Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.128 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
voda
0
Europese beurzen maken pas op de plaats

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen bleven donderdag dicht bij huis.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,2 procent lager op 349,43 punten. De Duitse DAX maakte een pas op de plaats op 10.924,70 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 0,3 procent met een stand van 4.896,92 punten. De Britse FTSE 100 sloot dicht bij huis op 6.877,50 punten.

"Beleggers hebben er vertrouwen in dat Beijing en Washington DC goed op weg zijn om een deal te sluiten", stelde marktanalist David Madden van CMC Markets evenwel.

De ogen waren vandaag vooral gericht op de Europese Centrale Bank, die officieel een einde heeft gemaakt aan de maandelijkse opkoop van obligaties. Deze maand koopt de ECB nog voor 15 miljard euro op en dan is het afgelopen. Wel beloofde de centrale bank om de opbrengsten van de aflopende obligaties volledig te zullen blijven herinvesteren, en nog ruim nadat de rente voor het eerst verhoogd is.

Verder stelde de ECB de groeiramingen neerwaarts bij. Dit jaar groeit de eurozone met 1,9 procent en volgend jaar met 1,7 procent, denkt Frankfurt. Economen hielden al rekening met een neerwaartse bijstelling en voorzitter Mario Draghi erkende donderdag dat het gewoonweg allemaal wat zwakker is dan een paar maanden geleden. "Draghi was een beetje pessimistisch in zijn verwachtingen, maar gezien de afkoeling van de economie en de recente daling van de olieprijzen was zijn toespraak weinig verrassend", aldus Madden van CMC.

Ook analist Bas van Geffen van Rabobank zag weinig verrassingen. Alleen dat de centrale bank doorgaat met herinvesteren, ook ruim nadat de rentes stijgen, was een wat sterkere boodschap dan de analist had voorzien. De euro liep na de speech van Draghi licht terug op een niveau van 1,1361.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Nederlandse export in oktober met 5,1 procent groeide, na een stijging van 2,3 procent in september.

Verder daalde zowel de Franse als de Duitse inflatie in november. De cijfers waren conform de eerder afgegeven verwachtingen. Vanuit de Verenigde Staten werd bekend dat de importprijzen in november daalden, terwijl de eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week eindigend op 8 december meer afnamen dan verwacht.

Olie noteerde donderdag hoger. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 1,5 procent in het groen op 51,90 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 60,75 dollar moest worden neergeteld, een stijging van 1,0 procent.

Bedrijfsnieuws

AkzoNobel heeft de overname van het minderheidsbelang van Swire Industrial Limited in de Chinese joint venture AkzoNobel Swire Paints afgerond. Het aandeel daalde donderdag met 1,2 procent.

TUI Group heeft in het gebroken boekjaar 2018 de nettowinst flink zien stijgen, bij een wat hogere omzet. Het marktklimaat voor touroperators blijft uitdagend, en het bedrijf probeert dit goed te maken met groei bij de andere activiteiten, stelde TUI. Het bedrijf verhoogt het dividend van 0,65 euro naar 0,72 euro. TUI is positief gestemd over het lopende winterseizoen. De koers van het aandeel TUI reageerde met een winst van 4,3 procent.

Galapagos was in Amsterdam en Brussel koploper met een koerswinst van 2,0 procent. Credit Suisse zette het aandeel op de kooplijst en verhoogde het koersdoel van 90,00 naar 113,00 euro. Met alles wat Galapagos in de pijplijn heeft, kan het bedrijf volgens de analisten wel eens een interessante overnamekandidaat worden.

Carlsberg Group heeft een belang van 28,5 procent verworven in het Portugese Viacer, waardoor de Deense brouwer een nog grotere aandeelhouder is geworden van Super Bock Group. Het aandeel Carlsberg sloot dicht bij huis.

Sports Direct maakte een duikeling van maar liefst 14,8 procent, nadat CEO Mike Ashley stelde dat de handel in november "nog nooit zo slecht was", zo merkte Madden van CMC op. Ashley gebruikt de firma om te investeren in andere ondernemingen en trok recent nog House of Fraser uit het slop. Sports Direct heeft ook een belang van 30 procent in Debenhams. Ashley bood de Britse retailer een lening van 40 miljoen pond aan om zijn belang in het bedrijf met 10 procent te verhogen, maar daar voelde Debenhams weinig voor. "Het lijkt erop dat Ashley het idee heeft dat Debenhams in de problemen zit en dat weegt vandaag op het aandeel", aldus Madden. Debenhams verloor donderdag 4,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag bij het slot in Europa 0,6 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Groeizorgen zetten Damrak lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent tot 506,53 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,7 procent.

Volgens André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer gebeurde er vrijdag weinig. "We zien de hele week dat de AEX rond de 500 punten schommelt, dan weer een beetje er boven, terwijl de index vandaag weer op zijn retour was, vanwege tegenvallende data uit Europa en China en de woorden van ECB-voorzitter Draghi van donderdag, die wijzen op een vertraging van de economische groei", zei Van Eerden.

Voor volgende week kijkt de vermogensbeheerder uit naar de Federal Reserve, waarbij de voorziene renteverhoging volgens hem al volledig in de koersen is verwerkt. "De grote vraag is wat de centrale bank volgend jaar gaat doen", aldus de vermogensbeheerder. Al met al voorziet Van Eerden een rustige handelsweek, waarbij de politieke onzekerheden in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk een eindejaarsrally niet waarschijnlijk maken.

Teleurstellende macro-economische data over China en de eurozone drukten vrijdag op het sentiment en versterken de zorgen over de vertraging van de wereldwijde economische groei. De Chinese industriële productie groeide in november met 5,4 procent, een half procentpunt lager dan in oktober en eveneens een half procentpunt lager dan economen hadden verwacht. Ook de groei van de Chinese detailhandelsverkopen daalde, van 8,6 procent in oktober naar 8,1 procent in november. Daarmee lag het groeitempo in november op het laagste niveau in 2018.

De teleurstellende cijfers volgden een dag nadat de Europese Centrale bank zijn economische groeiprognoses verlaagde, met name vanwege de onzekerheid over de handelsspanningen, opkomende markten en de marktvolatiliteit.

De economische activiteit in de eurozone groeide in december beduidend minder hard dan in de voorgaande maand. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie daalde van 52,7 in november naar 51,3 in december.

De Duitse index liet eenzelfde beeld zien, terwijl in Frankrijk zelfs sprake was van een lichte krimp.

De Britse premier Theresa May heeft in Brussel vooralsnog weinig anders weten te bewerkstelligen dan vriendelijke woorden, waarmee het Brexit-voorstel zoals dat nu op tafel ligt geen enkele wijziging heeft ondergaan en niet veel meer kans heeft om het parlement te overleven dan het afgelopen dinsdag zou hebben gehad. Wel werd er vandaag verder gepraat in Brussel waar de EU-top plaatsvindt. Voor 21 januari moet het voorstel in stemming zijn gebracht en een afgeschoten Brexit-voorstel is een negatief signaal voor het Britse pond.

Een lichtpuntje was dat het Chinese ministerie van financiën de extra importheffing op Amerikaanse auto's en auto-onderdelen van 25 procent voor een periode van drie maanden zal schrappen, zo meldde Reuters, in een poging de handelsbesprekingen met de VS vlot te trekken.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de Nederlandse detailhandel in oktober 3,3 procent meer heeft omgezet en gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in november ook zijn gestegen, terwijl de productie de industriële productie harder dan verwacht steeg met 0,6 procent. Uit voorlopige cijfers van Markit Economics bleek dat de groei in december van de economische activiteit is gedaald, terwijl de Amerikaanse bedrijfsvoorraden in oktober zijn gestegen met 0,6 procent en de groothandelsomzet met 0,3 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1293. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1357 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1361 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,9 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door KPN met een winst van 2,3 procent, gevolgd door Ahold Delhaize en RELX met winsten van achtereenvolgens 1,4 procent en 0,6 procent. Galapagos bungelde met een verlies van 2,4 procent onderaan. Aalberts daalde 2,3 procent en ABN AMRO leverde 1,3 procent in.

Vopak heeft ingestemd met de eerder aangekondigde aanpassing van het dividendbeleid. Tijdens de beleggersdag op 27 november in het Amerikaanse Houston kondigde Vopak al aan de aandeelhouders jaarlijks te willen belonen met een stabiel tot stijgend dividend in contanten met een pay out ratio van 25 tot 75 procent van de nettowinst. Eerder mikte Vopak nog op een pay out ratio van 25 tot 50 procent. Het aandeel steeg 0,6 procent.

In de Midcap ging Corbion met een winst van 1,6 procent aan kop. Wereldhave was een goede tweede met een winst die fractioneel lager was maar afgegrond tevens op 1,6 procent uitkwam. Wereldhave rondde met succes de verkoop van Itis af. Takeaway.com steeg 1,2 procent. Besi verloor daarentegen 3,7 procent. AMG daalde 3,0 procent, terwijl Arcadis 2,2 procent daalde.

Fugro heeft van het Amerikaanse nutsbedrijf American Electric Power de opdracht gekregen voor de inspectie van zijn transmissiesysteem. De financiële details van de opdracht werden niet vermeld. Het aandeel verloor 1,2 procent.

Onder de kleinere aandelen nam Pharming het voortouw met een winst van 4,2 procent, Vastned steeg 1,0 procent, evenals NSI.

Sif Holding verloor 5,3 procent. Heijmans leverde 3,2 procent in, terwijl B&S Group 2,7 procent daalde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,1 procent lager op 2.622,64 punten. De Dow Jones index daalde 1,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
Robin82
0
wat begrijp ik niet:vanmorgen stond de dow jones -1,3% en wij deden 1,4% vervolgens steeg de dow jones tot -0,7% en wij stonden nagenoeg vlak. Vervolgens daalt de dow jones weer naar (ruim) 1,3% in de min en wij staan "slechts" 0,4% lager...heeft dat met steun- en weerstandsniveau's (technisch) te maken en gaan we echt hard dalen nadat we hier doorheen zakken?

vraag 2;is de dow jones nu ook in een bear market nu de steun 24.200 negatief is doorbroken?
voda
0
Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 347,21 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,5 procent op 10.865,77 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,9 procent op 4.853,70 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,5 procent lager op 6.845,17 punten.

Teleurstellende macro-data over China en de eurozone drukten vrijdag op het sentiment en versterken de zorgen over de vertraging van de wereldwijde economische groei. De teleurstellende data volgden een dag nadat de Europese Centrale bank zijn economische groeiprognoses verlaagde, met name vanwege de onzekerheid over de handelsspanningen, opkomende markten en de marktvolatiliteit.

"Bezorgdheid over de wereldwijde groei staken opnieuw de kop op, na teleurstellende data uit China. Investeringen overtroffen de verwachtingen, maar de detailhandelsverkopen en industriële productiedata lieten een sterke afname van de groei zien, wat tot zorgen onder beleggers leidde", zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

De economische activiteit in de eurozone groeide in december beduidend minder hard dan in de voorgaande maand. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie daalde van 52,7 in november naar 51,3 in december.

De Duitse index liet ook een daling, terwijl in Frankrijk zelfs sprake was van een lichte krimp met een indexstand onder de 50.

De arbeidskosten in de eurozone zijn in het derde kwartaal van dit jaar harder opgelopen dan in de drie maanden ervoor, terwijl ook de lonen aantrokken. De arbeidskosten per uur stegen het afgelopen kwartaal op kwartaalbasis met 2,5 procent. De lonen stegen 2,4 procent.

De Italiaanse consumentenprijzen over november zijn op maandbasis gedaald met met 0,2 procent.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de Nederlandse detailhandel in oktober 3,3 procent meer heeft omgezet.

De Britse premier Theresa May heeft in Brussel vooralsnog weinig anders weten te bewerkstelligen dan vriendelijke woorden, waarmee het Brexit-voorstel zoals dat nu op tafel ligt geen enkele wijziging heeft ondergaan en niet veel meer kans heeft om het parlement te overleven dan het afgelopen dinsdag zou hebben gehad. Wel wordt er vandaag verder gepraat in Brussel waar de EU-top plaatsvindt. Voor 21 januari moet het voorstel in stemming zijn gebracht en een afgeschoten Brexit-voorstel is een negatief signaal voor het Britse pond.

Amerika en China praten momenteel over een oplossing om het handelsconflict op te lossen. Beijing maakte vrijdag bekend dat men van plan is een extra importheffing op auto's voorlopig te schrappen, en dit kon op goedkeuring rekening van de Amerikaanse president Donald Trump.

De president twitterde dat China een grote deal wil sluiten met de VS. "Het kan gebeuren, en vrij snel!", aldus Trump vrijdagavond. "De VS doen het erg goed."

De euro/dollar noteerde op 1,1293. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1357 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1361 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,9 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Renault verkocht in november beduidend minder auto's dan een jaar eerder. Renault verkocht in november 307.503 auto's, 7,4 procent minder ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in de Benelux daalden de verkopen en wel met bijna veertig procent. Het aandeel daalde 2,5 procent.

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton neemt het Britse Belmond over voor 25,00 dollar per aandeel. Dit komt neer op een waardering van 3,2 miljard dollar. Belmond is eigenaar, mede-eigenaar of voert het management van luxe hotels, restaurants, treinen en cruiseschepen. Het aandeel LVMH daalde 1,5 procent.

ThyssenKrupp benoemde vrijdag Johannes Dietsch als CFO. Dietsch gaat in februari voor drie jaar aan de slag. Het aandeel verloor 0,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,1 procent lager op 2.622,64 punten. De Dow Jones index daalde 1,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
EX komt op adem maar onzekerheid blijft

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs kwam deze week op adem nadat het vorige week nog flinke klappen kreeg. De AEX won op een slotstand van 506,53 punten vrijdag, een half procent ten opzichte van de slotstand van 503,98 punten eind vorige week.

"Bij gebrek aan bedrijfscijfers wordt de beurs beheerst door de politiek en dat is vaak een ingewikkelde beurs", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer voor de camera van ABM Financial News.

De hoofdindex dook deze week opnieuw even onder de 500 punten, maar zette vervolgens een beperkt herstel in.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij ontbreekt het aan overtuiging. De markten ogen breekbaar, aldus de marktvorser. Reden hiervoor zijn de onzekerheden die al een tijd spelen, waaronder het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Domineerde die dreigende handelsoorlog vorige week nog het sentiment, was er deze week meer aandacht voor andere geopolitieke risico's, zoals Brexit en de groeiende 'gele hesjes' protesten in Frankrijk.

Amerika en China praten momenteel over een oplossing om het handelsconflict op te lossen. Beijing maakte vrijdag bekend dat men van plan is een extra importheffing op auto's voorlopig te schrappen, en dit kon vrijdagavond op goedkeuring rekening van de Amerikaanse president Donald Trump.

De Amerikaanse president twitterde dat China een grote deal wil sluiten met de VS. "Het kan gebeuren, en vrij snel!", aldus Trump. "De VS doen het erg goed."

Hoewel een escalatie van de handelsspanningen voorlopig is afgezwakt, zou de arrestatie van Huawei-CFO Sabrina Meng roet in het eten kunnen gooien. Zij kwam deze week in Canada op borgtocht vrij in afwachting van een besluit over uitlevering naar de VS. In reactie daarop liet Beijing een aantal Canadezen oppakken. De Amerikaanse president Donald Trump liet deze week doorschemeren dat hij Meng kan inzetten als wisselgeld in de onderhandelingen met China.

May overleeft vertrouwensstemming

Het was deze week verder vooral Brexit dat de klok sloeg. Nadat vorige week al duidelijk werd dat premier Theresa May de met Brussel gesloten deal niet door het Britse Lagerhuis zou kunnen loodsen, besloot ze om de stemming erover, die voor dinsdag stond gepland, op het laatste moment uit te stellen. Dit resulteerde in een hevig debat in het Britse parlement en May die een rondje deed langs een aantal Europese leiders in de hoop concessies te krijgen voor de zogenoemde 'backstop'; een noodplan waarmee wordt voorkomen dat er weer een harde grens komt tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens de EU-top werd duidelijk dat er niet opnieuw zal worden onderhandeld. Wel werd afgesproken dat voor eind december 2020 een oplossing voor de Noord-Ierse grens moet worden gevonden en een eventuele backstop echt tijdelijk is.

Ondertussen overleefde May deze week ook een motie van wantrouwen onder haar eigen partijgenoten van de Conservatieven, die nu een jaar lang geen nieuwe vertrouwensstemming mogen houden. Een ruime meerderheid van 200 partijleden gaf aan nog altijd vertrouwen te hebben in May, maar volgens kenners toonden de 117 tegenstemmers aan dat het vertrouwen toch vrij wankel is. May heeft beloofd op te stappen als partijleider voorafgaand aan de volgende verkiezingen in 2022.

Het winnen van de vertrouwensstemming kan de positie van May in het parlement versterken en helpen de huidige Brexit-deal alsnog door het Lagerhuis te krijgen. Een stemming daarover vindt vooralsnog in januari plaats. Maar, zo waarschuwt valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe, "extreme uitkomsten voor de Brexit, dat wil zeggen geen deal, of zelfs helemaal geen Brexit, zijn echter wel waarschijnlijker geworden, wat betekent dat het nog niet voorbij is met de volatiliteit voor het pond."

De Britse munt daalde deze week ongeveer een half procent in waarde ten opzichte van de euro, en noteerde vrijdag op 0,8980. Dat het gedoe rond het vertrek uit de EU invloed heeft op de Britse economie, werd deze week onderstreept door groeicijfers die aan de magere kant waren. Zo groeide de economie in oktober met slechts 1,5 procent op jaarbasis. Verder kromp de Britse industrie in dezelfde maand.

ECB stopt definitief met opkoopprogramma

De Europese Centrale Bank handhaafde deze week de belangrijkste rentestanden en gaf aan dat die tot zeker volgend jaar zomer op dit niveau blijven.

Het belangrijkste rentetarief staat momenteel op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief is en de strafrente 0,25 procent. Marktvolgers rekenen erop dat de negatieve depositorente eind volgend jaar als eerste weer zal worden verhoogd.

Verder maakte de ECB bekend dat het definitief stopt met het opkopen van obligaties, het zogenaamde Quantative Easing. Tot eind deze maand wordt nog voor een maandbedrag van 15 miljard euro aan leningen opgekocht. De opbrengsten van aflopende obligaties zal de centrale bank blijven herinvesteren, ook ruim nadat de rentes stijgen, benadrukte de ECB donderdag. Dat was een sterker dan verwachte boodschap, volgens analist Bas van Geffen van Rabobank.

Dat de ECB het QE-programma stop zet, is vooral politiek en zeker niet op basis van het economische plaatje in de eurozone, volgens senior econoom Paul Diggle van Aberdeen Standard Investments. Na een verwachte groei van 1,9 procent in 2018, vertraagt deze de komende twee jaar naar 1,7 procent, om in 2021 vermoedelijk uit te komen op 1,5 procent. Ook de inflatie blijft de komende jaren onder het niveau van rond de 2 procent dat de ECB ambieert.

"De centrale bank lijkt te optimistisch over de groei en de kerninflatie wanneer je kijkt wat er in de rest van de wereld gebeurt, laat staan in Europa", aldus Diggle. "Ik denk dat Draghi de rente daarom nooit zal kunnen verhogen [tijdens zijn termijn]". De termijn van Mario Draghi als voorzitter van de ECB loopt eind oktober 2019 af.

Volgens analist Hordijk van Monex Europe bevatte de toelichting van Draghi weinig nieuws en rekent een grote meerderheid binnen de markt erop dat de rente pas volgend jaar december voor het eerst zal worden verhoogd. De euro verloor deze week bijna een procent in waarde en dook vrijdag onder de 1,13 dollar.

ABN AMRO rekent erop dat de ECB haar communicatie verder zal aanpassen in de komende maanden. "We denken dat de ECB pas in juni zal aangeven dat ze de rente niet in 2019 zal verhogen", aldus valutaspecialist Georgette Boele.

voda
0
Deel 2:

Het rommelt in Europa

Was er de afgelopen tijd veel aandacht voor de Italiaanse begrotingsperikelen, maakte Rome deze week bekend dat men de voorlopige begroting voor 2019 heeft herzien. Italië mikt nu op een begrotingstekort van 2,04 procent, waar dat eerder 2,4 procent was. Het is echter de vraag of de concessies voldoende zijn voor Brussel.

Bovendien dreigt Frankrijk ook uit de pas te gaan lopen. De Franse president Emmanuel Macron zegde deze week weliswaar een lastenverlichting toe om de 'gele hesjes' tegemoet te komen, maar hierdoor dreigt een overheidstekort van tenminste 3,5 procent. Daarmee zit Frankrijk boven de Europese afspraken. Dat zou Italië ook weer ruimte bieden om toch niet te bezuinigen.

Dat de 'gele hesjes' protesten hun tol eisen, bleek deze week ook uit economische data. De Franse industrie en dienstensector krompen in december, bleek uit de samengestelde inkoopmanagersindex die uitkwam op 49,3. Dit resulteerde ook in een matige groei voor de eurozone als geheel, waar de samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie daalde naar 51,3 in december.

"Een teleurstellend einde van 2018", aldus econoom Chris Williamson van Market. De groei vertraagt naar het laagste niveau in vier jaar, voegde hij toe.

Williamson schreef een deel van de tegenwind toe aan de 'gele hesjes' in Frankrijk.

Volgende week

Veel aandacht gaat volgende week uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. De centrale bank zal de rente vermoedelijk verder verhogen en men komt met nieuwe groeiprognoses. Ook krijgt de markt inzicht in de verwachte rente-ontwikkeling in 2019 en verder via de zogenoemde dot plot. Voorzitter Jerome Powell zal het rentebesluit toelichten.

"Sinds een paar weken hebben beleggers hun verwachtingen over de mogelijke renteverhogingen naar beneden bijgesteld. We verwachten een renteverhoging van 25 basispunten volgende week en nog eentje ergens in 2019. De inflatiecijfers eerder deze week geven de Fed ruimte om de gezamenlijke individuele vooruitzichten voor de beleidsrente naar beneden bij te stellen. Hierdoor zou de dollar omlaag moeten gaan. Dit zal echter alleen gebeuren als de financiële markten wat kalmer worden", voorziet valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

Donderdag is het de beurt aan de Bank of England, dat de rente vermoedelijk zal handhaven. Ook de Bank of Japan maakt dan zijn rentebesluit bekend.

Verder staan er op macro-economisch vlak volgende week inflatiecijfers uit de eurozone en het Verenigd Koninkrijk gepland. Vrijdag belooft een drukke dag te worden met vooral Amerikaanse economische publicaties, waaronder over de groei, in aanloop naar de Kerst.

Stijgers en dalers

Vopak steeg deze week 6,3 procent en was daarmee de sterkste stijger in de Amsterdamse hoofdgraadmeter. Macquarie verhoogde het advies van Neutraal naar Outperform en het koersdoel met 10 euro naar 45,00 euro. Wel waarschuwden de analisten dat Vopak kwetsbaar is voor oplopende rentes, wisselkoerseffecten en grondstofprijzen.

Galapagos volgde met een winst van 4,2 procent. Credit Suisse verhoogde het advies van Neutraal naar Outperform, en het koersdoel van 90,00 euro naar 113,00 euro, omdat de Zwitserse zakenbank meerdere wegen ziet die naar een hogere koers zullen leiden. Diverse producten in de midden- tot eindfase van ontwikkeling moeten steun bieden aan de koers van Galapagos, met meer opwaarts potentieel in 2020 en 2021. Bovendien kunnen de diverse pijplijn en het succes met het ontwikkelen van medicijnen Galapagos een interessante overnamekandidaat maken voor een groter biofarmaceutisch bedrijf, aldus Credit Suisse.

Grootste daler in de AEX was Signify, met een verlies van 6,7 procent.

Aegon verloor 5,3 procent, ondanks een adviesverhoging door ABN AMRO. De bank verhoogde het advies voor de verzekeraar naar Kopen, met handhaving van het koersdoel op 6,00 euro, na de recente koersdalingen en een positieve beleggersdag van vorige week. In een sectorrapport over Europese verzekeraars liet Barclays zich minder positief uit over Aegon en wezen de analisten op zorgen over het gebrek aan groei in Amerika. Het koersdoel werd daarbij verlaagd.

Barclays gaf in zijn rapport ook een visie op ASR Nederland en NN Group. Volgens de analisten is ASR een gefocuste verzekeraar die duurzaam aantrekkelijke rendementen kan bieden. Het koersdoel ging deze week licht omhoog. NN Group is goed bestand tegen de politieke onrust in Italië, maar zou meer overnames moeten doen om de winstgevendheid verder aan te wakkeren, aldus Barclays. ASR Nederland verloor deze week 1,2 procent en NN Group leverde 1,7 procent in.

In de Midcap daalde Flow Traders 5,1 procent. Het bedrijf maakte bekend dat de raad van commissarissen heeft voorgesteld om Dennis Dijkstra opnieuw te benoemen, maar dan als enige CEO bij het bedrijf, en dat CFO Marcel Jongmans per direct vertrekt. Nadat co-CEO Sjoerd Rietberg in september zijn vertrek aankondigde, moest het bedrijf besluiten of het wel of geen nieuwe co-CEO zou aanstellen. ING ziet een duidelijk verband tussen de beslissing om dat niet te doen en het abrupte vertrek van Jongmans.

"Dit aandeel zou het goed moeten doen in een onrustige beurs. Dus de daling zal wel te maken hebben met de vertrekkende CFO", meende ook vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

Boskalis en PostNL konden ook geen potten breken en leverden respectievelijk 6,2 en 8,6 procent in. ABN AMRO haalde Boskalis weliswaar van zijn verkooplijst, maar verlaagde daarbij het koersdoel met 3,00 euro tot 23,00 euro. Bovendien verlaagden de analisten ook de winsttaxaties met 8 tot 9 procent.

PostNL kwam deze week met nieuwe voorstellen aan de vakbonden, die eerder met acties dreigden vanwege de moeizame cao onderhandelingen. Verder verbood de rechter postmedewerkers om rond de feestdagen langdurig te gaan staken.

Wereldhave voerde de AMX aan met een winst van 6,2 procent. ABN AMRO zette het vastgoedbedrijf deze week op zijn kooplijst. Volgens de analisten is het een goed instapmoment na de recente daling van het aandeel. Wereldhave werd dit jaar al bijna 28 procent minder waard.

Onder de kleinere fondsen deed vastgoed het ook aardig. Vastned steeg 5,3 procent nadat bekend werd dat het vastgoedbedrijf zijn strategische portefeuille is uitgebreid met 38 miljoen euro aan nieuw vastgoed. Verder werden een aantal panden verkocht in Nederland en Frankrijk voor ruim 5 miljoen euro.

Sif Holding daalde 2,6 procent op weekbasis. Deze week werd evenwel bekend dat het een opdracht heeft gekregen voor de productie van 58 monopiles. De nieuwe order is positief, volgens NIBC, maar niet verrassend want eerder al opgenomen in het orderboek van de Roermondse funderingsspecialist. "Belangrijker is welke projecten nog in de markt zijn voor 2019 en begin 2020", aldus analist Martijn den Drijver. NIBC heeft Sif op de kooplijst. De marktvooruitzichten zijn volgens Den Drijver goed en de waardering van het aandeel is laag.

Curetis, dat deze week bekendmaakte in de kosten te gaan snijden, leverde op weekbasis 4,8 procent in. De specialist in moleculaire diagnoses wil de 'cashburn' in 2019 ongeveer halveren van de huidige 25 miljoen euro naar 12,5 miljoen tot 15 miljoen euro. Om dit te bewerkstelligen worden onder meer kantoren gesloten in Nederland, Frankrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk en worden partners gezocht.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
AEX sluit nog nipt boven de 500 punten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag flink lager gesloten, in navolging van lagere koersen op Wall Street. De AEX index sloot 1,3 procent lager op 500,08 punten en eindigde daarmee net boven de 500 punten. Bij de kleinere fondsen was BinckBank de uitblinker na het overnamebod van Saxobank.

"Er is vandaag een wat sombere stemming op de beurs", stelde vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. "Vanmiddag bleek dat de economische activiteit in de regio New York in december is verslechterd. Daarnaast waren er tegenvallende cijfers van de Amerikaanse makelaars. Hieruit bleek dat de huizenverkoop ook in populaire gebieden als rond Seattle afneemt. Dat is een veeg teken. Het is opnieuw een bevestiging dat de Amerikaanse huizenmarkt in een neergaande trend zit en dat de Amerikaanse economie het hoogste punt heeft bereikt."

De Federal Reserve maakt woensdag waarschijnlijk bekend dat de Amerikaanse rente opnieuw wordt verhoogd. De Amerikaanse president Donald Trump liet vandaag via Twitter weten dat hij een nieuwe renteverhoging niet ziet zitten. "Zo’n tweet maakt beleggers onzeker. Mocht de Fed besluiten om de rente niet te verhogen, dan lijkt het alsof ze haar oren hangt naar Trump", stelde Nijkamp. "Maar alles staat en valt woensdag met de toelichting van de Fed. Als de centrale bank aangeeft dat er een pauze in haar rentebeleid wordt ingelast, dan ontstaat er ruimte voor een eindsprint op de beurzen. Meestal wordt er in deze periode ook een eindejaarsrally ingezet, maar dat is nu niet het geval."

De hoogconjunctuur houdt aan, maar de groei van de Nederlandse economie loopt de komende jaren wel wat terug, zo bleek uit cijfers van De Nederlandsche Bank maandag. Voor 2018 wordt door DNB een groei van het bruto binnenlands product geraamd van 2,5 procent, gevolgd door 1,7 procent in 2019 en 2020. In 2017 bereikte de groei van het bbp met 3,0 procent nog een piek.

De inflatie van de consumentenprijzen in de eurozone nam in november sterker af dan eerder gemeld, zo bleek uit cijfers van Eurostat. Het inflatiecijfer daalde van 2,2 procent in oktober naar 1,9 procent afgelopen maand. Economen verwachtten dat de eerste raming van 2,0 procent niet zou wijzigen.

De euro/dollar noteerde op 1,1340. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1306 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1293 op de borden.

De olieprijzen koersten verdeeld.

Stijgers en dalers

Bij de hoofdfondsen stonden bijna alle fondsen in het rood. Van het handjevol aandelen dat het groen wist te vinden, was Aalberts Industries koploper met een winst van 0,9 procent. ING bungelde onderaan met een verlies van 3 procent. DSM verloor 2,9 procent, terwijl Philips 2,5 procent inleverde.

In de AMX verloor Fugro 5 procent. Een andere oliedienstverlener, SBM Offshore, stond ook zwaar in de min. Het verloor 4,3 procent.

Opvallend was dat ASMI 0,8 procent steeg. Het was hiermee één van de weinige stijgers.

BAM Groep verloor 1,2 procent. BAM Construct UK, de Britse bouw- en vastgoedonderneming van BAM Groep, kreeg maandag een opdracht voor de realisatie van het kantoor 11-21 Canal Reach in het stationsgebied King’s Cross in het centrum van Londen. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Bij de kleinere aandelen meldde ForFarmers dat de onderliggende EBITDA in 2018 een "geringe" daling zal vertonen in vergelijking met 2017. De stijging van grondstof- en energieprijzen kon niet tijdig aan klanten wordt doorberekend, meldde de veevoederspecialist. Het aandeel daalde 3 procent.

Van Lanschot noteerde ex-dividend en verloor 9,5 procent.

Alle ogen waren daarnaast gericht op BinckBank. Saxobank en BinckBank hebben voorwaardelijke overeenstemming bereikt over een overname van de Nederlandse onlinebroker voor 424 miljoen euro. Saxo betaalt 6,35 euro per aandeel Binck cum dividend, een premie van 35 procent ten opzichte van de slotkoers van 14 december. De overnamesom wordt in contanten voldaan. KBC Securities noemde de overname de beste optie voor de onlinebroker. De koers steeg tot 6,17 euro. Vrijdag sloot het aandeel op 4,72 euro.

ABN AMRO adviseert om aandelen BinckBank te verkopen rond de prijs die Saxobank biedt, opmerkend dat goedkeuring door toezichthouders moet worden afgewacht, ook omdat de Deense bank weinig kapitaal heeft klaarstaan voor de deal. Consolidatie onder onlinebrokers is positief en genereert synergie, stelde analist Cor Kluis van ABN AMRO, en BinckBank is ruim bij kas en dus interessant voor een koper. De onlinebroker had een kernkapitaalratio van 32 procent na het derde kwartaal.

Het aandeel Ajax maakte een pas op de plaats. In de volgende ronde van de Champions League treedt Ajax aan tegen Real Madrid, zo bleek vanmiddag uit de loting van de UEFA.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street noteerde bij het slot van de Amsterdamse beurs licht lager. De toonaangevende S&P 500 index verloor 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,1 procent tot 343,26 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,9 procent op 10.772,20 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,1 procent op 4.799,87 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,1 procent lager op 6.773,24 punten.

De handelsweek staat volledig in het teken van het Amerikaans rentebesluit. Dinsdag begint de Federal Open Market Committee aan zijn tweedaagse beleidsvergadering, die woensdag wordt afgesloten met het rentebesluit. Hoewel het in de verwachting ligt dat de centrale bank woensdag de korte termijn rente zal verhogen, zal de nadruk liggen op de vooruitzichten van de Fed voor volgende jaar. De vertraging van de economische groei en de lagere olieprijs hebben ertoe geleid dat beleggers er op rekenen dat de centrale bank in 2019 een meer geleidelijk tempo van renteverhogingen zal nastreven. Onzekerheid hierover zette maandag het sentiment in zowel Europa als de Verenigde Staten onder druk.

"Mensen proberen een prijs op aandelen te zetten, maar er is vrijwel over niets duidelijkheid: de Fed, de Chinese economie en de Brexit", zei marktanalist Thomas Hainlin van US Bank Wealth Management. "Als de Fed een duidelijke indicatie geeft over zijn beleid volgend jaar, zou dat een deel van de onzekerheid wegnemen", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de inflatie in de eurozone in november sterker is gedaald dan eerder werd geraamd. De inflatie daalde van 2,2 procent in oktober naar 1,9 procent afgelopen maand, terwijl werd gerekend op 2,0 procent.

Tevens werd bekend dat het handelsoverschot op de handelsbalans van de Europese Unie 14,0 miljard bedroeg, tegenover een overschot van 17,8 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder. De data suggereren dat de internationale handel in het laatste kwartaal van 2018 een rem op de groei kunnen vormen.

Olie noteerde maandag tot 1,7 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1340. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1317 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1306 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het Deense Saxobank en het Amsterdamse BinckBank hebben voorwaardelijke overeenstemming bereikt over een overname van de Nederlandse onlinebroker voor 424 miljoen euro. Saxo betaalt 6,35 euro per aandeel Binck cum dividend, een premie van 35 procent ten opzichte van de slotkoers van 14 december. De overnamesom wordt in contanten voldaan. KBC Securities noemde de overname de beste optie voor de onlinebroker. De koers steeg maandag 30,7 procent tot 6,17 euro. Vrijdag sloot het aandeel op 4,72 euro.

Hennes & Mauritz heeft in het afgelopen jaar meer omzet geboekt ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van de Zweedse modegroep steeg met 5 procent tot 244 miljard Zweedse kroon, omgerekend circa 23,7 miljard euro, inclusief BTW. In lokale valuta steeg de omzet met 3 procent. Op 31 januari komt Hennes & Mauritz met een uitgebreider rapport over de jaarresultaten. Het aandeel noteerde maandag 8,5 procent lager.

De Britse energieleverancier SSE trekt de stekker uit de geplande fusiedeal met Innogy, het Duitse moederbedrijf van het Nederlandse Essent. Het aandeel SSE verloor 3,2 procent, terwijl Innogy 1,1 procent aan beurswaarde prijsgaf.

De Britse onlinekledingwinkel Asos heeft de winstverwachting voor zijn gebroken boekjaar verlaagd. Als gevolg maakte het aandeel een koersval van maar liefst 37,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.593,59 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,1 procent tot 494,45 punten, terwijl de AMX vlak sloot en voor de AScX een min resteerde van 0,8 procent.

In Europa was dinsdag sprake van een verdeeld marktsentiment, volgend op de sterke verkoopgolf in de Verenigde Staten maandagavond, vanwege de stijgende zorgen over de gezondheid van de mondiale economische groei.

Het zwaartepunt ligt deze week bij het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag. Het beleidscomité van de centrale bank, the Federal Open Market Committee, begon dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Hoewel het in de verwachting ligt dat de centrale bank woensdag de rente zal verhogen, zal de nadruk liggen op de vooruitzichten van de Fed voor volgende jaar. Beleggers rekenen erop dat de centrale bank volgend jaar een geleidelijker tempo van renteverhogingen zal nastreven.

De Amerikaanse president Donald Trump riep de Fed dinsdag opnieuw op de rente niet verder te verhogen. "Ik hoop dat de mensen bij de Fed het commentaar van de hoofdredactie van de Wall Street Journal zullen lezen, voordat ze weer een vergissing begaan", schreef Trump op Twitter. "Voel de markt, volg geen betekenisloze getallen."

"Een verdere verhoging van de beleidsrente zal voor nog meer opwaartse druk op de korte staatsleningen zorgen. De laatste tijd is de rente op de Amerikaanse tienjaars obligatie juist gezakt, wat ervoor heeft gezorgd dat de rentecurve enorm is afgenomen. De korte rente in de VS dreigt zelfs boven de lange rente te komen liggen. Zo een 'inverse yieldcurve' duidt erop dat de markt rekening houdt met een afkoeling van de economie. In het verleden volgde na een inverse yieldcurve altijd een recessie", voegden analisten van Lynx toe.

"De kans op een renteverhoging ligt nu rond de 66 procent. Trump hoopt met zijn waarschuwing het besluit van de Fed nog even te beïnvloeden", aldus Lynx

Op macro-economisch vlak werd dinsdag in Europa bekend dat het ondernemersklimaat in Duitsland in december is gedaald. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel daalde van 102,0 in november naar 101,0 in december.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in november op maandbasis is gestegen met 3,2 procent, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen met 5 procent toenam.

De euro/dollar noteerde op 1,1364. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1366 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1347 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 4,8 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 4 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Signify met een winst van 2,3 procent, gevolgd door Randstad met een stijging van 0,6 procent.

Financials als ABN AMRO, NN Group en ING bleven relatief dicht bij huis. ABN AMRO won 0,2 procent, profiterend van een rapport van RBC. Deze zette ABN AMRO op de favorietenlijst met een koersdoel van 30,00 euro.

Galapagos was met een verlies van 5,5 procent de sterkste daler. Galapagos heeft een zogeheten ISABELA Fase 3-programma met GLPG1690 bij patiënten met idiopathische longfibrose gelanceerd. Inmiddels is de eerste patiënt een dosering toegediend.

Shell verloor 2,3 procent. Het Brit-Nederlandse energiebedrijf onderhandelt naar verluidt over een overname van Endeavor Energy Resources. Altice Europe daalde 1,2 procent, terwijl Wolters Kluwer 2,5 procent inleverde.

In de AMX wonnen sectorgenoten ASMI en Besi 1,5 en 1,1 procent. Boskalis steeg 2,6 procent.

SBM Offshore steeg 3,7 procent. De zogeheten Braziliaanse Vijfde Kamer is akkoord met de clementieovereenkomst tussen SBM Offshore en het Braziliaanse federale pakket. Met de goedkeuring van deze anticorruptie autoriteit op zak kan SBM Offshore de smeergeldaffaire definitief achter zich laten. Daarnaast benadrukte SBM effectief weer mee te kunnen dingen naar nieuwe opdrachten in Brazilië.

Sectorgenoot Fugro verloor 4,1 procent, terwijl Adyen 3,4 procent lager noteerde

Onder de kleinere aandelen was Heijmans koploper met een winst van 5,3 procent. De bouwer sloot een overeenkomst om samen met de gemeente Den Haag een stedenbouwkundige visie te maken voor Den Haag Zuidwest. Later op de dag meldde de bouwer tevens van ProRail en de gemeente Teylingen de opdracht gekregen te hebben voor de aanleg van een nieuwe onderdoorgang voor het treinspoor in Voorhout. De financiële details werden door Heijmans niet vermeld.

BinckBank noteerde 0,3 procent lager. ABN AMRO adviseert klanten om hun aandelen BinckBank te verkopen, na het overnamebod van Saxobank. Analist Cor Kluis van ABN AMRO ziet weinig opwaartse ruimte meer voor het aandeel, hoewel er een kleine kans bestaat dat een andere partij zich nog meldt met een hoger bod. Anderzijds is er ook een risico dat de toezichthouder de overname afkeurt.

Accell daalde 0,1 procent. De fietsenproducent wil zich focussen op de Europese activiteiten en wil als gevolg de Amerikaanse activiteiten voortzetten als een separate niet-kernactiviteit, mogelijk door middel van een verkoop. Voor ING kwam deze boodschap niet als een verrassing. "De activiteiten vragen om relatief veel aandacht van het bestuur." De fietsenfabrikant verstrekte ook nadere informatie over haar financiële resultaten in 2018. Tot en met november is een netto-omzetgroei gerealiseerd van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het lokaal genoteerde AND spoot 19,1 procent omhoog. De kaartenmaker is voor zijn MapFusion-technologie een overeenkomst aangegaan met een dochteronderneming van een Europees automotive bedrijf.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.555,53 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones)De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,8 procent tot 340,46 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,3 procent op 10.740,89 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,0 procent op 4.754,08 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,1 procent lager op 6.701,59 punten.

De daling in Europa volgde op een verkoopgolf op de Amerikaanse aandelenmarkten maandagavond, aangezwengeld door de oplopende zorgen over de mondiale vertraging van de economische groei. Teleurstellende data uit China, Frankrijk en Duitsland op vrijdag hingen ook nog boven de markt. "De negatieve verhalen stapelen zich op een beleggers vinden het moeilijk om optimistisch te zijn", zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

Het zwaartepunt ligt deze week bij het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Het beleidscomité van de centrale bank, the Federal Open Market Committee, begon dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Hoewel het de verwachting is dat de centrale bank woensdag de rente zal verhogen, zal de nadruk liggen op de vooruitzichten van de Fed voor volgende jaar. Beleggers rekenen erop dat de centrale bank volgend jaar een geleidelijker tempo van renteverhogingen zal laten zien.

De Amerikaanse president Donald Trump riep de Fed opnieuw op de rente niet verder te verhogen."Ik hoop dat de mensen bij de Fed het commentaar van de hoofdredactie van de Wall Street Journal zullen lezen, voordat ze weer een vergissing begaan", schreef Trump op Twitter. "Voel de markt, volg geen betekenisloze getallen."

Op macro-economisch vlak werd dinsdag in Europa bekend dat het ondernemersklimaat in Duitsland in december is gedaald. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel daalde van 102,0 in november naar 101,0 in december.

De euro/dollar noteerde op 1,1364. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1366 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1347 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 4,8 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Aan olie gerelateerde fondsen stonden dinsdag onder druk vanwege de lagere olieprijs. Ludin Petroleum verloor 2,6 procent. Aker herstelde echter van eerdere verliezen en sloot 0,4 procent hoger.

Royal Dutch Shell daalde 2,3 procent en Total 3,8 procent. Er waren mediaberichten dat de Brits-Nederlandse energiereus Shell onderhandelt over een overname van Endeaver Energy Resources. Met de overname zou een bedrag van ongeveer 8 miljard dollar gemoeid zijn.

Een uitzondering was oliedienstverlener SBM Offshore, dat 3,7 procent won, nadat het definitief een streep kon zetten onder een Braziliaanse smeergeldaffaire.

Farmaceut Shire verloor 3,6 procent, nadat Takeda Pharmaceuticals onder druk kwam te staan vanwege een adviesverlaging van Moody's, vanwege het stijgende schuldniveau na de overname ter omvang van 62 miljard dollar van de Ierse farmaceut.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.555,53 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Winstdag op Europese beurzen

Gepubliceerd op 19 dec 2018 om 17:43 | Views: 0

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn woensdag met winsten de handel uitgegaan, na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers reageerden onder meer op het besluit van de Europese Commissie om niet verder te gaan met de strafprocedure tegen Italië over de begrotingscijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,3 procent hoger op 495,99 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 653,15 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen kregen er tot 1 procent bij. De hoofdindex in Milaan steeg 1,6 procent onder aanvoering van de Italiaanse banken.

Rome en Brussel zijn een pakket begrotingsmaatregelen overeengekomen waarmee Italië een zogenoemde buitensporige tekortprocedure voorkomt. Het land riskeerde daarmee boetes voor het niet voldoen aan de Europese begrotingsregels. Ook wachtte de markt op het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse koepel van centrale banken gaat waarschijnlijk na het sluiten van de Europese markten de rente verhogen.
voda
0
Kleine winst op Damrak in aanloop naar Fed

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve hoger gesloten.

De AEX won 0,3 procent op 495,99 punten.

Beleggers zijn vooral in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond. Vermoedelijk wordt de rente verhoogd.

Daarnaast zullen beleggers ook kijken naar de zogeheten dot plot, het schematisch overzicht van het aantal renteverhogingen dat de verschillende Fed-beleidsmakers verwachten, om een idee te krijgen van het rentebeleid van de Fed in 2019.

"Het beleid van de Fed staat niet meer op de automatische piloot, dat wil zeggen elk kwartaal een kwartje omhoog, maar wordt meer en meer data-afhankelijk. De Fed heeft zichzelf daarmee optionaliteit verschaft. Dit kan volgend jaar uitermate goed van pas komen. Er vindt namelijk al inversie plaats op de Amerikaanse rentecurve", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank in een voorbeschouwing. Hij bedoelt daarmee dat de korte en lange rente in de VS steeds dichter naar elkaar toe kruipen.

Ook zal de Fed nieuwe economische ramingen afgeven.

De Amerikaanse president Donald Trump is overigens mordicus tegen een renteverhoging. Dinsdag waarschuwde hij nog dat een verhoging "opnieuw een fout" van de Fed zou zijn. "Voel de markt aan en vertrouw niet op betekenisloze cijfers", zo hield hij de centrale bank voor.

Sales trader Gert Berendse van ING rekent op een renteverhoging, vergezeld van temperende woorden voor 2019. Indien de Fed niet verhoogt, dan is dit een veeg teken volgens ING. Dat betekent namelijk dat de centrale bankiers erkennen dat het echt niet goed gaat met de Amerikaanse economie. Toch zal het uitblijven van een renteverhoging volgens Berendse uiteindelijk positief worden opgepakt, onder het mom van "slecht nieuws is goed nieuws" voor de aandelenmarkten.

Een meevaller was dat de Europese Commissie en Italië een akkoord hebben bereikt over de begroting van Rome voor 2019. Daarmee ontloopt Italië een boete. Eurocommissaris Dombrovskis zei wel dat de situatie in Italië niet ideaal is.

"Duitsland zal hier niet blij mee zijn. Er wordt toch weer gemorreld aan de afspraken", aldus Berendse. Maar met de onrust in Frankrijk en vrees voor vergelijkbare taferelen in Italië, had Brussel volgens de marktkenner van ING ook niet veel mogelijkheden.

De euro/dollar noteerde op 1,1419. Olie herstelde na de enorme afstraffing op dinsdag van meer dan 7 procent. Het 'zwarte goud' werd woensdag ruim twee procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX waren Heineken en ASR koplopers. De bierbrouwer won 2,1 procent en de verzekeraar 1,9 procent.

Sectorgenoot Aegon won 0,3 procent, ondanks dat Credit Suisse het koersdoel verlaagde van 5,10 naar 4,85 euro en vasthield aan een verkoopaanbeveling. De indicaties die de verzekeraar recent gaf voor de VS maakte dat Credit Suisse de winsttaxaties voor 2019 met 2 procent verlaagde en voor daarna met 3 tot 4 procent.

Aalberts Industries daalde 1,1 procent en ASML werd 1,5 procent goedkoper. Een voorzichtige outlook van het Amerikaanse Micron Technology zette de halfgeleidersector in Europa lager. De outlook van Micron is "veel zwakker dan verwacht", aldus NIBC. En daarbij werden de geplande investeringen ook nog eens verlaagd, voegde de analist toe. Voor dit boekjaar mikt de Amerikaanse fabrikant van halfgeleiders op een zogeheten capex van 9,0 miljard tot 9,5 miljard dollar, 10 tot 14 procent minder dan waarop aanvankelijk werd gerekend.

Sectorgenoot ASMI verloor 2,8 procent, terwijl Besi 0,9 procent steeg.

Boskalis werd 0,8 procent goedkoper, ondanks een nieuwe opdracht om de Duitse rivier de Elbe te verdiepen. Daarmee is 200 miljoen euro gemoeid.

In de Midkap was Sligro de winnaar met een koersstijging van 3,0 procent. SBM Offshore won 2,0 procent.

Onder de kleinere aandelen deed Sif het goed met een koersstijging van 7,0 procent. Wessanen werd 2,8 procent duurder. Alfen verloor daarentegen 5,2 procent.

Aan de lijdensweg van het lokaal genoteerde Avantium kwam nog geen einde. Dinsdag was er al een dubbelcijferig koersverlies nadat BASF zich terugtrok uit een joint venture met Avantium, maar daar kwam vandaag nog eens 9,6 procent verlies bovenop.

Ease2pay leverde 9,0 procent in op een slotkoers van 1,57 euro. Er werd 2,3 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van 1,54 miljoen aandelen tegen 1,50 euro per stuk.

Tussenstanden Wall Street

Bij de slotbel in Brussel noteerde Wall Street ruim een half procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, gesteund door een akkoord tussen Italië en de Europese Unie en gematigd optimisme over een belangrijk rentebesluit van de Federal Reserve nabeurs.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,5 procent tot 342,06 punten, de Duitse DAX won 0,6 procent op 10.809,72 punten en de Franse CAC 40 klom 0,7 procent tot 4.786,38 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 1,0 procent hoger op 6.766,99 punten.

De Italiaanse beursindex FTSE MIB blonk uit met een winst van 1,8 procent tot 18.981,44 punten.

Italiaanse banken stuwden de beurs omhoog op het nieuws dat Rome en Brussel een deal sloten over de Italiaanse begroting. Een tekort van 2,04 procent in 2019 bleek acceptabel voor beide partijen, nadat Italië eerder een begrotingstekort van 2,4 procent had aangekondigd.

"Beide kampen lagen maandenlang met elkaar in de clinch en er was veel angst dat dit kon leiden tot een nieuwe ronde van de schuldencrisis in de eurozone. Die zorgen zijn nu verdampt", concludeerde marktanalist David Madden van CMC Markets.

De rente op tienjarige Italiaanse staatsleningen en de spread met de Duitse Bund zakten tot dichtbij de laagste niveaus sinds september.

Verder werd het belangrijke rentebesluit van de Federal Reserve nabeurs met spanning afgewacht. Dit is geen 'zekerheidje', aangezien niet meer dan drie van de vier marktvolgers rekent op een renteverhoging.

De Fed moet laveren tussen aantrekkende inflatie en loongroei en politieke druk van de Amerikaanse president Donald Trump en van economen, om een pauze in te lassen in de renteverhogingen, nu de handelsoorlog en de toegenomen onrust op de financiële markten roet in het eten dreigen te gooien.

Veel marktdeelnemers zeggen dat ze vooral kijken naar de toon die de Fed aanslaat over de vooruitzichten voor de rente. "De Fed moet een minder assertieve houding overbrengen om het sentiment op de markt te helpen stabiliseren", zei Geoffrey Yu van UBS in Londen.

"Lauwe recente inflatiecijfers maken het moeilijker voor de Fed om vast te houden aan het eerder aangegeven traject. Daarom verwachten we in 2019 nu twee renteverhogingen in plaats van drie", aldus Yu.

Er was verder enig optimisme over de handelsrelatie van de Verenigde Staten met China, nadat de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin dinsdag tegen persbureau Bloomberg zei dat de twee landen in januari zullen proberen te komen tot een wapenstilstand in het lopende dispuut.

Op macro-economisch vlak bleken Duitse producentenprijzen in november 0,1 procent hoger lagen dan in oktober, wat de stijging op jaarbasis op 3,3 procent bracht. In het Verenigd Koninkrijk was dit 3,1 procent. De Britse consumentenprijzen stegen in november met 2,3 procent op jaarbasis. In Amerika bleken de verkopen van bestaande woningen in november sterker dan verwacht gestegen, tot 5,32 miljoen stuks, waar de markt op 5,17 miljoen rekende.

De euro/dollar noteerde op 1,1426. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1397 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1362 op de borden.

Olie noteerde woensdag 2 tot 3 procent hoger, na de zware afstraffing op dinsdag, toen de olieprijs ruim 7 procent daalde. Het Amerikaanse ministerie van energie meldde dat de de olievoorraden afgelopen week opnieuw licht zijn gedaald, maar de daling was kleiner dan verwacht.

Bedrijfsnieuws

In het Verenigd Koninkrijk voerde GlaxoSmitKline de Britse aandelenbeurs aan met een winst van 3,8 procent, na aankondiging van een deal met Pfizer. De twee famarceutische reuzen starten een joint venture die zich richt op zorgproducten voor consumenten. Uiteindelijk zal dit uitmonden in een afsplitsing met een beursnotering, zo is het plan.

Van de Italiaanse banken konden Banco BPM en UniCredit 2,7 procent bijschrijven. Intesa Sanpaolo werd 1,7 procent meer waard, dankzij de ontspanning tussen Italië en de EU.

Energiereuzen zoals BP wonnen terrein, dankzij de herstellende olieprijs. Volgens Reuters wil BP voor 3 miljard dollar aan Amerikaanse gas- en olie-activiteiten verkopen, om de aankoop van schalie-olie-activiteiten van BHP Billiton te financieren. BP en Royal Dutch Shell werden een procent duurder.

In de grondstoffensector werden ook mijnbouwers Rio Tinto en Anglo American meer waard. Beide aandelen stegen ongeveer 2,5 procent in Londen.

Chemiereus Bayer was een verliezer, met 2,8 procent, evenals Deutsche Bank, dat 1,5 procent prijsgaf, en Deutsche Post, dat ruim 4 procent verloor. Fresenius, actief in de ziekenzorg, was met een winst van 4,2 procent een grote winnaar in Frankfurt, evenals staalconcern Thyssenkrupp, dat 1,8 procent won.

In Frankrijk deed supermarktreus Carrefour het goed met een winst van 1,8 procent. Autofabrikant Peugeot won 1,6 procent in Parijs.

De halfgeleidersector herstelde aan het einde van de dag van eerdere koersdruk, na een voorzichtige boodschap van het Amerikaanse Micron Technology. Onder meer de investeringen zullen lager uitkomen dan aanvankelijk gedacht. In Amsterdam leverde ASML 1,5 procent in. Het Duitse Infineon beperkte het verlies tot 0,4 procent en het Franse STMicroelectronics eindigde met 0,6 procent winst.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond het sluiten van de Europese beurzen hoger. De S&P 500 index klom 1,1 procent tot 2.575 punten. De Dow Jones index steeg 1,2 procent en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,0 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Stevige verliezen op Europese beurzen

Gepubliceerd op 20 dec 2018 om 17:56 | Views: 0

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn donderdag met stevige verliezen gesloten. Beleggers verwerkten veel nieuws van centrale banken, waaronder het rentebesluit van de Federal Reserve van woensdagavond. Ook de Bank of England en de Sveriges Riksbank zijn met een rentebesluit gekomen.

De AEX op Beursplein 5 eindigde 2 procent in de min op 485,97 punten. De MidKap zakte 2,8 procent tot 635,22 punten. Frankfurt en Parijs leverden tot 1,8 procent in. Londen daalde 0,8 procent.

De Fed besloot om het rentetarief voor de vierde keer dit jaar op te schroeven. Voor 2019 rekent de Fed nu op twee in plaats van drie renteverhogingen, maar beleggers hadden eigenlijk gehoopt dat de Fed nog terughoudender zou zijn met het opvoeren van de rente. De Britse centrale bank handhaafde zijn belangrijkste rentetarief. De Zweedse centrale bank heeft voor het eerst sinds 2011 de rente verhoogd.

Verliezers

De AEX kende alleen maar verliezers. Bij de grootste dalers waren de banken ABN AMRO en ING, met verliezen tot 5,1 procent. Bankaandelen gingen in Europa over een breed front omlaag na het rentebesluit van de Fed.

Deutsche Bank verloor in Frankfurt ruim 7 procent. De Europese Commissie is bezig met een onderzoek naar vier banken, waaronder Deutsche Bank, op verdenking van overtreding van mededingingsregels bij de handel in overheidsobligaties. Ook de naam van Credit Suisse (min 3,8 procent) is genoemd. Naar verluidt zijn er geen Nederlandse banken betrokken bij het onderzoek.

Opvallende winnaar

Stern Groep was een opvallende winnaar, met een plus van 5,4 procent. Het Nederlandse autobedrijf wil zijn leaseportefeuille verkopen. Een deel van de opbrengsten wil Stern vervolgens investeren in digitalisering en de uitbreiding van zijn garagenetwerk voor schadeherstel SternPoint. Ook is het de bedoeling dat aandeelhouders beloond gaan worden.

Elders in Europa trok Bang & Olufsen (B&O) de aandacht. Het Deense audiobedrijf zag in Kopenhagen ruim een derde aan beurswaarde verdampen na een omzetalarm.

De euro was 1,1416 dollar waard, tegen 1,1426 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,1 procent tot 46,18 dollar. Brentolie werd 3,6 procent goedkoper op 55,16 dollar per vat.
voda
0
Damrak sluit dieprood

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met een stevig verlies gesloten. De AEX index daalde 2,0 procent tot 485,97 punten, terwijl de AMX een verlies van 2,8 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,7 procent.

Vandaag waren de Europese beurzen voor het eerst in de gelegenheid om te reageren op het rentebesluit van de Federal Reserve donderdagavond. Zoals verwacht verhoogde de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente met een kwart procentpunt naar een bandbreedte van 2,25, 2,50 procent.

De Fed trotseerde de politieke druk, maar gaf wel aan minder renteverhogingen in 2019 te voorzien. De gemiddelde verwachting van het aantal renteverhogingen voor volgend jaar daalde van drie naar twee, aldus de zogeheten dot plot.

De markt reageerde teleurgesteld, aangezien sommige beleggers erop hoopten dat de Fed de rente uiteindelijk toch niet zou verhogen, onder druk van de Amerikaanse president Donald Trump en diverse media om een de rente niet te verhogen. Ook de dot plot bleek een tegenvaller. De markt hoopt namelijk op minder dan de twee gecommuniceerde renteverhogingen in 2019.

Powell zei in zijn toelichting op het rentebesluit onder andere dat de recente ontwikkelingen in de economie en op de financiële markten de visie van de Fed op het toekomstige rentepad niet fundamenteel hadden gewijzigd.

"De Fed laat de beurzen bloeden", reageerden de analisten van Lynx. "Na de recente marktturbulentie en de angst voor een afkoeling van de wereldwijde economie was in de markt de hoop geslopen voor slechts één verhoging volgend jaar. Nadat Fed-voorzitter Jerome Powell liet weten dat er 2 verhogingen gepland staan, zakte de markt in elkaar als een pudding", voegden zij toe.

De Bank of England besloot donderdag zijn belangrijkste rentetarief ongewijzigd te houden op 0,75 procent. Dat besluit was unaniem en conform verwachting.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de Nederlandse werkloosheid in november is gedaald tot 3,5 procent, wat voor het eerst iets lager is dan voor het uitbreken van de crisis eind 2018. De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk stegen in november op zowel maand- als jaarbasis, met respectievelijk 1,4 procent en 3,6 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal steunaanvragen in de week eindigend op 15 december is gestegen met 8.000 naar 214.000 aanvragen, terwijl werd gerekend op 215.000 stuks. De index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie steeg in november met 0,2 procent op maandbasis tot 111,8, na een daling van 0,3 procent in oktober en een stijging van 0,6 procent in september.

De euro/dollar noteerde op 1,1421. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1422 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1376 op de borden.

Olie noteerde donderdag bijna 5,0 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten alle 25 aandelen in het rood, aangevoerd door ING met een verlies van 5,1 procent, gevolgd door Altice Europa, dat afgerond tevens een verlies van 5,1 procent opschreef, en sectorgenoot ABN AMRO met een verlies van 4,8 procent.

ASML daalde 4,4 procent, nadat het aandeel gisteren al anderhalf procent prijsgaf. ArcelorMittal gaf 4,3 procent prijs en Galapagos leverde 3,5 procent in.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell zucht daarnaast onder de lagere olieprijzen en het aandeel daalde 1,4 procent.

Ahold Delhaize leverde het minst in, maar sloot toch 0,1 procent lager.

In de AMX schreef alleen Flow Traders een kleine plus van 0,3 procent. Bodemonderzoeker Fugro was met een verlies van 7,6 procent de sterkste daler. Adyen was met een verlies van 5,1 procent een goede derde op de lijst van verliezers. AMG daalde 6,1 procent, terwijl ASMI 4,7 procent inleverde.

Onder de kleinere aandelen was Alfen een opvallende stijger met 4,6 procent. Acomo steeg 2,9 procent en VPharming dikte 0,1 procent aan. De overige AScX-fondsen eindigden de handelsdag in het rood, waarbij de Roermondse funderingsspecialist Sif onderaan bungelde met een verlies van 9,1 procent.

Stern won 5,4 procent. Het autobedrijf heeft positieve verkennende gesprekken gevoerd met potentiële kopers van zijn leasetak, die langdurig willen samenwerken met het dealerbedrijf na de overname. NIBC reageerde positief op de berichtgeving.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,1 procent lager op 2.481,23 punten. De Dow Jones index daalde 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen eindigen fors lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten, na de negatieve marktreactie op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond.

De brede STOXX Europe 600 index verloor 1,6 procent op 336,58 punten, de Duitse DAX zakte 1,4 procent naar 10.611,10 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,8 procent op 4.692,46 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 0,8 procent lager op 6.711,93 punten.

Beleggers reageerden negatief op de bekendmaking van de Federal Reserve dat de rente in de VS volgend jaar waarschijnlijk twee keer wordt verhoogd, nadat dit in 2018 vier keer gebeurde. Beleggers maken zich zorgen dat de Fed blijft doorgaan met de verkrapping van het monetaire beleid, terwijl de economie aan het verzwakken is.

"De renteverhoging van woensdagavond was geen verrassing, maar de voornemens van de Fed waren niet mild genoeg", stelde analist Michael Hewson van CMC Markets.

Volgens Hewson is er voldoende bewijs dat de groei van de wereldeconomie vertraagt. "De obligatiemarkten zijn al gestart met een waarschuwing voor de komende winterperiode, in de vorm van een mogelijke recessie. Het rentebesluit van de Fed was een goede mogelijkheid geweest om te laten zien dat zij deze risico’s erkennen, met een wenk naar de donker wordende luchten", aldus Hewson.

De Bank of England hield zoals verwacht de rente donderdag wel ongewijzigd, op 0,75 procent. Het pond steeg sterk na de korte verklaring, waarin werd gewaarschuwd voor een vertragende wereldeconomie en negatieve gevolgen van Brexit voor de Britse economie.

De Zweedse centrale bank verhoogde donderdag onverwacht voor het eerst sinds 2011 de rente, in reactie op de stap van de Fed. De Riksbank krikte het belangrijkste rentetarief op van min 0,5 procent naar min 0,25 procent. De Zweedse kroon ging omhoog na het rentebesluit.

De Japanse centrale bank tot slot maakte een pas op de plaats.

In de ochtend bleken verder de Britse detailhandelsvolumes afgelopen maand sterker dan verwacht te zijn gestegen.

In de middag leverden de Amerikaanse steunaanvragen geen verrassing op, maar nam de bedrijvigheid in de regio rond Philadelphia in december onverwacht af. De leidende indicatoren in november lieten daarentegen een stijging zien, maar het cijfer voor oktober werd sterker neerwaarts bijgesteld, waardoor het indexcijfer lager was dan een maand eerder.

De euro/dollar noteerde op 1,1473. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1397 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1372 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 3,4 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Banken werd hard geraakt door de dalende aandelenmarkten en mogelijk ook door een kartelonderzoek van de Brusselse mededingingswaakhond naar prijsafspraken door obligatiehandelaren bij vier niet nader genoemde banken. Credit Agricole, Credit Suisse en Deutsche Bank zouden deel uitmaken van het onderzoek.

Deutsche Bank spande de kroon met een verlies 7 procent, gevolgd door ING met een verlies van 5 procent. Zuidelijker sectorgenoten als BNP Paribas in Parijs en Intesa Sanpaolo in Milaan leverden meer dan 3 procent in.

De Spaanse banken Santander en BBVA hielden de verliezen meer beperkt. Het Spaanse kledingconcern Inditex ging juist wel hard onderuit, met 5,2 procent. Credit Suisse vreest verder dalende marges, met structureel dalende verkopen in de winkels. Het hogere minimumloon in Spanje zal de loonkosten bovendien flink opjagen.

Britse tabaksfabrikanten Imperial Brands en British American Tobacco behoorden tot de weinige stijgers. De Amerikaanse fabrikant van Marlboro-sigaretten Altria meldde dat het bijna 13 miljard dollar investeert in een belang van 35 procent in de e-sigaretten-startup Juul. De maker van vape-apparaatjes is daarmee maar liefst 38 miljard dollar waard.

Olieconcerns Shell en Total zakten zo'n 2 procent, in reactie op de dalende olieprijs.

Biergigant AB InBev verloor 2,6 procent in Brussel. Een deal met de cannabisproducent Tilray voor drankjes met een marijuana-'buzz' wekte geen vertrouwen bij beleggers.

Airbus verloor 4,7 procent. Het aandeel ging onderuit nadat de Franse krant Le Monde meldde dat de Amerikaanse justitie een onderzoek is gestart, dat een miljardenboete kan opleveren voor de Europese vliegtuigfabrikant. Airbus meldde dat het onderzoek geen nieuws was. Volgens Bank of America gaat het om een corruptie-onderzoek en kan de boete inderdaad fors zijn, maar niet zo hoog als de koersval suggereerde.

Chipmachinefabrikant ASML moest 4,4 procent prijsgeven in Amsterdam, na een vergelijkbaar koersverlies bij chipreus Intel woensdag.

Luchtvaartmaatschappijen stonden in de belangstelling, nadat de Londense luchthaven Gatwick moest sluiten na berichten dat er twee drones over het vliegveld vlogen. De sluiting zorgde voor een forse verstoring van het luchtverkeer. Ryanair sloot 2,2 procent lager. De reder van cruiseschepen Carnival gaf 11 procent prijs.

Bang & Olufsen verloor 34 procent op de Deense beurs, nadat de verkoper van beeld- en geluidsapparatuur liet weten geen omzetgroei meer te voorzien dit boekjaar. Eerder was nog uitgegaan van een groei van meer dan 10 procent.

Gemalto beperkte het verlies tot 0,2 procent. De Australische toezichthouder stemde in met de overname van het bedrijf door Thales, nadat de Franse koper een voorstel deed om bepaalde activiteiten te verkopen.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond het slot van de Europese markt opnieuw in de rode cijfers.

De S&P 500 index stond 1,2 procent lager op 2.477,01 punten, de Dow Jones daalde 1,5 procent tot 22,977,39 punten en de Nasdaq verloor 1,6 procent tot 6.530,88 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Takeaway koploper op rode beurs

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,2 procent tot 484,81 punten, terwijl de AMX een winst van 0,8 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

In heel Europa stonden de beurzen weer onder druk, na de verkoopgolf in de Verenigde Staten een dag eerder, vanwege de mogelijke escalatie van de handelsspanningen tussen Washington en Beijing, een dreigende 'shutdown' van het overheidsapparaat in de Verenigde Staten en de aanhoudende zorgen over een vertraging van de mondiale economische groei.

Donderdag laat stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor een aangepast begrotingsvoorstel, waarin 5,7 miljard dollar ter financiering van de grensmuur langs Mexico is opgenomen. De herziene versie moet nu opnieuw ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Senaat. De verwachting is dat de Senaat evenwel geen goedkeuring zal geven.

Onderdelen van de federale overheid zullen zaterdag bij een afwijzing van de Senaat zonder geld komen te zitten, waarna een zogeheten 'shutdown' van het overheidsapparaat in werking treedt.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij beaamde dat beleggers momenteel met name kijken naar de Verenigde Staten voor richting, waar groene borden worden geschreven na de opmerking van New York Fed-voorzitter John Williams dat de Fed heeft aangegeven van koers te zullen veranderen als macrocijfers dit vereisen. "Desondanks noteert de AEX nog steeds in de min", merkte hij op.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland voor januari op maandbasis onveranderd is gebleven. De vertrouwensindex kwam uit op 10,4, gelijk aan een maand eerder.

De Britse economie is in het derde kwartaal, zoals verwacht, met 0,6 procent op kwartaalbasis gegroeid, terwijl op jaarbasis een groei van 1,5 procent werd gemeten. De Franse economie groeide in het afgelopen kwartaal met 0,3 procent, wat iets minder is dan de groei van 0,4 procent die eerder werd gerapporteerd.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 3,4 procent is gegroeid, wat iets onder de meest recente raming was. Toen werd nog uitgegaan van een groei van 3,5 procent.

De orders voor Amerikaanse duurzame goederen zijn in november gestegen met 0,8 procent, na een daling met 4,3 procent in de voorgaande maand. De verwachting lag echter op een stijging met 1,3 procent.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in december gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 97,5 in november naar 98,3 in december.

De persoonlijke inkomens en bestedingen stegen in november met respectievelijk 0,2 procent en 0,4 procent. Daarmee was de stijging wel minder sterk dan een maand eerder.

De euro/dollar noteerde op 1,1404. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1471 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1446 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 4,7 procent lager, na donderdag op zijn laagste niveau sinds juni 2017 gesloten te zijn.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 9 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Signify met een winst van 3,0 procent, gevolgd door ING en ASR Nederland met winsten van respectievelijk 1,4 procent en 0,8 procent.

Altice Europe was de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Galapagos daalde 4,1 procent, terwijl Heineken 2,4 procent inleverde en RELX 1,3 procent lager noteerde.

In de AMX steeg de beurswaarde van Takeaway.com met 28,3 procent. De maaltijdbezorger bereikte een akkoord over de overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero. Voor deze overname betaalt Takeaway ongeveer 903 miljoen euro, waarvan 508 miljoen euro in contanten, aangevuld met 9,5 miljoen aandelen Takeaway, ofwel een belang van 18 procent. De overname kan vermoedelijk in de eerste helft van 2019 worden afgerond. Wel zullen aandeelhouders nog moeten instemmen. ING sprak van een goede deal tegen een redelijke prijs en volgens InsingerGilissen zal de acquisitie een "gigantisch" effect hebben op de resultaten van het bedrijf. "Alle klanten van Delivery Hero neemt Takeaway.com met de deal één op één over. Dat is fantastisch", aldus analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Aperam verloor 0,6 procent. Het roestvaststaalconcern besloot af te zien van de overname van VDM Metals. De Europese Commissie keurde de overnameplannen niet goed. De overname werd op 11 april dit jaar aangekondigd. De overnameprijs werd toen bepaald op 438 miljoen euro.

Wereldhave daalde met 4,2 procent. Senior financial economist Tom Simonts van KBC merkte op dat AlphaValue het aandeel op Afbouwen zette.

Onder de kleinere aandelen won Van Lanschot 3,5 procent. Alfen steeg 2,4 procent, terwijl ForFarmers 3,1 procent hoger noteerde. Kiadis Pharma bungelde onderaan met een verlies van 5,1 procent. Pharming daalde 2,8 procent.

Het lokaal genoteerde Stern schreef nog eens 1,7 procent aan beurswaarde bij. Het aandeel steeg donderdag ook al met ruim vijf procent, nadat het automotivebedrijf bekend maakte in verkennende gesprekken te zijn met potentiële kopers van zijn leaseportefeuille.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.472,954 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten vlak tot hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag vlak tot hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index eindigde vrijwel vlak op 336,67 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent op 10.633,82 punten. De Franse CAC 40 sloot fractioneel hoger op 4.694,38 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 0,1 procent hoger op 6.721,17 punten.

Een hogere opening op Wall Street zorgde ervoor dat de Europese beurzen hun verliezen van eerder op de dag konden wegpoetsen. Met name de aandelen van maaltijdbezorgers waren in trek, dankzij een grote overname van Takeaway.com

“Met Kerstmis voor de boeg hebben veel handelaren hun posities veiliggesteld. De volatiliteit was vandaag laag. De afgelopen week was daarentegen heel ruig voor de aandelenmarkten. Beleggers zijn bezorgd over de staat van de wereldeconomie, maar opmerkingen van de Amerikaanse centrale bankier John Williams hebben de zorgen wat doen afnemen”, stelde analist David Madden van CMC Markets. Williams zei vandaag op de tv-zender CNBC dat de Federal Reserve oog heeft voor de dalende aandelenmarkten en niet op de automatische piloot opereert.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland voor januari op maandbasis onveranderd is gebleven. De vertrouwensindex kwam uit op 10,4, gelijk aan een maand eerder.

De Britse economie is in het derde kwartaal, zoals verwacht, met 0,6 procent op kwartaalbasis gegroeid, terwijl op jaarbasis een groei van 1,5 procent werd gemeten.

De Franse economie is in het derde kwartaal gegroeid met 0,3 procent, wat iets minder is dan de groei van 0,4 procent die eerder werd gerapporteerd.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie steeg van 97,5 in november naar 98,3 in december. Analisten hadden een stand van 97,0 verwacht. De nieuwe orders voor duurzame goederen stegen in de VS in november. Er was afgelopen maand sprake van een toename van 0,8 procent, na een daling met 4,3 procent in oktober.

Olie noteerde vrijdag verdeeld, na donderdag op zijn laagste niveau sinds juni 2017 gesloten te zijn.

De euro/dollar noteerde op 1,1400. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1471 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1446 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Takeaway.com heeft een akkoord bereikt over de overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero voor circa 903 miljoen euro. De thuisbezorger sloot op de Amsterdamse beurs 28 procent hoger, terwijl Delivery Hero 10 procent eindigde. Just Eat Group noteerde op de Britse beurs 3 procent hoger.

Vodafone verloor 2 procent. Het telecombedrijf heeft een conflict met haar accountant PWC over de ondergang van telecomretailer Phones 4U, vier jaar geleden. Vodafone wil in februari een nieuwe accountant benoemen. De Britse ACM stelde laatst dat bedrijven in het Verenigd Koninkrijk zeker twee accountants moeten hebben.

Het Duitse Bayer steeg 0,6 procent. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft een bijgewerkt protocol voor onderzoek voor zijn Essure-apparaat voor geboortebeperking goedkeurd.

Volkswagen is van plan om 7.000 banen te schrappen in Duitsland. Het aandeel daalde 0,4 procent.

Danske Bank, dat momenteel is verwikkeld in een witwasschandaal, heeft zijn outlook donderdag laat, voor de tweede keer in drie maanden neerwaarts bijgesteld. De grootste geldschieter van Denemarken voorziet een nettowinst van circa 15 miljard Deense kronen, terwijl eerder nog een winst van 16 tot 17 miljard kronen werd voorzien. Het aandeel verloor 0,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden vrijdag na een hogere opening lager. De S&P 500 index noteerde bij het sluiten van de Europese beurzen tot 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX gebukt onder rentevrees

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs sloot de laatste volle handelsweek van 2018 in mineur. De AEX verloor op een slotstand van 484,81 punten vrijdag, bijna 5 procent ten opzichte van de slotstand van 506,53 punten eind vorige week.

"Helaas, een eindejaarsrally lijkt er niet meer in te zitten", concludeerde investment manager Simon Wiersma van ING. Op jaarbasis staat de Amsterdamse hoofdindex bovendien zo'n 12 procent lager.

Het goede nieuws was deze week ver te zoeken. Italië bereikte een akkoord met de Europese Commissie over de ingediende begroting maar dat bericht sneeuwde onder door de negatieve stemming. Ditmaal waren het niet het voortslepende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China of zelfs Brexit die het marktsentiment domineerden maar ouderwetse rentevrees. De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde de belangrijkste rente deze week voor de vierde keer dit jaar. Daarmee staat de federal funds rate nu op 2,25 tot 2,50 procent.

Twee renteverhogingen in 2019

Hoewel de renteverhoging zelf was ingecalculeerd door de markt, was het de zogenoemde dot plot, die het aantal toekomstige renteverhogingen door de Fed voorspelt, waardoor de rentevrees weer de kop opstak.

De gemiddelde verwachting van het aantal renteverhogingen in 2019 daalde van drie naar twee, volgens de 'dot plot' bij de monetaire beleidsverklaring. "De markt ziet liever slechts één verhoging volgend jaar, maar dat lijkt er niet in te zitten", stelde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. "Als gevolg staan beurzen wereldwijd flink lager."

Ook olie en de dollar werden goedkoper na het Amerikaanse rentebesluit. Een vat ruwe WTI-olie werd deze week ruim 12 procent minder waard en kostte vrijdag zo'n 45 dollar. Drie maanden geleden was dat nog 75 dollar. De euro steeg deze week bijna een procent ten opzichte van de greenback en noteerde vrijdag rond de grens van 1,14.

Beleggingsadviseur Schutte stelt dat de markt nu "wel erg somber" is geworden en hier een beetje in doorschiet. Een noemenswaardig herstel verwacht hij op korte termijn niet, vooral vanwege de feestdagen die vaak gepaard gaan met beperkte liquiditeit.

Angst recessie niet terecht

Ondertussen kruipen de korte en lange rente steeds dichter naar elkaar. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde deze week even tot 2,75 procent. De tweejaarsrente steeg juist even tot dit niveau. Wanneer de rentes langere tijd op hetzelfde niveau blijven is er sprake van een inverse yieldcurve en dat fenomeen wordt gezien als een goede voorspeller voor een mondiale recessie.

Volgens investment manager Wiersma van ING is de angst voor een mondiale recessie op dit moment niet terecht. "Een recessie is ook weer niet uit te sluiten als die gedachte in de hoofden van consumenten en bedrijven gaat zitten. Het grootste risico is dat we elkaar een recessie gaan aanpraten, waardoor het vertrouwen daalt en bestedingen en investeringen afnemen", waarschuwt Wiersma.

Voorlopig houdt de wereldeconomie het nog vol maar er komen wel barstjes in het groeimomentum.

In Amerika groeide de economie in het derde kwartaal met 3,4 procent, maar marktkenners rekenen erop dat de groei in het vierde kwartaal vertraagt tot 2,6 procent.

De Britse economie veerde wat op in het derde kwartaal. De groei van 1,5 procent op jaarbasis was iets sterker dan in het tweede kwartaal. Desalniettemin waarschuwde de Bank of England deze week bij zijn laatste rentebesluit van het jaar dat de groeivooruitzichten op korte termijn zijn verzwakt, onder meer vanwege de flink toegenomen onzekerheid rondom Brexit. De belangrijkste rente werd gehandhaafd op 0,75 procent, hetgeen door de markt ook was voorzien.

In Frankrijk groeide de economie in het derde kwartaal met 0,3 procent op kwartaalbasis en dat was iets minder dan de 0,4 procent die eerder werd gerapporteerd maar wel licht boven de groei van 0,2 procent in het tweede kwartaal. De eventuele invloed van de 'gele hesjes' protesten is vermoedelijk pas terug te zien in groeicijfers over het vierde kwartaal.

Shutdown dreigt in Amerika

In de VS dreigt opnieuw een zogeheten shutdown van een aantal Amerikaanse overheidsinstanties. Voor vrijdag middernacht moet de Amerikaanse president Donald Trump zijn handtekening zetten onder een tijdelijke begroting die de overheidsinstanties open houdt tot in februari. Donderdag weigerde Trump dat nog omdat hij financiering eist voor de bouw van zijn beloofde muur tussen de VS en Mexico. Een aangepast voorstel, met daarin ongeveer 5 miljard dollar voor grensbewaking, gaat het mogelijk niet halen in de Senaat.

Daarnaast zag Trump deze week ook opnieuw een belangrijk kabinetslid vertrekken. Minister van Defensie James Mattis besloot op te stappen omdat hij niet op een lijn ligt met Trump over de aanpak in Syrië en Afghanistan. Trump maakte deze week bekend de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken. Het besluit kwam voor Amerikaanse politici en defensie-officials als een verrassing.

Met het vertrek van 'Mad Dog' Mattis verliest het Witte Huis en de Trump-regering opnieuw een stuk stabiliteit, volgens analisten van Monex Europe.

Volgende week

De week tussen Kerst en Oud & Nieuw verloopt vermoedelijk rustig. Maandag, Kerstavond, sluiten de meeste Europese beurzen eerder, net als Wall Street. In Duitsland en Japan blijven de beurzen helemaal dicht.

Tijdens Kerst blijven de beursvloeren in Europa leeg terwijl in Azië wel wordt gehandeld. Wall Street opent op Tweede Kerstdag weer de deuren voor een reguliere handelsdag, die vermoedelijk weinig spannend zal verlopen gezien de verwachte lage volumes.

De bedrijfsagenda is volgende week nagenoeg leeg. Maandag gaat de kwartaalherziening op Euronext in, maar in de Amsterdamse indexen zitten geen wijzigingen.

Op macro-economisch vlak is er aandacht voor groeicijfers over de Nederlandse economie. Uit een eerste raming bleek in november dat de groei flink was vertraagd, tot 0,2 procent op kwartaalbasis. Dit markeerde het laagste niveau in twee jaar.

Andere economische publicaties die komende week op aandacht kunnen rekenen zijn het Amerikaanse consumentenvertrouwen op donderdag en Duitse inflatiecijfers op vrijdag.

Stijgers en dalers

In de AEX stonden bijna alle aandelen deze week onder druk. Signify wist 1,8 procent te stijgen.

Sterkste daler was Galapagos, dat 13,8 procent aan beurswaarde zag verdampen. Het biotechbedrijf lanceerde deze week zijn Fase 3-studie voor een potentieel medicijn tegen idiopathische longfibrose. Daarnaast werd bekend dat concurrent AbbVie zijn reumamedicijn upadacitinib heeft aangemeld bij Amerikaanse en Europese toezichthouders. Daarmee troeft het bedrijf Galapagos en samenwerkingspartner Gilead af met hun middel filgotinib. Het nieuws is geen verrassing, volgens analist Peter Welford van Jefferies. En filgotinib heeft tot dusver goede onderzoeksresultaten laten zien, waardoor het middel 'best in class' kan worden, meent analist Jos Versteeg van InsingerGilissen, die verder wees op recente opmerkingen van Galapagos' CEO Onno van de Stolpe, die aangaf niet te verwachten over vijf jaar nog topman van het bedrijf te zijn.

voda
0
Deel 2:

In de Midcap profiteerde Flow Traders van de marktvolatiliteit. Het aandeel steeg 1,3 procent. Fugro droeg de rode lantaarn en leverde 17,5 procent in.

SBM Offshore steeg 1 procent op weekbasis. De zogeheten Vijfde Kamer ging akkoord met de clementieovereenkomst tussen de oliedienstverlener en het Braziliaanse federale pakket. Met de goedkeuring van deze anticorruptie autoriteit op zak kan SBM Offshore de smeergeldaffaire definitief achter zich laten. Daarnaast benadrukte SBM effectief weer mee te kunnen dingen naar nieuwe opdrachten in Brazilië. "Met een schone lei kan het zich nu volledig richten op nieuwe zakelijke kansen", concludeerde ING-analist Quirijn Mulder.

Takeaway.com maakte de grootste klapper in de AMX en steeg met liefst 27,4 procent. De maaltijdbezorger bereikte een akkoord over de overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero. Voor deze overname betaalt Takeaway ongeveer 903 miljoen euro, waarvan 508 miljoen euro in contanten, aangevuld met 9,5 miljoen aandelen Takeaway, ofwel een belang van 18 procent. De overname kan vermoedelijk in de eerste helft van 2019 worden afgerond. Wel zullen aandeelhouders nog moeten instemmen. ING sprak van een goede deal tegen een redelijke prijs en volgens InsingerGilissen zal de acquisitie een "gigantisch" effect hebben op de resultaten van het bedrijf. "Alle klanten van Delivery Hero neemt Takeaway.com met de deal één op één over. Dat is fantastisch", aldus analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Aperam verloor 6,9 procent. Het roestvaststaalconcern maakte bekend af te zien van de overname van VDM Metals. De Europese Commissie keurt de overnameplannen niet goed. De overname werd op 11 april dit jaar aangekondigd. De overnameprijs werd toen bepaald op 438 miljoen euro.

Onder kleinere fondsen was er ook reuring. In de AScX waren alle ogen gericht op BinckBank nadat bekend werd dat voorwaardelijke overeenstemming is bereikt met Saxobank over een overname van de Nederlandse onlinebroker voor 424 miljoen euro. Saxo betaalt 6,35 euro per aandeel Binck cum dividend, een premie van 35 procent ten opzichte van de slotkoers op 14 december.

ABN AMRO adviseert om aandelen BinckBank te verkopen rond de prijs die Saxobank biedt, hoewel goedkeuring door toezichthouders nog wel moet worden afgewacht, ook omdat de Deense bank weinig kapitaal heeft klaarstaan voor de deal. IEX-analist Martin-Jan Crum noemde het een kerstcadeautje voor de aandeelhouders van BinckBank. IEX verlaagde het advies van Kopen naar Neutraal, nu het bod de koers een flinke lift heeft gegeven. KBC Securities noemde de overname de beste optie voor BinckBank en haalde het aandeel van zijn verkooplijst. Op weekbasis steeg het aandeel liefst 30 procent. Concurrent Van Lanschot leverde juist 14,2 procent in.

ForFarmers maakte deze week bekend dat de onderliggende EBITDA in 2018 een "geringe" daling zal vertonen in vergelijking met 2017. De stijging van grondstof- en energieprijzen kon niet tijdig aan klanten wordt doorberekend, meldde de veevoederspecialist. De problemen zijn vermoedelijk van tijdelijke aard, verwacht KBC Securities. Beleggers straften het nieuws evenwel af met een verlies op weekbasis van 2,4 procent.

Lokaal ging Avantium 19 procent onderuit. Het technologisch chemiebedrijf met noteringen in Amsterdam en Brussel maakte bekend dat de Duitse chemiereus BASF in januari stopt met hun gezamenlijke Synvina joint venture. De twee bedrijven hebben sinds enkele maanden een conflict over het tijdschema voor de investeringen in de joint venture. KBC Securities noemde het slecht nieuws voor Avantium en verlaagde het koersdoel met 2,00 euro naar 2,50 euro bij een gehandhaafd Reduceren advies.

Stern Groep bewoog nauwelijks op weekbasis. Het automotivebedrijf maakte bekend dat men verkennende gesprekken voert met potentiële kopers voor zijn leasetak. De geplande verkoop is een belangrijk onderdeel van het nieuwe strategische plan dat Stern deze week aan beleggers presenteerde. Het bedrijf wil de opbrengst van een eventuele overname deels laten terugvloeien naar aandeelhouders.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
5.128 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 860,01 -5,35 -0,62% 19 apr
AMX 921,43 -5,17 -0,56% 19 apr
ASCX 1.182,36 -7,47 -0,63% 19 apr
BEL 20 3.827,75 +1,17 +0,03% 19 apr
Germany40^ 17.714,20 -123,20 -0,69% 19 apr
US30^ 37.851,00 0,00 0,00% 19 apr
US500^ 4.960,72 0,00 0,00% 19 apr
Nasd100^ 17.004,48 0,00 0,00% 19 apr
Japan225^ 37.028,48 0,00 0,00% 19 apr
WTI 82,10 0,00 0,00% 19 apr
Brent 87,14 0,00 0,00% 19 apr
EUR/USD 1,0655 +0,0012 +0,11% 19 apr
BTC/USD 63.651,18 +63,41 +0,10% 11:35
Gold spot 2.392,50 0,00 0,00% 19 apr
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Heineken 89,640 +1,640 +1,86% 19 apr
DSM FIRMENICH AG 104,100 +1,350 +1,31% 19 apr
Ahold Delhaize 27,380 +0,240 +0,88% 19 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 523,000 -21,800 -4,00% 19 apr
BESI 133,500 -5,050 -3,64% 19 apr
ADYEN NV 1.399,200 -43,400 -3,01% 19 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront