PostNL « Terug naar discussie overzicht

PostNL Augustus 2018 | Paid to wait

3.760 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 ... 184 185 186 187 188 » | Laatste
[verwijderd]
0
quote:

Toekomstbeeld schreef op 6 augustus 2018 17:36:

Over slechte analyses gesproken....

www.telegraaf.nl/video/2397036/post-n...
...???

Is volgens mij alleszins een redelijke analyse waarop inhoudelijk eigenlijk weinig valt af te dingen, afgezien van wat ongelukkige bewoordingen en versprekingen zoals dat PostNL zogenaamd brieven zou "verkopen". Het zal de heren wellicht aan Verhagen doen denken.

(Wel opvallend dat zowel Toekomstbeeld, als Go Go Go, als Willidevil zo negatief reageren op zo'n eenvoudig videootje... en wat zegt dit drietal nu eigenlijk inhoudelijk? Volgens eigenlijk helemaal niets, alleen maar uitingen van negatieve energie. Mijn analyse rondom de reacties van deze forumgebruikers is dat dit geen toeval betreft want ze versterken elkaar wel vaker in hun negativiteit rondom PostNL - welke te pas en te onpas op dit forum wordt geëtaleerd zonder inhoudelijk echt duidelijk te maken wat het punt betreft. Geefgas reken ik ook tot datzelfde kliekje)

Ondertussen bij Bpost -3%:

"Regeringspartijen bekvechten over benoemingen bij Bpost
Bpost wacht al maanden op drie nieuwe leden voor zijn raad van bestuur. Maar die benoeming zit muurvast op politiek niveau."

(Hieruit blijkt eens te meer hoe nauw de Belgische overheid betrokken is en blijft bij de gang en wandel van Bpost)

PS. T.a.v. de 'visie' van Toekomstbeeld:

Aan de downside heeft hij een puntje gescoord t.a.v. het nettoverlies... waar hij zelf denk ik helemaal niet blij mee zal zijn want hij lijkt er geenszins naar te hebben gehandeld. Maar aan de upside van zijn 'visie' is denk ik nu al wel duidelijk dat zijn 'dividend-verdubbelaar' helemaal niet realistisch is, want voorlopig is met dat netto verliesje van 1M de druk op de houdbaarheid van het dividend alleen maar groter aan het worden en lijkt de houdbaarheid van het dividendbeleid van PostNL inmiddels volledig afhankelijk te zijn van de welwillendheid van de Nederlandse overheid om PostNL niet langer het leven zuur te maken.

De realiteit is dat PostNL eigenlijk inmiddels al anderhalf jaar op rij (m.u.v. de Q3 2017 update) afgerekend is op het ronduit zwalkende dividend beleid sinds de jaarcijfers over 2016; er werd in de tussentijd inmiddels al 0,35 euro dividend uitgekeerd... maar de koers ging ondertussen wel ongeveer 4x zo hard naar beneden.

Overigens, bij de vorige kwartaal update lag de bodem op de dag van de cijfers nog een dubbeltje lager... dus ik houd er rekening met de mogelijkheid dat morgen of anders later deze week de koers alsnog onder de 3,00 euro gaat duiken en in dat geval zien jullie mij hier dan pas weer op z'n vroegst terug boven de 3,80 euro.

(Mocht de koers toch de hele week boven de 3,000 euro blijven dan meldt ik me vrijdag nabeurs wel weer eventjes)
[verwijderd]
0
quote:

pietje-2005 schreef op 6 augustus 2018 07:51:

@Martijn: Koers hele dag boven de 3 lijkt , gezien de "analyses" hier al gemaakt, een onmogelijkheid.
Heb m'n vaste ordertjes voor plukkies maar snel aangepast, en zit met een grote koffie in de schuilkelder ;-)
Maar hopen dat "we" snel die 3,80 gaan zien, dan ;-)
Succes
Inderdaad, aan negativiteit geen gebrek op dit forum. ;-)
gpjf
0
Ik heb mij nooit eerder over de kwaliteiten van het management uit gelaten alhoewel hier talloze voorbeelden de revue zijn gepasseerd, echter zo langzaam maar zeker mag je toch twijfels hebben of überhaupt zij wel in staat zijn om naast de politieke druk die er bestaat , deze organisatie aantrekkelijk te maken voor aandeelhouders. Ik heb geen idee wat grootaandeelhouders hier nou van vinden en kan ook moeilijk begrijpen dat zij dit allemaal accepteren. Vroeg of laat zal er toch wel eens iemand op de trom slaan of zijn zij ook met handen en voeten gebonden ? Waarom zijn ze dan in Post.nl gestapt? Louter voor het dividend? Vooralsnog zullen we tot september geduld moeten hebben en dan maar hopen dat er meer daadkracht naar voren komt. Blijft toch raar dat je eigenlijk bij KPN als semi overheidsbedrijf ook zoiets ziet. Een aandeel waar ook weinig “ Schwung “ in zit.
Tordan
1


57 min
Roger Cohen • Ondernemen

PostNL liep vooruit op de Europese postliberalisering die er nooit kwam
PostNL: het pan-Europese postbedrijf dat er nooit kwam. Na jaren van avonturen in Europa neemt de Nederlandse post- en pakketbezorger voorgoed afscheid van zijn internationale ambities. PostNL zet zijn verliesgevende Italiaanse dochterbedrijven Nexive en Postcon in Duitsland te koop, zo maakte het maandag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Plannen om een speler te worden op een geliberaliseerde Europese postmarkt zijn verleden tijd.
De verkoop moet deze herfst plaatsvinden. PostNL is naar eigen zeggen nog niet in gesprek met kopers. Het bedrijf verwacht een goede prijs te kunnen krijgen voor beide dochterbedrijven. ‘Het klopt dat we verwachten dat we op een goede manier een verkoop kunnen organiseren die toegevoegde waarde oplevert voor PostNL’, aldus financieel directeur Pim Berendsen.
Opmerkelijke ommezwaai
De stap is opmerkelijk. Drie jaar geleden besloot PostNL bij een strategische heroriëntatie nog dat het wilde vasthouden aan de activiteiten in Duitsland en Italië. Daar komt het bedrijf nu van terug. Ceo Herna Verhagen ontkent dat PostNL is verjaagd door de thuisspelers in beide landen, Deutsche Post en Poste Italiana. ‘Je ziet zeker dat in elk Europees land de thuisspelers een stevige marktpositie hebben, dat geldt natuurlijk ook voor ons in Nederland en de Benelux. Maar we zijn wel in staat geweest om een goedlopend bedrijf neer te zetten', zegt Verhagen in een interview in het Haagse hoofdkantoor van PostNL. 'Onze dochterondernemingen zijn wel de tweede speler in die markten.’
Liberaliseringsgolf
Het idee leek zo goed, eind jaren negentig. PostNL wilde in elk Europese land de nummer twee worden op de postmarkt, meeliftend op de liberaliseringsgolf op de Europese postmarkt die door Brussel was ingezet. De Nederlanders werden onder leiding van toenmalige postbaas Harry Koorstra actief in Slowakije, Tsjechië, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Frankrijk, Spanje, Denemarken, Noorwegen en Zweden zocht PostNL naar overnamekandidaten.

Bezorgers van Nexive, een Italiaanse dochtermaatschappij van PostNLFoto: Nexive
Samenwerkend met lokale onderaannemers wisten de Nederlanders op verschillende buitenlandse markten een positie te verwerven. Toch stokte de internationale expansie al snel. PostNL stuitte op verzet van de nationale postbedrijven, die hun regeringen een voor een wisten te overtuigen tot het opwerpen van barrières voor buitenlandse indringers. In elk land gingen de luiken dicht, ondanks de Europese voornemens om de markt te liberaliseren.
Hevige concurrentie in Nederland
Ironisch genoeg was er één uitzondering. Nederland liberaliseerde wel zijn postmarkt. PostNL kreeg hevige concurrentie van Sandd en Selekt Mail, een dochteronderneming van Deutsche Post. PostNL moest alle zeilen bijzetten om overeind te blijven op de thuismarkt. In 2011 besloot het bedrijf tot verkoop van de activiteiten in België, Tsjechië en Slowakije. In 2015 volgde dochterbedrijf Whistl in het Verenigd Koninkrijk.
Sandd erbij of ...?
PostNL pleit in thuisland Nederland al enige tijd voor meer samensmelting op de postmarkt, wat zou moeten leiden tot efficiëntere postbezorging. PostNL heeft gehoor gekregen bij staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken, die in juni stelde dat ze meer samenwerking op de postmarkt wil toestaan.
Veel marktkenners verwachten dat PostNL rivaal Sandd zal willen overnemen, maar daar wil ceo Herna Verhagen niets over zeggen. 'Eerst moest duidelijk worden of consolidatie kan plaatsvinden en hoe. Dat bepaalt de politiek. Ik hoop dat die discussie eerder dan later komt.' Eind 2015 stond PostNL al op het punt om Sandd voor €100 mln tot €150 mln te kopen. Verhagen zette toen niet door uit vrees voor bezwaren van de politiek.
Het bedrijf hield vast aan het Italiaanse Nexive en het Duitse Postcon, die inmiddels een marktpositie in hun land tussen de 10% en 15% hebben. Ceo Verhagen ontkent dat PostNL toen geen goede prijs kon krijgen voor beide dochters. ‘Er waren wel degelijk kopers, zowel in Duitsland als in Italië. Maar in beide landen hebben we toen gezegd: we kunnen meer waarde creëren door te investeren in pakketbezorging dan op dat moment verkopen.’
Beide bedrijven zijn nu volgens Verhagen ‘heel erg volwassen en sterk genoeg om alleen verder te gaan.’

Herna Verhagen, ceo van PostNLFoto: Cor Salverius
De topvrouw betreurt het verdwijnen van een Europese postmarkt. ‘Ja, dat vind ik jammer. Aan de andere kant denk ik ook dat die besluiten werden genomen toen er nog sprake was van een groeiende postmarkt. Vergeleken met 2002 is het een wereld van verschil. Ik denk niet dat iemand de huidige situatie op de postmarkt had kunnen voorzien.’

Moeilijk kopers vinden
Of PostNL de Italiaanse en Duitse dochters nu tegen een goede prijs kan verkopen valt nog te bezien. De krimp van de postmarkt die PostNL in Nederland parten speelt is ook in het buitenland gaande. Het is de vraag of er op buitenlandse postmarkten veel ruimte zal zijn voor een tweede speler, naast het nationale postbedrijf.
PostNL nam maandag al een voorschot op de pijn door €40 mln af te schrijven op de boekwaarde van Nexive en Postcon, waardoor het geconsolideerd eigen vermogen daalt van €58 mln naar €13 mln.
€40 mln
PostNL schrijft €40 mln af op de boekwaarde van Nexive en Postcon.
'Ik weet niet wie deze bedrijven wil kopen', zegt analist André Mulder van Kepler Capital Markets. 'Als PostNL het als ervaren speler na tien jaar nog steeds niet voor elkaar krijgt, wie dan wel?' Alleen een lage prijs zal kopers mogelijk over de brug trekken, verwacht Mulder. 'Anders krijg je niemand geïnteresseerd. Die afboeking van €40 mln is de aanloop, maar ik vraag me af of het genoeg is.Ook het '

Ook het Duitse Postcon wordt door PostNL in de etalage gezet.Foto: Postcon
Wie de koper moet zijn valt nog te bezien. In het geval van Postcon kocht PostNL verschillende lokale aandeelhouders, potentiële kopers, juist de afgelopen jaren uit. Overname door Deutsche Post stuit mogelijk op mededingingsbezwaren. Een mogelijke oplossing is een management buy-out, zoals gebeurde bij het afstoten van de Britse dochter Whistl, maar dat zal PostNL waarschijnlijk veel geld kosten.
Wat niet helpt is dat PostNL maandag een negatief onderliggende cash bedrijfsresultaat van €7 mln moest melden bij de internationale activiteiten, net nu de twee dochterbedrijven te koop staan. PostNL bouwde jarenlang aan een Europees imperium, maar moet er nu zo snel mogelijk van af.

Bron: FD
gpjf
1
quote:

Martijn van M schreef op 6 augustus 2018 19:01:

[...]

Inderdaad, aan negativiteit geen gebrek op dit forum. ;-)
Nou als ik jou was zou ik een tijdje achter een hele grote boom kruipen
Go Go Go !
3
quote:

Martijn van M schreef op 6 augustus 2018 18:58:

[...]
...

(Mocht de koers toch de hele week boven de 3,000 euro blijven dan meldt ik me vrijdag nabeurs wel weer eventjes)
Voel je daartoe niet verplicht, Martijn. Die ene cent van vandaag maakt ook niet uit.

Het ga je goed.

[verwijderd]
0
quote:

Accuboor schreef op 6 augustus 2018 18:41:

Zit even conference call terug te luisteren. Nog wat zaken die me opvielen:

-Internationaal is gewaardeerd en hier kwam boekwaardeverlies van 40mln uit.
-Verkoopproces internationaal begint nu, binnen 1 jaar afgelopen
-Wel aanzienlijke cash in verwacht bij een transactie
-Dividend wel zeker en stijgend (vanuit cashflow gedekt volgend jaar)
-50-70mln AMM wordt gehandhaafd omdat de feitelijke uitkomst vd postdialoog naar verwachting nog niet helder is voordat het maximale effect van de maatregel al een realiteit is (hier zal een jurist meegekeken hebben ;-) )
-Politiek nu eerst aan zet
-Ambition 2020 verlaging van 25mln naar zeggen alleen door verkoop International

Execptional big one-off of 20mln this quarter...Wazig verhaal wat hier in zit...

Karen Berg heeft een succesor... Klinkt niet helemaal vrijwillig. Jochem gaat het overnemen in ieder geval.
Peett
0
(ABM FN-Dow Jones) PostNL verkoopt de activiteiten in Duitsland en Italië, nadat de resultaten hiervan afgelopen kwartaal tegenvielen. Dit stelde analist David Kerstens van Jefferies maandag, die sprak van een zwak kwartaal.

De activiteiten worden gewaardeerd op 100 miljoen euro, wat betekent dat PostNL dit lopende kwartaal een afschrijving doet van 40 miljoen euro, hetgeen het postbedrijf er niet van weerhoudt om een progressief dividend uit te keren, meent Kerstens.

PostNL werd voorzichtiger over de toekomst vanwege onzekerheid over de fasering van kostenbesparing en verlaagde de outlook voor 2018 en liet die voor 2020 los.

"Afhankelijk van de snelheid waarmee regulering wordt aangepast en andere maatregelen worden genomen, verwachten we voor de zomer van 2019 meer te kunnen zeggen over de verwachte financiële gevolgen", meldde PostNL voorbeurs.

Dit betekent volgens Jefferies dat de focus na de zomer zal komen te liggen op de politieke discussie over de Nederlandse postmarkt.

Jefferies heeft een koopadvies op PostNL met een koersdoel van 4,00 euro. Het aandeel daalde maandag 6,7 procent naar 3,05 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Tordan
0

Vereniging van Effectenbezitters
Home
VEB-acties
Beurs
Leren
VEB Fondsselector
Lidmaatschap
Over de VEB
Mijn VEB
Zoek

Inloggen


06 augustus 2018
Na jaren van teleurstellende resultaten verkoopt PostNL dochters Duitsland en Italië

Fondsen
PostNL
Tags
PostNL
postmarkt
interview
halfjaarcijfers
Delen
facebook
twitter
Pagina printen
0
Reageer op dit artikel
Stuur dit artikel door
Drie jaar geleden zei topvrouw Herna Verhagen van PostNL al dat het moeilijk was om geld te verdienen in buitenlandse postmarkten. Toch hield het bedrijf de Duitse en Italiaanse activiteiten nog jaren aan boord om ze nu dan eindelijk te verkopen.

Het bedrijf maakte de stap maandag bij de presentatie van de halfjaarcijfers bekend. Het gaat om de Duitse dochter PostCon en de Italiaanse dochter Nexive. De internationale pakkettendochter Spring blijft wel onderdeel van PostNL.

De voorgenomen verkoop leidde meteen tot een afboeking van 40 miljoen euro op het eigen vermogen. Dat stond daardoor halverwege dit jaar op 13 miljoen euro en nadert nu weer het negatieve terrein.

Dat roept vervelende herinneringen op aan het recente verleden waarin het bedrijf zei geen dividend te kunnen uitkeren doordat het eigen vermogen negatief was. PostNL verwacht wel dat het eigen vermogen eind 2018 positief zal zijn.

Lagere bandbreedte
De verkopen hebben op de korte termijn in ieder geval een positief effect op de onderliggende resultaten. Op basis van de herindeling van de verschillende activiteiten is uit te rekenen wat de nu als te vervreemden onderdelen bijdroegen.

In 2017 waren deze onderdelen goed voor 770 miljoen euro omzet. Het (onderliggend) operationeel cash resultaat (UCOI) was echter 15 miljoen euro negatief. Over het eerste halfjaar van 2018 was dit winstcijfer 11 miljoen euro negatief.

Op de lange termijn lijkt het effect minder positief. PostNL verwacht dat het onderliggend resultaat in 2020 circa 25 miljoen euro per jaar lager zal uitkomen door deze desinvesteringen. Van de eerdere bandbreedte van 230 tot 300 miljoen euro moet dus 25 miljoen euro af.

Zwak
Dit is echter ervan uitgaande dat de raming die PostNL had voor de internationale activiteiten zou zijn uitgekomen. Die ging ervan uit dat de winstmarge bij de internationale activiteiten de komende jaren zou stijgen.

De ontwikkeling over de voorgaande jaren was echter dermate zwak dat het maar de vraag is of dat zou zijn gebeurd. Zo voorspelde PostNL begin 2016 dat de UCOI-marge dat jaar zou stijgen naar 3 tot 5 procent. Uiteindelijk rolde er 1,3 procent uit de bus.

Wijzer geworden voorspelde PostNL voor 2017 een marge van 1 tot 3 procent. Het bedrijf kwam uit op 0,5 procent (6 miljoen euro winst op ruim 1 miljard euro internationale omzet).

In een interview met VEB-magazine Effect legde topvrouw Herna Verhagen in het voorjaar 2015 uit dat het lastig was om geld te verdienen in deze markten. Ze wees erop dat het bedrijf geen eigen netwerk had voor de ‘last mile’, het laatste stuk van de bezorging. “Dat betekent dat we maar in 30 procent van de keten geld kunt verdienen”, zei ze.

Laat besluit
Sindsdien is er zowel voor de Duitse als de Italiaanse activiteiten gekeken of deze aan boord moesten blijven.

De uitkomst was in beide gevallen positief en PostNL deed investeringen, ook in de ‘last mile’, om de marktpositie te verbeteren. Dat heeft echter geleid niet tot een serieuze ommekeer.

Het was wellicht beter geweest als Verhagen eerder gevolg had gegeven aan haar eigen strategisch inzicht.

Bron VEB.
[verwijderd]
0
quote:

Go Go Go ! schreef op 6 augustus 2018 19:07:

[...]

Voel je daartoe niet verplicht, Martijn. Die ene cent van vandaag maakt ook niet uit.

Het ga je goed.

Mooie humor ;-)
BoterbijdeVis
0
quote:

Toekomstbeeld schreef op 6 augustus 2018 17:36:

Over slechte analyses gesproken....

www.telegraaf.nl/video/2397036/post-n...
Ook een tiepvout in de tekst van de Televaag.

De verslaggeefster heet niet Dorinde Meuzelaar maar Neuzelaar
Mangy_Scoundrel
2
quote:

Martijn van M schreef op 6 augustus 2018 18:58:

[...]

...???

Is volgens mij alleszins een redelijke analyse waarop inhoudelijk eigenlijk weinig valt af te dingen, afgezien van wat ongelukkige bewoordingen en versprekingen zoals dat PostNL zogenaamd brieven zou "verkopen". Het zal de heren wellicht aan Verhagen doen denken.

(Wel opvallend dat zowel Toekomstbeeld, als Go Go Go, als Willidevil zo negatief reageren op zo'n eenvoudig videootje... en wat zegt dit drietal nu eigenlijk inhoudelijk? Volgens eigenlijk helemaal niets, alleen maar uitingen van negatieve energie. Mijn analyse rondom de reacties van deze forumgebruikers is dat dit geen toeval betreft want ze versterken elkaar wel vaker in hun negativiteit rondom PostNL - welke te pas en te onpas op dit forum wordt geëtaleerd zonder inhoudelijk echt duidelijk te maken wat het punt betreft. Geefgas reken ik ook tot datzelfde kliekje)

Wat een complexe manier om op mede forumgebruikers af te geven.
Als je ze dan toch door het slijk wilt halen, doe dat dan als een echte vent!

wins
0
[verwijderd]
0
HV op eigen kracht.... Onbegrijpelijk dat DE GROTE jongens dit allemaal pikken.. je hoort of ziet ze niet. Blijkbaar heeft HV carte blanche.. of er speelt meer.
BoterbijdeVis
0
quote:

wins schreef op 6 augustus 2018 19:23:

HV is op speurtocht naar meer geld
Laat ik niet merken dat ze aan een evt emissie denkt want word ik pas echt boos.....
Toekomstbeeld
1
quote:

Mangy_Scoundrel schreef op 6 augustus 2018 19:20:

[...]

Wat een complexe manier om op mede forumgebruikers af te geven.
Als je ze dan toch door het slijk wilt halen, doe dat dan als een echte vent!

Martijn is het lieverdje van elk forum. Geeft af op iedereen die een afwijkende mening. Kan het ook geen onderscheid maken tussen feiten en meningen en zaken vaak totaal uit context.

Eigenlijk is elk woord aan hem gericht, er 1 teveel.

wins
1
3.760 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 ... 184 185 186 187 188 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 apr 2024 17:35
Koers 1,241
Verschil +0,016 (+1,31%)
Hoog 1,248
Laag 1,226
Volume 949.579
Volume gemiddeld 2.208.942
Volume gisteren 810.436

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront