KPN « Terug naar discussie overzicht

PB

2.609 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 ... 127 128 129 130 131 » | Laatste
voda
0
KPN integreert XS4ALL, maar laat merknaam in stand

KPN gaat de organisatie van internetdochter XS4ALL integreren in de eigen organisatie, maar laat de merknaam voor de bestaande klanten in stand. Dat heeft KPN-ceo Joost Farwerck dinsdagmorgen laten weten aan het personeel van XS4ALL.

Dat de merknaam blijft, is een verrassing. KPN heeft vorig jaar steeds gezegd dat het opheffen van dochters XS4ALL en Telfort bedoeld was om alle activiteiten te bundelen onder één merknaam, die van KPN. Bij Telfort verliep de integratie soepel, maar XS4ALL bood hardnekkig verzet.

KPN vond in het actiecomité 'XS4ALL moet blijven' en de ondernemingsraad van XS4ALL hardnekkige tegenstanders. Uiteindelijk won KPN een procedure bij de ondernemingskamer, die door de or van XS4ALL was aangespannen om de integratie te blokkeren. De rechter vond dat KPN het besluit goed onderbouwd had en alle procedurele verplichtingen had nageleefd. Daarmee lag de weg open voor KPN om een einde te maken aan het zelfstandige bestaan van XS4ALL.

Twee merken
De merknaam blijft alleen in stand voor de bestaande klanten van XS4ALL. Vanaf medio dit jaar gaat KPN ook onder de eigen merknaam breedbandabonnementen verkopen. Nieuwe klanten worden naar dat merk geleid. Op de vraag waarom KPN toch terugkomt op het voornemen om ook de merknaam XS4ALL te laten verdwijnen, antwoordt een woordvoerder: 'als erkenning en herkenning van klanten en medewerkers van XS4ALL'.

Uit onderzoek onder klanten van XS4ALL is duidelijk geworden dat 'een deel van hen gepassioneerd is over het merk'. KPN wil die klanten niet allemaal kwijt. Zij kunnen nu blijven rekenen op de merknaam, een eigen helpdesk en de kwaliteit van dienstverlening die bij XS4ALL hoort, zegt de woordvoerder. Dat laat onverlet dat de medewerkers bij KPN in dienst komen en de techniek van XS4ALL eind dit jaar naar het platform van KPN wordt overgezet.

Rad voor ogen
KPN draait met het besluit zijn klanten een rad voor ogen, vindt Kirsten Verdel, aanvoerder van het actiecomité 'XS4ALL moet blijven'. 'Door de naam voorlopig te laten bestaan maar achter de schermen te starten met de integratie van de techniek, wordt XS4ALL verder uitgehold en verwordt het tot een label.'
Volgens Verdel vormen techniek, mensen en cultuur de harde kern van XS4ALL. 'Als je daar één of meerdere elementen uithaalt is het geen XS4ALL meer.' Zij vermoedt dat KPN door een recent onderzoek onder XS4ALL-klanten tot het inzicht is gekomen dat opheffen van de merknaam zou leiden tot te veel klantenverlies.

fd.nl/ondernemen/1330992/kpn-integree...
voda
0
Income Fund meldt eerste belang in KPN

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,679 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Income Fund of America heeft een eerste belang in KPN gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 8 januari 2020.

Income Fund meldde een kapitaalbelang van 3,11 procent zonder stemrecht.

Wet op het financieel toezicht

De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Toekomstige risico’s 5G zijn groot raadsel

Door de komst van supersnel (5G) mobiel internet zullen Nederlanders aan meer mobiele straling worden blootgesteld. Nieuw onderzoek suggereert dat 5G vooralsnog veilig is. Het is alleen volstrekt niet te voorspellen of dat in de toekomst zo blijft.

Edwin van der Aa en David Bremmer 21-01-20, 03:00 Laatste update: 06:13

Op verzoek van telecomwaakhond Agentschap Telecom onderzocht het RIVM afgelopen jaar wat 5G betekent voor de hoeveelheid mobiele straling in de ether. De onderzoekers concluderen ,,dat de blootstelling aan de elektromagnetische velden van losse antennes en gebruikerstoestellen lager is dan de limieten die de Europese Unie aanbeveelt.”

Lees ook
Bewoners Hillegersberg vrezen 5G-antennes en straling
Demonstranten in Eindhoven: ‘Straling 5G maakt mensen doodziek’

Tegelijk is het veel te vroeg om alle seinen op groen te zetten, aldus het RIVM. De gevolgen van 5G zijn ongewis. De hoeveelheid straling in de ether groeit sowieso flink. 5G werkt met kortere golflengtes, waardoor providers als KPN duizenden extra masten moeten neerzetten. Die komen naast de huidige 3- en 4G netten, die niet meteen uit de lucht gaan.

Slimme masten
Via 5G wordt het mogelijk om met je mobiel razendsnel grote hoeveelhe­den data te ontvangen en verzenden. Complete speelfilms van hoge beeldkwali­teit downloaden is dan een peulen­schil

5G-straling is bovendien deels anders: deels bestaat het netwerk uit slimme masten die het mobiele signaal rechtstreeks op gebruikers richten en mensen kunnen volgen. De hoeveelheid straling groeit dan. Ook zullen hogere frequenties worden gebruikt dan nu.

Al met al is de hoeveelheid straling waaraan we straks worden blootgesteld - en het gevaar daarvan - momenteel onzeker. Het RIVM en Agentschap Telecom vinden het daarom van groot belang om ‘de vinger aan de pols’ te houden. Meer onderzoek is nodig als KPN, T-Mobile en Vodafone hun 5G-netten komende jaren daadwerkelijk uitrollen.

Het nieuwe onderzoek moet vermeende negatieve gezondheidseffecten van elektromagnetische velden adresseren. Beide instanties benadrukken dat er voorlopig geen bewijs bestaat dat mobiele straling schadelijk is. Maar ze melden eveneens dat het nog ontbreekt aan (meet)gegevens van ‘complexe, realistische blootstellingssituaties’.

Nog geen wettelijke norm
,,Of inzichten over gezondheidseffecten veranderen, zal nog moeten blijken.” Nederland kent ook nog geen eigen wettelijke blootstellingsnorm, meldt het rapport. Het kabinet wil daar wel mee komen.

Via 5G wordt het mogelijk om met je mobiel razendsnel grote hoeveelheden data te ontvangen en verzenden. Complete speelfilms van hoge beeldkwaliteit downloaden is dan een peulenschil. In het begin zullen de mobiele operators nog geen topsnelheden halen, maar nog altijd twintig sneller zijn dan een wifi-verbinding thuis.

www.ad.nl/binnenland/toekomstige-risi...
voda
0
'Ecomodus' op server moet Amsterdam forse stroombesparing opleveren

Datacenter van Equinix in Amsterdam. De serverkasten hier verbruiken veel energie.Foto: Roger Cremers voor het FD

Gebruikers van datacenters in Amsterdam zijn van plan hun energieverbruik fors terug te dringen door de 'ecomodus' op hun servers te activeren. Dankzij die ogenschijnlijk kleine verandering verwacht een brede coalitie omgerekend het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van zo'n 100.000 huishoudens uit te kunnen sparen.

De coalitie maakt zijn plannen maandag bekend. In eerste instantie gaat het om een experiment. Verschillende bedrijven, waaronder Booking.com, KPN en Albert Heijn, gaan de komende drie jaar onderzoeken hoe zij hun servers anders kunnen instellen. Zij krijgen hulp van de hardwareproducenten Dell Technologies en HPE (Hewlett Packard Enterprise).

Bouwstop

Het experiment komt op een belangrijk moment. Het verbruik van datacenters staat al een tijd ter discussie. De gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam besloten mede daarom vorig jaar om tijdelijk geen nieuwe datacenters meer toe te laten. Gezamenlijk verbruiken de datacenters in de regio ruim 2 terawattuur aan elektriciteit. Dat is ongeveer evenveel als het jaarlijkse stroomverbruik van 700.000 woningen.

Datacenterbedrijven, zoals Digital Realty en Equinix, proberen nu te verduurzamen door gebruik van andere koelsystemen en hergebruik van restwarmte, maar de servers zijn doorgaans in beheer van de klant en liggen dus buiten hun invloed. Bij de IT-afdelingen van die klanten is het terugdringen van het verbruik vaak weer geen prioriteit.

Angst voor prestaties

'Alle moderne servers hebben instellingen voor powermanagement, maar uit angst voor slechtere prestaties kiest vrijwel iedereen voor de high performance-optie', vertelt Marjolein Bot. Ze is initiatiefnemer van de Amsterdam Economic Board, een adviesorgaan onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, waarin kennisinstellingen, overheden en het bedrijfsleven zijn betrokken. Bot zocht belanghebbenden bij elkaar om samen naar bespaaropties te kijken.

Servers verwerken allerlei instructies in hun processor. Op rustige momenten zou een deel van de processor best in pauzestand kunnen, legt deelnemer Robert de Koning van producent Dell Technologies uit. Dat kan een besparing van 40% in de processor opleveren. Een server kan daarmee in theorie 10% tot 30% zuiniger worden.

Binnen het project worden zowel performance als energieverbruik nauwkeurig gemeten. De uitkomsten moeten uiteindelijk ook anderen over de streep helpen.

Afgerekend op performance

'Je zou het misschien niet zeggen, maar IT'ers zijn conservatief', zegt Alex Bik, technisch directeur van datacenter BIT uit Ede en niet betrokken bij het project. 'Als zij zelf geen voordeel hebben bij een verandering, dan laten ze het liever zoals het al is.'

Die houding is volgens deskundigen te begrijpen. 'Applicaties moeten voor meer dan 99,9% van de tijd werken’, zegt Jeroen Cox, senior manager energie en milieu bij KPN en deelnemer aan het project. 'Een systeembeheerder wordt daar op afgerekend en niet op het verbruik van een beetje meer of minder stroom.'

Het feit dat producenten meedoen met het project is voor Cox een belangrijke steun in de rug. 'Als de producent zelf meedenkt en bevestigt dat het apparaat bij een bepaalde taak werkelijk anders ingesteld kan worden, dan geeft dat systeembeheerders vertrouwen', vertelt hij.

Achter de schermen gebeurt overigens meer aan energiebesparing. KPN wist naar eigen zeggen de afgelopen acht jaar 24% energie te besparen, terwijl het datagebruik van de klanten vertienvoudigde. Ook Bik ziet verbeteringen: 'Vroeger betaalden klanten van datacenters een vaste prijs. Nu wordt het verbruik doorberekend. Dat maakt veel bewuster.'

fd.nl/ondernemen/1331300/ecomodus-op-...
Bijlage:
voda
0
KPN steekt geld in bitcoinbedrijf SettleMint

Gepubliceerd op 27 jan 2020 om 10:10 | Views: 429

KPN 10:21
2,70 -0,04 (-1,46%)

ROTTERDAM (AFN) - KPN Ventures heeft geld gestoken in het Belgische blockchainbedrijf SettleMint. De investeringstak van telecombedrijf KPN maakte maandag bekend aan een investeringsronde met een totale waarde van 1,9 miljoen euro mee te hebben gedaan. Hoeveel KPN Ventures precies in het bedrijf stak is niet duidelijk.

SettleMint heeft een blockchainplatform ontwikkeld wat door bedrijven gebruikt kan worden als zij de blockchain willen gebruiken. De Belgen willen het opgehaalde geld gebruiken voor internationale uitbreiding en het vercommercialiseren van het platform. KPN maakt het platform van SettleMint ook beschikbaar voor zijn klanten.
voda
0
'KPN profiteert van focus op kosten'

Gepubliceerd op 27 jan 2020 om 10:37 | Views: 169

AMSTERDAM (AFN) - De focus op kosten bij KPN begint zich uit te betalen. Het telecombedrijf zet in het vierde kwartaal waarschijnlijk een hoger bedrijfsresultaat in de boeken vergeleken met een jaar eerder. Dat komt naar voren uit een consensus van analistenverwachtingen die is gepubliceerd op de website van het concern. Over heel 2019 wist de onderneming eveneens haar bedrijfsresultaat op te voeren.

KPN trekt al een tijdje zijn broekriem aan. Het bedrijf stuurt aan op vereenvoudiging van de bedrijfsvoering door bijvoorbeeld onderdelen af te stoten. Afgelopen kwartaal verkocht KPN zijn consultingdochter die advies op het gebied van ICT en cloud-diensten en data analyse verleende. Ook deed het concern zijn dochteronderneming voor webhosting Argeweb van de hand. In het derde kwartaal wist KPN mede dankzij de kostendiscipline zijn bedrijfsresultaat op te krikken.

Over de laatste drie maanden van vorig jaar voorspellen de analisten dat het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) aandikte tot 587 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder was het nog 572 miljoen euro. Over het hele jaar behaalde KPN een aangepast bedrijfsresultaat van 2,6 miljard euro. Dat is een stijging van ruim 11 procent vergeleken met 2018.

Plannen rond XS4ALL

De kenners voorzien dat de onderliggende omzet van KPN in het vierde kwartaal licht daalt tot een kleine 1,4 miljard euro ten opzichte van een jaar eerder. Voor het hele jaar ligt de consensus op een stabiele omzet van ruim 5,6 miljard euro. De zakelijke tak van KPN is daarbij de zwakste schakel, vinden de marktvorsers. Zij voorspellen voor die divisie de grootste neergang in omzet, zowel in het laatste kwartaal als in heel 2019.

Topman Joost Farwerck, die vanaf november officieel de scepter mag zwaaien, mag woensdag voor het eerst de jaarresultaten van KPN toelichten. Hij nam het stokje over van de vorig jaar opgestapte bestuursvoorzitter Maximo Ibarra die aan de slag ging bij Sky Italia. Ook was er tussentijds veel commotie omdat de als opvolger van Ibarra genomineerde Dominique Leroy na een omstreden aandelenverkoop niet meer voldeed aan de eisen van de toppositie.

Ook worden bij de handelsupdate mogelijk nieuwe plannen rondom het merk XS4ALL uit de doeken gedaan. KPN beloofde met meer informatie te komen over de toekomst van de internetprovider. Het concern trok zich na veel ophef terug van het idee om het merk te schrappen. Boze klanten achter de actiegroep XS4ALL Moet Blijven denken overigens nog steeds dat KPN achter de schermen XS4ALL wil ontmantelen.
voda
0
Beursblik: Bank of America ziet omzet KPN dalen

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,689 -0,046 -1,68 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Bank of America verwacht dat de omzet van KPN in het vierde kwartaal sterker is gedaald dan een kwartaal eerder, terwijl het bedrijfsresultaat ook onder druk stond. Dit bleek maandag uit een sectorrapport van de Amerikaanse bank.

Volgens de analisten was het een kwartaal waarin de concurrentie steeds meer toenam, met een nieuwe bundel van T-Mobile en eindejaarsacties. De omzet daalde naar verwachting met 3,3 procent, tegen 1,9 procent in het derde kwartaal. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) zal naar verwachting 1,4 procent dalen.

De bank denkt dat de markt bij de publicatie van de kwartaalcijfers op 29 januari zal focussen op de wisseling van de wacht in de top van het telecombedrijf, de voortgang van de reorganisatie en de gang van zaken na de fusie van T-Mobile en Tele2 en de uitfasering van KPN's merk Telfort.

De analisten zie de vrije kasstroom dit jaar met 13 procent stijgen van 708 miljoen tot 799 miljoen euro. De omzet zal wederom dalen, denkt Bank of America, maar wel minder hard door afnemende concurrentie.

De Amerikaanse bank heeft een koopadvies en koersdoel van 3,40 euro.

Het aandeel KPN stond maandag 1,7 procent lager op 2,69 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'Vergeten laptop toont lekken in beveiliging KPN'

Gepubliceerd op 28 januari 2020 07:04 | Views: 0

KPN 27 jan
2,66 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - KPN heeft de beveiliging niet op orde, blijkt uit onderzoek van Trouw nadat een monteur zijn laptop had vergeten bij een klant en nooit meer ophaalde. De laptop gaf met enkele muiskliks toegang tot gevoelige documenten van het Nederlandse telecombedrijf. De informatie betreft onder meer zakelijke klanten, de overheid, het Amerikaanse leger en de NAVO.

Bedrijfsonderdeel KPN Security waarschuwt dat een kwart van de bedrijven weleens een apparaat kwijtraakt. Voorzorgsmaatregelen zijn dus van groot belang. Maar aan de laptop te zien gaat het ook bij KPN niet altijd goed. Zo had het beginscherm geen wachtwoord: inloggen was niet nodig. Verder waren allerlei bedrijfswebsites bewaard in de internetbrowser, inclusief gebruikersnaam en wachtwoord.

Om de beveiliging te testen opende Trouw het intranet TeamKPN. Een beveiligde verbinding of het invullen van een extra code (tweestaps-verificatie) was niet nodig. Dit gebrek aan extra beveiliging is riskant, want op TeamKPN liggen de documenten voor het oprapen. Zoals organisatieschema's met verwijzingen naar de AIVD, Defensie en het Koninklijk Huis. Deze zijn als vertrouwelijk gemarkeerd.
voda
0
*Berenberg handhaaft koopadvies op KPN
08:01
*Berenberg verlaagt koersdoel KPN van 3,35 naar 3,30 euro

Bron Binck
kanhetlager
0
28-1-2020 10:43:30
Beursblik: meer winst KPN verwacht ondanks aanhoudende omzetdruk
(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft in het vierde kwartaal van 2019, ondanks een licht dalende omzet, de winst iets weten op te voeren ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit een analistenconsensus die het telecombedrijf publiceerde.
Analisten mikken voor het vierde kwartaal op een omzet van 1.394 miljoen euro. De aangepaste EBITDA na leases wordt ingeschat op 575 miljoen euro en de nettowinst op 75 miljoen euro. Een jaar eerder boekte KPN nog een omzet van 1.436 miljoen euro, een aangepaste EBITDA van 571 en een nettoverlies van 45 miljoen euro.
De operationele vrije kasstroom zal vermoedelijk 614 miljoen euro bedragen en de vrije kasstroom zonder het dividend van Telefonica Deutschland 272 miljoen euro.
In het derde kwartaal van 2019 behaalde KPN op een omzet van 1.372 miljoen euro, een aangepaste EBITDA van 599 miljoen euro en een nettowinst van 314 miljoen euro. De forse winst viel toen vooral te verklaren door de boekwinst van 171 miljoen euro op de verkoop van dochterbedrijf NLDC. De vrije kasstroom exclusief Telefonica Deutschland kwam toen uit op 226 miljoen euro.
Volgens de analisten van Bank of America, die een koopadvies hanteren voor KPN, nam de concurrentie in het vierde kwartaal steeds meer toe met een nieuwe bundel van T-Mobile en eindejaarsacties.
De bank denkt dat de markt bij de publicatie van de kwartaalcijfers zal focussen op de wisseling van de wacht in de top van het telecombedrijf, de voortgang van de reorganisatie en de gang van zaken na de fusie van T-Mobile en Tele2 en de uitfasering van KPN's merk Telfort.
Outlook
KPN mikt zelf voor 2019 op een kleine groei van de aangepaste EBITDA na leases en een vrije kasstroom van minstens 700 miljoen euro. De consensus gaat voor heel 2019 uit van een aangepaste EBITDA van 2.331 miljoen euro tegen 2.292 in 2018, en een vrije kasstroom exclusief Telefonica Deutschland van 714 miljoen euro.
KPN mikt onverminderd op een dividend van 12,5 cent per aandeel en wil dit in de komende jaren laten stijgen. De investeringen voor 2019 begroot het telecombedrijf op 1,1 miljard euro.
Voor de periode 2019 tot en met 2021 mikt KPN op een autonome groei.
KPN opent woensdag voorbeurs de boeken.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
KPN wil dividend uitkeren van 12,5 cent per aandeel
07:20
*Winst KPN Q4 84 miljoen euro, verwacht werd 75 miljoen euro
07:20
*Aangepaste EBITDA KPN Q4 561 miljoen, verwacht werd 575 miljoen euro
voda
0
KPN boekt meer winst dan verwacht

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,696 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft in het vierde kwartaal van 2019 de omzet conform verwachting zien dalen, maar boekte wel meer winst dan verwacht. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de cijfers van het telecombedrijf.

Nieuwbakken CEO Joost Farwerck stelde goede vooruitgang te boeken met de uitvoering van de strategie en KPN voldeed aan de eigen verwachtingen. Desondanks merkte de topman op dat het schuiven met investeringen en desinvesteringen gedurende het jaar een negatieve impact had op de prestaties in het vierde kwartaal.

De omzet kwam afgelopen kwartaal uit op 1.393 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 1.394 miljoen euro, nadat vorig jaar nog een omzet werd behaald van 1.436 miljoen euro. KPN blijft last houden van druk in het mobiele segment, terwijl ook uit legacy-diensten minder omzet werd gehaald.

De aangepaste EBITDA na leases bedroeg 561 miljoen euro, wat minder was dan de analistenverwachting van 575 miljoen euro. In het vierde kwartaal van 2018 kwam KPN uit op 570 miljoen euro. KPN realiseerde 38 miljoen euro aan besparingen, maar had wel te kampen met een negatieve impact van 6 miljoen euro door desinvesteringen, de verschuiving van investeringen en de lagere omzet.

KPN boekte een nettowinst van 84 miljoen euro. Dit was in het vierde kwartaal een jaar eerder nog een verlies van 47 miljoen euro. Het telecombedrijf profiteerde van een positieve herwaardering van DTA en een boekwinst van 29 miljoen euro door de verkoop van internationale netwerkdiensten en Argeweb in het vierde kwartaal. In het vierde kwartaal van 2018 was er nog een negatieve herwaardering van DTA. Analisten rekenden voor het vierde kwartaal op een winst van 75 miljoen euro.

De vrije kasstroom, exclusief het dividend van Telefonica Deutschland, kwam uit op 284 miljoen euro tegenover 220 miljoen euro vorig jaar.

Jaarcijfers

Over heel 2019 boekte KPN een aangepaste EBITDA van 2.317 miljoen euro, een stijging met 1,2 procent, en een vrije kasstroom exclusief Telefonica Deutschland van 726 miljoen euro. Dat was in 2018 nog 795 miljoen euro.

De nettowinst kwam uit op 614 miljoen euro tegen 292 miljoen euro een jaar eerder. In het derde kwartaal schoot de winst omhoog dankzij de verkoop van dochterbedrijf NLDC.

De consensus mikte op een aangepaste EBITDA van 2.331 miljoen euro en een vrije kasstroom exclusief Telefonica Deutschland van 714 miljoen euro.

Outlook

KPN mikt voor 2020 op een stabiele tot kleine groei van de aangepaste EBITDA na leases en een groei van de vrije kasstroom van minstens 5 procent.

KPN mikt op een dividend van 13 cent per aandeel. Over 2019 wil KPN een dividend uitkeren van 12,5 cent. KPN liet opnieuw weten het dividend in de komende jaren te willen laten stijgen. De investeringen voor 2020 begroot het telecombedrijf op 1,1 miljard euro, net als in het afgelopen jaar.

Voor de periode 2019 tot en met 2021 mikt KPN op een autonome groei van de aangepaste EBITDA.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Besparingen helpen KPN vooruit

Gepubliceerd op 29 januari 2020 07:45 | Views: 391

KPN 28 jan
2,70 0,00 (0,00%)

DEN HAAG (AFN) - KPN heeft boekjaar 2019 afgesloten met een hogere winst op een lagere omzet. Het telecomconcern voerde zijn winstgevendheid op geholpen door kosten besparingen. Ook in het slotkwartaal van het jaar trok de onderneming de broekriem verder aan, om daarmee onder meer de concurrentiedruk bij mobiele telefonie het hoofd te bieden.

De totale opbrengsten liepen vorig jaar met 2,7 procent terug tot bijna 5,5 miljard euro. In de laatste maanden van vorig jaar werd een omzet van iets minder dan 1,4 miljard euro geboekt. De operationele winst over heel 2019 kwam uit op ruim 1 miljard euro. Dat was op jaarbasis ruim een kwart meer. In het slotkwartaal van 2019 steeg deze winst met 9,2 procent tot 202 miljoen euro.

Volgens de nieuwbakken topman Joost Farwerck ligt KPN op koers met zijn strategie. Het bedrijf wist de kosten in het laatste kwartaal van 2019 met 38 miljoen euro terug te brengen. Daarmee kwam de besparing over heel het jaar uit op 141 miljoen euro.
voda
0
Beursupdate: KPN onderuit op vlak Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag vlak geopend. Kort na opening koerste de AEX 0,1 procent lager op 602,43 punten.

Onder de hoofdfondsen leverde KPN 7,1 procent in na de publicatie van kwartaalresultaten. De aangepaste EBITDA na leases viel met 561 miljoen euro lager uit dan de analistenverwachting van 575 miljoen euro. Het telecombedrijf boekte wel meer winst dan verwacht.

(ingekort)
voda
0
KPN verliest belangrijke alles-in-éénklanten

Telecombedrijf KPN verliest op een belangrijk punt klanten. In het vierde kwartaal van 2019 daalde voor het eerst het aantal huishoudens dat een combinatie van vaste en mobiele diensten bij het bedrijf afneemt. Dat blijkt uit de woensdagochtend gepresenteerde kwartaalcijfers.

Gebundelde abonnementen zijn belangrijk voor alle telecombedrijven. Klanten die mobiel en vast internet, televisie en telefoon in één abonnement afnemen — vaak voor meerdere gezinsleden — stappen minder vaak over naar de concurrentie en zijn tevredener over de diensten die ze afnemen.

KPN was het eerste telecombedrijf in Nederland dat deze dienst aanbood en had lang een flinke voorsprong. Met de fusie van Ziggo en Vodafone in 2016 kwam er een concurrent bij. Inmiddels zet ook T-Mobile zwaar in op de gecombineerde diensten.

Ook afname aantal mobiele abonnees

Dat laat zich voelen bij KPN. Voor het eerst daalde in een kwartaal het klantenbestand, met 2000 huishoudens. Over het hele jaar gerekend kreeg KPN er 59 duizend van dit soort klanten bij. Bijna de helft van de huishoudens met een vaste internetaansluiting van KPN (49%) neemt ook één of meerdere mobiele abonnementen af.

Ook het aantal klanten met alleen een mobiel abonnement daalde in het vierde kwartaal, met 14.000. Het merk KPN, waar het bedrijf nu alle marketingkracht op concentreert, groeide weliswaar. Maar daar staat tegenover dat de onderneming zijn budgetmerk Telfort heeft opgeheven, en de Telfort-klanten stappen niet allemaal over op het KPN-merk.

Omzet en resultaat gedaald

KPN's omzet kwam in het vierde kwartaal uit op €1,4 mrd, een daling van 3% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) daalde 1,6% tot €561, en dat is flink onder de verwachting van analisten, die gemiddeld op €575 mln rekenden.

Ceo Joost Farwerck stelt in een persbericht dat KPN 'op koers ligt met de uitvoering van zijn strategie'. Die bestaat onder meer uit een stevige kostenbesparingen en het vereenvoudigen van de organisatie door het opheffen van een aantal merken zoals Telfort en XS4ALL. Het bedrijf heeft als doel om de kosten tussen 2019 en 2021 met €350 mln terug te brengen. In het eerste jaar kwam de besparing uit op €141 mln.

fd.nl/ondernemen/1332764/kpn-verliest...
voda
0
Beursblik: outlook vrije kasstroom KPN valt tegen

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,522 -0,174 -6,45 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft voor 2020 een tegenvallende outlook voor de vrije kasstroom afgegeven. Dit stelde analist David Vagman van ING woensdag, nadat het telecombedrijf met cijfers kwam.

Vagman zag dat de omzet in het afgelopen kwartaal conform de consensusverwachtingen met 3 procent daalde, waarbij de consumententak het minder goed deed, maar het zakelijk segment juist beter presteerde. Vooral de Wholesale-divisie presteerde minder goed dan voorzien.

De consumententak had te kampen met een uitdagender concurrentieveld op de vaste markt, aldus Vagman.

De aangepaste EBITDA na leases kwam 2,4 procent lager uit dan waar de consensus op mikte. Volgens analist had de consensus de desinvesteringen van KPN niet voldoende ingeprijsd, maar aangepast daarvoor kwam de EBITDA alsnog 1,4 procent lager uit dan voorzien.

Door de desinvesteringen viel de vrije kasstroom wel 4,4 procent hoger uit dan verwacht. Exclusief desinvesteringen zou de vrije kasstroom in lijn met de consensus zijn geweest, aldus ING.

De outlook voor 2020 noemde ING een tegenvaller. De verwachtingen voor de aangepaste EBITDA na leases is 2 procent minder dan voorzien. "Maar ook dat kan komen door desinvesteringen", aldus Vagman.

De verwachtingen voor de vrije kasstroom in 2020 van een groei van minstens 5 procent ten opzichte van 2019 is volgens ING een "duidelijke tegenvaller". De consensus mikte juist op een zeer sterk herstel met een groei van 14 procent.

Aangepast voor de impact van desinvesteringen zou de outlook voor de vrije kasstroom nog steeds 5 procent onder de consensus liggen. Mogelijk drukt een versnelde uitrol van glasvezel op de vrije kasstroom, aldus ING.

ING handhaafde het Houden advies op KPN met een koersdoel van 2,90 euro. Het aandeel verloor vanochtend 6,3 procent op 2,53 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Strikte voorwaarden bij aanleg 5G-netwerken

Gepubliceerd op 29 januari 2020 12:57 | Views: 0

BRUSSEL (AFN) - Bij de aanleg van snelle 5G-netwerken is het cruciaal spionage en cyberaanvallen door (bedrijven uit) niet-EU-landen te voorkomen. De Europese Commissie heeft daarom met instemming van de lidstaten een soort gereedschapskist samengesteld die de veiligheidsrisico’s moet afdekken. Daarbij worden "alle beschikbare instrumenten" ingezet.

Er komt geen verbod op producten van het Chinese bedrijf Huawei zoals de Amerikaanse regering eist, maar aan telecomproviders worden in de zogenoemde toolbox wel strikte voorwaarden gesteld. Zo moet van leveranciers een risicoprofiel worden gemaakt. Zij kunnen op grond daarvan worden uitgesloten bij de aanleg van de "kritieke en gevoelige" kernnetwerken. In Nederland besloot KPN eerder het 5G-kernnetwerk door een westers bedrijf te laten aanleggen.

De Europese internetinfrastructuur moet vanwege het strategische belang aan "de hoogste veiligheidsstandaarden" voldoen, zegt EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt). In de omslag naar een nog digitalere economie kan de 5G-technologie bijvoorbeeld worden ingezet in de transportsector, gezondheidszorg en landbouw. "Maar alleen als we onze netwerken veilig maken", waarschuwt vicevoorzitter Margrethe Vestager. Het is volgens haar zaak niet te afhankelijk te worden van één leverancier. Nokia en Ericsson leveren naast Huawei ook 5G-apparatuur.

Uitrol digitale ruggengraat

Een goede afstemming tussen EU-landen is onmisbaar. De uitrol van de toekomstige ‘digitale ruggengraat’ is echter een zaak van de lidstaten, die eerder al een gezamenlijke inventarisatie van de kwetsbaarheden hebben opgesteld. Van hen wordt verwacht dat ze op 30 april de eerste stappen hebben gezet om de aanbevelingen uit te voeren.

De omzet van de mondiale 5G-markt wordt geschat op 225 miljard euro in 2025. De commissie verwacht dat eind dit jaar de eerste 5G-diensten beschikbaar zijn in 138 Europese steden.
voda
0
UBS handhaaft koopadvies op KPN
10:32
*UBS verlaagt koersdoel KPN van 3,15 naar 3,10 euro

bron Binck
voda
0
KPN sluit convenant om graafschade te voorkomen

Gepubliceerd op 31 januari 2020 16:49 | Views: 39

KPN 16:41
2,52 -0,03 (-1,10%)

ROTTERDAM (AFN) - KPN NetwerkNL en netbeheerders Stedin, Enexis en Liander proberen voortaan gezamenlijk graafschade te voorkomen bij de aanleg van het glasvezelnetwerk. Daarover hebben ze afspraken gemaakt en een convenant ondertekend. Bij graafwerkzaamheden ontstaat het risico op het raken van gas- en elektriciteitsleidingen, met storingen tot gevolg.

KPN NetwerkNL heeft daarbij de ambitie om steeds meer huishoudens aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Vandaar dat is besloten om de handen ineen te slaan. Doel van het convenant is om de veiligheid van uitvoerenden en omwonenden te waarborgen, schades die het gevolg kunnen zijn van de aanleg van het glasvezelnetwerk te voorkomen en het naleven van wetten en regelgeving.
voda
0
KPN moet tarieven voor overzetten nummers aanpassen met terugwerkende kracht

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,516 -0,017 -0,67 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) KPN moet de tarieven voor het overzetten van telefoonnummers met terugwerkende kracht aanpassen. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt bepaald naar aanleiding van bezwaren bij een eerder besluit over die tarieven.

Op 29 januari 2019 bepaalde de ACM dat KPN lagere tarieven moet hanteren voor het overzetten van een nummer naar een andere telecomaanbieder. Die tarieven zijn inmiddels verlaagd.

Naar aanleiding van bezwaren van KPN, Voiceworks en anderen, heeft de ACM de tarieven opnieuw bekeken en besloten dat ze juist zijn vastgesteld. De hoogte blijft daarmee ongewijzigd. Wel moeten de tarieven met terugwerkende kracht gelden vanaf 18 januari 2017, het moment dat voor het eerst werd geklaagd bij de ACM, in plaats van de oorspronkelijke datum van 1 maart 2019.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
2.609 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 ... 127 128 129 130 131 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 apr 2024 16:07
Koers 3,388
Verschil +0,040 (+1,19%)
Hoog 3,394
Laag 3,345
Volume 4.891.654
Volume gemiddeld 13.641.916
Volume gisteren 9.357.689

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront