Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: AEX +0,9%

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. neutrale kijker 8 februari 2019 23:43
    De week werd gedomineerd door tegenvallende macro's en negatieve berichten omtrent de handelsoorlog tussen de VS en China. De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping proberen het onderste uit te kan te halen. Dit resulteert in Europese taferelen waar waarschijnlijk op het allerlaatste moment een deal wordt gesloten.

    Tenminste dat is te hopen, want anders is de winst als sneeuw voor de zon verdwenen. Helemaal als de groeivooruitzichten verder worden verlaagd. Deze week was het de beurt aan de Europese Commissie. De Nederlandse economische groei wordt getaxeerd op 1,7% en Duitsland mag met een raming van +1,1% vanaf nu niet meer de groeimotor van Europa genoemd worden.

    Toch moeten we niet te negatief worden, want de beurzen hebben dit jaar uitstekend gepresteerd. De AEX zet year to date een winst van ruim 8% op het bord en daar zullen weinigen een maandje geleden rekening mee gehouden hebben. Wie weet zitten de economen er gewoon naast en trekt de economie in de tweede jaarhelft weer aan. Dan is die 570 punten van de zomer gewoon haalbaar.

    Aldus Niels Koerts, die overduidelijk met z'n hele hebben en houden log zit. Gezien de positie van IEX als informatieplatform zit dit commentaar, met de oproep om de economen maar even te negeren als hun voorspellingen niet in het eigen straatje passen, heel dicht tegen koersmanipulatie aan! Kom d'r maar in, AFM! Ik zou als neutrale kijker graag een iets neutraler commentaar zien. Bij een voetbalsamenvatting is het ook erg irritant voor de neutrale kijker als de commentator wel erg overduidelijk pro-Ajax is.......
    Even wat nuances bij dit grenzeloze optimisme:
    1 het gaat niet heel goed in Europa, de motor hapert. Groeiverwachtingen worden vaak te laat en te weinig bijgesteld, dus op basis van deze drastische verlaging van de groeiverwachting zou een verdere verlaging te verwachten zijn. Zelfs een (misschien kortdurende) recessie zou niet onverwacht mogen komen voor de geïnformeerde belegger.
    2 Analisten zijn bijna altijd veel en veel te laat met het aanpassen van hun winstverwachtingen en koersdoelen aan een veranderende economische situatie. Dat de beurs qua forward P/E nu goedkoop oogt kan ook komen doordat de winstverwachtingen DRASTISCH verlaagd moeten worden, en dan is 570 voor de komende tijd niet realistisch.
    3 De meeste bedrijven hebben niet van die fantastische winstmarges van >40% zoals Apple, Facebook, Google en ASML. Veel industriële bedrijven hebben marges in single digits. Kort door de bocht betekent dat dat wat ze verdienen op meer dan 90% van hun omzet opgaat aan kosten, de laatste paar procent levert de winst. Als de economie vertraagt of stilvalt of in een korte recessie raakt kan de omzet van veel bedrijven krimpen, zowel door afnemende volumes als door prijsdruk. Een paar procent minder omzet betekent al gauw de helft minder winst, 10% minder omzet resulteert in een dik verlies voor de meeste bedrijven. Als er een korte recessie komt is "de beurs" dus helemaal niet goedkoop.
    4 Naast fundamentele argumenten ook nog een technisch argument. Het is naïef om te verwachten dat de correctiefase die onvermijdelijk volgt op een bull market run van 7 jaar in 3 maanden afgerond zal zijn. Een correctie die minstens een jaar duurt, gevolgd door een zijwaartse beweging/bodemvorming van nog eens minstens een jaar is een goede bodem voor een nieuwe bull market. Die komt niet voor 2021 dus.....
  2. [verwijderd] 10 februari 2019 16:19
    Ik nam het ook niet zo serieus 14 dagen geleden maar belandde wel in het ziekenhuis, zag die niet aankomen… 1,3% rendement met/op Griekse index long was daarentegen op voorhand al in te schatten, of te zien.
    Bedoel maar, er zijn dingen in het leven waar je geen vat op hebt, en welk zo klaar als een klontje zijn. En je kunt ze beiden maar serieus nemen..
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links