Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

De asociale generatie

67 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
!@#$!@!
8
We hebben hier wel eens een discussie gehad waarin ik de babyboomers de meest asociale generatie noemde. Kwam vandaag dit artikel tegen:

Kabinet matst babyboomers
RICK VAN DER PLOEG

Tijdens de jaren negentig groeide de Nederlandse economie sneller dan in de rest van Europa. Dit poldermirakel was vooral te danken aan een inhaalslag, waarbij steeds meer vrouwen het leger van arbeidskrachten versterkten. Zo bleven de lonen relatief laag, steeg de arbeidsvraag en draaide de economie als een tierelier.

Nu is dit reservoir van arbeidskrachten bijna op en zit onze economie in het slop. De enige manier om lonen dan laag te houden en de economie te stimuleren is te zorgen dat mensen langer werken en later met pensioen gaan. Als dat niet lukt, moeten we genoegen nemen met lagere welvaart en afbraak van sociale voorzieningen. Bij ons worden immers veel minder uren gedraaid en meer vakantiedagen opgenomen dan elders in Europa en vervroegd pensioen is voor velen een recht geworden. In de Verenigde Staten en in Azië wordt veel meer en langer gewerkt dan in Europa.

De arbeidsduurverkorting en vervroegde pensionering in de jaren zeventig en tachtig hebben veel schade veroorzaakt. Deze afbraak van het arbeidsaanbod heeft geen extra werkgelegenheid opgeleverd, maar heeft de armoede slechts verdeeld. Nu de inhaalslag van vrouwen op de arbeidsmarkt bijna voltooid is, boeten we voor deze historische fouten.

Ook de oplopende kosten van de vergrijzing eisen een radicale koerswijziging. De pensioenkosten van de verdubbeling van het aantal 65-plussers ten opzichte van het aantal werkenden is alleen te financieren met een grotere en langduriger arbeidsinspanning.

De babyboomers hebben het nog nooit zo goed gehad. Ze hadden de banen voor het kiezen in de jaren zestig en daarna, en genieten van goudgerande - vervroegde - pensioenregelingen. De rekening wordt grotendeels afgewenteld op de twintigers, dertigers en veertigers van vandaag.

De vakbonden zijn de ongegeneerde belangenvertegenwoordigers van vijftigers en zestigers. Zie hun verwoede pogingen de babyboomers te vrijwaren van de versoberingen van de WAO, het prepensioen en de vut. Voor de jongere generaties is het kiezen of slikken, want de regering verklaart de cao's algemeen verbindend.

Mijn collega en dertiger Bas Jacobs heeft in de Volkskrant in detail op een rijtje gezet waarom het kabinet babyboomers ontziet en jongeren de rekening laat betalen. Zo konden de babyboomers en hun kinderen genieten van een riante studiefinanciering, terwijl de huidige studenten veel meer zelf moeten dokken. Babyboomers die hun huis hebben afgelost, hoeven geen eigen-woningforfait meer te betalen. Dit stuwt de huizenprijzen omhoog, wat gunstig is voor oudere en ongunstig voor jongere generaties.

De pensioenrechten van babyboomers zijn flink opgetuigd zonder dat ze daarvoor zelf betalen. Geen wonder dat het vermogen van de pensioenfondsen circa een derde lager is dan toekomstige verplichtingen. De jongere generaties zijn de pineut, want zij moeten extra premie betalen voor het zuiveren van deze tekorten. De hogere premies stuwen de arbeidskosten omhoog, hetgeen funest is voor de banengroei.

Het is een gotspe dat babyboomers jongere generaties de mond snoeren door te zeggen dat ze later flinke erfenissen zullen toucheren. Dat geldt voor de kinderen van rijke babyboomers, die aandelen en huizen erven. Jongeren met minder rijke ouders betalen de rekening. Dit betekent dat de solidariteit binnen toekomstige generaties wordt uitgehold. Ook is het bizar dat babyboomers beweren dat jongeren meer gaan verdienen dan zij. Immers, de babyboomers profiteren van de hogere inkomens van jongere generaties zolang pensioenen gekoppeld blijven aan lonen.

Het minste wat het kabinet kan doen is eisen dat de vele welvarende babyboomers zelf meebetalen aan de kosten van vergrijzing. Dat betekent dat rijke ouderen voortaan ook sociale premies moeten gaan betalen. Het betekent ook dat babyboomers duidelijk wordt gemaakt dat zij pas later met pensioen kunnen.

Een moeilijke boodschap. Moedige politieke rentmeesters wegen de belangen van jongeren en ongeboren generaties mee, ook al hebben die nog geen politieke stem.

Rick van der Ploeg is hoogleraar economie, Europees Universitair Instituut te Florence en Universiteit van Amsterdam, oud-staatssecretaris van OCW gedurende 1998-2002, en vertegenwoordiger voor Nederland in het Unesco Werelderfgoedcomité.
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad
[verwijderd]
1
Zorg dat het geld van de babyboomers weer gaat rollen en de economie is zo weer uit het slop. Wat wilt dhr. Van der Ploeg nu bereiken met langer werken, lage lonen? Dat we kunnen concurreren met China? Het is en blijft een politicus.
[verwijderd]
2
dhr vd Ploeg wil dat babyboomers gaan betalen voor hun eigen pensioenvoorzieningen, zodat straks voor mijn generatie er ook nog een AOW bestaat.
Cézan
4
Beetje zwart/wit bezien.
Verkeerde plan van aanpak vorige kabinetten v.w.b. problematiek van vergrijzing, probleem gewoon weggekeken en nauwelijks visie hebben. Nu schuiven ze het maar af op verwende babyboomers.

Rick vd Ploeg, een lichtgewicht, nou nou, weet alleen van hem dat het een womanizer pur sang is en op een blauwe Maandag een kunst & cultuur staatssecretaris was. Wil deze egotripper ook zo nodig in de publiciteit?
Kijk van dit soort botte figuren met hap-snap beleid gedachtengoed krioelt het nu daar in Den Haag.

Czn.

[verwijderd]
3
Apestaart vergaloppeert zich weer eens.
De babyboomers zijn het meest asociaal volgens hem.

Zijn hele leven tot nu toe is hij gesubsidieerd door o.a. die babybommers.
Dan hebben we het over kinderbijslag, onderwijs, studiebeurzen etc.
Hij is het product van "asociale" babyboomers, wiens asociale erfenis hij later maar wat graag heel asociaal in ontvangst zal nemen.

[verwijderd]
0
Inderdaad, de ene belangengroep wil dat de andere voor hem/haar betaalt: ik betaal alleen voor mezelf en ben al 20 jaar bezig het eigen geld binnenboort te houden. Van der Ploeg had als staats OCenW een kans om het miljardenkostende omroepbestel te saneren: het is alleen maar duurder geworden. Van der Ploeg? BAH!!!!
[verwijderd]
0
gaan we weer in 2 kampen denken? We hebben blijkbaar allemaal behoefte aan een zondebok!? Niets nieuws onder de zon hoor, de geschiedenis staat er bol van!
Deze discussie lijkt af te steven op een clash tussen generaties, maar laat ik wel zeggen dat de babyboomers een generatie zijn van love&peace in de jaren 60, maar ook dezelfde generatie van de koude oorlog. De 'oudere generatie babyboomers'staan overigens wel aan het roer en kan je nu voorspellen dat ze over enkele jaren fors het onderspit zullen delven als de 'verwende jongere generatie babyboomers'het voor het zeggen krijgen!

Ik zit er qua leeftijd een beetje tussenin, maar vergeet niet dat wat in het leven geroepen is door die babyboomers aan kinderbijslag,onderwijs etc. dat INCLUSIEF alle zwakke plekken was dat mogelijk maakte dat zowel vanuit binnen als buitenland een heel leger profiteurs aantrok!

By the way, mijn vrouw is er getuige van dat babyboomers hun ouders vaak laten wegkwijnen in bejaardenhuizen/ziekenhuizen, ook zo'n fantastische oplossing van die babyboomers?

ivet
[verwijderd]
4
quote:

invoorentegenspoed schreef:

By the way, mijn vrouw is er getuige van dat babyboomers hun ouders vaak laten wegkwijnen in bejaardenhuizen/ziekenhuizen, ook zo'n fantastische oplossing van die babyboomers?

ivet
De Apestaart generatie gaat dat vast niet anders doen.
Of zie jij de door en door verwende generatie jong volwassenen van nu hun babyboom-ouders liefdevol thuis verzorgen tot hun dood?
De babyboomers hebben de financiële middelen om als het zover is zorg in te kopen, waarmee de kinderen van een zorg verlost zijn.
pcrs7
0
quote:

Ricky zonder Ploeg schreef:

Nu is dit reservoir van arbeidskrachten bijna op en zit onze economie in het slop. De enige manier om lonen dan laag te houden en de economie te stimuleren is te zorgen dat mensen langer werken en later met pensioen gaan. Als dat niet lukt, moeten we genoegen nemen met lagere welvaart en afbraak van sociale voorzieningen. Bij ons worden immers veel minder uren gedraaid en meer vakantiedagen opgenomen dan elders in Europa en vervroegd pensioen is voor velen een recht geworden. In de Verenigde Staten en in Azië wordt veel meer en langer gewerkt dan in Europa.
Mijn baan wordt 2x zo goed betaald in de VS. Ik denk toch niet dat ze er twee keer zo veel uren maken.

Volgens mij is poldermirakel te danken aan
-grote NL multinationals waren hedgefunds die gehefboomd belegden in de VS.
-inderdaad loonmatiging
-Veduistering van werkelozen in de wao

[verwijderd]
0

Ho ho, koude oorlog was vooral een conflict van de grijze generatie en hun ouders en niet de babyboomers, zij zijn de "love and peace" generatie.

De sociale voorzieningen waar ik nog steeds achtersta als bijstand, AOW en kinderbijslag zijn ingevoerd door de grijze generatie en hun ouders. Het is pas misgegaan bij de invoering van WW, WAO etc verzekeringen die ook nog ingevoerd zijn door de grijze generatie.
De babyboomers zijn vooral verantwoordelijk voor de gigantische uitbouw van de burocratie en hebben "managen" tot een "art" verheven.

Een ander mistand die ik hier lees is pre-pensioen. De VUT is in de jaren tachtig ingevoerd toen we een zeer hoge werkloosheid hadden, vooral onder de jeugd. Op zich een prima maatregel. Maar die VUT regeling had eind 80 weer afgeschaft moeten worden toen de werkloosheid flink daalde. Maar nee, men heeft er pre-pensioen van gemaakt.

De strijd die we nu hebben is dat de babyboomers er alles aandoen om ook te kunnen genieten van al het pracht waar vooral de grijze generatie tot nu toe volop van heeft geprofiteerd. Ik wil daar graag een stokje voorsteken. Niet dat ik het hun niet gun maar vooral omdat het niet betaalbaar is.

Voor de rest zie mijn oude postings.

Lees al een aantal weken de gevolgen van de Europese regels voor frisse lucht. Effectief kan in Nederland niets meer. De milieu beweging en andere belangen groeperingen hebben nu een wet die iedere aktiviteit in Nederland om zeep gaat helpen. Dit is de ultieme uitkomst van 30 jaar regelgeving in Nederland.

EIB FOR PRESIDENT

NB: Ik nu genoeg materiaal om een programma op te stellen, nu nog afwachten tot premier verkiezingen mogelijk wordt in Nederland.
[verwijderd]
0
quote:

hermione schreef:

[quote=invoorentegenspoed]

By the way, mijn vrouw is er getuige van dat babyboomers hun ouders vaak laten wegkwijnen in bejaardenhuizen/ziekenhuizen, ook zo'n fantastische oplossing van die babyboomers?

ivet
[/quote]

De Apestaart generatie gaat dat vast niet anders doen.
Of zie jij de door en door verwende generatie jong volwassenen van nu hun babyboom-ouders liefdevol thuis verzorgen tot hun dood?
De babyboomers hebben de financiële middelen om als het zover is zorg in te kopen, waarmee de kinderen van een zorg verlost zijn.

Die jongere generatie zal qua instelling geen haar beter(of slechter) zijn. Dat er straks veel geld bij de babyboomers zit kan ook een zorg zijn als de jongere generatie het in de politiek voor het zeggen heeft. 'Eerlijk willen ze alles delen' zal dan regeren...

mvg ivet

Je kan ook bedenken dat de oudere generatie de jongere alle financiele armslag afneemt(torenhoge hypotheken,hoge pensioenlasten,ziektekosten etc.)
marique
4
Babyboomers? Er wordt over gepraat alsof het gevaarlijk ongedierte is dat zo snel mogelijk moet worden uitgeroeid.
Ik ken de bevolkingsstatistiek niet uit mijn hoofd, maar ik dacht dat de geboortepiek in '47 lag met een aanloopje in '46 en een uitloop in '48. Hoezo 'generatie'? Een generatie omvat een periode van 20-30 jaar!

Neem de 47'ers als maatstaf. Ze waren 20-25 jaar in '67-'72.
Hadden ze studiefinanciering? Was er 38-urige werkweek? 30 dagen vakantie?
Maakten ze een wereldreis voordat ze gingen werken? Reden ze auto? Was er woningoverschot met riante en goedkope woningen?

Ik meen dat er in '72 een oliecrisis was met een 20-jarige bearmarkt tot gevolg. In de 70'er jaren een gierende inflatie.
Pas in '83 kwamen de maffe rode broeders en zusters tot bezinning en werd via het inmiddels vergeten Akkoord van Wassenaar een loonmatiging bereikt die heilzaam heeft gewerkt tot 2002.
Houd je er wel even rekening mee dat in die verfoeide 70'er jaren de babyboomers nog geen of slechts zeer beperkte invloed hadden op de politiek? En dat ze die invloed wèl hadden ten tijde van het Akkoord van Wassenaar?

Ik kom van het platteland. Daar wil opa nog wel eens wat verhalen uit vroegere tijden. Ik heb de indruk dat de huidige 20-30-jarigen een opa ontberen die hen wat geschiedenis bijbrengt. Op school leer je dat tegenwoordig niet meer. Gelukkig is er nog een IEX-forum waar je de kans krijgt om hardnekkige misverstanden aan de kaak te stellen.

vrgr
marique
[verwijderd]
2
Met de generatie Babyboomers wordt veelal de periode 1946-1954 bedoeld.

En wat betreft die politieke invloed, meestal begint die pas na je 40ste en dus kan hun invloed op het akkoord van Wassenaar wel vergeten worden ;)

Begonnen met sparen/beleggen/huis kopen zo rond je 30ste. Geen slechte tijd om te kopen zo begin jaren 1980. Zeker vergelijken met de huidige generatie van rond de 30.

Maar wat mij zo bevreemd in de hele discussie bijvoorbeeld over prepensioen is dat mensen die nu bijna met pensioen gaan het er niet voor over hebben om een paar jaar langer te werken (lijkt wel alsof het een straf is), om te zorgen dat de oude dag voor hun eigen kinderen later ook te betalen is. Het is mij al wel duidelijk geworden dat solidariteit tussen verschillende inkomensgroepen snel aan het afnemen is, maar dat deze onsolidariteit zich ook uitstrekt naar je eigen kroost was voor mij wederom een verrassing.
[verwijderd]
0
ik krijg de indruk, dat we soms langs elkaar heen praten(of onduidelijk is wie op wie reageert). Er lijkt idd verwarring wie bedoelt worden met babyboomers(zelf ga ik uit van naoorlogse geboortes(45-50)) Bij die generatie ligt momenteel het initiatief zeg maar, het grote geld ook. Ik denk dat op dit forum alle generaties vertegenwoordigd zijn, maar dat ieder ook verschillende groepen babyboomers in gedachten heeft.
Wat mij opvalt is een wat bedenkelijke houding naar de @-generatie(15-20jaar???). Opvallend getypeerd als lui,onbezonnen,verwend,profiteurs(dat beeld is volgens mij van alle tijden, id ogen van elke oudere generatie t.o.v. de nieuwe)
Mijn ouders zijn in de oorlog geboren en vertonen nog zeer conservatieve trekjes, heel anders dan de generatie die richting jaren 50 geboren zijn, mogelijk onder invloed van de jaren 60. Ook ik heb voldoende verhalen aangehoord van ouderen(70-90jr) in de samenleving, maar zelfs daar kunnen de verschillen in ervaringen soms erg groot zijn.

Ik kies zelf geen partij voor welke generatie dan ook, maar ik wil sommige stelligheden wat afzwakken.

mvg ivet

NB alles over babyboomers: babyboomer.pagina.nl/
[verwijderd]
0
Inderdaad katten op de jeugd is van alle tijden. (net als overigens klagen op de ouders). Ik ben zelf van de "patatgeneratie" van leo beenhakker en heb ouders die vroeg met pensioen zijn gegaan. (wel grotendeels zelf betaald)
Opkomen voor je eigen belangen is niet asociaal, maar een natuurlijk verschijnsel. Door verschillende lobbygroepen, stemmers etc. met elkaar te laten praten, stemrecht etc, worden de ergste misstanden weggemasseerd, maar volledig eerlijk is het nooit.

de bos
[verwijderd]
0
quote:

marique schreef:

Babyboomers? Er wordt over gepraat alsof het gevaarlijk ongedierte is dat zo snel mogelijk moet worden uitgeroeid.
Ik ken de bevolkingsstatistiek niet uit mijn hoofd, maar ik dacht dat de geboortepiek in '47 lag met een aanloopje in '46 en een uitloop in '48. Hoezo 'generatie'? Een generatie omvat een periode van 20-30 jaar!

vrgr
marique
Meestal wordt met de babyboomers de groep 45-55 bedoelt. Maar de grote na-oorlogse geboortegolf loopt van 45 tot 70. Pas na de introduktie van de pil zijn de geboortecijfers ingestort. De jaargangen 45-70 zijn aanzienlijk groter dan die van voor en na die tijd.

Mijn angst is dat de babyboomers er alles aan zullen doen om noodzakelijke aanpassingen tegen te gaan zodat de rest van de geboortegolf er extra op achteruit zullen gaan (zoals in feite al sinds 1982 het geval is). Dus vanaf mei 2010 tot 2035 zal het aantal ouderen ieder jaar toenemen en het aantal werkenden afnemen, dat is in een notedop het probleem, ervan uitgaande dat het geboortcijfer op de huidige 170.000 blijft hangen maar een verdere terugval naar 140.000 is zeker denkbaar.

De grote economische boom in de jaren 90 liep parallel met deze golf, zeg vanaf 1995 werkte dus iedereen van de geboortgolf, ik vraag me nog steeds af of het Wassenaar akkoord wel zo belangrijk is geweest. Economische krachten als technische innovatie gecombineerd met de geboortegolf is volgens mij de grote drijvende kracht geweest van de jaren negentig. Aangezien Japan en Duitsland deze geboortgolf ontbreken verklaart dat hun afwijkende ontwikkeling. De geboortegolf in Japan is 11 jaar ouder dan die in het Westen, vandaar dat zij al piekten eind 80. Dit verklaart ook dat Japan nauwelijks nog uit de recessie kan komen want ieder jaar neemt het aantal werkenden af. Eigenlijk moet de definitie van "recessie" aangepast worden met een correctie voor de bevolkinggroei/krimp. Als het zo doorgaat krimpt de economie van Japan in het jaar 3000 tot nul want dan zullen de laatste paar inwoners Japan opheffen.

EIB
marique
0
quote:

Eib schreef:

...
Meestal wordt met de babyboomers de groep 45-55 bedoelt. Maar de grote na-oorlogse geboortegolf loopt van 45 tot 70. Pas na de introduktie van de pil zijn de geboortecijfers ingestort. De jaargangen 45-70 zijn aanzienlijk groter dan die van voor en na die tijd.
...
Welkome aanvulling, Eib.
Ik ben echter minder pessimistisch dan jij. Natuurlijk is de komende vergrijzing een dreigend probleem. Maar de onheilsberichten die je wel eens leest van profiterende ouwetjes die armoelijdende en zich kromwerkende jonkies uitbuiten gaan mij te ver.

Een probleem is een probleem zolang de oplossing nog niet in zicht is. Een economie hangt aan elkaar van consumeren en produceren. In deze volgorde. Uitbuitende consumptie door ouwetjes is ronduit onmogelijk als er geen productie van jonkies tegenover staat.
Of de consumptie wordt minder, ouwetjes houden geld over wat ze kunnen delen met of vererven aan de jonkies. Of de productie wordt efficiënter, waardoor de economische tent gewoon blijft draaien.
Ik geloof heilig in de tweede optie. Wereldoorlogen buiten beschouwing gelaten.

vrgr
marique
[verwijderd]
0
Hi Marique,

In alle serieuze rapporten die ik over dit onderwerp gelezen heb worden kosten genoemd die buiten elke voorstelling gaan: 30 Triljoen dollar of 600% BNP schuld.

De enigste maatregel die echt zoden aan de dijk zet is op latere leeftijd op pensioen gaan, elk jaar later op pensioen en hoe eerder ingevoerd scheelt gigantisch. Maar precies op dit punt vertrouw ik de babyboomers niet, als men nu, vandaag, besluit om te kiezen voor 67 jaar dan krijg ik er iets vertrouwen in. Alle andere maatregel zijn hoogstens cosmetisch van aard.

Kun jij je iets voorstellen bij een volk waar de helft boven 60 jaar is? Dit is het vooruitzicht in Italie, vraag me niet wie en hoe dat betaalt moet worden, wie verzorgt hen etc. In Japan heb je al dorpen waar de jongste 60 is, de rest is al vertrokken. De kranigste brengt de kranten rond.

Ouderen consumeren minder dan jongeren, dus zelfs bij gelijke bevolking krimpt dus de economie. Erfenissen zijn momenteel een hard groeiende belasting bron. Maar de vraag is wat erfenissen in de toekomst gaan opbrengen als vastgoed en beursen hard onderuit gaan. Babyboomers die nu hun bedrijf willen verkopen (bijv boeren) lopen al tegen lagere opbrengsten op dan waar ze op hadden gerekend.

Produktie van goederen is totaal geen probleem, we kunnen nu al alles in bijna oneindige aantallen produceren, de vraag naar goederen is het probleem. Alleen de vermogende rijken kunnen zich zorg veroorloven voor de rest wordt het geen leuk vooruitzicht. In 2035 4 Miljoen AOW en 5 Miljoen werknemers, wie betaalt dat? Nu is nog de verhouding 6.6 M werknemers die iets minder dan 2 M AOWers onderhouden.

Sorry, ik zie het niet anders.

Boemba ~ de stem van de rede
3
wel grappig dat gedurende mijn afwezigheid hier mijn gedachtegoed zich netjes heeft ontwikkeld.

ik ben echter wat cynischer ingesteld, ik denk namelijk dat we al veels te laat zijn om nog iets van de overheid te verwachten.

ik verwacht binnen nu en vijf jaar een overgang van de vrije gekozen individualiteit van de babyboomers naar een gedwongen egocentrische vorm van individualiteit waar de volgende generaties nu eenmaal mee worden opgezadeld.

Dit zal zich o.a. uiten in een massale uitstroom van jonge gezinnen naar het buitenland. Men zal zelf (niet collectief) voor een pensioen zorgen, d.m.v. sparen, en ook dit zeer waarschijnlijk met behulp van buitenlandse financiele instellingen.

Zoals hier al werd gesteld zijn generatieconflicten van alle tijd, maar ik ben bang dat de aanslag die de babyboomers hebben gepleegd op de verzorgingsstaat (maar ook op het milieu, de wereldvrede, de welvaart etc.) een hardnekkiger conflict zullen veroorzaken dan welk generatieconflict ooit. Ik verwacht dan ook sterke spanningen tussen babyboomers en hun slachtoffers waar de lonsdalejugend en de k*tmarokkaantjes zich zelfs ongemakkelijk bij zullen voelen.

[verwijderd]
1
quote:

Boemba schreef:

zich o.a. uiten in een massale uitstroom van jonge gezinnen naar het buitenland. Men zal zelf (niet collectief) voor een pensioen zorgen, d.m.v. sparen, en ook dit zeer waarschijnlijk met behulp van buitenlandse financiele instellingen.

Leuk en wel maar waar wil je dan naar toe? Alle ontwikkelde landen hebben dit probleem. Nog erger, zo goed als de hele wereld krijgt last van vergrijzing.

In de meeste landen zijn de vooruitzichten nog veel beroerder, onze combinatie AOW+pensioen is en blijft de beste. Alles sparen voor later heeft het probleem dat je geld onttrekt aan de economie voor zeer lange tijd, en dat je nog maar moet zien of het wel rendeert. Een ander probleem is dat er dan veel te veel geld naar rendement op zoek gaat, nu is er al een vraag tekort naar kapitaal en dat wordt dan nog veel erger, wat weer leidt tot nog lagere rendementen. Ik zie echt niets in alleen sparen voor je ouderdom. De rampen die we nog over ons heenkrijgen van falende pensioenfondsen zullen ongekend zijn. In Chili is prive sparen voor je ouderdom een volledige ramp geworden.

In Japan heb je de situatie dat er teveel gespaard wordt. Er is totaal geen vraag naar dat kapitaal. Gelukkig is er de uitweg van Japanse en VS staatsobligaties, maar je verwacht toch niet serieus dat die ooit worden terugbetaald? Dat geld is door het putje.
En die gespaarde pensioenen bij GM, 290 Miljard Dollar schuld, zijn ook niet veilig.

Misschien toch maar goud? Voorlopig niet, nog tijd genoeg, eerst vrolijk verder bubbelen.

67 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 860,01 -5,35 -0,62% 18:05
AMX 921,43 -5,17 -0,56% 18:05
ASCX 1.182,36 -7,47 -0,63% 18:05
BEL 20 3.827,75 +1,17 +0,03% 18:05
Germany40^ 17.729,10 -108,30 -0,61% 19:43
US30^ 37.971,93 -41,53 -0,11% 19:43
US500^ 4.982,71 -66,54 -1,32% 19:43
Nasd100^ 17.120,91 -427,89 -2,44% 19:43
Japan225^ 37.208,48 -793,23 -2,09% 19:43
WTI 82,65 +0,57 +0,69% 19:43
Brent 87,60 +0,61 +0,70% 19:43
EUR/USD 1,0653 +0,0010 +0,09% 19:43
BTC/USD 64.226,69 +638,92 +1,00% 19:13
Gold spot 2.395,09 +15,72 +0,66% 19:43
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Heineken 89,640 +1,640 +1,86% 17:38
DSM FIRMENICH AG 104,100 +1,350 +1,31% 17:38
Ahold Delhaize 27,380 +0,240 +0,88% 17:35
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 523,000 -21,800 -4,00% 17:38
BESI 133,500 -5,050 -3,64% 17:35
ADYEN NV 1.399,200 -43,400 -3,01% 17:38

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront