BAM Groep « Terug naar discussie overzicht

BAM juli 2020

1.132 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 ... 53 54 55 56 57 » | Laatste
Utreg1960
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 20 juli 2020 08:10:

BAM Nuttall faces legal action as Cambridgeshire Busway row resurfaces

BAM als MELKKOE
Yep, en MW heeft er ook goud aan verdiend iedere keer dat het "opeens" weer eens ter sprake kwam.
€d_Modus Vivendi
0
quote:

Utreg1960 schreef op 21 juli 2020 09:01:

[...]

Yep, en MW heeft er ook goud aan verdiend iedere keer dat het "opeens" weer eens ter sprake kwam.
ja, maar nu is het om het echie waar het de laatste jaren wat gekibbel was. De belastingbetaler wil ook poen zien. Gratis busbaan zo langzamerhand en totaal gezien een groter debacle dan de sluis Ijmuiden. De politiek wil het gezicht redden.
hjk2
0
Uit het FD:

Teleurgestelde kroonprins AkzoNobel zoekt heil in de bouw

Topmanager Ruud Joosten van AkzoNobel was de afgelopen jaren diep in zijn hart ontevreden. In 2017 werd hij gepasseerd bij de opvolging van ceo Ton Büchner. Wel werd hij operationeel directeur bij AkzoNobel. Maar hij wil heel graag een groot concern leiden. Nu wordt hij de ceo van het beursgenoteerde bouwconcern BAM.

CV
Geboren 21 november 1964 Haarlem1977-1983 Atheneum, Mendel College, Haarlem1983-1987 bedrijfseconomie VU Amsterdam1988-1996 marketing manager Sigma Coatings1996-2008 international marketing Manager AkzoNobel Decorative Paints2008-2011 Warschau, managing director Deco AkzoNobel Noord- en Oost-Europa2011-2013 Göteborg, managing director Pulp and Performance Chemistry AkzoNobel2013-2017 managing director divisie Decorative Paints, lid executivie committee AkzoNobel2017-heden operationeel directeur (COO) AkzoNobel

Ruud Joosten wordt wat hij al geruime tijd wil zijn: bestuursvoorzitter van een gerenommeerd groot beursgenoteerd concern. Nu is hij nog operationeel directeur (coo) bij verfconcern AkzoNobel met zijn verfmerken Dulux, Sikkens en Flexa. En hij is er al zeven jaar lid van het executive committee. Maar per 1 september wordt Joosten ceo bij bouwconcern BAM. Het liefst was hij ceo bij AkzoNobel geworden, zo zeggen ingewijden, allen op anonieme basis.

Een prachtkans voor Joosten, destijds 52, kwam in 2017 toen de toenmalige bestuursvoorzitter Ton Büchner bij AkzoNobel na de felle overnamestrijd met het Amerikaanse PPG op 19 juli zijn functie neerlegde. Maar er verscheen een kaper op de kust. In september 2016 had AkzoNobel de Belg Thierry Vanlancker (52), afkomstig van DuPonts spin off Chemours, per februari 2017 benoemd tot directeur van de af te stoten chemiedivisie Specialty Chemicals. En al snel bleek de raad van commissarissen onder aanvoering van Antony Burgmans zo gecharmeerd van Vanlancker dat hij hun kroonprins werd voor het geval dat.

‘Hij laat iedereen in zijn team aan het woord en zonder dat je het merkt, ontstaat er een richting. Hij daagt mensen uit.’Collega bij AkzoNobel

De keuze voor Vanlancker als topman van AkzoNobel veroorzaakte grote teleurstelling bij enkele andere ambitieuze leden van het executive committee: de flamboyante Conrad Keijzer, directeur bij de Performance Coatings-divisie, en de meer ingetogen Ruud Joosten, toen directeur van de Decorative Paints-divisie. ‘Joosten was erg ontdaan’, zegt een bron binnen AkzoNobel. ‘Hij wilde dolgraag ceo worden, verder opklimmen.’ Joosten maakte wel enige promotie. Hij werd in juli 2017 bevorderd tot coo van alle verf- en coatingsactiviteiten binnen AkzoNobel. Zijn tegenstrever Conrad Keijzer viel helemaal niet in de prijzen en vertrok.

Zoon van een huisschilder
Joosten, zoon van een huisschilder in Haarlem, kwam direct na zijn studie bedrijfskunde aan de VU Amsterdam in de verfbusiness terecht. Van 1988 tot 1996 werkte hij als marketing manager bij Akzo's concurrent Sigma Coatings, toen onderdeel van de Belgische oliemaatschappij PetroFina, en in 2008 overgenomen door PPG.

In 1996 stapte hij over naar AkzoNobel, als international marketing manager bij Decorative Paints. In 2008 verhuisde hij naar de Poolse hoofdstad Warschau om de Decorative Paints-activiteiten in Noord- en Oost-Europa te gaan leiden en in 2011 trok hij door naar het Zweedse Göteborg om binnen de chemietak de pulp- en performance chemicals te reorganiseren.

Flinke carrièresprong
In 2013 kwam Joosten terug naar Nederland. Hij maakte een flinke carrièresprong. Onder de een jaar eerder aangestelde ceo Büchner, die AkzoNobel efficiënter en winstgevender moest maken, moest hij orde op zaken stellen bij Decorative Paints en daar het rendement verhogen. En er was nog de bloedgroepenkwestie. De cultuur en de managers van de verfonderdelen van het in 2007 overgenomen Britse verf- en chemieconcern ICI en die van AkzoNobel aan de Sikkens-kant botsten; de culturen moesten meer bij elkaar worden gebracht. Joosten kreeg zitting in het executive committee. Thuis in Bloemendaal kon hij weer regelmatig naar zijn favoriete voetbalclub Ajax.

Binnen Decorative Paints vereenvoudigde hij de bestuursstructuur wereldwijd en centraliseerde de stafdiensten personeelszaken, informatiebeheer, inkoop en R&D in Nederland. Ook de productiestructuur moest efficiënter. Er werd gekozen voor een structuur met enkele megafabrieken — binnen Europa in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Polen, en in China — voor de hoogwaardige lakken en voor de rest her en der lokaal satellietfabrieken voor goedkopere verven dichter bij hun markten. 'Blikken verf zijn duur om te transporteren. Niet elke fabriek kan het hele verfpalet van duizenden producten maken', zegt een Akzo-manager. Tientallen fabrieken werden gesloten. Joosten verdubbelde de ebit-marge van decoratieve verven van 5% in 2013 naar bijna 10% in 2016.

Kaarten strak tegen de borst
Joosten staat binnen AkzoNobel bekend als een ‘zeer solide manager’. Hij heeft een innemende leiderschapsstijl, zeggen ingewijden. ‘Hij laat iedereen in zijn team aan het woord en zonder dat je het merkt, ontstaat er een richting. Hij daagt mensen uit. Dat vind ik sterk aan hem’, aldus een collega. ‘Hij betrekt de mening van anderen erbij’, zegt een ander. 'Een stille kracht, een stabiele factor, je kijkt er bijna overheen', zegt een derde. 'Maar hij is ook gesloten en nogal politiek, houdt zijn kaarten strak tegen de borst en keert zich niet openlijk tegen de consensus', aldus een vierde.

Na de deceptie van 2017 bleef het bij Joosten knagen. Goed, hij promoveerde bij AkzoNobel tot operationeel directeur, maar blij was hij niet. 'Hij was gepacificeerd, maar ontevreden', zegt een ingewijde.

'Nuchtere leiderschapsstijl'
En nu springt hij in het gat dat de ceo Rob van Wingerden bij BAM na vijf jaar achterlaat. Diens termijn wordt niet verlengd. Voorzitter Harrie Noy van de raad van commissarissen van BAM roemt 'de nuchtere leiderschapsstijl' van Joosten en zijn vermogen om bedrijven efficiënter en winstgevender te maken.

BAM kan een ferme hand goed gebruiken. Bij het bouwconcern volgt de ene na de andere winstwaarschuwing, de jongste op 2 juli. Telkens opnieuw duiken in projecten tegenvallers op, goed voor tientallen miljoenen euro's, soms meer dan honderd miljoen. De marges in de bouw zijn smal, maar bij BAM helemaal. In de periode 2003-2018 kwam de gemiddelde winstmarge niet boven de 2,1%. Over 2019 was de marge 1%,

'De vraag is of hij dit kan', zegt een collega uit de verfbranche. 'Hij is een zeer bekwaam supply manager. Alle fabrieken zijn door hem enorm verbeterd. Daarvoor verdient hij een pluim. Maar hij heeft altijd in de supply gezeten, de inkoop, de productieprocessen, de logistiek. Hij was nooit verantwoordelijk voor de hele tent, en zeker niet bij een bouwbedrijf. Daar werk je altijd met projecten en niet met herhalingsorders. Heel anders.'
hjk2
3
Column Bartjes in het FD

De groen-oranje olifant in de kamer
Om de financiële gezondheid van een bouwbedrijf te beoordelen, tellen twee dingen: cash en solvabiliteit. Het eerste is van belang om rekeningen netjes te kunnen betalen, het tweede geeft opdrachtgevers zekerheid dat de bouwer zonder gedoe het einde van de rit haalt. Bij bouwreus BAM zullen beleggers nu vooral kijken naar de solvabiliteit.

De kas is namelijk goed gevuld, zo is door interim-ceo en cfo Frans den Houter benadrukt. Er zit €1,2 mrd in, mede dankzij het opnemen van de volledige kredietfaciliteit. Better safe than sorry, in tijden van corona. Verder int BAM rekeningen al jaren sneller dan dat het die moet betalen. Door dit kunststukje heeft BAM een negatief werkkapitaal. Ook dat schraagt de kaspositie.

De solvabiliteit (eigen vermogen ten opzichte van balanstotaal) oogt minder fraai. Als vuistregel gold 20% eigen vermogen lang als ondergrens voor bouwers. BAM zit daar al even onder. Eind vorig jaar bedroeg de solvabiliteit 16,5%, ruim onder het eigen doel van 25% voor 2020. Zeperds en nieuwe boekhoudregels (IFRS15 en IFRS16 ) gooiden roet in het eten.

Dit jaar is uitdagend. Als BAM in de rode cijfers terechtkomt - een reëel scenario na het winstalarm van 2 juli - kost dat eigen vermogen. Bovendien hangt een afschrijving op goodwill en compensabele verliezen boven de markt nu de bouwer stopt met BAM International. Ook dat raakt de equity. Ten slotte staat er druk op de goodwill bij twee Belgische dochters. Oei.

Dan is er nog de olifant in de kamer. In de berekening van BAM's vermogen wordt €125 mln aan achtergestelde converteerbare obligaties meegeteld. Op een balanstotaal van €4,54 mrd goed voor 2,75%-punt aan solvabiliteit. Deze obligaties lopen in juni 2021 af.

Voor beleggers telt hoe BAM die obligaties gaat herfinancieren. Gebeurt dat met gewone schuld, dan daalt de solvabiliteit. Bij een nieuwe convertible moeten beleggers wellicht tegen een hogere prijs enthousiast worden gemaakt. Ook een emissie, zoals in 2013, is pijnlijk voor bestaande aandeelhouders.

Gelukkig ziet het beeld er beter uit in de bankconvenanten. De solvabiliteit stond daar eind 2019 op een comfortabele 28,5%, ruim boven de ondergrens van 15% van de banken.

Eind goed al goed dan? Niet helemaal. Want er is met de banken afgesproken om de convenanten meer in lijn te brengen met de huidige boekhoudregels. In de zes kwartalen tot en met eind 2020 wordt het effect van IFRS15 volledig in de afspraken verwerkt en IFRS16 ten dele.

Zorgen over het resultaat, druk op de goodwill, een herfinanciering en strakkere banken. Den Houter moet niet alleen sturen op cash. Solvabiliteit wordt minstens zo belangrijk voor het groen-oranje concern uit Bunnik.
Crapper
0
Als de orderportefeuille stijgt, stijgt helaas ook het aantal probleemprojecten. Als je er in blijft geloven, krijg je toch steeds weer de deksel op je neus. Jammer.
JVDP
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 21 juli 2020 14:48:

ja, als het regent word je nat
Ach Ed, regen gaat maar tot het vel!
€d_Modus Vivendi
0
quote:

Jvdpee schreef op 21 juli 2020 15:48:

[...]

Ach Ed, regen gaat maar tot het vel!
en nieuwe orders tot in de hel.
havik of duif
0
Bam komt alleen van zijn plaats bij slechte berichten anders blijft het onder de € 1,50 steken.
€d_Modus Vivendi
0
[verwijderd]
0
Boven de 1,517 en dat minimaal drie dagen lang ,dan zal het technische plaatje van Bam worden verbeterd
totoo
0
quote:

Businessman schreef op 21 juli 2020 22:35:

Boven de 1,517 en dat minimaal drie dagen lang ,dan zal het technische plaatje van Bam worden verbeterd
Als je graag lijntjes trekt voor steunpunten kan je beter 1.34 als realistisch punt neerzetten en je afvragen of dit een bodem is? zo niet naar 1. 25
Shorters hebben weer uitgebreid
HenkdeV
1
quote:

Businessman schreef op 21 juli 2020 22:35:

Boven de 1,517 en dat minimaal drie dagen lang ,dan zal het technische plaatje van Bam worden verbeterd
Misschien kun je beter eens nadenken over de halfjaarcijfers van BAM, hoe zouden die eruit zien.
€d_Modus Vivendi
0
quote:

HenkdeV schreef op 22 juli 2020 07:19:

[...]

Misschien kun je beter eens nadenken over de halfjaarcijfers van BAM, hoe zouden die eruit zien.
die liggen buiten de lijntjes
totoo
0
[quote alias=HenkdeV id=12585961 date=202007220719]
[...]

Misschien kun je beter eens nadenken over de halfjaarcijfers van BAM, hoe zouden die eruit zien.
[/quot

BAM weet altijd te verassen met cijfers , maar in negatieve... zin dat dan weer wel
Ik ga voor tussen de 2 groene lijntjes

www.nicoprbakker.nl/chartservice/nede...

1.132 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 ... 53 54 55 56 57 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 3,830
Verschil +0,008 (+0,21%)
Hoog 3,868
Laag 3,782
Volume 705.352
Volume gemiddeld 1.427.161
Volume gisteren 943.988

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront