Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Blij met aflossingsvrij

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jambo72 17 januari 2020 11:36
    Helemaal met je eens, ben zelf ook voorstander van deze constructie. Gelukkig mogen de gepensioneerden ook onder voorwaarden meer lenen dan is toegestaan zodat ze kunnen blijven wonen. 2 AOW levert al €160.000 aan hypotheek op en daarbij zeer lage maandlasten voor 20-30 jaar. Banken lopen geen enkel risico hierin omdat ze slechts 50% van de woningwaarde financieren. Iedereen gelukkig. Laat de ouderen maar het huis “opeten”. Beter dan straks vadertje staat weer blij maken met de successie belasting. Heel het leven braaf afgelost en vervolgens nog de aanslag erbij voor de nabestaanden. Diefstal is het. De staat weet wel hoe ze geld moeten verdienen in de toekomst.
  2. Atari 17 januari 2020 12:17
    Iedereen is Blij met Aflossingsblij!!! Ik sluit volop Aflossingsblij voor jong en oud. Sterker nog in BOX 3 en gaan met die schulden. Iedereen blij en wij uiteraard ook blij met aflossingsblij. Goede campagne van de overheid. Iedereen is blij met aflossingsvrij! Wat een ezels daar in denhaag
  3. info_124 17 januari 2020 12:48
    Snapt nu niemand, waarom de Overheid zo graag heeft, dat u aflost = gedwongen spaart ? Simpel: om een fors kapitaal te hebben bij de CAK-toets om de hoogste bijdrage te kunnen betalen voor uw verzorgingstehuis-opvang.
    Voor BANKEN snap ik de houding niet: geen vastere verbinding met de klant dan een hypotheek ( en dus ook betaalrekening). Kijkend naar de waardestijging de afgelopen 30 jaar.. zelfs al de laatste jaren, heeft iedereen met een eigen huis een "Godsvermogen" gegenereerd. Mijn zoon kocht eind 2013 een tussenwoning voor € 203k, en nu is de vraagprijs aldaar € 320+K. Mijn zus in 1974 een tussenwoning voor Hfl 70.000 en wordt nu verkocht voor boven € 300k. Gelooft u nu echt, dat er ook maar één bank zal zijn, die in zo'n situatie de hypotheek opzegt en een klant wegjaagt ?
    45% van NL zit in een aflossingsvrije woning, en heeft geen cent eigen vermogen opgebouwd: men noemt dat "huur".
  4. wieweet 17 januari 2020 19:14
    Beste Jos..

    Je gaat nu wel "nog ten onrechte" uit van een evt overwaarde.
    Maak nu eens de berekening van als er geen overwaarde is en zelfs een waarde daling. Dus waarbij de hyphotheek hoger is als de waarde van de woning Kijk naar al de aflossing vrije hypho eigenaren die rond 2008 flink onder water stonden. Je weet zelf dat deze stijging van de woning prijzen louter alleen komt door een beetje gecreeerde woning tekort en een flink gedeelte de dalende Hyphotheek renten. Deze rente daling is in gang is gezet om de zuiderlijke landen uit de afgrond te houden. Zijn op het punt gekomen dat de er steeds minder huizen gekocht zullen worden met deze absurde vraag prijzen. Nog ruim 10 jaar en...heb een zeer groot vermoeden dat er veel slachtoffers zullen zijn en vanaf nu de stijgende huizen prijzen ten einde is gekomen.

    vrgr
  5. Jos Koets 17 januari 2020 21:33
    quote:

    wieweet schreef op 17 januari 2020 19:14:

    Beste Jos..

    Je gaat nu wel "nog ten onrechte" uit van een evt overwaarde.
    Maak nu eens de berekening van als er geen overwaarde is en zelfs een waarde daling. Dus waarbij de hyphotheek hoger is als de waarde van de woning Kijk naar al de aflossing vrije hypho eigenaren die rond 2008 flink onder water stonden. Je weet zelf dat deze stijging van de woning prijzen louter alleen komt door een beetje gecreeerde woning tekort en een flink gedeelte de dalende Hyphotheek renten. Deze rente daling is in gang is gezet om de zuiderlijke landen uit de afgrond te houden. Zijn op het punt gekomen dat de er steeds minder huizen gekocht zullen worden met deze absurde vraag prijzen. Nog ruim 10 jaar en...heb een zeer groot vermoeden dat er veel slachtoffers zullen zijn en vanaf nu de stijgende huizen prijzen ten einde is gekomen.

    vrgr

    Je moet nu juist profiteren van de overwaarde. Hierdoor is het mogelijk om aflossingsvrij te sluiten. De waarde van de woning moet met minimaal 50% dalen om in problemen te komen in de toekomst. De column is geschreven vanuit de overwaarde mogelijkheid van een woning. Jouw invalshoek is heel anders en moet ook anders beoordeeld worden.

    Gr. Jos
  6. knax63 17 januari 2020 23:31
    Aflossingsblij is marketing truuk van de banken. De echte naam is verlaat aflossen op dat je bij begin gaat aflossen en 30 jaar lang 3.3% doet ga je nu pas beginnen met aflossen.
    olang rente laag blijft user niets aan de hand maar zodragaat stijgen dan hebben de laatste die gekocht hebben met rentes onder 2% de meeste kans van ongelukken. De financieringslasten van 2% naar 4 of 6% is verdubbeling van kosten. Aflossingsvrij betekent niet aflossen en aflossen na verkoop op eind datum. Kortom je blijft eeuwig rente betalen want je hebt continue een dak boven je hoofd nodig.
    Het is een schande dat je huis moet sparen en daarna word belast.
    Kortom overheid is volksgevaarlijk. Dwz ze doet dingen ten koste van de burgers en verplicht ze daar toe terwijlfeitelijk de burgers het vrijwillig nooit zou doen. Wie leent mij geld en neemt met minder terug betalen. Dat is wat negatieve rente is. Het klopt niet voor niemand.
    Aflossings vrij is gebaseerd op onderpand wat altijd in waarde stijgt. Dat klopt in periode van inflatie maar niet bij deflatie dan worden schulden duurder om terug te betalen.
    Ze hebben nooit verteld dat bij waarde daling de burger het verschil nog moet bij betalen met rest schuld bij einde looptijd.

    Ik heb ooit een keer gehoord dat iemand met aflossingsvrije hypotheek. dacht dat hij nooit hoeft af te lossen. Kortom foute uitgangspunt.
    Banken dachten nu krijgen we gewoon elk jaar rente binnen en.word niet minder door aflossingen. Puur belasting aftrek gedreven. En bank steekt dat in de zak via rente.

    In Japan is de rente ook al 30 jaar erg laag. Zodra omhoog dan klapt alles in elkaar...
  7. Dead cat bounce 18 januari 2020 07:38
    Je zal er wel aan verdienen toch ?

    Maar stel je deze vraag : stel he stel dat de boel economie’s instort
    Je raakt je baan kwijt zou kunnen toch ? 4 ton geen nhg natuurlijk
    Twee kindjes die op school zitten huis dat nu nog maar 250.000€
    Waard is ( dat is als het al iemand is die het wilt kopen ) een uitkering die minimaal 4/5 maanden
    kan duren . Dan komt de bank langs gedwongen verkoop en u staat op straat

    Wat is nu slim ?
    Heel simpel u lost die 2 ton binnen 8 jaar af
    spaart voor minimaal 5 maandsalaris daar doe je niks mee
    dus je bent nu 23 jaar 8 jaar der bij is 31 jaar
    30 jaar lang elke maand een bedrag naar aandelen en fondsen
    zeg maar op je 60st miljonair en een huis wat vrij is
    En oja jou vrienden zitten nog steeds met een hypotheek van 2 ton
  8. Moker88 19 januari 2020 00:32
    Als er geen HRA bestond hadden we allemaal aflosvrije hypotheken. Waarom zou je jezelf vrijwillig de verplichting opleggen om af te lossen als je ook vrijblijvend mag aflossen. Dat eerste zorgt juist voor betalingsproblemen. Die verplichting tot maandelijkse aflossing zou je moeten omrekenen tot een extra kostenpost.
  9. [verwijderd] 19 januari 2020 08:07
    Dat is ook mijn mening. Ik los dan ook eerst het lineaire deel af en daarna komt het aflossingsvrije deel wel een keer. Zodra dat lineaire deel weg is, hou je automatisch meer over en kan je naar eigen inzicht aflossen. In mijn geval is het lineaire deel de helft van het aflossingsvrije deel, maar het zorgt wel voor 65% van de lasten.

    Rentevast periode loopt tot medio 2025 en wat de rente tegen die tijd doet weet niemand. Wat ik wel weet, is dat ik dan wel van het lineaire deel en de aflossingen af ben. Als de rente dan stijgt naar 7% dan kom ik uit op dezelfde maandelijkse lasten als nu, en dat gaat, waarschijnlijk, toch niet gebeuren.

    Kortom: eerst vaste lasten omlaag, daarna pas kijken naar het aflossingsvrije deel. Dat is dan zoals Moker al zegt een vrijblijvende aflossing ipv verplichting, dus daar ben ik het 100% mee eens.
  10. forum rang 4 H. Berkhof 19 januari 2020 12:46
    In het verleden bestonden er 3 vormen namelijk lineair, annuïteiten en op basis van levensverzekering.
    Vervolgens kwamen er allerlei pretpakketten op de markt zonder dat ook maar iemand zich zorgen maakte. Politiek waar waren jullie toen?
    Weer later werd de wet Hillen aangenomen. Als je huis vrij was van hypotheek had je geen last meer van huurwaarde forfait.
    Een paar jaar later wordt diezelfde wet weer ingetrokken. Politiek had geld nodig. Nu wordt er geroeptoeterd "Iedereen is blij met aflossingsvrij". Kunt u het nog allemaal volgen? Ik noem dat in ieder geval geen consistent beleid.
    Banken en politiek zitten allebei met de handen in het haar omdat ze het er zelf naar gemaakt hebben. Mensen laat je niet gek maken door deze onbetrouwbare partijen. Volg je eigen weg. Dat is doorgaans de beste.
  11. forum rang 7 A3aan 19 januari 2020 16:43
    quote:

    Dead cat bounce schreef op 18 januari 2020 07:38:

    Je zal er wel aan verdienen toch ?

    Maar stel je deze vraag : stel he stel dat de boel economie’s instort
    Je raakt je baan kwijt zou kunnen toch ? 4 ton geen nhg natuurlijk
    Twee kindjes die op school zitten huis dat nu nog maar 250.000€
    Waard is ( dat is als het al iemand is die het wilt kopen ) een uitkering die minimaal 4/5 maanden
    kan duren . Dan komt de bank langs gedwongen verkoop en u staat op straat

    Wat is nu slim ?
    Heel simpel u lost die 2 ton binnen 8 jaar af
    spaart voor minimaal 5 maandsalaris daar doe je niks mee
    dus je bent nu 23 jaar 8 jaar der bij is 31 jaar
    30 jaar lang elke maand een bedrag naar aandelen en fondsen
    zeg maar op je 60st miljonair en een huis wat vrij is
    En oja jou vrienden zitten nog steeds met een hypotheek van 2 ton
    U snapt het. Zo heb ik het ook ooit gedaan. In 10 jaar eerste koophuis betaald en daarna stroomde het geld binnen omdat dat geen aflossing en hypotheekrente meer betaald hoefde te worden. daarna gewoon rechtstreeks uit de portemonnee tweede veel groter huis gekocht door het gespaarde/belegde geld.
  12. Atari 19 januari 2020 20:55
    Omdat veel ezels graag nu leven en alles lenen. Hun netto besteedbare inkomen vliegt eruit. Laten allemaal graag zien dat ze succesvol zijn. Iedere 5 jaar verhuizen nieuwe meubels nieuwe auto iedere keer bij lenen, kredieten oversluiten, hypotheek oversluiten en aan het einde van de rit ren je jezelf rot maar betaal je gewoon nog steeds hypotheek over 100% van de marktwaarde. Consumenten zijn nu eenmaal geneigd nu graag te willen leven. Prima toch ze houden de economie draaiend. Meubelzaken keukenzaken draaien op dit soort materialistische klanten
  13. Dead cat bounce 19 januari 2020 21:47
    quote:

    A3aan schreef op 19 januari 2020 16:43:

    [...]

    U snapt het. Zo heb ik het ook ooit gedaan. In 10 jaar eerste koophuis betaald en daarna stroomde het geld binnen omdat dat geen aflossing en hypotheekrente meer betaald hoefde te worden. daarna gewoon rechtstreeks uit de portemonnee tweede veel groter huis gekocht door het gespaarde/belegde geld.
    Jup er is maar 1 manier ploeteren vol in de aflos .
  14. robutrecht 20 januari 2020 07:56
    TJA ik ben benieuwd wat er met de huizenmarkt en de paniek gaat gebeuren op 1 januari 2030. Dan komen er een hoop mensen er achter dat je maar maximaal 30 jaar de hypotheekrente mag aftrekken van de belasting. Als je dan nog ene flinke aflossingsvrije hypotheek over hebt of flink heb overgesloten kan je wel eens van een koude kermis thuiskomen. Dan wordt bruto ineens netto.
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links