Uiteraard stijgen de aandelen in de farma sector. Maar hiermee gaan in vele Europese landen de openbare ziekteverzekeringen ook quasi failliet. Een openbare ziekteverzekering en farma aandelenkoersen of dividenden zijn communicerende vaten. De ene zijn dood is de andere zijn brood.
Op de eindstreep van zo een evolutie en farma schaalvergroting blijven alleen de private ziekteverzekeringen over, zoals in de VS. Als zieke kun je daar best een hoop geld op je bankrekening hebben staan, of verzekerd zijn door je werkgever, maar dan moet je ook werk hebben uiteraard. Ben je daar werkloos, spijtig,... eigen schuld dikke bult. Ziek en werkloos? Zoek het maar uit.
Er is één mooi voorbeeld dat als land - met name Nieuw-Zeeland - dat het spel mooi speelt voor de gezondheid van zijn bevolking en met een financieel gezonde openbare ziekteverzekering. Nieuw-Zeeland past het zogenaamde Kiwi model toe, zoals erg goed beschreven door Dr. Dirk Van Duppen. Dit Kiwi model komt erop neer dat de publieke ziekteverzekering in Nieuw-Zeeland, openbare aanbestedingen uitschrijft voor alle belangrijke geneesmiddelen. Niet voor Botox dus of andere plastische onzin.
Hierdoor zijn de medicijnprijzen in dat land gemiddeld een tiende van die in België. Tja, dan moet een publieke ziekteverzekering zoals in België wel failliet gaan, logisch toch?
Sinds 2003, wanneer Dr Dirk Van Duppen dit model voorschreef voor het zieke RIZIV is er geen enkele minister van Volksgezondheid, die moeite heeft gedaan om het Kiwi model in te voeren en het RIZIV op die manier miljarden aan uitgaven te besparen en weer gezond te maken, ten goede van alle patiënten. U mag zelf eens creatief bedenken hoe dat mogelijk is. Een tip? Kregen ze een pakketje Pfizer, Astra Zeneca of Novartis aandelen of zo op hun effectenrekeningen?
Gezondheid,... althans voor de farma aandeelhouders.
Roy