Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.980 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
[verwijderd]
1
een stem op de vvd is een stem op groen en link tegenwoordig.....ik zal als ik shell was lekker in GB vestigen en vertrekken uit NL ... vvd helemaal van t padje af...
G 60.
1
Chiddix
1
Naast de ETS heffing(EU) komt er een CO2 heffing bij voor bedrijven. Is dit afgestemd op de rest van de EU? Belgie,Duitsland etc Zo niet, zal het de economie onder druk zetten.
leek2018
3
Ik ben geen natuurkundige, scheikundige of geoloog. Maar de CO2, die nu vrijkomt heeft toch ooit eens in de lucht gezeten. Werd door de plantjes opgenomen en gaven zuurstof af. Theoretisch is een stop op co2 uitstoot een begin van je eigen graf graven. want de flora lijdt eronder en dan komt er minder zuurstof in de lucht.
rationeel
1
Kabinet moet voorzichtig zijn met CO2-taks

Het kabinet kondigde woensdag aan een ‘verstandige’ CO2-heffing in te voeren. Het moet hiermee heel voorzichtig zijn. Een slecht doordachte belasting schaadt de economie en zal het klimaat niet verder helpen, schrijft Rob Ramaker.

In het Regeerakkoord staat dat Nederland in 2030 de helft minder CO2 moet uitstoten dan in 1990. Sinds het aantreden van Rutte III woedt een stevige discussie over hoe dit moet worden bereikt. Aan vijf zogenoemde klimaattafels maar ook in de samenleving en media. De focus ligt hierbij sterk op de industrie. Hier lijken snel grote stappen te zetten.

Industrie betaalt al voor CO2-uitstoot
Maar het vaak geschetste beeld dat de industrie niets doet, deugt niet. Grote bedrijven wisten de uitstoot sinds 1990 al met een derde terug te brengen terwijl meer werd geproduceerd. Bedrijven betalen al voor elke ton CO2 die ze extra uitstoten. Ze vallen sinds 2005 onder het Emissions Trading System (ETS) van de Europese Unie. Nu betalen ze tussen de 20 en 25 euro maar dit loopt waarschijnlijk op tot boven de 40 euro omdat Brussel ETS al aanscherpte. Ook wanneer Nederland niets doet, wordt CO2-uitstoot duurder.

www.elsevierweekblad.nl/nederland/opi...
rationeel
0
www.elsevierweekblad.nl/nederland/opi...

Linkse oppositiepartijen en groene organisaties kijken er anders naar. Zij zijn ongerust dat klimaatbeleid leidt tot grotere ongelijkheid tussen burgers, en dat bedrijven een te klein deel van de lasten dragen. Dat zou het draagvlak voor de energietransitie kunnen bedreigen. Veelal tot irritatie van bedrijven die dachten met klimaat en niet met een nivelleringsoperatie bezig te zijn. Bedrijven vergelijken zij zich met buitenlandse concurrenten en niet met burgers.

Kabinet kiest de vlucht naar voren

Het kabinet koos de vlucht naar voren en besloot toch een CO2-taks in te voeren. Premier Mark Rutte en minister van economische zaken en klimaat Eric Wiebes (beiden VVD) presenteerden gisteren de grote lijnen van het plan. Dat is, afhankelijk van de uitwerking, waarschijnlijk uniek.

Geen enkel andere EU-land belast zijn gehele industrie twee keer voor uitstoot van broeikasgassen: Met een eigen CO2-belasting en via het Europese ETS. Zweden wordt ten onrechte vaak als voorbeeld aangehaald. De CO2-belasting aldaar geldt voor bedrijven die niet meedoen aan ETS. Estland en Finland ‘stapelen’ als enige maar hun belasting zondert veel bedrijven uit. Beide landen belasten sowieso minder van hun uitstoot dan Nederland.
rationeel
0
Venijn zit hem in de details

CO2-belastingen bestaan in alle vormen en maten. Het kabinet benadrukt dat de keuzes voor een belasting ‘verstandig’ moeten zijn. Komt de belasting bovenop de kosten van het ETS of legt de taks een ‘bodem’ zodat de CO2-prijs niet onder een bepaald niveau kan dalen? Dat is nogal een verschil voor de Nederlandse concurrentiepositie.

Net als de hoogte van belasting. Forse belastingen maken gevoelige industrieën als staal, kunstmest en sommige takken van chemie onrendabel. Of de besteding: kan de industrie het geld gebruiken voor verduurzaming of wordt het voor nivellering gebruikt? Hoe snel wordt de taks ingevoerd? Wordt er nog geprobeerd deze af te stemmen met andere landen?

Het is heel belangrijk dat het kabinet het hoofd koel houdt. De bedrijven die worden geraakt door een CO2-taks zijn vaak multinationals zonder zonder speciale band met Nederland, een hoofdkwartier ver weg en actief op de wereldmarkt. Met een slecht doordachte belasting riskeert Nederland dat zij hun bedrijvigheid verplaatsten zonder het klimaat verder te helpen.

www.elsevierweekblad.nl/nederland/opi...
rationeel
0
Yara: Als er een CO2-taks komt, kost dat banen

Kunstmestfabriek Yara in Sluiskil vindt het onterecht dat het kabinet met een CO2-taks komt voor grote vervuilers. Om de doelen van het landelijke klimaatakkoord te halen moet de CO2-uitstoot fors terug. Als er alleen een taks komt en geen bonus voor bedrijven die al veel doen, zal dat banen kosten, zegt Yara.

Het kabinet reageerde gisteren met een reeks nieuwe klimaatplannen op de doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving over de bestaande klimaatplannen. Het kabinet vindt dat de energierekening niet te veel bij de huishoudens terecht mag komen. De industrie moet een grotere bijdrage leveren om ervoor te zorgen dat in 2030 de uitstoot met 49 procent is teruggebracht ten opzichte van 1990, zoals eerder is afgesproken.

'Je wilt niet dat bedrijven weggaan'
De bedoeling van de CO2-taks is ervoor te zorgen dat de klimaatdoelen worden gehaald, maar wel zo dat bedrijven niet naar het buitenland vertrekken. "Je wil niet dat bedrijven weggaan", aldus premier Mark Rutte. De opbrengst van de belasting wordt straks gebruikt voor vergroening van de industrie.

Vorige week gaf de ondernemingsraad van Yara - net als die van de Zeeuwse bedrijven Dow, Zeeland Refinery, Trinseo en dertien andere grote Nederlandse industriegebieden - in een open brief aan de Volkskrant al aan dat hij vindt dat grote industriële bedrijven ten onrechte worden weggezet als grote vervuilers. Volgens de bedrijven lopen ze binnen Europa juist voorop in energie-efficiëntie en lage CO2-uitstoot.

www.omroepzeeland.nl/nieuws/111655/Ya...
rationeel
1
Blinde paniek leidt tot steeds drastiser plannen.
Het enige zinvolle is terugkomen op de op drijfzand gebaseerde Klimaat transitie.
rationeel
0
Yara: wij gaan ten onder als deze CO2-taks wordt ingevoerd

De ondernemingsraden van Yara, Dow, Zeeland Refinery, Trinseo en dertien andere grote industriebedrijven uit het land, vinden dat ze ten onrechte worden weggezet als grote vervuiler. In een open brief in De Volkskrant schrijven ze dat er terecht veel aandacht is voor klimaat en CO2-reductie, maar ook dat hun bedrijven al een hoop doen om minder te vervuilen.

Volgens de bedrijven zijn ze niet de grote vervuilers, omdat ze producten maken die klanten nodig hebben, en omdat ze binnen Europa voorop lopen in energie-efficiëntie en lage CO2-uitstoot. Ze schrijven dat de industrie in Nederland sinds 1990 de uitstoot van broeikasgassen met 32 procent heeft verminderd.

De ondernemingsraden ergeren zich eraan dat er vooral over ze wordt gepraat en niet met hen, staat in de brief. De bedrijven zijn bang dat er door de CO2-taks banen zullen verdwijnen, en dat ze staal, benzine of chemie uit landen moeten importeren die 'minder ambitieus zijn met maatregelen op het gebied van klimaat en broeikasgas emissiereductie'.

Volgens een woordvoerder van Yara gaat het bedrijf ten onder als de CO2-taks betaald moet worden, omdat de winst van het bedrijf lager is dan de CO2-taks. "Weliswaar wordt er nu geroepen dat je met goede plannen een deel van de belasting terug kunt krijgen, maar er is te weinig tijd om goede plannen te maken. Nu worden bedrijven eerst zwaar belast", zegt Gijsbrecht Gunter van Yara.

Tien Nederlandse bedrijven zorgen voor ruim 50 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Kunstmestfabriek Yara in Sluiskil is één van die tien bedrijven. Andere bedrijven die de open brief hebben ondertekend zijn Tata Steel uit IJmuiden, de raffinaderijen van Shell en BP, en Sabic Limburg in Geleen, het voormalige DSM.

www.omroepzeeland.nl/nieuws/111511/Ya...
rationeel
1
Je zou verwachten dat de VVD rekening houdt met HUN kiezers. Blijkbaar is de VVD zo horig geworden aan links, dat ze dat zelfs blijkbaar een zorg is.

Stemverlies en overstappen naar FvD:). Die komt ook op voor de vissers en de boeren, en nu dan ook maar voor de grotere bedrijven, kan de VVD opgedoekt worden. Met dank aan Rutte.
rationeel
1
'Toekomst van Dow in Nederland op het spel door CO2-taks'

Dow Benelux is bang dat de klimaatmaatregelen, die gisteren door het kabinet zijn gepresenteerd, grote gevolgen hebben voor de toekomst van het bedrijf in Terneuzen. Bedrijven moeten belasting gaan betalen over de CO2 die ze uitstoten, de zogenoemde CO2 taks.

Volgens topman Anton van Beek wordt het voor het moederbedrijf nu aantrekkelijker om te investeren in haar andere bedrijven buiten Nederland. "Over een verhuizing van Dow wil ik nog niet spreken. Maar op het moment dat we in Nederland blijven en de taksen doorgevoerd worden, maar dit in andere landen niet gebeurt, gaat onze marktpositie naar beneden. Het is dan gewoon voordeliger om in andere landen te investeren, in plaats van in Nederland", aldus Van Beek.

Tijd nodig

"De klimaatdoelstellingen kunnen we met Dow echt wel halen, maar dit gaat tijd kosten. Én geld. Het geld dat we aan de CO2 taks zouden moeten betalen, stop ik liever in innovaties en investeringen om het bedrijf aan de klimaatdoelstellingen te laten voldoen."

DOW zou de kosten voor de CO2-taks kunnen opvangen door de prijzen voor de consument omhoog te krikken. Maar dat wil hij niet. "Je kunt je prijzen niet op korte termijn verhogen. En dan nog kunnen bedrijven buiten Nederland goedkoper leveren. En helaas gaat 97 procent van de Nederlanders toch voor goedkoop in plaats van klimaatproof."

'Grote vervuilers'
Dow is niet het enige bedrijf dat zich zorgen maakt over de mogelijke CO2-taks. Kunstmestfabriek Yara in Sluiskil liet weten dat zij het onterecht vindt dat het kabinet met een CO2-taks komt. Als er een taks komt, kost dat banen, volgens Yara.

Ook bij Zeeland Refinery maken ze zich zorgen. Alex van Schaik, manager bij Zeeland Refinery: "We weten niet wat de CO2-regeling voor ons gaat inhouden. Het enige wat ik er over kan zeggen is dat we erg bezorgd zijn. De regeling is nog niet definitief dus verdere maatregelen kunnen wij nog niet nemen. We moeten eerst weten wat de regering voor maatregelen neemt."

Ondernemingsraden van Yara, Dow, Zeeland Refinery, Trinseo en dertien andere grote industriebedrijven uit het land lieten vorige week in een open brief in De Volkskrant weten dat ze ten onrechte worden weggezet als grote vervuiler.

www.omroepzeeland.nl/nieuws/111666/To...
[verwijderd]
1
quote:

rationeel schreef op 14 maart 2019 18:38:

Je zou verwachten dat de VVD rekening houdt met HUN kiezers. Blijkbaar is de VVD zo horig geworden aan links, dat ze dat zelfs blijkbaar een zorg is.

Stemverlies en overstappen naar FvD:). Die komt ook op voor de vissers en de boeren, en nu dan ook maar voor de grotere bedrijven, kan de VVD opgedoekt worden. Met dank aan Rutte.
...fvd oke op gebied van klimaat.. maar ze moeten geen nexit willen... dat kost ze stemmen....
rationeel
1
Eerst alle moeite doen om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden, en dan met een pennenstreek alles weer afbreken.
[verwijderd]
1
we hoeven geen dure warmte pomp aan te schaffen .. gewoon de open haard weer meer gebruiken om onder de gastax uit te komen...
rationeel
1
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff blijkt aanjager klimaatmaatregelen
Liberaal nam voortouw voor extra klimaatactie

De regeringscoalitie besloot al begin februari extra klimaatmaatregelen in de steigers te zetten. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hielden vol de doorrekening van het ontwerp-klimaatakkoord af te willen wachten, maar werkten in stilte aan flinke aanpassingen, zegt CU-leider Gert-Jan Segers.

Onmiddellijk nadat de planbureaus woensdag bekendmaakten wat de voorstellen uit het concept-klimaatakkoord kosten en hoeveel CO2 ze schelen, presenteerde het kabinet een stapel nieuwe plannen. Dat verraste vriend en vijand en oogstte zelfs lof van de linkse oppositie.

Segers’ collega Klaas Dijkhoff nam het voortouw voor extra maatregelen, vertelde Segers in talkshow Pauw & Jinek. De VVD-fractievoorzitter had een maand eerder zijn coalitiepartners juist op de kast gejaagd door te waarschuwen dat het klimaatbeleid niet te hard van stapel moest lopen en te zinspelen op een kabinetscrisis.

De regeringspartijen hadden net overeenstemming bereikt over de heikele kwestie van het kinderpardon, wat ‘eigenlijk in heel bijzondere harmonie was gegaan’. Daardoor meenden ze een even heet hangijzer als het klimaatbeleid ‘nuchter’ te kunnen oplossen, aldus Segers.

De fractieleiders zagen volgens hem de bui al hangen dat de plannen die op tafel lagen niet voldeden en oneerlijk zwaar zouden uitpakken voor burgers.

tpo.nl/2019/03/14/vvd-fractievoorzitt...
rationeel
1
tpook.nl/2019/03/14/marcel-crok-over-...

Marcel Crok over het raadsel van de verdwenen KNMI-hittegolven.
”Hittegolven komen nu veel vaker voor dan een eeuw geleden”. Die claim haalde in de warme zomer van 2018 het 8 uur Journaal. Ja, allemaal leuk en aardig, dacht Wetenschapsjournalist Marcel Crok, maar dat verhaal gaat pas op nadat het KNMI in 2016 oude temperatuurmetingen drastisch naar beneden corrigeerde. Crok besloot dat het tijd werd om precies uit te zoeken hoe het KNMI tot die correcties was gekomen. Drie man (Frans Dijkstra, Jan Ruis en Rob de Vos) sloten zich bij het team aan en acht maanden later hebben zij hun bevindingen gepubliceerd in een lijvig rapport met de Kuifje-klinkende titel: Het Raadsel van de Verdwenen Hittegolven.

Het rapport is nu bijna een week oud maar wordt tot op heden volkomen genegeerd door de mainstream media (kranten, tv, radio). Café Weltschmertz brengt het wel.
pietje-2005
1
quote:

rationeel schreef op 15 maart 2019 01:02:

tpook.nl/2019/03/14/marcel-crok-over-...
Rico Brouwer in gesprek met Marcel Crok.
Persbericht van het rapport vindt u hier: www.destaatvanhet-klimaat.nl/…
Downloaden kan hier: klimaatgek.nl/document/De%20h…
Mooi leesvoer en wel weer een eye opener.
Geeft te denken over "wetenschappelijke" benadering KNMI, en eventueel invloed vreemde (politieke?) agendas ?
38.980 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 860,01 -5,35 -0,62% 19 apr
AMX 921,43 -5,17 -0,56% 19 apr
ASCX 1.182,36 -7,47 -0,63% 19 apr
BEL 20 3.827,75 +1,17 +0,03% 19 apr
Germany40^ 17.714,20 -123,20 -0,69% 19 apr
US30^ 37.851,00 0,00 0,00% 19 apr
US500^ 4.960,72 0,00 0,00% 19 apr
Nasd100^ 17.004,48 0,00 0,00% 19 apr
Japan225^ 37.028,48 0,00 0,00% 19 apr
WTI 82,10 0,00 0,00% 19 apr
Brent 87,14 0,00 0,00% 19 apr
EUR/USD 1,0655 +0,0012 +0,11% 19 apr
BTC/USD 63.894,30 +306,52 +0,48% 15:15
Gold spot 2.392,50 0,00 0,00% 19 apr
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Heineken 89,640 +1,640 +1,86% 19 apr
DSM FIRMENICH AG 104,100 +1,350 +1,31% 19 apr
Ahold Delhaize 27,380 +0,240 +0,88% 19 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 523,000 -21,800 -4,00% 19 apr
BESI 133,500 -5,050 -3,64% 19 apr
ADYEN NV 1.399,200 -43,400 -3,01% 19 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront