Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Tot hoever stijgt de olieprijs?

2.742 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 ... 134 135 136 137 138 » | Laatste
voda
0
New Light Oil Discovery in the Barents Sea by Equinor

Equinor and partners OMV and Petoro have made an oil discovery in the Sputnik exploration well in the Barents Sea. Recoverable resources are preliminarily estimated at 20-65 million barrels of oil. The Sputnik well was drilled in licence PL855, approximately 30 kilometres North East of the Wisting discovery. The well encountered a 15 metre oil column in a Triassic sandstone reservoir. Fluid samples contain light oil and water.

Mr Nick Ashton, Equinor’s senior vice president for exploration in Norway and the UK, said that “We are encouraged by this result as it confirms the presence of oil north of the Wisting discovery, where Equinor has acquired a strong acreage position. The geology in the Barents Sea is complex, and more work lies ahead to determine commerciality. But this discovery shows that persistence and our ability to learn from previous well results does pay off.”

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Olieprijs sluit lager

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag lager gesloten.

De tarieven die China wil invoeren over Amerikaanse importen ter waarde van 75 miljard dollar zal de olieprijs richting de 50 dollar duwen, stelt optie en future handelaar Jace Jarboe van Daniels Trading. "De prijs lijkt onderweg naar de lows van juni en augustus van 50-51 dollar. Daar kan steun gevonden worden".

Ook Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell zette de olieprijs onder druk door zijn speech bij Jackson Hole. Daarin werd aangegeven dat de de wereldwijde groei verslechtert. "Dat is zeker een bearish vooruitzicht voor olie", zei Jarboe.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,18 dollar lager, of 2,1 procent, op 54,17 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is dinsdag hoger gesloten, waarbij de markt uitkijkt naar het wekelijkse olievoorradenrapport van de Amerikaanse Energy Information Administration en hoopt op een krappere markt.

"Olie zou steun kunnen krijgen van het EIA-rapport morgen", zei marktanalist Edward Moya van Oanda, die opmerkte dat zowel de voorraaddata en productiedata steun zouden kunnen bieden. "Na eerder in het jaar consistente record productieniveau's te hebben bereikt, is het tempo van de Amerikaanse productie gestaag vertraagd en olie zou meer steun kunnen gaan zien naarmate de energiemarkt verkrapt", voegde hij toe.

Daarnaast haalde de markt steun uit het feit dat het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten in een iets rustiger vaarwater lijkt te zijn gekomen nu beide partijen zich iets welwillender lijken op te stellen.

De olieprijs daalde maandag, waarbij enige druk werd toegeschreven aan tekenen tijdens de G7-top dat Trump open zou staan voor een ontmoeting met de Iraanse president Hassan Rouhani.

Iran, dat zijn export sterk zag dalen nadat Washington uit het nucleaire akkoord met het land stapte, zei eerder de kans te verwelkomen om minstens 700.000 vaten per dag te exporteren in aanloop naar een mogelijke ontmoeting, met als doel dit te verhogen naar 1,5 miljoen vaten per dag, merkte analist Eugen Weinberg van Commerzbank op.

Het vooruitzicht op een mogelijke deal met Iran lijkt echter te zijn vervlogen, nadat de Iraanse president Rouhani zei dat de Amerikaanse sancties volledig moeten worden opgeheven alvorens een vergadering kan plaatshebben.

"Dus de markt zal het waarschijnlijk moeten doen zonder de aanvoer uit Iran, waardoor het aanvoertekort de komende maanden waarschijnlijk zal blijven bestaan", zei Weinberg. "We zien daarom goede kansen op stijgende olieprijzen, omdat de vraag stabiel lijkt", voegde hij toe.

De oktober-future voor een vat ruwe olie steeg dinsdag 2,4 procent, ofwel 1,29 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 54,93 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Lukoil pompt winst op met hogere productie

Gepubliceerd op 28 aug 2019 om 13:49 | Views: 299

MOSKOU (AFN/BLOOMBERG) - Lukoil heeft in de eerste helft van het jaar meer winst geboekt. Het op één na grootste olie- en gasconcern van Rusland profiteerde van een hogere productie én verkoop van olie en gas.

De omzet steeg door de hogere productie tot 3976 miljard roebel (zo'n 53,7 miljard euro). De nettowinst pakte zo'n 20 procent hoger uit op omgerekend 4,5 miljard euro.
voda
0
Amerikaanse olievoorraden dalen hard

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week flink gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieministerie.

In de week eindigend op 23 augustus daalden de voorraden ruwe olie met ruim 10,0 miljoen vaten tot 427,8 miljoen stuks.

De benzinevoorraden daalden met 2,1 miljoen vaten tot 232,0 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel liepen met 2,1 miljoen vaten terug tot 136,1 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 95,9 procent naar 95,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs hoger gesloten na daling voorraden

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag opnieuw flink hoger gesloten, nadat uit cijfers bleek dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week fors zijn gedaald.

De oktober-future voor een vat ruwe olie steeg woensdag 1,6 procent, ofwel 0,85 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 55,78 dollar.

Het American Petroleum Institute (API), een industriële groep die Amerikaanse bedrijven vertegenwoordigt die betrokken zijn bij de productie, raffinage en distributie van aardolie en aardolieproducten, meldde dinsdagavond laat dat de olievoorraden met 11 miljoen vaten zijn gedaald vorig week.

"De daling houdt in dat raffinaderijen de olie in een hoger tempo zijn gaan gebruiken, er is een goede kans dat voor het eerst sinds vijf weken de export-barrière van 3 miljoen vaten per dag doorbroken gaat worden", aldus analist Robert Yawger van Mizuho Securities U.S.A.

Verder rapporteerde het API dat de benzine- en destillaatvoorraden zijn gedaald.

Ook cijfers van het Energy Information Administration (EIA) deden de olieprijs vandaag goed. In de week eindigend op 23 augustus daalden de voorraden ruwe olie volgens cijfers van het EIA met ruim 10,0 miljoen vaten tot 427,8 miljoen stuks, in lijn met het vijfjaarsgemiddelde. Er werd rekening gehouden met een daling van slechts 4,7 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met 2,1 miljoen vaten tot 232,0 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel liepen met 2,1 miljoen vaten terug tot 136,1 miljoen vaten.

Door de beter dan verwachte cijfers namen de zorgen over een olieoverschot af. Het vakantieseizoen, waarin Amerikanen doorgaans massaal de auto instappen, is immers bijna voorbij en de vrees was dat de markt in de herfst met een flink overschot zou komen te zitten als de seizoensgebonden vraag weer afneemt.

De laatste cijfers over de olievoorraden zullen er volgens analist Patrick DeHaan van GasBuddy voor zorgen dat de prijzen aan de pomp licht zullen stijgen in het aankomende lange weekend, nadat de prijzen in de afgelopen zes weken nog daalden. Op maandag wordt in de Verenigde Staten de Dag van de Arbeid gevierd. DeHaan merkte evenwel op dat de benzineprijzen aan de pomp nog steeds rond de laagste niveaus sinds 2016 noteren.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Aramco overweegt getrapte beursgang

(ABM FN-Dow Jones) Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Arabian Oil, ook bekend als Aramco, overweegt zijn geplande beursgang in twee fases te verdelen, door een deel van de aandelen later dit jaar aan de Saoedische aandelenbeurs te laten debuteren, gevolgd door een internationaal aanbod in 2020 of 2021. Dat schreef The Wall Street Journal donderdag op basis van bronnen bekend met de plannen.

Saudi Aramco zou voor de tweede fase van de beursgang neigen naar Tokyo, zeiden de adviseurs en ambtenaren die bekend zijn met het plan, omdat de politieke onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk en China de markten in Londen en Hongkong minder aantrekkelijk maakt.

Eerder deze maand hernam het staatsoliebedrijf een plan om 5 procent van zijn aandelen te verkopen in een beursgang. De verkoop moet de plannen van Saoedi-Arabië om zijn economie te verbreden helpen financieren. Het land drijft nog grotendeels op de inkomsten uit aardolie.

Volgens een eerder plan uit 2018 wilde Saoedi-Arabië 100 miljard dollar ophalen met de beursnotering, maar wat het uiteindelijke bedrag zal zijn blijft onduidelijk. Een optie is om met het eerste, lokale deel van de beursgang 50 miljard dollar op te halen, zei een bron.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright Dow Jones & Company, 2019. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag hoger gesloten, nadat de vrees voor een directe escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China afnam.

Daarmee konden de oliefutures de winsten van woensdag verder uitbouwen, na de onverwacht grote daling van de Amerikaanse ruwe olievoorraden.

Woensdag bleek uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 23 augustus zijn gedaald met ruim 10,0 miljoen vaten tot 427,8 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met 2,1 miljoen vaten tot 232,0 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en diesel tevens met 2,1 miljoen vaten daalden tot 136,1 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 95,9 procent naar 95,2 procent.

De olievoorraden in Cushing, Oklahoma, een belangrijke knooppunt van de Amerikaanse olie-industrie, daalde met 1,98 miljoen vaten, het laagste niveau sinds december, merkten analisten van ING op.

China koos donderdag duidelijk voor diplomatie in plaats van de confrontatie met de Verenigde Staten. Het Chinese ministerie van Handel zei donderdag dat het land wel de middelen heeft voor een confrontatie, maar riep Washington op de nieuwe importheffingen te laten vallen, omdat geen van de twee landen daarbij gebaat zou zijn. Of de geplande gesprekken in september in Washington doorgaan, is nog onzeker. Beijing vraagt de VS de juiste condities voor deze gesprekken te scheppen.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,93 dollar hoger, ofwel 1,7 procent, op 56,71 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Aanval op olie-installaties stuwt olieprijzen

Gepubliceerd op 16 sep 2019 om 06:00 | Views: 1.326

SINGAPORE (AFN/BLOOMBERG) - De prijzen van ruwe olie stegen maandag fors, in reactie op de aanval op twee olie-installaties in Saudi-Arabië. Daarmee werd ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stilgelegd. Waarschijnlijk duurt het nog weken voordat de productie is hersteld.

De prijs van Brentolie steeg in Singapore met maar liefst 19 procent tot 71,95 dollar per vat. Dat is de sterkste prijsstijging sinds het Brent-contract in 1988 werd gelanceerd. Daarna zakte de koers weer wat. De prijs van een vat Amerikaanse olie dikte met 15 procent aan tot 63,34 dollar per vat.

Om de impact van de aanval op de olieprijzen te verzachten, heeft de Amerikaanse president Donald Trump maatregelen aangekondigd. Zo heeft hij toestemming gegeven om olie van de strategische reserve van het land te gebruiken, mocht dat nodig zijn. Die reserve werd gevormd na de oliecrisis van 1973. De olie is opgeslagen in vier ondergrondse depots aan de Golf van Mexico in de staten Texas en Louisiana. "Meer dan genoeg olie!", aldus Trump op Twitter.

Kwetsbaar

Olie-installaties in Abqaiq en Khurais werden zaterdag door vermoedelijk meerdere drones getroffen. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land. Aramco, de grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, halveerde zijn olieproductie.

Voor de oliemarkten is de acute verstoring de ergste ooit, waarbij het verlies van de Koeweitse en Iraakse olie-aanvoer in augustus 1990 werd overtroffen. Destijds viel Sadam Hussein zijn buurland binnen. Het is ook groter dan het verlies van de Iraanse productie tijdens de Islamitische Revolutie in 1979.

Kenners wijzen er op dat de kwetsbaarheid van de Saudische infrastructuur, die tot nu toe als zeer stabiel werd gezien voor de oliemarkten, een nieuwe werkelijkheid is waar handelaren rekening mee moeten houden.
voda
0
VS geeft strategische oliereserves vrij

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandagochtend toestemming gegeven voor het vrijgeven van de strategische oliereserves van de Verenigde Staten. Dit blijkt uit tweets van de president.

Trump wil voldoende reserves vrijgeven zodat de markt, ondanks de haperende Saoedische olieproductie na een aanval met drones, over genoeg olie beschikt.

Verder zet Trump vaart achter het goedkeuren van vergunningsaanvragen in de VS, vooral in Texas, voor nieuwe oliepijpleidingen.

Al met al hoeft de wereld zich volgens Trump geen zorgen te maken. Er is volgens hem "enorm veel olie".

De branden als gevolg van de drone-aanvallen hebben flinke schade veroorzaakt en zouden ervoor zorgen dat ruim de helft van de Saoedische olieproductie nu stil ligt, meldden bronnen aan The Wall Street Journal zaterdag. Saoedi-Arabië kent een output van 9,8 miljoen vaten per dag en de drone-aanvallen leiden tot een verlies van 5 miljoen vaten per dag. Dat is ongeveer 5 procent van de dagelijkse mondiale olieproductie.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Grootste stijging olieprijs ooit na droneaanval op Saoedi-Arabië; prijs aan de pomp zal stijgen

UPDATEDe olieprijzen zijn fors omhoog geschoten, nadat afgelopen weekend een droneaanval plaatsvond op twee olie-installaties in Saoedi-Arabië. Hiermee is ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie weggevallen. De verwachting is dat dit snel zal leiden tot hogere prijzen aan de benzinepomp. Ondertussen dreigt de Amerikaanse president Trump met vergelding.

Economieredactie 16-09-19, 10:30 Laatste update: 11:30

De prijs van Brentolie steeg in Azië op de eerste handelsdag na de aanval met maar liefst 19 procent tot 71,95 dollar per vat. Dat is de sterkste prijsstijging sinds het Brent-contract in 1988 werd gelanceerd. Net na de opening zakte de koers weer wat. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 15 procent tot 63,34 dollar per vat.

Lees ook
‘Saoedi-Arabië halveert olieproductie na drone-aanval’
Oliemarkten extreem nerveus na aanval op Saoedi-Arabië

De explosief stijgende olieprijzen gaan gevolgen hebben voor de prijzen aan de pomp, zeggen experts. De kans bestaat zelfs dat er vandaag al tankstations zijn die de prijs wat verhogen, denkt marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers.

Normaal gesproken worden benzineprijzen op werkdagen vastgesteld. De prijzen voor zaterdag, zondag en maandag zijn dus al vastgesteld. ,,Dat staat in principe vast, maar afspraken kunnen doorbroken worden”, aldus Van Selms. Hij voorziet in ieder geval voor dinsdag een prijsstijging van 1 tot 2 cent per liter bovenop de huidige adviesprijs, en op de lange termijn misschien wel 5 cent per liter.

Tekst loopt door onder de foto

Rookwolken stijgen op uit de raffinaderij in Abqaiq, die getroffen werd door exploderende drones. © REUTERS

Drone-aanval
Olie-installaties in Abqaiq en Khurais werden zaterdag door vermoedelijk meerdere drones getroffen, waarna branden ontstonden. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land. Aramco, de grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, moest door de aanval zijn olieproductie halveren.

Voor de oliemarkten is de acute verstoring de ergste ooit, zelfs het verlies van de Koeweitse en Iraakse olieaanvoer in augustus 1990 werd overtroffen. Destijds viel Saddam Hoessein zijn buurland binnen. Het is ook groter dan het verlies van de Iraanse productie tijdens de Islamitische Revolutie in 1979. Kenners wijzen erop dat de kwetsbaarheid van de Saoedische infrastructuur, die tot nu toe als zeer stabiel werd gezien voor de oliemarkten, een nieuwe werkelijkheid is waar handelaren rekening mee moeten houden.

In een poging om de grondstoffenmarkten te kalmeren, heeft de Amerikaanse president Trump maatregelen aangekondigd. Zo heeft hij toestemming gegeven om olie van de strategische reserve van het land te gebruiken, mocht dat nodig zijn. Die reserve werd gevormd na de oliecrisis van 1973. De olie is opgeslagen in vier ondergrondse depots aan de Golf van Mexico in de staten Texas en Louisiana. ,,Meer dan genoeg olie!”, verzekerde Trump op Twitter.

Rebellen
De verantwoordelijkheid voor de aanvallen is opgeëist door Houthi-rebellen in Jemen, waarmee Saoedi-Arabië al lange tijd in conflict is. Volgens een woordvoerder van de Houthi-rebbellen vallen meer aanvallen op olie-installaties in Saoedi-Arabië zeker niet uit te sluiten. Die infrastructuur kan op ‘ieder moment’ opnieuw worden bestookt, waarschuwde hij. Hij riep buitenlanders op het gebied te verlaten.

Saoedische en Amerikaanse regeringsmedewerkers twijfelen aan het verhaal van de Houthi-rebellen. De Amerikanen menen dat de aanvallen te omvangrijk zijn om door zo'n groepering uitgevoerd te kunnen worden. De Amerikanen denken dat Iran achter de actie zit. Trump verklaarde op Twitter dat ‘er redenen zijn om te geloven dat we de schuldige kennen’ voor de olie-aanval op Soedi-Arabië. ,,De VS staat klaar, maar we wachten op bevestiging en willen horen van Saoedi-Arabië wie zij voor de aanval verantwoordelijk houden en onder welke omstandigheden we verdere stappen moeten ondernemen.”

De Amerikaanse veiligheidsdiensten zeggen over satellietbeelden en andere inlichtingen te beschikken die aantonen dat Iran betrokken was bij de aanval met drones. Teheran ontkent de beschuldigingen en claimt dat de Amerikanen hiermee eventuele toekomstige acties tegen Iran willen rechtvaardigen. Andere landen reageren terughoudend op de oplopende spanningen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat meer informatie nodig is voordat de schuldvraag kan worden beantwoord. Het Verenigd Koninkrijk noemde de aanvallen een ‘schending van internationale wetgeving’, tegelijkertijd benadrukte minister Dominic Raab (Buitenlandse Zaken) dat nog niet helemaal duidelijk is wie er verantwoordelijk is.

www.ad.nl/buitenland/grootste-stijgin...
voda
0
'Aramco minder optimistisch over herstel'

Gepubliceerd op 16 sep 2019 om 13:43 | Views: 1.144

RIYAD (AFN) - Oliegigant Saudi Aramco wordt steeds pessimistischer over de mogelijkheden van een snel herstel van de met drones aangevallen productielocaties. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Eerder werd nog aangegeven dat het grootste deel van de productie binnen enkele dagen hersteld zou kunnen worden.

Olie-installaties in Abqaiq en Khurais werden zaterdag door meerdere drones getroffen. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land.

Aramco, de grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, halveerde zijn olieproductie en jaagt momenteel oude, inactieve velden aan om een deel van de verloren productie op te vangen. Het bedrijf komt later op de dag met een update over de situatie naar buiten.
voda
0
Trump wijst Iran opnieuw aan als schuldige voor aanval op olievelden

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw met een beschuldigende vinger naar Iran gewezen.

"Herinner toen Iran een drone neerschoot, terwijl ze zeiden dat het in hun 'luchtruim' was, terwijl die [drone] niet eens daarbij in de buurt was. Ze houden sterk vast aan dat verhaal, wetende dat het een heel grote leugen was. Nu zeggen ze dat ze niets van doen hebben met de aanval op Saoedi-Arabië. We zullen zien?", aldus Trump op Twitter.

De Verenigde Staten menen dat Iran dit weekend achter de drone-aanval op de olievelden in Saoedi-Arabië zit.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo wees de vinger zaterdagavond ook al naar Iran. Volgens hem is er geen bewijs dat de drone-aanvallen door de Houthi-rebellen, die de aanval claimen, zijn uitgevoerd.

Iran zelf ontkent enige betrokkenheid.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olie bijna 15 procent duurder

(ABM FN-Dow Jones) Olie is maandag flink duurder geworden, na de aanval op de Saoedi-Arabische olievelden afgelopen weekend.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 8,05 dollar, ofwel 14,8 procent, hoger op 62,90 dollar.

"De aanval op een belangrijke olie-installatie in Saoedi-Arabië heeft een ongekend groot effect op de productiecapaciteit van Saudi-Aramco [...] Het land ziet de productie met 5,7 miljoen vaten per dag terugvallen. Dat is ongeveer 5 procent van de wereldproductie", reageerde analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Voor de korte termijn is dit geen probleem, omdat zowel Saoedi-Arabië over flinke reserves beschikt, net als de Verenigde Staten.

"Duurt het niet lang, zal verder opwaartse prijsdruk uitblijven aangezien er voldoende voorraden zijn om aan de vraag te voldoen, maar duurt het langer, [dan] kan de olieprijs verder stijgen. Dat is, in een tijd waarin economische groei als gevolg van de handelsoorlog toch al onder druk staat, niet wenselijk…", zei energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

Volgens bronnen van persbureau Bloomberg dreigen de reparatiewerkzaamheden echter meer tijd in beslag te nemen dan aanvankelijk voorzien.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandagochtend toestemming gegeven voor het vrijgeven van de strategische oliereserves van de Verenigde Staten. Hij wil voldoende reserves vrijgeven zodat de markt over genoeg olie beschikt.

Verder zet Trump vaart achter het goedkeuren van vergunningsaanvragen voor nieuwe oliepijpleidingen in de VS, vooral in Texas. Al met al hoeft de wereld zich volgens de president geen zorgen te maken. Er is volgens hem "enorm veel olie".

Trump is overigens overtuigd van de schuld van Teheran.

"Herinner toen Iran een drone neerschoot, terwijl ze zeiden dat het in hun 'luchtruim' was, terwijl die [drone] niet eens daarbij in de buurt was. Ze houden sterk vast aan dat verhaal, wetende dat het een heel grote leugen was. Nu zeggen ze dat ze niets van doen hebben met de aanval op Saoedi-Arabië. We zullen zien?", aldus Trump op Twitter.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Prijsexplosie olie komt op slecht moment

De forse stijging van de olieprijs had niet op een beroerder moment kunnen komen. Juist nu de wereldeconomie al tekenen van vertraging vertoont wordt er zand gegooid in de economische groeimotor.

Peet Vogels 17-09-19, 05:00 Laatste update: 05:13

De eerste reactie op de oliemarkt na de aanval op de Saoedische olieproductie was direct historisch. De olieprijs steeg met 20 procent, een record. En een beetje overtrokken want daarna werd de prijsstijging weer flink afgezwakt.

Lees ook
Grootste stijging olieprijs ooit na droneaanval op Saoedi-Arabië; prijs aan de pomp zal stijgen

Probleem is wel dat de prijsstijging op een slecht moment komt. Door de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China staat de wereldwijde groei al onder druk. Exportkampioenen als Duitsland en China zien hun industriële productie al een tijdje teruglopen.

Gevaar
De groei komt vooral van de binnenlandse bestedingen. Dat geldt niet alleen voor Europa en China, maar ook voor de VS. En juist die bestedingen komen onder druk als de olieprijs stijgt. Consumenten zullen meer kwijt zijn aan hun energierekening en aan de pomp. Bovendien is aardolie een onderdeel van duizenden producten, variërend van plastic tuinstoelen tot tandpasta. Ook die zullen duurder worden.

Niet alleen het westen zal de gevolgen ondervinden. Ook opkomende landen als India en Zuid-Afrika krijgen een tik van de hoge olieprijzen. Zij zijn grote netto-importeurs van olie en zien hun energierekening stijgen. Dat is slecht voor hun economie. Het gevaar bestaat dat er kapitaal het land uitvlucht als de groei gaat tegenvallen. En die kapitaalvlucht belemmert vervolgens de groei nog meer.

Winnaars
Uiteraard zijn er ook winnaars, de olie-exporterende landen. Zeker de landen die hun productie op peil kunnen houden zien de inkomsten van de ene op de andere dag toenemen.

De grote vraag is hoe blijvend de prijsstijging zal zijn. De oliemarkt is met de neus op het feit gedrukt dat de olieproductie kwetsbaar is. Eén aanval op een Saoedische olie-installatie en direct valt vijf procent van de wereldwijde export weg. Al zeggen de Saoedies dat ze al een deel gerepareerd hebben.

,,Als de olieproductie en export binnen een paar weken weer op het oude niveau komt zal de prijsstijging beperkt blijven’’, denkt Maarten Leen, hoofdeconoom bij ING. En dan kan de schade meevallen. ,,Bedenk ook dat ondanks de prijsstijging van vandaag de prijs nog steeds lager is dan een paar maanden geleden.’’

Tik krijgen
De aanval heeft wel de kwetsbaarheid van de olietoevoer uit het Midden-Oosten aangetoond. Dat zal wel leiden tot een premie op de olieprijs verwacht Leen. Bovendien is er nu, naast de handelsoorlog en de brexit, een nieuwe onzekerheid gekomen die slecht kan uitpakken voor de economische groei. Het is moeilijk in te schatten hoe het conflict zich zal ontwikkelen. Niemand is gebaat bij een escalatie, waarbij de olieprijzen zeker door het dak zullen vliegen. Dan zal de wereldeconomie echt een tik krijgen. Er is geen garantie dat zoiets niet gebeurt.

www.ad.nl/economie/prijsexplosie-olie...
haas
0
wat is het probleem met de sensationele nws over de benzineprijs ?
==========================
olieprijs is 60 Dat is 20 % beneden de olieprijs van sept 2018
voda
0
Olieprijzen licht in het rood

Gepubliceerd op 17 sep 2019 om 07:01 | Views: 1.107

LONDEN (AFN) - De olieprijzen kwamen dinsdag wat bij van de enorme koersstijging die een dag eerder werden behaald. De aanval op twee belangrijke olie-installaties in Saudi-Arabië, waarmee ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie werd stilgelegd zorgde toen voor de grootste koersstijging van de olieprijzen in de geschiedenis.

De prijs van Amerikaanse olie zakte omstreeks 06.30 uur 1,4 procent tot 62,01 dollar per vat. Brentolie daalde 1,1 procent tot 68,28 dollar per vat. Bij het sluiten van de Amerikaanse handel op maandag stonden er nog winsten van respectievelijk 12,9 procent en 13 procent op de borden.

Olie-installaties in Abqaiq en Khurais werden zaterdag door meerdere drones getroffen. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van Saudi-Arabië, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land. Oliegigant Saudi Aramco verwacht dat het weken tot maanden zal duren voordat het grootste deel van de productieproblemen is opgelost.

De onderneming start oude, inactieve velden weer op om een deel van de verloren productie op te vangen. Ook worden reserves aangesproken. Eerder gaf de Amerikaanse president Donald Trump ook al aan dat de Verenigde Staten zijn reserves kan inzetten om capaciteitsproblemen op de oliemarkt op te vangen.
voda
0
Vertraging olieleveringen Aramco door aanval

Gepubliceerd op 17 sep 2019 om 12:29 | Views: 65

RIYAD (AFN) - De Saudische oliegigant Saudi Aramco heeft aan zeker vier klanten laten weten dat olieleveringen in oktober later plaatsvinden dan afgesproken als gevolg van de aanvallen op olie-installaties. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Het zijn de eerste tekenen dat de productieproblemen door de drone-aanvallen op de locaties in Abqaiq en Khurais doorsijpelen naar de leveringen. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van Saudi-Arabië, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land. Door de aanval ligt ongeveer 5 procent van de olieproductie wereldwijd plat.

Maandag meldde Bloomberg al op basis van bronnen dat het weken tot maanden gaat duren voordat de productie weer grotendeels is hersteld. De eerste inschatting was dat het slechts een paar dagen zou duren.
voda
0
Olieprijs onderuit op snel herstel in Saoedi-Arabië

(ABM FN-Dow Jones) Een daling van de olieprijs kwam dinsdag in een stroomversnelling na een bericht dat grote productiefaciliteiten in Saoedi-Arabië die afgelopen weekend door aanvallen werden beschadigd mogelijk sneller dan verwacht weer in productie kunnen komen.

Persbureau Reuters citeerde een niet nader genoemde topbeambte uit Saoedi-Arabië, die zei dat Saudi Aramco mogelijk zo'n 70 procent kan herstellen van de 5,7 miljoen vaten per dag aan productie die zaterdag werd uitgeschakeld.

Volgens het bericht zouden de beschadigde installaties binnen twee of drie weken weer draaiende kunnen worden gemaakt.

De oktoberfuture voor een vat ruwe olie daalde dinsdag 5 procent tot 60,11 dollar op de New York Mercantile Exchange. Ook Brent-olie werd zo'n 5 procent goedkoper. Maandag steeg de olieprijs nog zo'n 10 procent op het nieuws over de aanvallen.

Eerder werd nog gedacht dat het weken tot maanden zou duren om het beschadigde complex te herstellen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs weer onder 60 dollar in New York

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag weer onder 60 dollar gesloten in New York, nadat de olieminister van Saoedi-Arabië zei dat de olieproductie van zijn land voor het einde van de maand weer geheel op peil zal zijn, nadat een groot olieveld in het weekend werd beschadigd door een aanslag.

De novemberfuture voor een vat ruwe olie sloot dinsdag 5,7 procent lager op 59,34 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Na de settlement daalde de prijs nog verder naar 58,86 dollar. Ook Brent-olie werd fors goedkoper en daalde 7 procent tot 64,12 dollar.

De olieminister prins Abdulaziz van Saoedi-Arabië deed de uitspraak tegen de Amerikaanse televisiezender CNBC.

Maandag steeg de olieprijs nog meer dan 10 procent tot 62,90 dollar op het nieuws over de aanslag, die de helft van de dagelijkse olieproductie van Saoedi-Arabië uitschakelde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
2.742 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 ... 134 135 136 137 138 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 862,24 -3,12 -0,36% 16:11
AMX 922,76 -3,84 -0,41% 16:11
ASCX 1.182,77 -7,06 -0,59% 15:55
BEL 20 3.822,57 -4,01 -0,10% 16:10
Germany40^ 17.737,40 -100,00 -0,56% 16:11
US30^ 37.825,52 -187,94 -0,49% 15:35
US500^ 5.015,44 -33,81 -0,67% 15:46
Nasd100^ 17.290,06 -258,74 -1,47% 15:40
Japan225^ 37.523,47 -478,24 -1,26% 15:35
WTI 82,14 +0,06 +0,07% 16:10
Brent 87,07 +0,08 +0,09% 16:10
EUR/USD 1,0670 +0,0026 +0,25% 16:11
BTC/USD 64.933,27 +1.345,49 +2,12% 15:56
Gold spot 2.383,88 +4,51 +0,19% 16:11
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Heineken 89,440 +1,440 +1,64% 15:55
ABN AMRO BANK N.V. 15,765 +0,150 +0,96% 15:55
DSM FIRMENICH AG 103,350 +0,600 +0,58% 15:55
Dalers Laatst +/- % tijd
ADYEN NV 1.395,200 -47,400 -3,29% 15:55
ASMI 531,600 -13,200 -2,42% 15:55
BESI 135,400 -3,150 -2,27% 15:55

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront