boekhoudkundig weergeeft geen invloed heeft op de waarde van de onderneming. Als je poep verpakt in een mooi nieuw papiertje, dan blijft het poep.

Bestuur krijgt maximale bonus
Ondanks het verlies over 2016, een schandalige gang van zaken rond de publicatie van het jaarverslag, een koersdaling van 37 procent van de gewone aandelen en het passeren van het contante dividend, vindt de raad van commissarissen het gepast om de maximale bonus toe te kennen aan de raad van bestuur. Volgens mijn berekeningen is slechts een van de vier bonuscriteria (de groei van het absolute vermogen over 2014-2016 met meer dan 5 procent per jaar) gehaald. Om in aanmerking te komen voor de maximale bonus moeten ten minste twee van de vier bonuscriteria worden behaald. Ik weet dat het om relatief kleine bedragen gaat (40.000 euro voor de CEO en respectievelijk 25.000 en 20.000 euro voor de twee andere bestuursleden), maar ik vind het absurd.

R. Gooskens

Bedrijvendokter
0
De lege zakken van Peter Paul de Vries
ROEL GOOSKENS

Value8 heeft dit jaar minimaal twaalf miljoen euro cash nodig om de verplichtingen na te kunnen komen. En dat wordt een lastig verhaal, want over 2017 maakte het fonds van Peter Paul de Vries een operationeel verlies van 1,6 miljoen euro en had het een kastekort van 3,1 miljoen euro. Maar uiteraard was dit alles niet te lezen in het juichende persbericht dat De Vries deze week bij de jaarcijfers publiceerde.

Het jaarverslag over 2017 wordt ruim op tijd gepubliceerd, zo bezwoer Peter Paul de Vries luidkeels na het debacle rond de publicatie van de cijfers over 2016. En dus publiceerde de CEO van Value8 om twee voor twaalf, afgelopen woensdag 25 april, het jaarverslag 2017.

Eerder op de dag verscheen zoals gebruikelijk de zeer positieve visie van De Vries, in de vorm van een persbericht. Dat jubelde over de nieuwe en verbeterde gang van zaken van Value8 over 2017 en de enorme vooruitgang in transparantie als gevolg van de nieuwe boekhoudkundige grondslagen. Met name tot de verbeelding spraken de nettowinst over 2017 — 21,1 miljoen euro, nadat over 2016 een verlies van 3,6 miljoen euro werd geleden — en de stijging van het eigen vermogen: van 21,6 miljoen naar 79,3 miljoen euro.

Zoals gebruikelijk nam de Nederlandse pers de berichten veelal klakkeloos over, en zoals gebruikelijk is het allemaal klets. Want na het bestuderen van het jaarverslag wordt al snel duidelijk waar al dit moois vandaan komt.

De kletspraat van Peter Paul

Met ingang van 2017 worden alle ondernemingen waarin Value8 investeert gewaardeerd op reële waarde. De stijging in het eigen vermogen die door dit gewijzigd boekhoudkundig inzicht ontstond, bedraagt 18,7 miljoen euro. Deze stijging wordt als winst geboekt in de jaarrekening over 2017. Verdere papieren herwaarderingen gedurende het jaar (met name als gevolg van de financieel niksige vestzak-broekzak-transactie met Nedsense) waren alleen al goed voor een papieren winst van 3,9 miljoen euro.

Laten we deze papieren herwaarderingen echter buiten beschouwing, dan is er gewoon sprake van een verlies van 1,6 miljoen euro. Uit het kasstroomoverzicht (pagina 76 van het jaarverslag) blijkt dat Value8 over 2017 ook nog eens een operationeel kasstroomtekort had van 3,1 miljoen euro. Dit ten opzichte van een tekort van 2,1 miljoen euro over 2016.

Peter Paul de Vries spreekt dit in zijn persbericht tegen: hij stelt dat zijn onderneming 11,1 miljoen euro kas heeft gegenereerd. Dat dit bestaat uit veelal eenmalige verkoopopbrengsten — bijvoorbeeld uit de verkoop van aandelen Snowworld en FNG — maakt dat deze vorm van kas generatie niet jaarlijks terugkeert. Het bijna lachwekkend vrolijke en optimistische persbericht van Value8 verzwijgt verder dat dat de onderneming voor vrijdag 4 mei 5 miljoen euro moet aflossen op een krediet van de Rabobank. De resterende 5 miljoen euro van dit krediet moet in 3 termijnen worden afgelost, tussen 1 november 2018 en 1 mei 2019.

En waar komen die miljoenen vandaan?

Value8 verwacht de eerste betaling aan huisbank Rabo te kunnen voldoen uit een dividenduitkering van zijn private equity-investeringen. Echter: alleen het bedrijfje Eetgemak zou zo’n dividenduitkering misschien eenmalig kunnen ophoesten. Maar dan moet de Rabobank of een andere bank dat bedrag wel aan Eetgemak lenen: cash is ook bij dit bedrijf schaars.
Door zo’n dividenduitkering zou het eigen vermogen van Eetgemak negatief worden en zouden de reeds hoge bankschulden oplopen tot misschien wel boven de 15 miljoen euro (het jaarverslag van Eetgemak over 2017 staat nog niet op de site van de Kamer van Koophandel). Omdat Value8 jaarlijks op holdingniveau een kastekort heeft van 2-3 miljoen euro, moet Value8 over de komende twaalf maanden tenminste 12-13 miljoen euro kas genereren om de Rabo-schuld af te kunnen lossen en het hoofdkantoor in stand te kunnen houden.

Ik gebruik hierbij de uitdrukking tenminste, omdat een groot aantal van de investeringen van Value8 jaarlijks ook geld tekort komt. Denk hierbij vooral aan Ceradis en IEX Group: het jaarverslag van IEX Group heeft het op pagina 33 bijvoorbeeld al over een maximum lening van 950.000 euro van Value8 ter financiering van verdere verliezen.

Peter Paul de Vries reageerde op de Value8 website direct geprikkeld op een lezenswaardig artikel in Het Financieele Dagblad. In zijn reactie stelde hij onder andere dat de aflossing van het Rabo-krediet een initiatief was van Value8. Opnieuw kletskoek, want dit is in tegenspraak met de mededeling van Accon, de nieuwe accountant van Value8. Op pagina 164 van het jaarverslag staat gewoon netjes: ‘Toegelicht is dat de Rabobank de kredietfaciliteit met 50% inperkt per 4 mei 2018.’

Lang verhaal kort: als we alles op een rij zetten is 2017 weer een normaal jaar voor Value8 geweest. Een hoop nieuwe papieren winst, en tegelijkertijd een constant groot gebrek aan cash. En uiteraard wordt goed nieuws hoog van de toren geblazen, terwijl slecht nieuws wordt verzwegen.
Bedrijvendokter
0
De waarde van de investeringen

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de door Value8 gehanteerde ‘reële waarderingen’ voor de diverse investeringen. Bij de beursgenoteerde ondernemingen wordt veelal de beurskoers als uitgangspunt genomen om tot zo’n reële waardering te komen. Bij de niet-beursgenoteerde ondernemingen ondernemingen wordt veelal uitgegaan van het contant maken van toekomstige kasstromen. De leningen worden veelal gewaardeerd op nominale waarde. Onder de tabel zal ik uitleggen waarom dit tot foute uitkomsten leidt, die op de grens zitten van misleiding. 

Belang in % Boekwaarde aandelen (milj. eur) Boekwaarde leningen (milj. eur) Boekwaarde opties (milj. eur) Totale waarde (milj. eur)
Eetgemak 85 27,5 0,8 - 28,3
Kersten 100 6,6 2,9 - 9,5
Ceradis 59 5,9 2 - 7,9
overige - 4,5 2,2 - 6,7
Totaal niet-beursgenoteerd - 44,4 7,9 - 52,4
Headfirst Source 56 16,9 4,2 1,1 22,2
MKB Nedsense 66 0,8 9,3 - 10,1
IEX 56 4,8 2 - 6,8
Novisource 20 3,6 - - 3,6
Sucraf 45 0,4 0,6 - 1
Totaal beursgenoteerd - 26,6 16,1 1,4 44
Totaal - 71 24 1,4 96,4

Bron:
Value8 jaarverslag 2017

De waardering op basis van beurskoersen geeft een onjuist beeld van de realiteit. Op zich is kijken naar transacties op de effectenbeurs een goede manier om tot een reële waardering te komen. Hiervoor zijn echter een aantal randvoorwaarden relevant:
* De markt waarin de prijzen tot stand komt moet liquide zijn. Hiervan is bij geen van de beursgenoteerde ondernemingen van Value8 sprake. Het aantal vrij te verhandelen aandelen is bij al deze ondernemingen zeer klein. De beurskoers komt tot stand door transacties van slechts enkele aandelen per dag.
* Iedereen die in de markt handelt, moet beschikken over dezelfde informatie. Bij de Value8-beursgenoteerde investeringen zijn de aandelen veelal tot 95 procent in handen van insiders.

Reële waarde van HeadfirstSource is dicht bij nul

De beurskoersen van de ondernemingen waarin Value8 investeert reflecteren dan ook niet de werkelijke onderliggende waarde van de ondernemingen. Als voorbeeld heb ik Headfirst Source geanalyseerd. Deze onderneming is actief als bemiddelaar bij het inhuren van zzp’ers. Volgens het jaarverslag over 2017 behaalde deze onderneming over 2017 een EBITDA van 6,9 miljoen euro en een winst per aandeel van 0,34 euro. Ten opzichte van een beurskoers van ongeveer 2,50 euro lijkt het aandeel laag gewaardeerd, met een koerswinstverhouding van nog geen 8.

Zoals altijd bij Value8 is het allemaal echter wat minder fraai dan de onderneming ons wil doen geloven. De gepubliceerde nettowinst per aandeel (die mijns inziens in dit geval een beter beeld geeft van de winstgevendheid) was slechts 0,08 euro per aandeel.

Één van de door Peter Paul de Vries gebruikte trucs om de gang van zaken bij een onderneming rooskleuriger voor te stellen dan het in werkelijkheid gaat, is corrigeren van cijfers voor eenmalige lasten. Dit wordt ook wel ‘opschonen’ genoemd, omdat de cijfers hierdoor veelal een mooiere uitkomst laten zien. In het geval van HeadfirstSource schoont hij het resultaat voor allerlei door hem geselecteerde lasten (onder andere een afschrijving op software-ontwikkelingskosten), maar ‘vergeet’ hij de resultaten te schonen voor eenmalige baten (zoals over 2017 een vrijval van latente belastingen). Als een onderneming heel vaak resultaten moet opschonen om tot een positief beeld te komen, zit er vaak iets fout. 
In het geval van HeadfirstSource komen in het jaarverslag dan ook vele verschillende winstbegrippen ter sprake. In zo'n geval is het vaak beter om naar de kasstromen te kijken: die liegen veelal niet. Over de laatste twee jaar had de onderneming jaarlijks een negatieve vrije kasstroom van ongeveer twee miljoen euro. De netto schulden van het bedrijf zijn inclusief de bancaire financiering van debiteuren bijna dertig miljoen euro. De rentelasten bedroegen over 2017 2,9 miljoen euro. Het werkelijke eigen vermogen bedraagt eind 2017 4,5 miljoen euro, terwijl er voor 41,5 miljoen immateriële activa (gebakken lucht) op de balans staan.
Mijn taxatie is dan ook dat de werkelijke waarde van de aandelen en leningen van Value8 in Headfirst Source gezamenlijk heel dicht bij 0 ligt. En daar is geen woord Frans bij.

Ook waardering kasstromen onbetrouwbaar

Bij de waardering van investeringen op basis van het contant maken van toekomstige kasstromen, hangt de uitkomst erg af van de gebruikte toekomstige data. De accountant zal zich veelal moeten beperken tot het kijken of het sommetje klopt.

Ceradis is hier een mooi voorbeeld van het gebruik van foute data. Toen Value8 in 2009 zijn eerste belang in Ceradis nam, voorspelde Peter Paul de Vries dat Ceradis in 2012 winstgevend zou zijn en een omzet zou behalen van 30-50 miljoen euro. Sinds 2009 is Ceradis echter elk jaar (!) verliesgevend geweest. Daarnaast kwam de omzet over 2017 niet verder dan 2,4 miljoen euro.

Bij het analyseren van Value8 gaat het vaak om wat de onderneming níét vrijgeeft

Eind 2015/16 werd Ceradis geconfronteerd met een product recall ter waarde van ruim 1 miljoen euro en moest Value8 inspringen met extra financiering om de onderneming van de ondergang te redden. Van deze hele product recall was uiteraard ook niets in de jaarverslagen/persberichten of notulen van Value8 te vinden: voor deze feiten heb ik het jaarverslag 2016 van Ceradis bij de Kamer van Koophandel op moeten vragen. De waardering van Ceradis eind 2017 gaat uit van een omzetgroei over de jaren 2018-2021 van 72 tot 102 procent per jaar. Op basis van die 72 procent groei verwacht Value8 voor Ceradis in 2021 een omzet van 21 miljoen euro — een groei van 775 procent ten opzichte van 2017. En dat is het meest conservatieve scenario.

Bij het analyseren van Value8 gaat het dan ook vaak niet om het analyseren van de door Value8 gepubliceerde feiten, maar om het achterhalen wat de onderneming níét vrijgeeft. Dit maakt het erg lastig om Peter Paul de Vries c.s te vertrouwen als zij over-optimistische toekomstige kasstromen oplepelen in hun modellen. 

Waardering leningen op nominale waarde

Eind 2017 heeft Value8 24 miljoen euro geleend aan zijn investeringen. Op het grootste deel van deze leningen wordt geen rente betaald, maar wordt de rente bijgeschreven bij de lening. Dit is nodig omdat deze bedrijven die rentelasten veelal niet kunnen dragen: de gemiddelde rente op de leningen aan MKB Nedsense (totale waarde: 9,3 miljoen euro) is ruim 5 procent. MKB Nedsense kan deze rentelasten qua cashflow niet dragen en de rentelasten zullen de post leningen dus jaarlijks met 5 procent verhogen.

Het eigen vermogen van MKB Nedsense bedroeg 768.000 per ultimo 2017. De werkelijke waarde van de leningen die Value8 verstrekte aan zijn beleggingen is hoogstwaarschijnlijk maar een fractie van de nominale waarde.
Bedrijvendokter
0
De rol van Accon, de nieuwe accountant van Value8

Als bij de waardering van activa niet meer wordt uitgegaan van aanschafprijzen maar de waardering wordt gebaseerd op geschatte toekomstige waarden, dan wordt de rol van de accountant ook anders. Hij controleert niet meer of de boekhouding klopt, maar kijkt of de sommen die achter deze zogenaamde reële waarderingen zitten goed zijn uitgevoerd. Hij kan geen wezenlijke kritiek meer uitoefenen als het management (Peter Paul de Vries c.s.) te optimistische scenario’s aanhangt bij het berekenen van reële waardes: dat is de verantwoordelijkheid van het management.

Value8, HeadfirstSource, IEX Group en MKB Nedsense betaalden over 2017 gezamenlijk 664.000 euro aan accountantskosten

De ruime vergoeding die Value8 betaalt aan zijn accountant (die ook accountant is bij beursgenoteerde Value8-dochters HeadfirstSource, IEX Group en MKB Nedsense, en ook bij vele niet-beursgenoteerde investeringen van Value8) zal zeker ook helpen om goedkeuring te krijgen voor de vele rooskleurige scenario’s die schuilgaan achter de opgeblazen reële waardes: Value8, HeadfirstSource, IEX Group en MKB Nedsense betaalden over 2017 gezamenlijk 664.000 euro aan accountantskosten. Accon controleert hoogstwaarschijnlijk ook de jaarrekeningen van Eetgemak en vele andere kleinere investeringen van Value8.

Al met al wordt Accon zeer goed betaald voor het narekenen van de werkzaamheden van het door het Value8 groots opgetuigde interne financeteam. Die stevige holdingkosten komen immers ergens vandaan.

De rol van de Rabobank

Als de waarderingen van de diverse reële waarde waarderingen van de Value8-investeringen zouden kloppen, is het echt de vraag waarom de Rabobank zijn krediet opzegt. Het krediet van slechts een luttele tien miljoen euro zou in dat geval ruim gedekt zijn door de 96,4 miljoen aan investeringen van Value8.
De Rabobank kwam ook eerder al in aanvaring over de product recall bij Ceradis, toen deze een werkkapitaalkrediet van Rabo in gevaar bracht. De reddingsoperatie van Value8 bij Ceradis werd indirect gefinancierd door de Rabobank via een krediet aan Value8; de Rabobank heeft ook een belang tussen de 5 en 10 procent in Ceradis.

Pijnlijk: het verlies van de Rabobank werd door Value8 geboekt als winst
Bij het bijna-faillissement van Kersten in 2016 moest de Rabobank ongeveer 6 miljoen euro afboeken op een lening van 11 miljoen aan Kersten. Pijnlijk detail: het verlies van de Rabo werd door Value8 in de jaarrekening 2016 geboekt als winst. In 2017 duikt de Rabobank ook op bij IEX Group, met een rekening courant krediet van maximaal 150.000 euro waarvan eind 2017 62.000 euro is opgenomen.
We mogen dus verwachten dat de Rabobank een stevig intern onderzoek is gestart naar de rol die de bank speelt als huisbankier van het kaartenhuis Value8. En dat de bank, net als eerder Delta Lloyd / Nationale Nederlanden, nu zo snel mogelijk van elke betrokkenheid bij Value8 verschoond wil raken. Liefst morgen nog. Maar dat wordt dus over een klein jaar.

Conclusie

Aanstaande vrijdag, 4 mei, zal Value8 bekend moeten maken of en hoe het de vijf miljoen euro die nodig zijn voor het aflossen van het Rabo-krediet heeft geregeld. Als Value8 dit niet of onvolledig toelicht, verwacht ik dat de Rabobank in het kader van haar zorgplicht ten aanzien van alle Value8-stakeholders een persbericht naar buiten zal brengen. Ook om de eigen reputatie te bewaken.

Value8 zal er de komende weken alles aan moeten doen om de beurskoers boven de 5,40 euro te houden. Bij een lagere koers zullen aandeelhouders massaal opteren voor een contant dividend en moet er 1,5 miljoen euro (10 miljoen aandelen met een dividend van 0,15 euro, of 3 procent in aandelen) extra worden gefinancierd. Bedrijven komen veelal niet in de problemen door een slechte vermogenspositie, maar door door een gebrek aan liquiditeit. En dat is — zoals al lange tijd duidelijk is — een typisch Value8-probleem.

Wordt vast nog vervolgd.
[verwijderd]
0
Geachte redactie,


Wij richten ons tot u in verband met een onjuist artikel over Value8 van Jeroen Molenaar dat vanochtend op de website van het Financieele Dagblad (www.fd.nl) is geplaatst. Naar aanleiding van de toelichting in de jaarrekening van Value8 (pagina 117 van de jaarrekening) heeft Jeroen Molenaar zijn eigen – onjuiste – conclusies getrokken. De afspraak met de Rabobank is gemaakt op initiatief van Value8. Value8 heeft aangegeven per 4 mei het gebruik van de faciliteit met de helft te reduceren. De suggestieve tekst ‘Rabobank draait geldkraan dicht’ is onjuist en ook misleidend. Rabobank heeft reeds 3 jaar geleden aangegeven bij voorkeur op het niveau van de operationele vennootschappen te financieren. Dat is reeds in de jaarrekening 2016 toegelicht. Overigens heeft ook Rabobank aangegeven zich niet te herkennen in het artikel van Jeroen Molenaar.
[verwijderd]
0
Feit is dat Value8 met een solvabiliteit van 82 procent beschikt over een van de sterkste balansen van alle Nederlandse beursfondsen. Daarenboven was in 2017 sprake van een cash-generend vermogen van 11,2 miljoen euro (verwezen wordt naar het persbericht van 25 april jl.). Value8 verwacht ook in 2018 goede kasstromen te genereren en prima in staat te zijn om aan haar verplichtingen te voldoen én aanvullende investeringen te kunnen plegen.
Met vriendelijke groet,
Peter Paul de Vries
[verwijderd]
0
Value8 heeft begin deze week per brief het Financieele Dagblad verzocht de artikelen van Jeroen Molenaar van 26 en 27 april jl. over de financiering van Value8 te rectificeren. Deze artikelen bevatten onjuistheden en de kop van deze artikelen is onjuist en misleidend. Bovendien hebben FD en Jeroen Molenaar journalistiek onzorgvuldig en voorbarig gehandeld.
[verwijderd]
0
De voorgestelde rectificatie-tekst luidt:
“Op 26 en 27 april jl. heeft het Financieele Dagblad twee artikelen geplaatst naar aanleiding van de publicatie van de jaarrekening van Value8 over het boekjaar 2017. Het Financieele Dagblad heeft uit die jaarrekening onjuiste conclusies getrokken. Wij stellen vast dat de artikelen onjuistheden bevatten en dat de titel “Rabobank draait geldkraan dicht bij Value8” onjuist en misleidend is. Wij bieden onze verontschuldigingen aan aan Value8 voor de negatieve publiciteit die op de twee artikelen van het Financieele Dagblad is gevolgd en de mogelijk andere negatieve effecten.”
[verwijderd]
0

Gezien de ernst van het handelen van Molenaar/FD en de schade die Value8 als gevolg van de onjuiste en misleidende artikelen lijdt, is Value8 genoodzaakt om voor deze kwestie de bijstand van externe advocaten in te roepen.
[verwijderd]
0
Er is altijd wel een advocaat te vinden om een zaak te beginnen, maar om dan ook nog een rechter te vinden die je gelijk geeft is dan meestal een brug te ver.
keffertje
2
quote:

Qwatsch schreef op 4 mei 2018 20:21:

Doet hier niemand aan dodenherdenking 4 mei mei 20.00 uur??
Bedoel je dat Value8 ten dode is opgeschreven en we die hier moeten herdenken? :)
Jan Peter Balkenellende
0
quote:

Foppie schreef op 4 mei 2018 20:09:

Feit is dat Value8 met een solvabiliteit van 82 procent beschikt over een van de sterkste balansen van alle Nederlandse beursfondsen. Daarenboven was in 2017 sprake van een cash-generend vermogen van 11,2 miljoen euro (verwezen wordt naar het persbericht van 25 april jl.). Value8 verwacht ook in 2018 goede kasstromen te genereren en prima in staat te zijn om aan haar verplichtingen te voldoen én aanvullende investeringen te kunnen plegen.
Met vriendelijke groet,
Peter Paul de Vries
Sterkste balansen. Ben je de grappigste thuis? Wedstrijd goodwill in vergelijking balanstotaal zijn ze de sterkste.
[verwijderd]
0
quote:

Qwatsch schreef op 4 mei 2018 20:21:

Doet hier niemand aan dodenherdenking 4 mei mei 20.00 uur??
Is al geweest druiloor
[verwijderd]
0
quote:

Jan Peter Balkenellende schreef op 4 mei 2018 20:32:

[...]

Sterkste balansen. Ben je de grappigste thuis? Wedstrijd goodwill in vergelijking balanstotaal zijn ze de sterkste.
Heb je al gevraagd om met waardering van de bedrijven te komen. Bleek dat je dat niet kan. Daag je opnieuw uit om met onderbouwde berekening te komen. Waar staat de goodwill op de balans dan bij Value8? Uit deze domme opmerking, maak ik op dat je er echt niks van begrepen hebt.
186 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 11:34
Koers 5,650
Verschil -0,050 (-0,88%)
Hoog 5,650
Laag 5,650
Volume 100
Volume gemiddeld 3.212
Volume gisteren 4.109

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront