Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Woning huren en verhuren

146 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
DeZwarteRidder
0
Kabinet: huurprijzen minder hard omhoog, scheefwoners wél de pineut

Het kabinet maakt vandaag, op Prinsjesdag, bekend dat het hoge huurstijgingen aan banden wil leggen. Ook worden scheefwoners hard aangepakt en komt er in de grote steden mogelijk een woonplicht voor huizenkopers.
Peter Winterman 17-09-19, 10:31

Op het nippertje heeft de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gisteren een deal bereikt over extra maatregelen op de woningmarkt, zo bevestigen Haagse bronnen aan deze krant. De woningmarkt wordt geteisterd door hoge huurstijgingen. Ook is het voor veel Nederlanders, vooral in de grote steden, extreem lastig om aan een betaalbaar koophuis te komen.

De huren stijgen nu hard omdat de waarde van woningen ook fors stijgt. De huurstijging is namelijk gekoppeld aan de WOZ-waarde. Het kabinet heeft besloten dat de WOZ-waarde voor een kleiner deel gaat meetellen bij de berekening van de huurprijs: voor maximaal een derde. Dat moet de stijging van de huurprijzen afremmen.

Scheefwonen

Ook komen er maatregelen tegen scheefwoners. Dat zijn mensen die eigenlijk te veel verdienen voor hun sociale huurwoning. De maandhuur van scheefwoners gaat jaarlijks met 50 tot 100 euro omhoog tot de maximale huur van 720 euro is bereikt. Wie twee keer modaal of meer verdient, gaat ook meer dan 720 euro betalen. De opbrengsten moeten corporaties uitgeven aan een huurverlaging voor mensen die juist weinig verdienen.

De aanpak van scheefwoners is niet onomstreden. Vorig jaar bleek al dat de coalitie iets wil doen aan scheefwoners, maar dat leidde tot veel woedende reacties. Zo stelt een deel van de scheefwoners dat zij geen mogelijkheden hebben om te verhuizen naar een koopwoning of een duurder huurhuis.

Woonplicht

Op de koopmarkt wil het kabinet ook ingrijpen: gemeenten krijgen misschien de mogelijkheid om kopers te verplichten zelf in de woning te gaan wonen. Daarmee kunnen beleggers worden buitengesloten. Die kopen vaak bestaande huizen op om ze vervolgens voor veel geld te verhuren. Eerst wordt onderzocht of deze maatregel wel kan worden ingevoerd.

De aanpak komt bovenop het geld dat het kabinet uittrekt voor de poging om de woningmarkt vlot te trekken. Eerder lekte uit dat er een miljard euro wordt gestopt in een nieuwbouwfonds voor gemeenten. Ook krijgen de woningcorporaties een korting op de verhuurderheffing, om hen aan te zetten tot nieuwbouw. In Nederland worden nu nog veel te weinig nieuwe woningen gebouwd.
DeZwarteRidder
0
CBS: Huurders en huiseigenaren steeds minder gelukkig met hun woning
20 september 2019 04:52 Laatste update: 1 dag, 2 uur geleden

Nederlandse huishoudens en huurders in het bijzonder zijn steeds minder tevreden met hun huis. In 2009 waren nog zo'n acht op de tien huurders positief over hun woning, vorig jaar gold dat nog voor zeven op de tien huurders, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Onder huiseigenaren klinkt ook iets meer gemor. Sinds in 2006 ruim 97 procent van hen aangaf erg tevreden te zijn met hun huis, slonk die groep door de jaren met 4 procentpunten. In 2018 was namelijk 93 procent van de huiseigenaren tevreden.

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat huurders vooral minder positief zijn over de tuinen en balkons. Ook het onderhoud van de woning en met name de inrichting ervan zijn van invloed op het woongenot.

Binnen de groep middelgrote en grote gemeenten, met ten minste 100.000 inwoners, zijn huizenbezitters in Rotterdam het minst positief. 'Slechts' 87 procent van hen zou tevreden zijn over hun woning. Den Bosch en Ede behaalden met 97 procent de beste score.

Den Haag scoort onder huurders relatief minder goed dan andere gemeenten. In de hoofdstad van Zuid-Holland is 'maar' 62 procent van de huurders tevreden met hun plek. Amersfoort, Alphen aan den Rijn en opnieuw Ede deden het beter met scores van tegen de 80 procent.

CBS houdt om de drie jaar een enquête onder tienduizenden Nederlanders om hun tevredenheid te peilen. Dit jaar namen meer dan 68.000 mensen deel.

Momenteel hebben 4,5 miljoen huishoudens een koopwoning, zitten 2,1 miljoen Nederlanders in een sociale huurwoning en huren 910.000 mensen bij een particuliere organisatie.
rationeel
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 17 september 2019 08:26:

In tijden van crisis is een woning de meest veilige belegging.
Niet als er een bom op valt.
DeZwarteRidder
0
Rabobank en BPD ontwikkelen 15.000 huurhuizen

UTRECHT (AFN) - Rabobank en gebiedsontwikkelaar BPD gaan iets doen aan de grote woningvraag onder middeninkomens. Uit het nog op te richten BPD Woningfonds worden de komende tien jaar 15.000 woningen ontwikkeld. Dat zijn energiezuinige, duurzame, middeldure huurhuizen, met gemiddelde huurprijzen tussen de 650 en 1250 euro per maand
DeZwarteRidder
0
Rabobank en BPD ontwikkelen 15.000 huurhuizen

Door ANP Producties
1 uur geleden in FINANCIEEL

Utrecht - Rabobank en gebiedsontwikkelaar BPD gaan iets doen aan de grote woningvraag onder middeninkomens. Uit het nog op te richten BPD Woningfonds worden de komende tien jaar 15.000 woningen ontwikkeld. Dat zijn energiezuinige, duurzame, middeldure huurhuizen, met gemiddelde huurprijzen tussen de 650 en 1250 euro per maand.

Beide partijen spreken van een groot tekort aan betaalbare huurwoningen voor het middensegment. Het kabinet stelt de komende jaren 2 miljard euro ter beschikking aan gemeenten en corporaties om de woningmarkt te verbeteren. Met BPD Woningfonds is een investering van 5 miljard euro gemoeid, waarvan Rabobank de komende drie jaar zo’n 1 miljard euro voor haar rekening neemt. BPD, ofwel Bouwfonds Property Development, is een 100 procent dochter van Rabobank.

Het gaat om appartementen en eengezinswoningen voor starters, gezinnen en zelfstandig wonende ouderen. De huizen zullen liggen in "aantrekkelijke woonwijken in stedelijke gebieden binnen en buiten de Randstad".
hirshi
0
Linkse verhuurvrouwtjes zullen zwaar worden getroffen in Amsterdam.
Geld verdienen door het uitbaten van woonruimte wordt zwaar afgestraft door toedoen van het linkse college.

Eigen woonruimte dien je zelf te bewonen en anders ga je voor gaas.
Of je nu een prins der Nederlanden bent of een eenvoudige huisjesmelkster - Je zult eraan moeten geloven en je bent hoe dan ook de klos.
objectief
1
quote:

hirshi schreef op 5 oktober 2019 20:24:

Linkse verhuurvrouwtjes zullen zwaar worden getroffen in Amsterdam.
Geld verdienen door het uitbaten van woonruimte wordt zwaar afgestraft door toedoen van het linkse college.

De Amsterdamse aanpak is veel te laat; de verhuurders hebben al zoveel verdiend dat ze op hun lauweren kunnen rusten.
DeZwarteRidder
0
Rechter: Van Haga mag woning van huurder ontruimen
1 min geleden in BINNENLAND

HAARLEM - Wybren van Haga, het Tweede Kamerlid dat onlangs uit de VVD-fractie werd gezet, mag een huurwoning in een Haarlems hofje ontruimen. De kortgedingrechter in Haarlem oordeelde dat Van Haga tijdig de huurovereenkomst heeft opgezegd en dat die daarom per 31 augustus is beëindigd.

De huurder had aangevoerd dat de beheerder van het hofje telefonisch had ingestemd met een verlenging van de huur. Hij vond het onredelijk dat hij, ondanks zijn hoge leeftijd, op straat zou komen te staan. Volgens de rechter kan de huurder die telefonische toezeggingen echter niet bewijzen. De man moet de woning binnen acht dagen verlaten.

De VVD-fractie stuurde Van Haga weg omdat hij zich niet aan een afspraak had gehouden om zich niet meer met zijn zakelijke belangen te bemoeien. Het Kamerlid kwam vorig jaar al in opspraak omdat hij zich als vastgoedondernemer niet aan regels voor het verhuur van woningen zou hebben gehouden. Hij gaat zelfstandig verder als Kamerlid.
DeZwarteRidder
0
Premium Het beste van De Telegraaf
’Geen nieuwe woningen voor dit college A’dam’

Door Richard van de Crommert
22 min geleden in FINANCIEEL

Amsterdam - „Zolang dit college er zit, zullen we niet investeren in nieuwbouw-woningen.” Dat zegt Frank van Blokland, de voorman van de IVBN, de club van pensioenfondsen en levensverzekeraars die heel veel kapitaal beschikbaar heeft om in nieuwe woningen te steken.

De strakke regels voor de financiering van nieuwbouwprojecten in Amsterdam noemt Van Blokland ’zorgelijk’. De hoofdstad legt relatief veel nadruk om de bouw van sociale woningen. Daarbij kan onvoldoende rendement worden gerealiseerd, aldus de IVBN-voorman. „De bouw van middenhuur-woningen wordt afgeremd in Amsterdam, terwijl juist daar veel behoefte aan is.”
Grondprijzen

Ook horen er volgens Van Blokland „passende grondprijzen bij”. „Zodat we de nieuwbouw ook kunnen realiseren. Maar als er grondprijzen worden gerekend, waar je geen woningen op kunt exploiteren, dan bouwen we ze dus niet.”

Er zijn wel gesprekken tussen de branche van de gemeente. Maar die zijn op ambtelijk niveau en zijn volgens de IVBN-voorman nauwelijks constructief te noemen en leveren tot nu toe niets op. „Wij zijn bezig om de relatie met de gemeente Amsterdam te herstellen”, zegt Van Blokland. „Daar sturen we op aan, maar makkelijk zal dat niet zijn.”

"Stad heeft beleggers en pensioenfondsen nodig om bouw te betalen"

„Ik denk dat de beleidskaders in Amsterdam verruimd moeten worden”, zegt Van Blokland. „De stad roept de laatste maanden steeds dat alle tenders nog steeds succesvol zijn. Ik schat in dat dat gecommuniceerd wordt omdat vastgoedontwikkelaars aangeven graag te willen bouwen, maar de stad heeft beleggers en pensioenfondsen nodig om de nieuwbouwwoningen te bekostigen. Dat ontwikkelaars nog steeds intekenen, betekent niet dat nieuwbouwplannen doorgaan. Aan tenders die nu lopen, doen geen leden van ons mee. We zijn benieuwd welke partijen dat wel doen. Dat terwijl in de afgelopen jaren door onze achterban juist duizenden woningen zijn gerealiseerd. We hebben van oudsher een sterke basis in Amsterdam.”
Zorgvuldig

De voorman: „Voor institutionele beleggers- pensioenfondsen en levensverzekeraars- geldt dat hun beleggingen niet risicovol mogen zijn en een stabiele cashflow moeten genereren. Het gaat immers om maatschappelijk geld van en voor pensioen- en levensverzekeringsuitkeringen waar zorgvuldig mee moet worden omgegaan. We hebben bovendien een langetermijnhorizon.”

In het voorjaar presenteerde de IVBN een zogeheten middenhuur-akkoord, een voorstel om de bouw van veel nieuwe woningen in het middensegment te financieren. Dat voorstel werd afgewezen door de gemeente. Dat bleek uit antwoorden op vragen van D66.
Relatie

„Wij vinden het heel onbehoorlijk dat het stadsbestuur ons middenhuur-akkoord afwijst, maar ons daarvan niet in kennis stelt. Daar moeten we achter komen door antwoorden op schriftelijke vragen van een raadslid. Dat geeft een beetje aan hoe de gemeente met beleggers omgaat. Dat is niet goed, wij willen die relatie verbeteren. Maar er moet wel een basis zijn om te praten.”
rationeel
0
DeZwarteRidder
0
quote:

rationeel schreef op 24 oktober 2019 16:18:

Weet iemand hoe de koopprijsverhouding ligt gehuurde woning lege woning?
Waarde verhuurde woning is ca 15x de huur.
[verwijderd]
0
Is ook maar net waar het huis staat.
Ik verkocht voor 40x de jaarhuur.
Maar de huur was dan ook wel erg laag voor een woning in Amsterdam.
Bij leegstand was het vermoedelijk €120.000/130.000 meer geweest.
Was lastige overweging!
rationeel
0
quote:

ik ben Diede schreef op 24 oktober 2019 17:32:

Is ook maar net waar het huis staat.
Ik verkocht voor 40x de jaarhuur.
Maar de huur was dan ook wel erg laag voor een woning in Amsterdam.
Bij leegstand was het vermoedelijk €120.000/130.000 meer geweest.
Was lastige overweging!
Welk percentage is dan het verschil volgens jou?

De huren tov leegkoop zijn bijzonder groot in ASD.
rationeel
1
quote:

DeZwarteRidder schreef op 24 oktober 2019 16:58:

[...]
Waarde verhuurde woning is ca 15x de huur.
Dat zijn vooroorlogse prijzen;)
DeZwarteRidder
0

Amsterdamse studenten vrezen huisuitzettingen door strengere regels woningdelen

Volgens studentenorganisaties dreigen duizenden Amsterdamse studenten op straat te worden gezet als de strengere regels voor kamerverhuur doorgaan.

www.fd.nl
Jackpot1983
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 24 oktober 2019 16:58:

[...]
Waarde verhuurde woning is ca 15x de huur.
Ik kan je beloven dat geen enkele woning van mij voor dit geld weggaat.

Heb nu gemiddeld 7.5% bruto rendement op de woningen en dan heb ik het indirecte rendement niet meegenomen. Haal er een 1.5 af voor de kosten af zoals beheer onderhoud, verzekeringen, gemeentelijke lasten en wat nog meer. Weet ik zeker dat ik netto 6% overhoud. Tevens zijn er bij mij 3 woningen lager verhuurd door omstandigheden.

Zwartridder mocht je nette woningen hebben voor mij die voor 15x de huur weggaan hoor ik het graag. We hebben het dan niet over van die afbraakwoningen waar mensen nog even proberen maximaal de huur proberen te pakken.

DeZwarteRidder
0
Studentenstudio’s werken averechts op ontwikkeling studenten

Opinie | Het is bizar dat er voor studenten wordt ingezet op luxe studio’s en dure appartementen, nu er zoveel berichten over vereenzaming onder jongeren zijn. Beter is dat studenten huizen delen, schrijft voormalig student Annika van Veen.

www.fd.nl
146 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 860,01 -5,35 -0,62% 19 apr
AMX 921,43 -5,17 -0,56% 19 apr
ASCX 1.182,36 -7,47 -0,63% 19 apr
BEL 20 3.827,75 +1,17 +0,03% 19 apr
Germany40^ 17.714,20 -123,20 -0,69% 19 apr
US30^ 37.851,00 0,00 0,00% 19 apr
US500^ 4.960,72 0,00 0,00% 19 apr
Nasd100^ 17.004,48 0,00 0,00% 19 apr
Japan225^ 37.028,48 0,00 0,00% 19 apr
WTI 82,10 0,00 0,00% 19 apr
Brent 87,14 0,00 0,00% 19 apr
EUR/USD 1,0655 +0,0012 +0,11% 19 apr
BTC/USD 63.651,18 +63,41 +0,10% 11:35
Gold spot 2.392,50 0,00 0,00% 19 apr
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Heineken 89,640 +1,640 +1,86% 19 apr
DSM FIRMENICH AG 104,100 +1,350 +1,31% 19 apr
Ahold Delhaize 27,380 +0,240 +0,88% 19 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 523,000 -21,800 -4,00% 19 apr
BESI 133,500 -5,050 -3,64% 19 apr
ADYEN NV 1.399,200 -43,400 -3,01% 19 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront