Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEX-actie: Rabobank is kerngezond

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEX in Actie

IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen.

Meer over IEX in Actie

Recente artikelen van IEX in Actie

  1. 23 okt Box-3-plannen vinden geen draagvlak onder beleggers 9
  2. 19 okt Doe mee aan de Box 3-enquête! 10
  3. 18 okt 7 duidelijke bezwaren tegen de voorgestelde Box 3-belasting

Reacties

69 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. RaWi 1 april 2020 12:21
    quote:

    objectief schreef op 1 april 2020 11:54:

    [...]

    Waarop baseer je dat de Rabo er slecht zou voorstaan; dat is toch complete prietpraat. Niet alleen zegt de CEO Wiebe Drayer dat ze heel gezond zijn maar ook elke goede rekenaar kan dit nagaan. Een deel van hun financiering is gratis via de ECB, daarnaast hebben ze vele hypotheken, die voor 99% gewoon een rentemarge opbrengen, de rentevergoedingen op spaargeld zijn (bijna ) niks en het Nederlandse bedrijfsleven draaide tot eind februari als een tierelier.

    Als er niks aan de hand was, zou de Rabobank gewoon de rente hebben betaald en de rente voor de toekomst niet hebben geschrapt. Dat lijkt mij logisch. Ik maak de vertaalslag van de Rabobank actie door te concluderen dat het financieel allemaal niet zo lekker loopt. Dat is mijn zienswijze en komt niet uit een of ander persbericht, heb ik dat gelijk even rechtgezet. Dat dat ook door de lokale Rabo aan mij gister telefonisch is meegedeeld zet mijn vermoeden kracht bij. De banken hebben gewoon veel last van (grote)bedrijven die hun rente en aflossingen momenteel niet hoeven te voldoen. Overigens was dat een actie van de Rabo zelf.
  2. theo.vos 1 april 2020 14:37
    IEX heeft groot gelijk. RABO heeft de afgelopen jaren gemiddeld over de laatste 5 jaar 2.4 miljard euro winst per jaar gedraaid. Volslagen idioot om dan vanwege corona de certificaathouders drie kwartalen geen rente te geven. De kopers van dit product hebben het afgelopen kwartaal wel een voorschot bij aankoop voorgefinancierd; deze zijn ze ook al kwijt. VEB heeft geadviseerd om ook de bonussen van management te skippen; daar is nog geen reactie opgekomen.
  3. treasury t 1 april 2020 14:37
    Over rentevergoeding discussiëren op een moment dat duizenden mensen op IC s voor hun leven vechten is bizar!!! Echter de RABO achtte dit blijkbaar een goed moment om rentebetalingen aan een hele grote groep clienten stop te zetten. De 'timing' is zo ongelukkig gekozen dat ik in eerste instantie dacht ,gezien mijn achtergrond ,de RABO verkeert in grote financiële/liquiditeits problemen.
    De persberichten daarna gelezen en daaruit komt duidelijk naar voren dat dit niet het geval zou zijn.
    Ik neem echter aan dat de CFO ,Bas Brouwers,wel degelijk heeft geconstateerd dat de RABO 'in zwaar weer' is beland.Als CFO is dit ook zijn taak.Dat echter de gehele RvB daarna een besluit goedkeurt om de betaling van rente op ledencertificaten met onmiddellijke ingang stop te zetten is een brevet van onvermogen.Er zijn immer vele andere oplossingen indien er liquiditeitsproblemen dreigen.Solvabiliteit kan het niet zijn!!!

    Belangrijker is onze gezondheid, daar was RABO even niet mee bezig, nee de Raad van Bestuur was 'even slim bezig'.De leden zullen wel blij met ze zijn is toch nog steeds een coöperatieve bank???
  4. Poen 1 april 2020 15:18
    Als een dief in de nacht heeft de Rabobank besloten om de rente terug te draaien in de nacht voordat de rente zou worden overgemaakt.Het kan niet anders dan een noodgreep zijn. Anders hadden ze de rente van het eerste kwartaal wel uitgekeerd en daarna bekend gemaakt dat er 2 kwartalen geen rente zou worden betaald. Ik maak mij zorgen over de Rabobank en mijn spaargelden. Ieder bedrag boven het depositogarantie bedrag 100.000 e of 200.000 e bij een en/of rekening zou ik weg halen.
  5. [verwijderd] 1 april 2020 16:38
    Een goede actie van IEX op dit besluit van de Rabobank. Er wordt hier misbruik gemaakt van de ECB aankondiging om geen dividend meer uit te keren en zo de kapitaalbuffers maximaal te houden voor de slechte tijden die komen. Ten eerste had Rabobank nooit de al opgebouwde couponrente van het afgelopen kwartaal 1 dag voor uitbetaling mogen schrappen. Ten tweede heb ik onlangs nog RC's bijgekocht en heb ik daar voor de opgebouwde rente betaald. Die ben ik nu ook kwijt. Als er economisch zware tijden aan komen had Rabobank kunnen besluiten om de komende 2 kwartalen niet uit te keren en indien mogelijk dit later alsnog uit te keren als de financiële positie het toelaat. Ik sta volledig achter deze actie van IEX en hoop ook dat Rabobank de druk voelt om dit recht te zetten. Ik denk dat met mij veel trouwe Rabobank klanten zich enorm geschoffeerd voelen door hun bank waarin ze al vele jaren vertrouwen hebben getoond door lid te zijn en op hun advies Rabo certificaten (vroeger ledencertificaten) hebben gekocht.
  6. forum rang 6 Plein777 1 april 2020 19:41
    Houder Rabocertificaten had huiswerk moeten doen’: 5 vragen

    Door RUBEN EG

    1 uur geleden in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Het tijdelijk schrappen van de vergoeding op Rabobank Certificaten leidt tot woede onder houders. Is dat terecht? „Nee”, vindt Hans Oudshoorn, beleggerstrainer bij BinckBank.

    ? ANP
    Vijf vragen over de certificaten en de onvrede over het niet uitbetalen van Rabobank.

    Wat zijn dat nu precies, Rabobank Certificaten?

    „Een diep achtergesteld beleggingsproduct dat onderdeel uitmaakt van het eigen vermogen van Rabobank, waarover per kwartaal een vast bedrag wordt uitgekeerd. Simpel gezegd: het lijkt qua risico op een aandeel, maar het is geen aandeel. Houders hebben ook geen stemrecht. Vanwege het hoge risico is de uitkering ook relatief hoog.”

    Het is geen veilig spaarproduct met een vaste hoge rente?

    „Absoluut niet. Het is net zo risicovol als een bankaandeel. Eigenlijk kom je op hetzelfde rendement als dat van Rabocertificaten uit, als je het gemiddelde rendement van aandelen in ABN Amro, ING, Aegon, NN en ASR neemt. Rabobank betaalt de vergoeding op de certificaten uit van de winst. Hierover heeft de Europese Centrale Bank gezegd: houd dat tijdens de coronacrisis even in huis.”

    BEKIJK OOK:
    Rabobank stelt uitkering dividend uit door corona
    Dat grote risico had Rabobank of mijn broker mij best wel eens mogen vertellen?

    „Aan het begin van de prospectus staat: risico, risico, risico. Rabobank heeft zelf ook een speciale uitlegpagina over de certificaten. Het is heel makkelijk van beleggers om nu te zeggen dat ze dit niet wisten. Maar dat gedrag past echt niet. Wie kiest hierin te beleggen heeft de verplichting om zijn huiswerk te doen. Wij leggen het altijd uit aan klanten. Er zijn zelfs partijen die Rabocertificaten vanwege het grote risico niet eens aanbieden.”

    Zit Rabobank in financiële problemen?

    „Dat is niet gezegd. Zelf heeft de bank zeer recent aangegeven rock-solid te zijn, maar niemand weet natuurlijk hoe lang de coronacisis gaat duren. De overheid koopt tijd, ook bij bedrijven. Daarom zijn banken door toezichthouders gevraagd hun dividend voorlopig vast te houden. De Rabocertificaten hebben wel als kenmerk dat een gemiste betaling niet hoeft te worden ingehaald. Of uitstel in deze uitzonderlijke situatie ook echt tot afstel van de uitbetalingen leidt, valt nog niet te zeggen. Daarom reageert de koers ook zo heftig.”

    BEKIJK OOK:
    Ook Triodos Bank betaalt geen dividend

    Geldt hetzelfde voor de Triodos Certificaten?

    „Eigenlijk wel. Deze bank heeft de uitkering niet uitgesteld zoals Rabobank, maar helemaal geschrapt. De Triodos Certificaten zijn wel erg klantspeficiek. Ze zijn alleen voor Triodosklanten. Dat was vroeger ook zo met Rabocertificaten. Maar die zijn op zeker moment breed weggezet in de markt, dus ook voor beleggers die geen klant van Rabobank zijn.”
  7. @iPlof 1 april 2020 20:00
    Zo nu de meeste emotie er uit is bij de Rabobank certificaat houders omdat er geen (ACHTERGESTELDE!) rente wordt betaald, misschien even naar de balans kijken van wat je feitelijk hebt gekocht (pagina 107 en verder):
    www.rabobank.com/nl/images/annual-rep...

    Uitstaande leningen: 440 miljard en dan nog 50 miljard leningen en derivaten.
    Jaarwinst: 2,2 miljard.

    Als 1% moet worden afgeschreven ontstaat er al een miljardenverlies.
    Laat staan bij 5% of 10%..
    Ondenkbaar? Lijkt me niet, we hebben dit 10 jaar geleden gezien op grote schaal.

    Eigen vermogen is 40 miljard.
    Ik zou me eerder zorgen maken over de waarde van het certificaat dan de niet uitgekeerde rente.
  8. Goudstier 1 april 2020 20:20
    Ik ben blij dat ik in moment van helderheid mijn certificaten twee weken geleden heb verkocht. Helaas een week te laat maar blij dat ik er vanaf ben en denk er niet over om ze terug te kopen. Hetzelfde geldt voor aandelen van financials in de breedste zin.

    Dat gezegd hebbende ben ik het volledig eens met de actie van IEX. Niet omdat de risico's niet bekend zijn/waren of hadden moeten zijn bij beleggers. Wel vanwege de schofterig wijze en timing waarop Rabo dit communiceert. Mijn lidmaatschap zeg ik deze week op (ben ik gelijk van dat pulpblaadje met feel good verhalen verlost).
  9. forum rang 6 matad 2 april 2020 01:18
    Ik heb rabocertificaten doch ik vind dat ik niet hoef op te draaien voor het coronavirus middels de Rabo. Dat bepaal ik zelf wel en anders doet de Belastingdienst (Staat der Nederlanden) dit wel (via mij).
    Ik heb bedrijfsmatige- en privéschulden aan de Rabo en betaal daar rente over. Kan ik nu zeggen die rente betaal ik niet want die ga ik (mogelijk) verdelen aan mijn familie die onder het virus lijdt?

    Certificaathouders worden gewoon opgelicht door de Rabo en niet anders.

    Groet.
  10. @iPlof 2 april 2020 07:41
    quote:

    matad schreef op 2 april 2020 01:18:

    Ik heb rabocertificaten doch ik vind dat ik niet hoef op te draaien voor het coronavirus middels de Rabo. Dat bepaal ik zelf wel

    Groet.
    Kijk dat is nog eens steekhoudende argumentatie...

    Even in Jip en Janneke taal:
    Jij participeert in een bank die miljarden zal moeten afschrijven van de 500 miljard openstaande leningen.
    Daarom bepaalt het management dat de achtergestelde leden geen rente krijgen nu.

    Het is heel erg te hopen dat Rabo niet Abn of Fortis achterna gaat, de waarde van je certificaat is dan NUL.

  11. forum rang 4 Stephanus1987 2 april 2020 08:09
    Ik ben nog maar net lid van IEX maar deze actie doet mij twijfelen of ik wel de juiste keuze heb gemaakt.
    De risico’s van certificaten zijn bekend, jaren is er ronduit goed op verdiend. Wellicht onderschat menigeen wat de effecten zullen zijn van de Corona crisis op een (mkb) bank zoals de Rabo. Het zijn historisch barre tijden en de keuze de lijn te volgen acht ik passend. De actie van IEX acht ik kinderachtig en kansloos. Ga liever mijn abonnementsgeld besteden aan waardevolle content.
69 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links