Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.978 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
rationeel
1
Hans Doordenker

Regeren is vooruit zien, maar niet bij Rutte. Ze kijken weg, jaagden eerst de boeren tegen zich in het harnas, geven alle huurwoningen aan indringers en zorgen dan voor een bouwstop, want het stikstof stijgt ons tot aan de lippen. Ze zijn het zicht op nut, noodzaak en wat er leeft in de samenleving totaal verloren. Een normaal mens zou zich de benen uit zijn kont lopen om dit op te lossen, nee hier is het stap voor stap en vooral rustig de tijd nemen.
rationeel
1
Henk de Hoogt

Wat daarbij nog wel het meest wringt is dat de uitstoot van NOx en NH3 (Stikstofverbindingen, heel iets anders dan stikstof N2) sinds de jaren 80 van de vorige eeuw meer dan gehalveerd is.
rationeel
1
Frtts Assenaar

Klopt, het hele "problem" is veroorzaakt door het vaststellen van een nul-norm. Het staat me bij dat we ook een dergelijk probleem gehad hebben toen afgekondigd werd dat verkeersdeelnemers niet meer dan 0% alcohol in hun bloed mochten hebben. Tot er door "deskundigen" op gewezen werd dat dat een onhaalbare eis was omdat er altijd wel wat alcohol in de mens circuleert. Weg nul-norm. Toen wel!
rationeel
2
Markus Haneveld

Als we dan toch allemaal gek aan het worden zijn dan heb ik nog eentje; Amsterdam is de meest vervuilende regio van Nederland . Mjoenen mensen wonen daar in grote megastallen. Zij stoten onmetelijke hoeveelheden organische stikstofverbindingen uit. Wij willen de natuurlijke situatie herstellen en het Haarlemmermeer weer terugbrengen in zijn oorspronkelijke staat. Schiphol moet daarom ook verdwijnen.
rationeel
1
Jaap van der Ende

De bouwsector in Nederland maakt zich op om 30 oktober naar het Malieveld te gaan. Ik weet niet of deze mensen ook de strandroute Katwijk-Scheveningen nemen, maar ze kunnen op de terugweg natuurlijk alvast een gat in de duinen graven, zodat een stuk van Nederland wordt "teruggegeven aan de natuur", zoals deze collectieve gekte heet.
rationeel
1
J.G. van der Pol

...hartelijk dank... voor deze steun van u. wij boeren hopen op meer gezond verstand van wetenschappers
nog 1 tip als ze zo begaan zijn met de natuur breng hem dan originele staat terug en steek de dijken door,
rationeel
1
Henk en Ingrid

Johan Remkes staat wèl toe dat er 10 meter hoge pallettorens in de fik worden gezet. Is dat goed voor de natuur in het duingebied? Maar als er 1 mol (1 gram) stikstof neerslaat, van een boerenbedrijf in een bosje, oh wee oh wee, wat een ramp!!! Wat een huichelaar zeg! Is het natuurgebied rond Den Haag geen natura2000 gebied?
rationeel
1
mw dikkes

Premium Het beste van De Telegraaf

Te veel uitstoot vrachtwagens bij aanleg natuurgebied Trintelzand.

Stikstofregels blokkeren ook natuur.

Dit is om je gek te lachen, straks ligt heel Nederland plat.
Hoef je ook niet meer te staken.
rationeel
1
P Rotsvast

Goed artikel.

Maar, eh, Elsevier Weekblad : PAS OP ! Die Zweedse hertogin ...Ollongren,...
zal een artikel als dit bestempelen tot : ..."super partizan junk news";...
zoals ze in een "wetenschappelijk" rapport [ = crimi lijstje ] beweert.
...Censuur ...komt er aan - vrijheid van menings-uiting ? "gevaarlijk" / "haat-zaaien" /
"klimaat-ontkennen", enz.

DDR-taktieken.
rationeel
1
Jaap van der Ende

Oh,
Dan zal ik eerst nog even melden, dat dinsdag 22 oktober de Duitse boeren hun tractoren zullen starten.
rationeel
1
Herta M. de Zorger

o, goed zo. We moeten opstaan tegen de politieke elite, lijkt het wel.
rationeel
1
John de Graaff

De overheid is verworden tot een onbetrouwbaar instituut, dat de huig laat hangen naar activistisch links en d66 rechtspraak. Met een dergelijke overheid valt geen deal meer te maken, want morgen verandert men de voorwaarden. Zie elektrisch rijden en de bijtellingen als afschrikwekkend voorbeeld.
rationeel
1
Herta M. de Zorger

Alle 13 goed zou ik zeggen.

Als Europes richtlijnen dan zo leidend zijn in het verhaal, moet je ook in alle landen hetzelfde toegestane stikstof niveau hanteren. En als bevolkingsdichtheid van een land het probleem is, dan moeten minstens de laatste miljoen nieuwkomers er uit wat mij betreft.
rationeel
2
J.I. Heideman

Er bezoeken ook nog, naast de 17.5 milioen inwoners in Nl, 17.6 milioen toeristen per jaar ons land!! Geeft dat geen vervuiling en stikstofprobleem??
En dan nog de 1500 festivals per jaar verspreid over het hele land, geeft dat geen vervuiling en stikstofprobleem??
rationeel
1
S. F. Hoekstra

de oorsprong van het probleem stikstof(verbindingen) is te vinden in het opheffen van het Ministerie van Landbouw met al die lastige , weten hoe de (hooi)vork in de steel zit , Wageningse ingenieurs , lastig voor wie ? , politici met een te geringe opleiding , bv. politicologen, juristen, sociologen, "er valt niet met die lui te praten" Beste illustratie : Oostvaardersplassen.
Voor de Wageningers kwamen ecologen in de plaats om te jongleren met containerbegrippen als biodiversiteit , aangenaam voor de politici want buiten de realiteit
rationeel
2
Ard Van Oosten Slingeland

D66 en Groen Links vinden het in Nederland toelaten van 120.000 mensen per jaar een prima idee. En dat deze mensen allemaal huizen nodig hebben, auto rijden enz., kortom stikstof produceren en dus bijdragen aan de vernietiging van onze natuur vinden ze kennelijk onbespreekbaar. Veel gemakkelijker is het de boeren weg te pesten. Dan hou je heel veel land over voor nog meer huizen voor al die mensen die straks niets meer te eten hebben.
rationeel
1
am1945

Ooit hadden wij een gat in de ozonlaag, toen zure regen waardoor de bossen op de Veluwe een wisse dood tegemoet gingen. Nu een stikstof probleem. We hebben teveel inwoners die allemaal aan de vreet gehouden moeten worden. En mensen zijn net als varkens en ratten: als er te veel van komen vliegen ze elkaar aan. En dat is er nu aan de hand.
Ronald Engels
2
IMF, doet onderzoek naar Klimaat-risico`s, nieuw IEX-Forum.

Forumleden Waarom?

- Waarom stelt niemand zich de vraag of er wel echt een klimaat probleem is? Er is slechts een redelijk oplosbaar wereldwijd vervuilings- en overbevolkings- probleem!
- Waarom?, Of Man-made CO2 Global Warming geen puur "politiek Bedrog" is?
- Waarom?, Of het bewust scheppen en organiseren van een nieuw probleem, een nieuwe vijand "CO2-Klimaat", die koste wat koste bestreden moet worden, zelfs als het een totaal zinloze en kostbare exercitie is?
- Waarom?, Of dat deze klimaat exercitie niet gewoon politieke en bureaucratische ambtenarij Bezigheidstherapie is en nieuwe gesubsidieerde werkverschaffing is voor nieuwe te kreeren zinloze en doelloze grondstofvernietigende en meer vervuiling creerende Industrien en overbodige zinloze bureaucratische overheidsinstanties, enzv.
- Waarom?, stelt men niet de vraag hoe betrouwbaar zijn onze United Nations, IPCC, NOAA, NASA, KNMI en al hun eigenbelang wetenschappers, en De Rutte Regering en onze onbetrouwbare en ondemocratische Europese Unie in Brussel, met 30.000 zakkenvullers aan boord en vele meelopende duizenden profiteurs van de EU.
- Het gaat zoals steeds om het stinkende Geld, de misdadige Macht en de ondemocratische Controle over gewone normale hardwerkende burgers, die weer geknecht moeten worden door de ARROGANTE ZICH SUPERIEUR voelende zeer slecht geinformeerde eigenbelang ELITES.
- Typisch zoals altijd uit de universitaire, dogmatische linkse zogenaamd liberale socialistisch communistische zeer bevoorrechte Elite hoek.

BAH, ik wordt kotsmisselijk van al deze hypocriete oplichters en schijnheilige eigenbelang Farizeers!

U allen gaat dit Bedrog en deze volslagen Waanzin betalen.

Veel geluk gewenst in deze gekke wereld, zonder enig gezond verstand en vol chaotisch politiek mismanagement.

M.v.g. Ronald Engels, Hulst, Zeeuws-Vlaanderen, waar het leven nu nog normaal en goed is, voorlopig zonder politieke Gekkies, maar met burgers met gezond verstand en nu nog normale gemeente-ambtenaren in berustende afwachting.
voda
1
GGD: Klimaatplannen mogelijk schadelijk voor gezondheid

De Nederlandse GGD’s vragen aandacht voor de gezondheidseffecten van het klimaatbeleid. In een brief aan minster Wiebes (Klimaat, VVD) schrijven ze dat er vooral risico’s bestaan bij de bouw van windmolens en biomassacentrales en bij de verduurzaming van huizen.

Sander van Mersbergen 22-10-19, 03:00

Tien regionale GGD’s reageerden per brief op het klimaatplan, waarin de hoofdlijnen van de duurzaamheidsplannen tot en met 2030 staan beschreven. Nederland wil fors inzetten op het opwekken van duurzame energie, via windmolens, zonnepanelen en biomassa.

De GGD’s stellen dat er meer aandacht moet komen voor de effecten van deze vormen van energie op de gezondheid van mensen. ,,We weten uit onderzoek bijvoorbeeld dat omwonenden van windmolenparken geluidshinder ervaren’’, zegt Arthur van Iersel, senior adviseur bij de overkoepelende GGD. ,,Daar moet het rijk rekening mee houden.’’ Volgens Van Iersel is het echter ‘niet altijd de eerste natuur’ van de overheid om het effect op de gezondheid mee te wegen in het beleid.

Misschien nog wel zorgelijker is de situatie rond biomassa. Daarmee heeft Nederland grootse plannen. Binnen een paar jaar komen er liefst 628 biomassa-installaties, bleek onlangs uit een inventarisatie van deze nieuwssite. Daarvoor heeft de overheid 11,4 miljard euro subsidie gereserveerd.

Hout verbranden
Begin deze maand zeiden Europese wetenschappers al dat biomassa, het verbranden van hout in centrales, helemaal niet duurzaam is. De GGD stelt nu dat het ook volstrekt onduidelijk is wat het met de luchtkwaliteit doet. ,,De ervaringen met grootschalige biomassa zijn beperkt. We weten niet precies hoe groot de uitstoot is, en waar die neerslaat. Dat moet je van tevoren weten. Je kunt beter vooraf goed nadenken, dan achteraf spijt krijgen van de dingen die je hebt gedaan.’’

Dat geldt ook voor de verduurzaming van huizen. Als Nederland inderdaad overgaat tot het installeren van honderdduizenden warmtepompen, moeten we er volgens de GGD wel voor zorgen dat die dingen niet te veel herrie maken. Dat soort vereisten ontbreekt volgens Van Iersel nog.

In hun brief stellen de GGD’s overigens ook dat klimaatbeleid in het algemeen wél bijdraagt aan de gezondheid van mensen. Maatregelen om het verkeer schoner te maken worden bijvoorbeeld hartstochtelijk toegejuicht.

Biomassa-angst
Ludiek protest van bezoekers van een hoorzitting over de biomassacentrale in Arnhem.
Ludiek protest van bezoekers van een hoorzitting over de biomassacentrale in Arnhem. © DG

Ondertussen brokkelt het imago van biomassa als bron van duurzame energie langzaam af. Werden er eerst al vraagtekens gezet bij de duurzaamheid van het opstoken van hout, nu blijkt ook het effect op de luchtkwaliteit volstrekt onduidelijk.

Ook onder burgers neemt de angst voor de gevolgen van langzaam maar zeker toe. Op tal van plekken waar een grote centrale gebouwd gaat worden, verenigen omwonenden zich om een vuist te maken tegen de plannen. Protesten zijn er onder meer in Amsterdam, Arnhem, Cuijk, Diemen en Nijmegen. Er is zelfs al een landelijk actiecomité, de Nederlandse Federatie Tegen Biomassacentrales.

In 2016 klaagden inwoners van Zwolle, die toen al een biomassacentrale in hun wijk hadden, over de effecten. Er zouden bijna dagelijks grote rookwolken en fijnstof vrijkomen. ,,Ik heb gigantische hoofdpijn, heb het benauwd en ben kortademig’’, stelde een bewoonster tegenover De Stentor.

Zorgen over biomassa zijn niet uit de lucht gegrepen, stelt de GGD desgevraagd. Eerder pleitte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook voor meer onderzoek. ,,Bij kolen en gas kennen we het effect. Dat weten we bij biomassa nog niet. We hebben niet veel ervaring met grote centrales’’, zegt Van Iersel.

Broeikasbom
Het belangrijk­ste is dat je vragen stelt, en daar antwoorden op verzint

Arthur van Iersel, GGD
Dat er uitstoot is, staat vast. Europese wetenschappers, verenigd in de EASAC, stelden eerder deze maand zelfs dat er komende jaren een enorme ‘broeikasbom’ ontploft, als we massaal hout gaan verstoken. Bij de verbranding zouden zelfs meer broeikasgassen vrijkomen dan bij steenkool, omdat hout geen efficiënte brandstof is.

Waar die uitstoot precies effect heeft, is een vraag waar we het antwoord nog niet op weten, stelt Van Iersel. Zijn het vooral omwonenden die er last van hebben, of beïnvloedt een biomassacentrale de luchtkwaliteit in een groter gebied? ,,Kijk maar naar stikstof’’, zegt de senior adviseur. ,,Ook daar blijkt uit onderzoek dat dat niet allemaal in de buurt neerdaalt, maar dat er ook een deel in het buitenland terechtkomt.’’

De GGD is niet per se voor of tegen biomassa of andere methoden van energieopwekking. ,,Maar we moeten wel weten wat precies de effecten op de gezondheid zijn. Stel dat biomassacentrales echt heel schadelijk zijn, dan heb je twee opties. Of je moet ze niet bouwen, of je neemt maatregelen om de schadelijke effecten te beperken. Het belangrijkste is dat je vragen stelt, en daar antwoorden op verzint.’’

Uiterst waardevol
Eric Wiebes: we gaan door met biomassa.
Eric Wiebes: we gaan door met biomassa. © ANP
Voorlopig lijkt het kabinet niet van zins die vragen rond het opwekken van biomassa te willen stellen. Staatssecretaris Wiebes liet begin deze maand weten het beleid – waarin 11,4 miljard is vrijgemaakt voor het subsidiëren van nieuwe centrales – niet bij te stellen. ,,Er zijn allemaal wetenschappers die allemaal dingen beweren’’, zei hij in reactie op het EASAC-rapport. ,,Dat is uiterst waardevol maar uiteindelijk moeten we in Europees verband zien of dat iets betekent.’’

Ook in de Tweede Kamer bestaat nog steeds voldoende steun voor biomassa. Alleen enkele oppositiepartijen willen er van af. Nederland heeft de biomassacentrales hard nodig om de duurzame doelen te halen, stelt het kabinet. Officieel geldt energie uit houtstook nog steeds als duurzame energie.

Tien GGD’s pleitten er in een brief voor om in elk geval meer aandacht te schenken aan de mogelijke gezondheidseffecten. Het betreft de regionale afdelingen in Brabant, Gelderland, Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland en IJsselland. Ze reageerden op een internetconsultatie van de Rijksoverheid, waarin burgers en organisaties hun visie mochten geven op de klimaatplannen van het kabinet.

De gezondheidsdiensten roepen minister Wiebes op om de ministeries van Volksgezondheid en Infrastructuur en Waterstaat nauw te betrekken bij de ontwikkeling van zijn plannen. Op lokaal niveau kan de GGD zelf een belangrijke rol spelen in het belichten van gezondheidsaspecten bij klimaatmaatregelen, stellen ze in hun brief.

www.ad.nl/binnenland/ggd-klimaatplann...
rationeel
1
Reactie: voda 22 okt 2019 om 06:37

Je zou toch mogen verwachten, dat je daarmee begint.

De vraag te stellen, leveren onze plannen soms schade op voor mensen, planten en dieren.

Bekend is toch al hoe bijvoorbeeld de laatste jaren allergieen, zoals bijvoorbeeld asthma zijn
toegenomen. Dit wordt dan oa. toegeschreven aan de vervuilende effecten van het menselijk handelen.

Noem het maar overbevolking en zijn kwalijke effecten op het geheel.

Nu al zijn er tal van klachten over de producten die zgn verbeteringen zijn. Verbeteringen ten nadele van de gezondheid?

Welke prioriteiten worden dan gesteld?

Toch niet de prioriteit van de gezondheidstoestand van de bevolking.

Het groot gaan uitrollen van deze absurde plannen die dan ook nog en niet democratisch, en NIET gewild door de bevolking, en onvoldoende gewaarborgd zijn op niet aanvaardbare effecten, is volkomen onverantwoord.

Er moet een halt aan toegeroepen worden.

Inwoners van Nederland gebruik jullie verstand. Je krijgt een enorme oor aangenaaid.
38.978 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 865,36 +0,01 +0,00% 18 apr
AMX 926,60 +7,92 +0,86% 18 apr
ASCX 1.189,83 -18,08 -1,50% 18 apr
BEL 20 3.826,58 +32,01 +0,84% 18 apr
Germany40^ 17.751,90 -85,50 -0,48% 18 apr
US30^ 38.013,46 0,00 0,00% 18 apr
US500^ 5.049,25 0,00 0,00% 18 apr
Nasd100^ 17.548,80 0,00 0,00% 18 apr
Japan225^ 38.001,71 0,00 0,00% 18 apr
WTI 82,08 -0,13 -0,16% 18 apr
Brent 86,99 -0,32 -0,37% 18 apr
EUR/USD 1,0641 -0,0030 -0,28% 00:47
BTC/USD 63.513,94 +2.261,00 +3,69% 00:47
Gold spot 2.379,52 +18,53 +0,78% 00:47
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
RANDSTAD NV 48,350 +1,250 +2,65% 18 apr
ING 15,168 +0,242 +1,62% 18 apr
ArcelorMittal 23,800 +0,290 +1,23% 18 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 544,800 -35,400 -6,10% 18 apr
BESI 138,550 -3,800 -2,67% 18 apr
ASML 840,300 -12,100 -1,42% 18 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront