ASML « Terug naar discussie overzicht

ASML 2019

5.740 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 ... 283 284 285 286 287 » | Laatste
rene66
0
Volgens mij staat en valt alles met Trump & Co. De kans dat er een recessie in de VS komt volgend jaar is naar ik begrijp minimaal. Trump wil de verkiezingen weer winnen, dus met de handelsoorlog zal het ook meevallen of mogelijk deels worden opgelost (zie het spel waar ze nu mee bezig zijn). Zelf zou ik er niet van staan te kijken dat ASML eind van het jaar op 240 Euro staat.

Met een bedrijf als LRCX gaat het ook goed, de hele sector is weer in een opgaande lijn.

seekingalpha.com/news/3507233-lam-res...

Lam Research +1.2% after raised target
Oct. 21, 2019 9:15 AM ET|

Lam Research (NASDAQ:LRCX) gets a target boost at B. Riley from $240 to $280, a 20% upside.
[verwijderd]
0
quote:

roloff schreef op 21 oktober 2019 12:25:

[...]@AnalytischDenker, ik schat de kans dat je geen AD bent op ... % (vul maar in).

Er zit totaal geen onderbouwing onder je hele lijstje beweringen (en je blijft maar doorgaan ... ).

Met alle respect, maar een aantal dagen geleden vond je jezelf een beetje aan drammer ...
dus toch een beetje zelfkennis?
Allereerst zou ik je willen verzoeken om mij ofwel volledig te quoten ofwel helemaal niet te quoten. Echter a.u.b. voortaan niet meer teksten uit mijn post verwijderen, want dan raakt de nuance uit mijn posts.

Ik kan mijn kansinschattingen uiteraard niet met harde feiten onderbouwen. Ik kan op jouw verzoek echter wel enige onderbouwing aanbrengen.

  • Ik schat de kans dat 5G "straling" een ernstig negatief effect op de gezondheid blijkt te hebben op 10%.
Er zijn 180 serieuze doctoren en wetenschappers uit 36 landen die een tijdelijk verbod op 5G willen totdat beter is onderzocht of er risico’s voor de gezondheid van mensen zijn (zie namenlijst onderaan)
www.jrseco.com/wp-content/uploads/201...

Er worden serieuze wetenschappelijke papers geschreven door hoogleraren over de gevaren van elektromagnetische straling.
www.jrseco.com/wp-content/uploads/Mar...

Er zijn verzekeraars die uitsluitngsclausules voor elektromagnetische straling hanteren: The Lloyd’s of London and its underwriter CFC Underwriting Limited exclude any liability coverage for claims, “directly or indirectly arising out of, resulting from or contributed to by electromagnetic fields, electromagnetic radiation, electromagnetism, radio waves or noise.”

Er zijn bezorgde burgers
www.nu.nl/buitenland/5996434/duizende...

  • Ik schat de kans dat ASML te maken krijgt met een ernstige verstoring van de supply chain 15%
Ik kan uiteraard niet voorzien of en in welke mate er bottlenecks in de supply chain kunnen ontstaan. Ik weet echter zeker dat er in het recente verleden wel bottlenecks zijn geweest.

www.asml.com/en/news/press-releases/a...

tweakers.net/nieuws/148264/asml-carl-...

  • Ik schat de kans dat we binnen nu en twee jaar een grote recessie krijgen 25%

www.bloomberg.com/graphics/us-economi...

www.bbc.com/news/business-49791721

www.forbes.com/sites/caitlinlong/2019...

  • Ik schat de kans dat een concurrent van ASML ook EUV machines op de markt brengt 25%

www.bloomberg.com/opinion/articles/20...

semiengineering.com/what-happened-to-...

  • Ik schat de kans dat ASML te maken krijgt met fraude 1%

www.ad.nl/economie/honderden-miljoene...

  • Ik schat de kans dat gebrek aan gekwalificeerd personeel een beperking gaat leggen op de groeimogelijkheden van ASML 25%
Eigen management report ASML:
Our business and future success significantly depends upon our employees, including a large number of highly qualified professionals, as well as our ability to attract and retain employees. Competition for such personnel is intense and has increased in recent years, and we may not be able to continue to attract and retain such personnel. Our R&D programs require a significant number of qualified employees. If we are unable to attract sufficient numbers of qualified employees, this could affect our ability to conduct our R&D on a timely basis, which could adversely affect our business, financial condition and results of operations.

==================================================

Ik geef per risico lage percentages dat het risico optreedt (echt niet overdreven).

ASML noteert op een forse waardering van 37 tot 38 keer de WPA. Bij zo'n waardering vraag je je af of beleggers nog wel enig risico in de koers laten meewegen.

Mijn mening is dat ASML een geweldig bedrijf is met een unieke positie, maar dat het aandeel te hoog gewaardeerd staat. In de koers zit op geen enkele wijze meer verdisconteert dat er ook serieuze risico's daadwerkelijk kunnen optreden.

Bakkiekoffie
1
@Analytische denker
Sinds een korte tijd ben je actief op dit forum. Respect voor je argumenten en zienswijze. Over sommige ervan zoek ik naar onderbouwing op internet. Dank daarvoor.
Maar ik lees nu al ettelijke bladzijden op dit forum het zelfde van je en de reacties van andere forumleden worden per pagina minder serieus en steeds sceptisch.Wellicht zie je dit niet zo, je zit midden in jouw discussie.
Ik hoop dat je op dit forum blijft, deelnemen maar dat je meer gaat doseren in de informatie die je levert. Doseren is een toverwoord, Niet overal zo indringend en directief op reageren. Ieder heeft recht op een eigen mening, jouw overtuigingskracht spettert uit de zinnen, maar ..... de effectiviteit van jouw boodschappen daalt snel en hard. Iemand anders noemde het al drammerig. Dit willen we toch niet met elkaar?
New dawn
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 21 oktober 2019 13:05:

[...]
Dat hangt er vanaf; de magnetron gebruikt ook elektromagnetische straling.
Dat is er voor dat moleculen in water gaan trillen en opwarmen. Niet bv vergelijkbaar met bv roentgenstraling.
Een magnetronoven is wel afgeschermd zodat je niet een verbranding oploopt.
[verwijderd]
1
quote:

AnalytischDenker schreef op 21 oktober 2019 11:13:

[...]

Dat is niet in tegenspraak met elkaar. Als je zegt dat je de kans op iets 10% schat en vervolgens dat risico bagatelliseert - komt dat toch overeen met die 90% kans dat dat risico niet zal optreden?

  • Ik schat de kans dat 5G "straling" een ernstig negatief effect op de gezondheid blijkt te hebben op 10%.
  • Ik schat de kans dat ASML te maken krijgt met een ernstige verstoring van de supply chain 15%
  • Ik schat de kans dat we binnen nu en twee jaar een grote recessie krijgen 25%
  • Ik schat de kans dat een concurrent van ASML ook EUV machines op de markt brengt 25%
  • Ik schat de kans dat ASML te maken krijgt met fraude 1%
  • Ik schat de kans dat gebrek aan gekwalificeerd personeel een beperking gaat leggen op de groeimogelijkheden van ASML 25%
Zoals ik uitleg denk ik in waarderingen en risico's. ASML noteert op een forse waardering van 37 tot 38 keer de WPA. Bij zo'n waardering vraag je je af of beleggers nog wel enig risico in de koers laten meewegen.

Mijn mening is dat ASML een geweldig bedrijf is met een unieke positie, maar dat het aandeel te hoog gewaardeerd staat. In de koers zit op geen enkele wijze meer verdisconteert dat er ook serieuze risico's daadwerkelijk kunnen optreden.
Ter info: de kans dat een concurrent met een EUV machine komt mag je op nul komma nul nul procent plaatsen. Gezien het ingewikkelde netwerk (van leveranciers tot IMEC uit Leuven) is het uitgesloten dat dat kan gebeuren. Is trouwens net dezelfde reden als waarom de chinezen of den amerikaan de boel nog niet opgekocht hebben, in de mottenballen gedraaid, verplaatst en ergens elders terug opgebouwd.

Mij lijkt het dat ASML een fenomenaal voorbeeld is van samenwerking van vele enorm capabele firma's op hun eigen gebiedje, en ASML is het grote uiteindelijke verkooppunt, maar er zijn veel, heel veel, enorm belangrijke unieke mee-etertjes.

Is net hetzelfde als wetenschappelijk onderzoek. Ook dat wordt niet meer gedaan door één prof met een stylo of een computerke, of één groepje, maar door collaboraties van vele groepen met vele specialiteiten, en die komen dan tot fenomenale ontdekkingen zoals het Brout-Englert-Higgsveld. Je moest eens weten hoeveel wetenschappers er daar aan gewerkt hebben. Maar ook op minder gekende domeinen is dat heden ten dage de werkwijze. Samenwerken levert niet kopieerbaar uniek resultaat van vooruitgang. Vertel dat maar eens een trumpieboy, is de basisreden waarom zijn gedoe op middellange termijn een complete katastrofe is voor de ameriek, hij zet zijn land 100 jaar terug in de tijd.

En bij ASML is het net hetzelfde. Zo een ingewikkelde constructie ga je niet zomaar kopieren.

Wat WEL mogelijk is over zovele vele jaren is dat er een totaal andere invalshoek komt waardoor men het over een out-of-the-box andere boeg gooit, en dat er zo dan marktaandeel verloren gaat. Zelfs het Romeinse Rijk is ooit vergaan (en Kodak ook).

Ik denk dan bijvoorbeeld aan quantum computers. Die zijn er al, maar veel te klein. Maar het concept is er, en het werkt. Heb daarjuist wat berekeningen gedaan, en om 30 qubits (bit in quantumkunde) heb je al een geheugenlatje nodig van 2 miljard bytes, of 2GB). En men plant om naar duizenden, of zelfs miljoenen qubits te gaan. Wel nog een paar jaartjes wachten.
roloff
1
@Toert, een concurrent van ASML kan inderdaad geen EUV machines op de markt brengen.
De zeer complexe EUV apparaten hebben zoveel unieke gespecialiseerde toeleveranciers dat je dat niet red, nog even los van alle patenten (octrooien). Zelfs al zou China patentbreuk (willen) plegen, nog zal het ze niet lukken. Voorts is ASML al lang weer bezig met het vervolg op de huidige EUV machines, machines die nog véél complexer zijn.

Die zogenaamde AnalytischDenker is verre van analytisch.
Voorts lijkt het postgedrag van AD vaak meer op ADHD.
[verwijderd]
0
quote:

AnalytischDenker schreef op 21 oktober 2019 16:07:

[...]

Allereerst zou ik je willen verzoeken om mij ofwel volledig te quoten ofwel helemaal niet te quoten. Echter a.u.b. voortaan niet meer teksten uit mijn post verwijderen, want dan raakt de nuance uit mijn posts.
.. excuus toch wat geknipt ... maar het wel respectvol gedaan, hoop ik.

  • Ik schat de kans dat een concurrent van ASML ook EUV machines op de markt brengt 25%

www.bloomberg.com/opinion/articles/20...

semiengineering.com/what-happened-to-...

Voor mijn vorig epistel had ik deze post nog niet gezien (juist thuis van niet thuis te zijn).

Alvast dank voor het posten, want dit zou inderdaad zo een out-of-the-box andere oplossing kunnen zijn. Maar, heb de tekst zo grondig mogelijk gelezen, en er een paar catch-phrases uit genomen :

- If new applications for NIL, mainly related to photonics and biotechnology, are accepted by the market, the overall NIL market might even grow to a billion dollars within the next 5 to 10 years.”

--> Een miljard dollars. ASML zit daar nu al ongeveer aan met EUV, niet op jaarbasis, maar op kwartaalbasis.

- Funding was (and still is) another issue. Generally, NIL technology had some backing, but it paled in comparison to the billions of dollars spent on EUV lithography.

- ... EV Group’s Eibelhuber said. “We see NIL as an extension in the lithography toolbox for different patterning requirements. In other words, NIL addresses new markets rather than challenging optical lithography or EUV in the IC logic and memory markets.”

Nog direct paniek in de barak bij ASML dus...
[verwijderd]
0
quote:

roloff schreef op 21 oktober 2019 21:16:

@Toert, een concurrent van ASML kan inderdaad geen EUV machines op de markt brengen.
De zeer complexe EUV apparaten hebben zoveel unieke gespecialiseerde toeleveranciers dat je dat niet red, nog even los van alle patenten (octrooien). Zelfs al zou China patentbreuk (willen) plegen, nog zal het ze niet lukken. Voorts is ASML al lang weer bezig met het vervolg op de huidige EUV machines, machines die nog veel complexer zijn.

Die zogenaamde AnalytischDenker denkt verre van analytisch.
Voorts lijkt het postgedrag van AD lijkt meer op ADHD.

Daar ben ik ondertussen dus ook van overtuigd, zeker weten. Eigenlijk is het jammer dat de AD zo doordramt (zijn eigen woorden), want wat technisch aan de boom schudden met wat toffe info kan nooit geen kwaad. Ik heb er alvast weer het één en het ander van opgestoken. Dank aan AD daarvoor.

Maar zeker en vast ook dank aan jou en andere technisch onderlegde posters voor het posten van al de informatie die telkens weer doet nadenken en doet bijleren. Beleggen is voor mij eigenlijk een kapstok om informatie op te kunnen nemen, een wat uit de hand gelopen hobby.

Ondertussen wel nog steeds geen ASML aangeschaft, zo duur he die aandeeltjes, daar heeft AD toch wel een punt. Zelfs met de k/w voor 2020.

Maar ik zit wel op vinkenslag mocht er een onverwacht crashke komen (Trump die wenend zich terug trekt in Florida en daar plots opgegeten wordt door een krokodil, Brexit die dan toch opeens zou ontploffen, India die een atoombom op Pakistan gooit - of omgekeerd, Noord Korea dat Luxemburg aanvalt, België dat Duitsland gewapenderhand onder de voet loopt, verzin het, zorg dat Fox News het er over heeft, en tis in de sjakos).

Minimaal wacht ik wel tot na het uitkeren van het dividend aan de staat, begin november. Kreeg vorige week het dividend van TSMC uitgekeerd, daar bleef dus amper iets meer dan 50% van over, de rest was voor de kassa van trumpieboy en voor de diepe put van mijn eigen vadertje staat.
A3aan
1
Ondanks het gedram om een lagere koers vandaag toch weer licht herstel. En zo hoort het ook, ook al bevalt dat iemand niet. Zo, ook effe doordrammen voor een hogere koers. Schrik niet, dat doe ik maar één keer en verder geef ik geen reacties als iemand het er niet mee eens is.
[verwijderd]
0
nog een overzichtsartikeltje over verschillende technieken:
semiengineering.com/lots-of-lithograp...

is van een half jaar terug, dit is de voorlaatste paragraaf :
Clearly, several patterning options are on the table. For advanced nodes, chipmakers have bet the farm on EUV. But if EUV stumbles, the industry will find other ways to innovate. It means that chipmakers will need to put more emphasis on advanced packaging.

Die "But if EUV stumbles" mag ondertussen in de vuilbak : klep open, stelling er in, klep toe.

Dat is imho zowat de belangrijkste ontwikkeling van dit jaar, verklaart de koersontwikkeling van de vorige zes maanden, een koersontwikkeling die toch duidelijk voor loopt op de rest van de sector.

Een doorbraak die een beetje vergelijkbaar is met filgo bij gala. Ook EUV heeft een lijdensweg van een jaar of 20... (filgo zijn lijdensweg is zelfs iets korter, denk ik). En de glorierijke toekomst van het bedrijf is er al even afhankelijk van. Maar, het is - zoals we nu weten - een absoluut succes !
Inion
0
Bakkiekoffie
0
quote:

Inion schreef op 21 oktober 2019 22:35:

7nm EUV wordt het standaard proces de komende jaren. Zowel voor logic als memory.
Op de AVA van ASML afgelopen jaar werden twee zaken geroepen.
1 DUV mchines gaan binnen aantal jaren verdwijnen als gevolg van EUV. (Stelling van Peter Wennink)
2 EUV is voor massaproductie van ingewikkelde chips (hoge prestaties) Bedenk wel dat er in bv de consumentenmarkt veel chips gebruik blijven worden die NIET de kwaliteit van de EUV-chips moeten hebben. Eenvoudige chips blijven nog heel lang nodig. (een zinsnede in toelivhting Pieter tijdens een beantwoording vraag)

Ik heb geen beeld van de verhouding EUV-gemaakte-chips nu en bv over 5 jaar. Toch wellicht goed om daar beperkt rekening mee te houden
Marcel H.
0
quote:

A3aan schreef op 21 oktober 2019 21:47:

Ondanks het gedram om een lagere koers vandaag toch weer licht herstel. En zo hoort het ook, ook al bevalt dat iemand niet. Zo, ook effe doordrammen voor een hogere koers. Schrik niet, dat doe ik maar één keer en verder geef ik geen reacties als iemand het er niet mee eens is.
De koers gaat zeker verder omhoog. De mate waarin moeten we afwachten. Ik heb recent winst genomen (met een aantal aandelen).
Call-opties (2023), incl.een geschreven put (2023, ) heb ik voldoende. De koersstijging kan wat mij betreft dus niet hard genoeg gaan. Ik heb me wel een beetje (meer) georienteerd in Galapagos en Gilead. En dus ook belegd.
Mijn zeperd tot nu is een short-positie Fugro. Geduld is een schone zaak. Fugro bereikt binnen 2 jaar de koers 4.
roloff
0
Dank. Als het met TSMC goed gaat (hele grote innovatieve klant ASML) gaat het goed met ASML.
[verwijderd]
0
quote:

roloff schreef op 22 oktober 2019 09:40:

Het is niet alleen maar kommer en kwel: www.iex.nl/Nieuws/ANP-221019-120/AMS-...
het is precies wat omgeslegen, maar blijkbaar eerder door hun bod op OSRAM.
bron : De Tijd

Analistentwijfels duwen AMS in het rood
De Oostenrijkse chipmaker AMS schoot vanmorgen circa 6 procent hoger na de publicatie van beter dan verwachte resultaten (zie post 8.57 uur). Intussen is de trend helemaal omgeslagen en noteert het aandeel (op de beurs van Zürich) 6,4 procent lager.

De kentering lijkt met twee zaken te maken hebben. Analisten hebben vragen bij zowel de vooruitzichten van AMS als bij het geplande bod op Osram en de bijbehorende synergieën.

Volgens het beurshuis Mirabaud blijft de visibiliteit voor AMS laag vermits klanten meer en meer op korte termijn bestellen voor consumentenartikelen. Analist Neil Campling vindt het dan ook moeilijk te voorspellen hoe stabiel de omzetprognose voor het vierde kwartaal is. AMS verwacht een omzet tussen 610 en 650 miljoen dollar, waar het derde kwartaal uitkwam op 645 miljoen dollar, vooral dankzij een sterke vraag naar optische sensoren voor smartphones.

Campling vindt ook dat de geplande Osram-deal te ambitieus is en stelt zich vragen bij de mogelijke synergieën. Vorige week zei Osram dat die lager konden uitvallen, maar Alexander Everke, de CEO van AMS, spreekt dat nu tegen. Everke zei tijdens een conference call dat het bod op Osram wellicht eind oktober van start gaat en dat hij verwacht dat het zal slagen.

Ook analist Janardan Menon van Liberum is niet gelukkig met de Osram-deal. Hij schreef in een voor de conference call gepubliceerde nota dat de overname ‘meer risico’s dan voordelen’ oplevert.
5.740 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 ... 283 284 285 286 287 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 apr 2024 17:39
Koers 834,300
Verschil +21,100 (+2,59%)
Hoog 836,000
Laag 820,300
Volume 389.817
Volume gemiddeld 586.157
Volume gisteren 526.653

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront