Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse bitcoin: Prijs en waarde

Prijsanalyse bitcoin: Prijs en waarde

Zelden was er zo veel commotie rondom bitcoin als de afgelopen weken. Er is een flinke digitale discussie gaande over de waarde van bitcoin, en de prijs die daarvoor betaald zou moeten worden.

Het doen slagen van een bepaald project, in dit geval bitcoin, wordt vaak gekoppeld aan de prijs. “Zie je wel”, roept men nu, “het wordt niks met die bitcoin.” Terwijl voorstanders in tijden van hoogtij juist het tegenovergestelde riepen.

Blijkbaar is prijs een middel om op een aantoonbare manier hun gelijk te halen. De prijs is het enige wat vaststaat, dit is immers een zichtbaar getal, terwijl de waarde voor velen nog ongrijpbaar is.

Prijs en waarde

De grafieken die ik iedere week bekijk, drukt deze prijs – dit getal – uit. Zolang er geen duidelijk beeld is wat de (toegevoegde) waarde van bitcoin nou daadwerkelijk is, is de prijs van bitcoin wat de gek ervoor geeft.

Immers, in Iran stond de koers van de bitcoin enkele weken geleden – na de Amerikaanse boycot – nog op een prijs van (omgerekend) $24.000. Blijkbaar is het doen van p2p betalingen in Iran meer van waarde dan in West-Europa. Dit drukt zich uit in een hogere prijs.

Deze stijgende vraag is overigens in meerdere landen te zien, vooral waar bijvoorbeeld hyperinflatie is.

Analyses

Maar niet alleen daar is discussie over, want ook over analyses wordt veel gediscussieerd. Aangezien er geen fundamentele analyse mogelijk is op bitcoin, gaat het over de TA. En nee, Technische Analyse is geen exacte wetenschap.

TA is slechts een handvat – misschien wel het enige handvat – om door middel van wiskundige berekeningen een afweging te kunnen maken over de haalbaarheid van bepaalde patronen. Niks meer, niks minder.

Dit brengt mij bij het koersverloop van de afgelopen week. In zeven dagen tijd steeg de koers van bitcoin 6,8%. De koers lijkt kortstondig een bodem te hebben gezet.

x


Kijkend naar de bovenstaande afbeelding is te zien dat de koers van bitcoin de afgelopen week weer een stukje opgelopen is. Er is een low gezet rond de $3.500. De koers lijkt nu weer op weg te zijn om deze bodem te testen.

Op de 4-uursgrafiek is te zien dat de koers steun heeft rond de de $3.800. Momenteel wordt de koers in een Falling Wedge gedrukt die, in de regel, een 68% kans heeft op een positieve uitbraak. De bovenste lijn van deze Wedge is vormt een weerstandslijn die nu rond de $4.000 ligt.

x


Ook bevindt zich in die omgeving een relatief sterke weerstandslijn rond de $4.500. De RSI bevindt zich momenteel behoorlijk stuck in the middle, dus het is even afwachten wanneer de koers uit het driehoekpatroon zal breken.

Samenvatting:

  • Koers heeft een kortstondige, maar zwakke bodem gezet.
  • Schuin oplopende steunlijn op $3.900.
  • Koers bevindt zich in een Symmetrical Triangle met een 50/50 kans op positieve of negatieve uitbraak.
  • Belangrijke weerstandslijn op $4.000 en $4.500.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

97 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Snuggerst 4 december 2018 12:18
    Het is, en was, meer een economisch praatje in plaats van een technisch verhaal, met dat kans op erin…. Patroonvorming heeft geen kansberekening nodig, dat rolt altijd dezelfde kant uit, of op.. What you see is what you get, zeg maar…, kortom schept duidelijkheid. Nu nog even toepassen, wordt het een stuk overzichtelijker en scherper op de markt...
  2. forum rang 4 efreddy 4 december 2018 18:37
    quote:

    rekeozsejtlerap ed schreef op 4 december 2018 13:38:

    Als ik vorig jaar naar je had geluisterd mbt investeren in Bitcoin oid, dan was ik nu straatarm geweest.
    Hier klopt duidelijk iets niet.

    Als je vorig jaar 0,01 BTC kocht aan 16000€ verlies je bij de huidige stand van
    ongeveer 3450 € 125,5 € ,niet iets om straatarm van te worden.

    Heb je 10000 BTC gekocht aan 16000 € heb je nu nog om 34500000 € BTC en met dergelijk bedrag ben je evenmin straatarm ondanks de forse verliezen.
  3. Snuggerst 4 december 2018 21:48
    quote:

    efreddy schreef op 4 december 2018 18:37:

    [...]

    Hier klopt duidelijk iets niet.

    Als je vorig jaar 0,01 BTC kocht aan 16000€ verlies je bij de huidige stand van
    ongeveer 3450 € 125,5 € ,niet iets om straatarm van te worden.

    Heb je 10000 BTC gekocht aan 16000 € heb je nu nog om 34500000 € BTC en met dergelijk bedrag ben je evenmin straatarm ondanks de forse verliezen.
    Belgische logica?..
  4. @iPlof 5 december 2018 09:02
    Dat voorbeeld van Iran slaat natuurlijk helemaal nergens op.
    Voorstanders van bitcoin roemen altijd vooral de liberale global currency eigenschappen.
    En dan gaan we nu verwijzen naar een zeer korte flashpiek in een afgesloten dictatuur en economie omgerekend vanuit een gecontroleerde staatsvaluta naar dollar...jaja

    Een pak melk in Venuzuela doet ook een weekloon, omgerekend bijna 1000 euro dus..
  5. forum rang 4 efreddy 5 december 2018 09:17
    quote:

    Helvan'18 schreef op 4 december 2018 21:48:

    [...] Belgische logica?..
    Pure logica.

    Wie over de private key van dit adres 12tkqA9xSoowkzoERHMWNKsTey55YEBqkv beschikt, wie het ook is, die heeft dit jaar miljoenen aan € aan vermogen verloren Straatarm zal die wel niet zijn met zijn 28.151,05514166 BTC nu.



    Ik ken natuurlijk niet het vermogen van forumleden die hier al dan niet BTC bezitten maar erg veel met dergelijk bedrag zal men er hier zeker niet aantreffen.
    Dit weet ik dan weer wel.

    Bij mij gaat het in ieder geval toch om heel wat minder.
  6. msg959 5 december 2018 10:18
    quote:

    plof® schreef op 5 december 2018 09:02:

    Dat voorbeeld van Iran slaat natuurlijk helemaal nergens op.
    Voorstanders van bitcoin roemen altijd vooral de liberale global currency eigenschappen.
    En dan gaan we nu verwijzen naar een zeer korte flashpiek in een afgesloten dictatuur en economie omgerekend vanuit een gecontroleerde staatsvaluta naar dollar...jaja

    Een pak melk in Venuzuela doet ook een weekloon, omgerekend bijna 1000 euro dus..
    Ik geloof niet dat je het begrijpt. omgerekend doet een pak melk in venuzuela geen 1000 euro, maar een bitcoin deed wel daadwerkelijk 24k usd in iran.
  7. [verwijderd] 5 december 2018 10:28
    quote:

    msg959 schreef op 5 december 2018 10:15:

    Het is inderdaad moeilijk om fundamenteel naar de waarde van bitcoin te kijken. Net zoals dit moeilijk is in zeer veel andere assets zonder cashflows.
    Het is echter niet onmogelijk en met het toepassen van scenario analyses kom je fundamenteel een heel eind.
    Je kunt de bitcoin alleen maar verkopen als je een verhaal hebt waarom hij omhoog gaat. En als mensen dat verhaal geloven dan gaat hij omhoog en klopt het verhaal:-)
    Bitcoin draait 100% op selffullfilling prophecy.
  8. msg959 5 december 2018 10:42
    @ eric, nee dus.
    er zijn legio toepassingen voor bitcoin zonder dat de prijs noodzakelijkerwijs omhoog zou moeten. Echter mochten deze toepassingen enigzins gemeengoed worden, dan gaat de prijs wel stijgen door het beperkte aanbod. De prijs is echter geen voorwaarde voor deze toepassingen.

    Misschien moet die fixatie op prijs eens losgelaten worden en er wat meer fundamenteel naar de werking van btc gekeken worden.
  9. @iPlof 5 december 2018 10:56
    quote:

    msg959 schreef op 5 december 2018 10:18:

    [...]

    Ik geloof niet dat je het begrijpt. omgerekend doet een pak melk in venuzuela geen 1000 euro, maar een bitcoin deed wel daadwerkelijk 24k usd in iran.
    Ik denk dat jij maar even over dit geval moet nalezen.
    Dit was een lokale (flash)piekkoers in Iraans geld, omgerekend tegen een dictatoriaal opgelegde bijna 350% overdreven wisselkoers naar dollar.
    Omgerekend naar die koers doet IEDERE asset een veelvoud.
    hackernoon.com/why-is-bitcoin-trading...

    Niemand heeft dus 24k dollar voor een bitcoin neergelegd of iets waar dit dan ook maar in de buurt komt.
    Veelzeggend dat de hele crypto clan wel met zo'n bericht aan de haal gaat.
  10. [verwijderd] 5 december 2018 11:54
    quote:

    msg959 schreef op 5 december 2018 10:45:

    Wellicht is dit artikel uit 1995 een eyeopener.

    www.newsweek.com/clifford-stoll-why-w...

    Hilarisch om te lezen:

    ------------
    Then there's cyberbusiness. We're promised instant catalog shopping—just point and click for great deals. We'll order airline tickets over the network, make restaurant reservations and negotiate sales contracts. Stores will become obselete. So how come my local mall does more business in an afternoon than the entire Internet handles in a month? Even if there were a trustworthy way to send money over the Internet—which there isn't—the network is missing a most essential ingredient of capitalism: salespeople.
    ------------

  11. [verwijderd] 5 december 2018 11:56
    quote:

    -EriC- schreef op 5 december 2018 10:28:

    [...]

    Je kunt de bitcoin alleen maar verkopen als je een verhaal hebt waarom hij omhoog gaat. En als mensen dat verhaal geloven dan gaat hij omhoog en klopt het verhaal:-)
    Bitcoin draait 100% op selffullfilling prophecy.

    Gaat dat argument niet op voor alles waar waarde aan toegekend wordt?
  12. [verwijderd] 5 december 2018 11:59
    quote:

    msg959 schreef op 5 december 2018 10:42:

    @ eric, nee dus.
    er zijn legio toepassingen voor bitcoin zonder dat de prijs noodzakelijkerwijs omhoog zou moeten. Echter mochten deze toepassingen enigzins gemeengoed worden, dan gaat de prijs wel stijgen door het beperkte aanbod. De prijs is echter geen voorwaarde voor deze toepassingen.

    Misschien moet die fixatie op prijs eens losgelaten worden en er wat meer fundamenteel naar de werking van btc gekeken worden.
    Zolang het geen vaste waarde heeft, heeft het ook geen toepassing.
    Als je op een gegeven moment besluit dat het een internationale, digitale munt is ofzo, waarbij 1 bitcoin bijvoorbeeld 1 euro is, kun je er iets mee maar nu niet.
    Het is nu helemaal niets en fluctueert op basis van niets en kan op basis van niets dan dus ook weer niets waard worden of een miljoen. Het is nu vooral een gokspelletje waar je verduiveld goed mee moet uitkijken.
  13. forum rang 4 efreddy 5 december 2018 12:49
    quote:

    -EriC- schreef op 5 december 2018 11:59:

    [...]

    . Het is nu helemaal niets en fluctueert op basis van niets en kan op basis van niets dan dus ook weer niets waard worden of een miljoen. Het is nu vooral een gokspelletje waar je verduiveld goed mee moet uitkijken.
    Laten we eens aannemen dat je gelijk hebt over dit niets waard worden of een miljoen en
    dat het nu vooral een gokspelletje is.

    Wil je me dan wel eens goed uitleggen waarom je er verduiveld goed mee moet uitkijken want dit laatste snap ik niet.

    Als ik er 100 € in investeer word het bij niets 0 € en bij een miljoen is het zo een 30 keer meer dan nu en dus 3000€.
    Als ik er 1000 € in investeer gaat het om het tienvoudige.
    Die 100 of 1000 € meer of minder zal voor mij niet echt het verschil maken.
    Waarom moet ik er dan verduiveld goed mee uitkijken?
97 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links