Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Italië is het echte probleem in Europa

2.175 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 ... 105 106 107 108 109 » | Laatste
Kaiser
0
Italy’s budget dispute with the EU may soon look like sideshow if country slides deeper into an econ rut. Barclays expects contraction in Q4, which would tip country back into recession. Expansion next year is forecast to be <1%. www.bloomberg.com/news/articles/2018-...
voda
0
Update: Italie stelt begrotingstekort voor van 2,0 procent - media

(ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse regering zou in een nieuw begrotingsvoorstel voor 2019 een tekort hebben opgenomen van 2,0 procent. Dit meldde persbureau Bloomberg woensdag, dat zich baseerde op de woorden van een medewerker van het Italiaanse ministerie van financiën.

Eerder ging de Italiaanse regering uit van een begrotingstekort van 2,4 procent.

Het nieuwe cijfer is volgens Bloomberg overigens niet door een medewerker van de Italiaanse premier Giuseppe Conte bevestigd.

Als de 2,0 procent klopt, dan zou dit uitgangspunt mogelijk het begin van het einde van de begrotingsvete tussen Rome en Brussel kunnen inluiden.

Bloomberg citeerde woensdag een woordvoerder van de premier die zou hebben gezegd, dat de premier woensdag de nieuwe begrotingsvoorstellen aan de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zal presenteren.

"Vele wegen leiden naar Rome, maar als het gaat om wegen vanuit Rome naar een lager begrotingstekort dan zijn deze lang en vol obstakels", zei analist Bart Hordijk van Monex Europe.

Hij wees erop dat premier Conte de geruchten al weer tegensprak. "Dat toont ook wel weer aan dat dit soort geruchten met een korreltje zout genomen moeten worden en dat het nog lang niet zo ver is."

Om de Italiaanse kiezers tevreden te houden moet de regering volgens Hordijk in ieder geval minstens de confrontatie aangaan met Brussel.

"Daar komt nu nog bovenop dat de Franse president Emmanuel Macron deze week ook extra uitgaven aankondigde, die het begrotingstekort van de Fransen tot zelfs boven de 3 procent zou brengen", voegde Hordijk toe.

"Nu de Italianen niet langer alleen staan in hun strijd tegen de strenge begrotingsregels van de EU, zullen zij zich hierin gesterkt voelen en juist nog meer proberen deze begrotingsregels te laten versoepelen. Dit betekent dat dit onderwerp ook in de komende weken en maanden op de eurokoers kan wegen."

Nadat het gerucht naar buiten kwam, liep de spread tussen een Italiaanse tienjaarslening en de Duitse Bund sterk terug.

Update: om informatie en reactie analist toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Italiaanse vicepremier wijst op tekort Parijs

Gepubliceerd op 12 dec 2018 om 18:33 | Views: 832

ROME (AFN) - Als de Fransen een groter begrotingstekort dan voorzien kunnen hebben, waarom Italië dan niet? Deze vraag stelde de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Premier Giuseppe Conte overlegt met voorzitter Juncker van de Europese Commissie (EC) over de begrotingsvoorstellen van Italië.

De commissie wees de Italiaanse plannen eerder af en dreigt met sancties. Volgens de EC zou het onder hoge schulden gebukt gaande Italië niet meer moeten uitgeven, maar het begrotingstekort fors moeten terugdringen tot onder 2 procent van het bruto binnenlands product.

Sinds juni is in Rome een coalitieregering aan de macht van de eurosceptische protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) en de rechts-populistische Lega van Salvini. Zij willen de vastgelopen Italiaanse economie lostrekken door geld in de samenleving te pompen. De vorige Italiaanse regering bezuinigde en streefde naar een begrotingstekort van hooguit 0,8 procent van het bbp.

Uitholling koopkracht

In de afgewezen plannen van Rome stond dit jaar 2,4 procent. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica is Conte nu in Brussel met een nieuw plan dat een tekort van 2 procent voorziet. Salvini beklemtoonde dat zijn land niet anders behandeld mag worden dan Frankrijk dat dreigt af te stevenen op een tekort van boven de 3 procent. In de Franse plannen stond voor de massale protesten van de 'gele hesjes' in november losbraken nog een tekort van 2,8 procent.

De Franse president Macron heeft maandag een reeks maatregelen aangekondigd om het protest tegen de uitholling van de koopkracht te smoren. Hij heeft onder meer beloofd dat het minimumloon 100 euro per maand hoger wordt, zonder dat het de werkgever een cent kost.
voda
0
Italiaanse rente daalt fors na aankondiging nieuwe begrotingsplannen

De rente op de belangrijkste Italiaanse staatsobligatie daalde woensdag flink. Dat gebeurde in reactie op het nieuws dat de Italiaanse regering woensdag waarschijnlijk een nieuw begrotingsvoorstel opstuurt naar de Europese Commissie. De Italianen zijn van plan het begrotingstekort iets te verlagen, zo meldt persbureau Bloomberg.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte zou vanavond een nieuw begrotingsplan opsturen naar de Europese Commissie.Foto: Reuters

De rente op de staatsobligatie met een looptijd van tien jaar stond rond het sluiten van de Europese beurzen op precies 3%. Eerder op woensdagmiddag dook de rente daar zelfs onder en stond op de laagste stand sinds september. Ook de zogeheten spread, het verschil tussen de belangrijkste Duitse en Italiaanse leningen, werd krapper en zakte naar 274 basispunten. Deze stressgraadmeter geeft aan hoeveel risicopremie beleggers eisen voor Italiaanse leningen ten opzichte van hun Duitse evenknieën.

Ook beleggers in Italiaanse aandelen reageerden enthousiast op het nieuws. De FTSE MIB in Milaan sloot 2,2% hoger. Ook bankaandelen zoals Unicredit (+2,8%) en Intesa Sanpaolo (+4%) stegen, zij hebben relatief veel Italiaanse staatsobligaties op de balans hebben, stegen.

Begroting
Beleggers lijken opgelucht adem te halen omdat de spanningen tussen de Italiaanse regering en de Europese Commissie wellicht wat afnemen. Want volgens een anonieme bron van persbureau Bloomberg is Italië bereid het begrotingstekort toch iets te verlagen naar 2% van het bruto binnenlands product (bbp) in plaats van de eerder verwachte 2,4%.

De Europese Commissie dreigt Italië sancties op te leggen omdat het land zich niet houdt aan de Europese begrotingsregels. De Italiaanse coalitiepartijen Vijfsterrenbeweging (M5S) en Lega willen veel meer geld uitgeven om hun verkiezingsbeloftes waar te maken. De regering wil onder meer een basisinkomen invoeren en het pensioenbeleid flink versoepelen.

Daardoor loopt het begrotingstekort op tot de eerder genoemde 2,4% van het bbp en dat is tegen de zin van andere landen van de Europese Unie. Italië kent al een torenhoge staatsschuld van 130% van het bbp en die loopt door deze plannen alleen maar op. Volgens het Europese Groei- en Stabiliteitspact mag deze staatsschuld niet meer dan 60% van het bbp bedragen.

De Italianen lijken nu dus iets toe te geven, maar het is de vraag of dat genoeg is voor de Europese Commissie. Onderwijl richt de Italiaanse vicepremier Luigi di Maio zijn pijlen op Frankrijk. Dat president Emannuel Macron extra geld uitgeeft 'veroorzaakt een vergroting van het tekort', zei Di Maio dinsdag al. De Europese Commissie zou volgens de M5S-leider 'ook een zaak tegen Frankrijk moeten openen, als de regels voor iedereen gelden'.

fd.nl/beurs/1282082/italiaanse-rente-...
voda
0
Italie bereid om begrotingstekort verder terug te dringen

(ABM FN-Dow Jones) Italië is bereid om het begrotingstekort volgend jaar lager te laten uitvallen dan aanvankelijk gemeld. Dit zei premier Giuseppe Conte woensdag.

In plaats van de eerdere gemelde 2,4 procent, zou Rome nu aansturen op een tekort van 2,04 procent van het Italiaanse bruto binnenlands product.

Toch is het nog maar de vraag of de Europese Unie deze handreiking van Rome voldoende vindt.

Conte zei in ieder geval vertrouwen te hebben in de onderhandelingen met Brussel.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Italiaanse consumentenprijzen lopen terug

(ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse consumentenprijzen over november zijn op maandbasis gedaald. Dit maakte het Italiaanse bureau voor de statistiek Istat vrijdag bekend.

De prijzen liepen vorige maand ten opzichte van oktober met 0,2 procent terug, net als een maand eerder. Zonder de effecten van de prijzen voor energie en vers voedsel stegen de prijzen in november op maandbasis met 0,7 procent.

Op jaarbasis kwam de inflatie uit op 1,6 procent, waar in een voorlopige raming aanvankelijk 1,7 procent werd gemeten. In oktober was de inflatie ook 1,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Fiat Chrysler may review USD 5.7 billion investment plan in Italy

Auto News reported that Fiat Chrysler Automobiles could review its 5 billion euro (USD 5.7 billion) Italian investment plan, which includes a shift to cleaner engines, if Rome raises taxes on gasoline and diesel cars. FCA's Europe head, Mr Pietro Gorlier said in a letter to government representatives in the northern Piedmont region that "Were these measures to be confirmed as of 2019, a thorough examination of their impact and an update to plans already announced would be necessary.”

In an amendment to the 2019 budget law passed in Italy's lower house last week, the government approved subsidies of up to 6,000 euros for lower-emission vehicles but included a surcharge of up to 3,000 euros on gasoline and diesel cars.

However, the government immediately vowed to change it in the Senate, where it will be voted on next, after one of the ruling parties contested the measure.

Italy's ruling parties - the anti-establishment 5-Star Movement and the right-wing League - have been at odds over the issue, with the latter opposing any new taxes on cars, while the pro-environment 5-Star has encouraged the new rules.

Unions and auto sector associations have also warned about the proposed new tax, saying it would hurt not only the automakers but also the entire supply chain and could cost jobs.

FCA said last month it plans to spend more than 5 billion euros on new models and cleaner engines in Italy over the next three years to boost jobs and profitability.

5-Star leader Luigi Di Maio has since said the government would seek to improve the measures to not harm families in difficulties and to not create a shock to the Italian economy. "We will find a solution ... without damaging or causing a shock to companies' industrial plans," Di Maio said when asked about Gorlier's letter.

Possible changes to the amendment could result in the exclusion of smaller-engine vehicles from the proposed tax, government officials have said.

FCA's Gorlier said that "The sector scenario has been significantly modified by interventions in the car market under discussion in the budget law, which in our opinion alter the whole framework within which we outlined our plan for Italy. At the moment we do not yet have visibility on what the regulatory scenario will be in the coming years.”

Source : Auto News
voda
0
Nieuwe begroting Italië moet EU-sancties voorkomen

De Italiaanse regering wil zijn begrotingstekort laten dalen. Daarover is de regering het onderling eens geworden. Op die manier verwacht het land sancties van de Europese Unie te voorkomen, meldt het Italiaanse persbureau Ansa.
'We hebben overeenstemming bereikt over alles', zei vicepremier Matteo Salvini (Lega) zondagavond na een lange vergadering in Rome.

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini verwacht de begroting van zijn land nu in lijn is met de Europese regels.Foto: Tony Gentile/Reuters

Bronnen rond de verschillende partijen melden dat Italië onder meer gaat bezuinigen op de 'gouden pensioenen' van sommige ambtenaren, schrijft Bloomberg. Ook komt er een milieubelasting op luxere auto's en SUV's. Plannen om burgers een basisinkomen te geven zijn daarentegen niet gesneuveld.

Aanvankelijk zette de Italiaanse regering, een coalitie van Lega en Vijfsterren, nog de hakken in het zand. Het land zou de economie stimuleren door het begrotingstekort de komende jaren op te laten lopen. De Europese Commissie reageerde kritisch op die plannen en de Europese lidstaten wilden een strafprocedure te starten. De rente op Italiaanse schuld liep ondertussen op.

Recentelijk toont Italië zich schappelijker op. Afgelopen woensdag liet de partijloze premier Giuseppe Conte al weten dat hij het begrotingstekort wilde laten dalen tot 2,04%. Hij moest Lega en Vijfsterren toen nog wel meekrijgen. In de nieuwe begroting daalt het tekort volgens bronnen binnen de overheid inderdaad tot 2,04% ten opzicht van het bruto binnenlands product. Eerder ging de regering nog uit van 2,4%.

Of Brussel tevreden zal zijn met de nieuwe begroting is nog de vraag. Eurocommissaris Valdis Dombrovskis zei eerder dat hij een grotere daling van het begrotingstekort verwacht.

Lees ook
Slikken of stikken: de week van de waarheid voor muitend Italië

Frankrijk laat tekort oplopen door 'gele hesjes'
De buiging van Italië komt op het moment dat Frankrijk zijn begrotingstekort juist verder op wil laten lopen. Om tegemoet te komen aan de demonstranten in gele hesjes deed de Franse president Emmanuel Macron een reeks aan concessies. Zo verhoogde hij het minimumloon.

Die maatregelen kosten ongeveer €10 mrd, vertelde de Franse premier Edouard Philippe in een interview met de krant Les Echos. Als gevolg daarvan kan het begrotingstekort oplopen tot 3,2% ten opzichte van het bruto binnenlands product, zei hij. Dat is een groter tekort dan Europa eist.

Om te voorkomen dat het tekort al te veel oploopt, zal Frankrijk een eerder beloofde verlaging van de vennootschapsbelasting langzamer invoeren. Volgens Philippe is de situatie in Frankrijk niet vergelijkbaar met die in Italië. Dit omdat Frankrijk verschillende maatregelen zou nemen om de economie te moderniseren.

Eerder liet de Franse minister van financiën Bruno Le Maire al weten dat het begrotingstekort van Frankrijk tot boven de 3% uit zou komen.

fd.nl/ondernemen/1282502/italie-wil-b...
voda
0
Video: Wubbe Bos van Lynx tipt

(ABM FN-Dow Jones) Beleggingsspecialist Wubbe Bos van online broker Lynx geeft een aantal tips. De recente ontwikkelingen omtrent de Italiaanse begroting bieden kansen, maar ook onder de brouwers en in de telecomsector ziet hij mooie opties. Bos licht toe.

www.youtube.com/watch?v=XNRteGTUihc

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Brussel legt Italie geen boete op

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie zal Italië geen boete opleggen vanwege de ingediende begroting. Dit maakte eurocommissaris Valdis Dombrovskis woensdag bekend.

Het Italiaanse tekort zal in 2019 uitkomen op 2,04 procent, in plaats van de eerder gecommuniceerde 2,4 procent. Hoewel de nieuwe situatie volgens Dombrovskis niet ideaal is en er nog altijd zorgen zijn, heeft Italia wel een lange weg afgelegd, aldus de commissaris.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Italiaanse Intesa Sanpaolo kiest voor Gemalto

(ABM FN-Dow Jones) Gemalto gaat de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo voorzien van de eerste biometrische contactloze betaalkaarten van Mastercard. Dit maakte de Franse digitale beveiliger met een notering aan het Damrak woensdag voorbeurs bekend.

Het betreft een pilot, waarin de eerste biometrische EMV-kaart voor contactloze betalingen in Europa wordt getest.

Financiële details over de deal werden niet gegeven.

Het aandeel Gemalto, waarop een bod ligt, sloot dinsdag op 50,70 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Italy approves gas-guzzler tax opposed by auto industry

Automotive News reported that Italy will offer subsidies of up to 6,000 euros (USD 6,820) to buyers of new low emission vehicles while putting taxes on the purchase of larger gasoline and diesel cars, according to measures approved in parliament. The measures were contained in Italy's 2019 budget passed by the upper house. They change rules proposed by Rome earlier in December, which drew criticism from the car industry.

Unions and auto sector associations have warned about the proposed new tax, saying it could hurt not only automakers but also the entire supply chain and could cost jobs.

In their new form, the taxes proposed for cars running on traditional fuels will no longer apply to small family cars but only to larger high-powered vehicles, including SUVs. These have higher CO2 emissions, a gas blamed for climate change, and also use more fuel

A tax of 1,100 euros will be placed on new gasoline and diesel cars that generate 161-175 grams of CO2 emissions per km. That will rise to 1,600 euros for emissions of 176-200g/km and to 2,000 euros for emissions of 201-250 g/km.

Incentives for electric and hybrid vehicles, meanwhile, will vary according to emissions generated and will not apply to models that cost more than 50,000 euros (USD 57,000).

The new measures, which still need to be approved in the lower house, will come into effect on March 1 and last to the end of 2021.

Electric, hybrid and methane gas-powered cars currently make up only around 7 percent of Italy's car sales.

FCA warning
Fiat Chrysler Automobiles, which at present sells no electric or hybrid cars in Europe, said in November it was planning to spend more than 5 billion euros on new models and engines in Italy between 2019-2021.

In December, in reaction to the original measures, FCA said it could review its Italian investment plan if Rome raised taxes on gasoline and diesel cars. FCA has not commented on the latest changes.

Source : Automotive News
voda
0
ECB plaatst Italiaanse bank onder toezicht

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft het Italiaanse Banca Carige tijdelijk onder toezicht geplaatst, nadat een meerderheid van de bestuursleden woensdag is afgetreden. Dit meldde The Wall Street Journal woensdag.

Drie tijdelijke bestuurders zijn door de ECB benoemd, en belast met het bewaken van de stabiliteit van de bank.

"Het besluit om de bank onder tijdelijke toezicht te plaatsen in een vroegtijdige interventie gericht op het waarborgen van de continuïteit en het nastreven van de doelstellingen van een strategisch plan", aldus de centrale bank in een toelichting.

Eind 2018 ketste een noodzakelijke kapitaalverhoging ter waarde van 400 miljoen euro af, omdat de aandeelhouders van Carige niet akkoord gingen.

De handel in het aandeel Carige is woensdag stilgelegd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Italiaanse industrie krimpt opnieuw

(ABM FN) De activiteit in de Italiaanse industrie is in december ten opzichte van de voorgaande maand minder fors gekrompen. Dit bleek woensdag uit cijfers van Markit Economics.

De inkoopmanagersindex voor de industrie kwam in december uit op 49,2. In november stond de index nog op 48,6.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Italiaanse dienstensector groeit iets harder

(ABM FN-Dow Jones) De Italiaanse dienstensector groeide in december in een iets hoger tempo. Dit bleek vrijdag uit cijfers van Markit Economics.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in december uit op 50,5. In november stond de index nog op 50,3.

Eerder deze week werd al bekend dat de inkoopmanagersindex voor de industrie nog steeds op krimp wijst. De inkoopmanagersindex voor de industrie kwam in december uit op 49,2. In november stond de index nog op 48,6.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Familie Malacalza hint op steun voor reddingsplan Italiaanse bank Carige
De familie Malacalza, grootaandeelhouder in de Italiaanse bank Carige, staat open voor een herkapitalisatie van de zieltogende instelling die woensdag onder curatele werd gesteld door de Europese Centrale Bank.

Ondernemer Vittorio Malacalza in 2012Foto: Zumapress.com

In een verklaring suggereert de ondernemersfamilie dat het de kapitaalsinjectie zal steunen als het bestuur alle aandeelhouders volledig inlicht over de details van het reddingsplan. Vlak voor Kerstmis blokkeerden de Malacalza's, die een belang van 27% in Carige hebben, een plan dat door de Italiaanse bankensector was uitgewerkt. Daardoor werd een door de ECB gestelde deadline voor een versterking van het eigen vermogen niet gehaald en moest de centrale bank ingrijpen.

Lees ook:
Oplossing 'all-italiana' voor probleembank Carige

Converteerbare lening
Het idee was - en dat is het na het ingrijpen van de ECB nog steeds - om een converteerbare obligatielening van €320 mln om te zetten in aandelen. Die lening is in handen van de FITD, het Italiaanse depositogarantiestelsel. Daarnaast moeten andere aandeelhouders, waaronder de Malacalza's, €80 mln storten.

Voor het FITD is het aantrekkelijk om de achtergestelde lening - die jaarlijks 16% rendement oplevert - om te zetten in aandelen, als op die manier Carige blijft voortbestaan. Zou de bank omvallen en afgewikkeld worden, dan moet het immers de spaarders van de bank compenseren. De FITD garandeert €100.000 per depositohouder, wat het totaal aan vergoedingen op €9,4 mrd brengt.

9,4
Per depositohouder is 100.000 gegarandeerd, wat het totaal aan vergoedingen op €9,4 mrd brengt.

De conversie betekent dat het FITD de meerderheid van de stemmen in Carige krijgt en ook dat de Malacalza's hun blokkerende belang verliezen. Vandaar dat de familie niet staat te trappelen. Het wrange is dat de Malacalza's, die groot zijn geworden met staalactiviteiten, in de afgelopen jaren €400 mln in de bank uit Genua hebben gestoken. Daar is door een afwaardering op de beurs hooguit €20 mln van over.

Slechte leningen
Het in 1483 opgerichte Carige worstelt met een grote hoeveelheid probleemkredieten. Bij elkaar gaat het om €3,7 mrd aan slechte en moeilijk inbare leningen. Net als veel andere Italiaanse financiële instellingen had Carige voor de kredietcrisis te gemakkelijk kredieten verstrekt. Dat bleek problematisch toen de Italiaanse economie onderuit ging. Alleen al in de laatste vier jaar realiseerde Carige €1,5 mrd aan verliezen.

Managementproblemen verergerden de precaire situatie bij de bank.

Spannende maand
In februari publiceert de ECB een nieuwe risico-analyse van Carige. Die kan betekenen dat de bank in de ogen van Frankfurt niet langer levensvatbaar is en moet worden afgewikkeld.

‘Op dit moment voldoet Carige door de steun van het depositogarantiefonds FITD aan de vermogenseisen van de ECB’, zegt bankenspecialist Luca Erzegovesi van de Unversità di Trento. ‘Dat kan in februari veranderen.’ Dan publiceert de ECB namelijk een nieuwe risico-analyse van Carige, conform het Supervisory Review and Evalution Process (SREP). Die analyse kan betekenen dat de bank in de ogen van Frankfurt niet langer levensvatbaar is en moet worden afgewikkeld.

De drie bestuurders die door de ECB zijn aangesteld hebben dus tot dat moment de tijd om een oplossing voor de bank te vinden. De toezichthouder in Frankfurt zou graag zien dat Carige wordt overgenomen door een andere bank en dat is ook de wens van de Italiaanse regering. Een herhaling van de overname in 2017 van twee instellingen uit de Veneto-regio door Intesa Sanpaolo zou een optie zijn.
‘We willen geen nieuwe bankcrisis en we zullen geen cent aan publiek geld in de banken stoppen’• Guisseppe Conte, premier van Italië

Daarmee was destijds wel €5 mrd aan publiek geld gemoeid en ook een overname van Carige gaat waarschijnlijk niet lukken zonder overheidssteun en -garanties. Probleem is dat de coalitie van Lega en de Vijfsterrenbeweging eerdere 'bail-outs' met klem hebben veroordeeld. Ze wil niet worden gezien als helpers van 'graaiende bankiers' ten koste van gewone hardwerkende Italianen.

'We willen geen nieuwe bankcrisis en we zullen geen cent aan publiek geld in de banken stoppen', stelde de Italiaanse premier Guisseppe Conte onlangs in de Corriere della Sera, en passant het dilemma voor de regering schetsend.
3
Er circuleren drie namen die Carige zouden kunnen overnemen: UniCredit, UBI Banca en BPM.

Opties
Ondertussen wordt er wel hard gewerkt door SGA, een vehikel van de overheid dat slechte leningen managet, om een flink deel van de portefeuille van Carige over te nemen. Daarnaast meldt persbureau Bloomberg dat Cassa Depositi e Prestiti, een kredietverlener die voor 83% in handen is van het ministerie van economische zaken zou kunnen instappen.

In de markt circuleren drie namen die Carige zouden kunnen overnemen: UniCredit, UBI Banca en BPM. Laatstgenoemde zou echter zelf nog te veel met slechte leningen worstelen en UniCredit zou te veel marktmacht krijgen in de omgeving van Genua.
Marcel de Boer

fd.nl/ondernemen/1284284/malacalza-s-...
voda
0
Geen genade voor zombiebanken

Toen Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) in 2016 werd gered met €5 mrd aan staatssteun, na een bail-in van circa €7 mrd, schreeuwde Beppe Grillo van de Vijfsterrenbeweging moord en brand.

De nieuwe Italiaanse regering beloofde vervolgens dat belastingbetalers niet meer zouden opdraaien voor het redden van zombiebanken én dat obligatiehouders en zelfs aandeelhouders gecompenseerd zouden worden bij een bail-in. Premier Giuseppe Conte zei het in december nogmaals: ‘We stoppen geen euro publiek geld in de banken.’ De vraag hoe probleembanken dan zouden worden aangepakt, bleef natuurlijk onbeantwoord.

Dat antwoord is deze week alsnog gekomen. Carige, een relatief kleine bank uit Genua die geen bedreiging vormt voor de financiële stabiliteit van Italië, heeft de bel voor de laatste ronde van de Europese Centrale Bank (ECB) gekregen. De door de toezichthouder nieuw aangestelde leiding is dringend op zoek naar een fusiepartner.

Als die al wordt gevonden, zal deze eerst staatssteun vragen om de oude verliezen af te dekken — hetzij met een kapitaalinjectie, hetzij met garanties. Deze week heeft de populistische regering in paniek, met een geweldige opportunistische draai, beide toegezegd. Een gemiste kans. En iets waar de Europese mededingingscommissaris Margrethe Vestager zeer kritisch naar moet kijken.

Geloofwaardigheid
De sanering van de Italiaanse bankensector moet niet worden afgeremd, maar worden bevorderd

Voordat Vestager weer ‘preventieve’ herkapitalisatie met belastinggeld toestaat, zou de ECB een gedegen onderzoek naar de waarde van de in de bank aanwezige activa moeten doen. Ook als dan blijkt dat de bank nog wél solvabel is, moet eerst een bijdrage van de investeerders volgen via bail-in, voordat er staatssteun in mag. En indien niet solvabel, dan moet de zaak rustig door de Europese resolutieautoriteit worden afgewikkeld, nadat eerst de depositohouders zijn veiliggesteld. Investeerders raken dan hun geld kwijt, zoveel als nodig om de verliezen te dekken.

Zo hoort het te gaan. Zo is het ook bij Banco Popular in Spanje gegaan. Er kan eventueel een compensatieregeling komen voor retailklanten die hun pensioenpotje in bankobligaties van Carige hebben gestopt. Maar dat is het dan. Alles wat verder gaat, is ongeoorloofde staatssteun.

De sanering van de Italiaanse bankensector moet niet worden afgeremd, maar worden bevorderd. Het sluiten van zombiebanken hoort daar bij. De Europese toezichthouders moeten daarbij de wetgeving van de Bankenunie handhaven. Een kwestie van geloofwaardigheid.

Jeroen Dijsselbloem was minister van Financiën in het kabinet-Rutte II en was voorzitter van de Eurogroep. Reageer via columnist@fd.nl.

Jeroen Dijsselbloem

fd.nl/opinie/1285280/geen-genade-voor...
voda
0
IJssalon krijgt 2000 euro boete voor ijsje van 25 euro

De politie in de Italiaanse stad Florence heeft een ijssalon een boete gegeven van 2000 euro, nadat de zaak een toerist 25 euro had laten betalen voor een doorsnee ijsje. Onderzoek toonde aan dat de zaak de prijslijst achter de toonbank had verstopt, waardoor vooral buitenlandse toeristen geen flauw idee hadden van de prijzen.

Tom Tates 10-01-19, 17:56

De oplichting in hartje Florence kwam aan het licht toen een toerist uit Taiwan bij zijn reisleider had geklaagd over het belachelijk hoge bedrag voor het simpele ijsje. Volgens de vakantievierder had de verkoper gezegd ‘onze ijsjes zijn gewoon zo duur, omdat ze extreem lekker zijn’. De reisleider informeerde vervolgens de politie, waarna de sjoemelpraktijken werden aangetoond.

Volgens de politie, zo melden Italiaanse media, komen dergelijke praktijken in Italië op grote schaal voor in de buurt van toeristische hotspots in met name Florence, Venetië en Rome. ,,Het al dan niet tijdelijk verstoppen van prijslijsten begint zo langzamerhand een serieuze trend te worden’’, aldus een woordvoerder van de Italiaanse politie. Om die reden controleren we strenger dan ooit op mogelijke misstanden bij restaurants, winkels en cafés. ,,Doen we dat niet, dan ontstaat er in het buitenland een armoedige indruk van onze horeca.’’

Italiaanse en Britse media melden vandaag nog meer wantoestanden waarvan toeristen de dupe zijn. Zo klaagde in augustus een toerist een café aan het San Marcoplein in Venetië aan omdat maar liefst 43 euro werd gerekend voor twee koppen koffie en twee mini-flesjes bronwater. Op dezelfde locatie moesten Japanse studenten een paar maanden eerder 1000 euro betalen voor vier vleesgerechten en een visschotel.

www.ad.nl/bizar/ijssalon-krijgt-2000-...
voda
0
Italiaanse inflatie stijgt minder hard

(ABM FN-Dow Jones) De consumentenprijzen in Italië zijn in december minder hard gestegen dan in de maand ervoor. Dit bleek woensdag uit definitieve cijfers van statistiekbureau Istat.

De inflatie bedroeg in december op jaarbasis 1,1 procent. Dat was in november 1,6 procent. In een eerdere raming werd ook uitgegaan van een inflatie van 1,1 procent op jaarbasis.

Op maandbasis daalden de Italiaanse consumentenprijzen met 0,1 procent ten opzichte van een maand eerder.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
2.175 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 ... 105 106 107 108 109 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 874,79 +8,28 +0,96% 23 apr
AMX 934,43 +5,75 +0,62% 23 apr
ASCX 1.204,05 +15,50 +1,30% 23 apr
BEL 20 3.890,71 +27,45 +0,71% 23 apr
Germany40^ 18.161,70 +24,05 +0,13% 23 apr
US30^ 38.504,96 0,00 0,00% 23 apr
US500^ 5.069,70 0,00 0,00% 23 apr
Nasd100^ 17.481,67 0,00 0,00% 23 apr
Japan225^ 37.938,71 0,00 0,00% 23 apr
WTI 83,30 0,00 0,00% 23 apr
Brent 88,29 0,00 0,00% 23 apr
EUR/USD 1,0709 +0,0007 +0,07% 03:32
BTC/USD 66.739,76 +407,07 +0,61% 02:59
Gold spot 2.321,15 -0,87 -0,04% 03:30
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
PROSUS 30,890 +1,050 +3,52% 23 apr
ASMI 531,600 +16,200 +3,14% 23 apr
ASML 834,300 +21,100 +2,59% 23 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
RANDSTAD NV 45,000 -3,500 -7,22% 23 apr
Akzo Nobel 62,280 -4,640 -6,93% 23 apr
ArcelorMittal 23,470 -0,640 -2,65% 23 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront