Fugro « Terug naar discussie overzicht

Fugro - 2020

Dire Straits
2
Komende maandag vraagt Fugro aandeelhouders toestemming om voor 250 miljoen euro nieuwe aandelen uit te geven. Drie grote beleggers, waaronder NN en ASR, hebben al eerder een deel van dat extra kapitaal toegezegd aan Fugro. Daarmee hebben ze hun noodsteun al grotendeels terugverdiend.

Dat Fugro met de rug tegen de muur stond is geen geheim.

Nadat de bodemonderzoeker eind februari abrupt een obligatie-uitgifte moest afbreken vanwege de coronacrisis om vervolgens gevloerd te worden door de historische ineenstorting van oliemarkten was de marge voor fouten nihil.

Zonder balansversterking zouden op korte termijn bankafspraken worden geschonden en de continuïteit zelfs in het geding kunnen komen, zo bleek bij de derde kwartaalcijfers.

Vanuit die positie is het lastig onderhandelen met financiers. Vooral de banken en zogenaamde ‘hoeksteeninvesteerders’ (cornerstone investors) hebben gunstige voorwaarden uit onderhandeld in ruil voor vers kapitaal.

De gewone aandeelhouder springt er minder goed uit.

Dure hoeksteen
Fugro wil voor 250 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven. De verzekeraars NN en ASR en het Zwitserse beleggingsfonds Strategic Value hebben al toegezegd voor 113 miljoen euro aandelen af te nemen.

Dat gaat in twee etappes. In stap één worden 20,5 miljoen euro onderhands geplaatst tegen een afgesproken prijs van 2,60 per aandeel (totaalbedrag: 53,3 miljoen euro). Wat halverwege oktober – toen deze deal werd beklonken – nog een bescheiden discount was op de beurskoers is inmiddels uitgegroeid tot een korting van jewelste.

In nog geen anderhalve maand is Fugro’s aandelenkoers bijna verdubbeld tot boven de 5 euro. De eerste investering van deze drie cornerstone investors is hierdoor nu bijna twee keer zo veel waard, circa 104 miljoen euro.

Stap twee is dat door deze beleggers is toegezegd nog eens voor een bedrag van bijna 60 miljoen euro te investeren in een claimemissie. Die emissie heeft een totale omvang van circa 200 miljoen euro.

Alle andere Fugro-beleggers kunnen ook inschrijven op de nieuwe aandelen.

Maar door de hoge winst op de eerste tranche hebben de hoeksteenbeleggers al ruim 50 miljoen terugverdiend van de 60 miljoen die zij in de tweede stap moeten investeren.

In feite hebben ASR en NN de boekwinst zelf gecreëerd, omdat hun steun helpt om de balansproblemen op te lossen. Veel andere beleggers profiteren van de koersopleving, waarbij vaccindoorbraken en olieprijsherstel ook meehielpen.

Toch is in feite sprake van een waardeoverdracht van 50 miljoen euro die van alle oude aandeelhouders naar de drie nieuwe grote beleggers gaat.

Banken profiteren
De verschaffers van vreemd vermogen profiteren van het feit dat Fugro ruimer in zijn jasje komt te zitten – de leverage ratio zal dalen van 4 naar 2,4 (nettoschuld/ebitda).

Het toegenomen vertrouwen wordt gereflecteerd in de koersen van twee uitstaande obligaties die weer aardig in de buurt van de nominale waarde komen.

Ook de banken hebben hun onderhandelingspositie benut. Fugro laat weten dat kort na de emissie de bestaande kredietfaciliteit van 575 miljoen euro wordt vervangen door twee nieuwe leningen van bij elkaar 425 miljoen euro.

Toegegeven, de in 2015 bedongen voorwaarden van de bestaande faciliteit stammen uit een ander (olie)tijdperk. Maar gezien de hogere buffers en verlaging van het krediet, wekt het enige verbazing dat de nieuwe rentepercentages aanzienlijk hoger liggen dan de oude. Zo kan de rente op één van de leningen in drie jaar oplopen tot 8 procent.

Ook verbieden de banken Fugro tot halverwege 2022 dividend uit te keren. Daarna mag dit alleen als aan strenge balanseisen wordt voldaan.

Het is een signaal dat Fugro’s ingezette transformatie naar een duurzamer bedrijf niet als risicoloos wordt gezien door bankiers. Plat gezegd moet het concern nu aantonen dat het evenveel kan verdienen met het in kaart brengen van zeebodems voor exploitanten van windmolenparken als met opdrachten voor de oliesector.

Alles vloeibaar
De rekening wordt dus vooral neergelegd bij de normale aandeelhouder. Die moet – zonder korting – bijstorten wil hij verwatering van toekomstige winsten voorkomen.

De pijn wordt enigszins verzacht doordat Fugro direct na de kapitaaluitgifte twee van de drie beschermingswallen tegen onwelgevallige overnames zal afbreken. Jarenlang verdedigde het concern de bescherming met als argument dat deze noodzakelijk was om de onafhankelijkheid te bewaken die klanten zouden verlangen of zelfs eisen.

Maar met de rug tegen de muur is alles onderhandelbaar.
oilexpert
0
Hopelijk morgen hier vele posts van gelukkigen met mooie dagwinsten. Fugromoet het gaan hebben van de langere termijn.
Oli/gas/windparken/klimaatverandering. Ik zit long Fugro, laat maar komen die orkaan. Vrees een zuchtje wind, maar de stijging gaat komen. Volgens mij is het geld bedoeld om te investeren. Het was geen luxe deze emissie, maar Fugro heeft nu wel slagkracht met kennis. Euro 10 is wel erg optimistisch, maar Euro 8 in 2021 is haalbaar. Er moeten gewoon wat projecten gaan vallen, moet geen probleem zijn.

Oilexpert.nl
€URO-Trader
1
Fugro gaat uiteindelijk kopje onder. Nu 50% tov hoogste koers dit jaar. Ieser jaar een stapje terug naar nu. Ik gun het ze van harte, echter, er zit nu zo veel geld in gepompt dat het onhaalbaar is dit terug te verdienen.
Hugo Lourens V.W.T.Y.M
0
quote:

€URO-Trader schreef op 29 november 2020 18:13:

Fugro gaat uiteindelijk kopje onder. Nu 50% tov hoogste koers dit jaar. Ieser jaar een stapje terug naar nu. Ik gun het ze van harte, echter, er zit nu zo veel geld in gepompt dat het onhaalbaar is dit terug te verdienen.
Grapjas! Misschien moet jij gewoon lekker investeren in crypto.
[verwijderd]
0
Ik voorzie morgen nog een daling naar de 4,50 omdat lang niet iedereen wil meedoen aan die emissie....discount zal 1,50 zijn dus koers dinsdag naar de 3 Euro en claim 1,50
TimCh
2
ik voorzie morgen een stijging naar 5,50, omdat iedereen nog snel aan de claimemissie wil meedoen... :)
Alberto
0
Wij zullen hoe dan ook de emissie prijs bezoeken, een dip van 50% en paar uurtjes doet geen pijn voor longs maar is wel een mooie kans om in te stappen. Ik geef geen advies. Het kan ook in een paar seconden gaan en dan het gelijk omhoog schiet. Succes allemaal.
Dire Straits
0
[verwijderd]
0
quote:

oilexpert schreef op 29 november 2020 17:52:

Hopelijk morgen hier vele posts van gelukkigen met mooie dagwinsten. Fugromoet het gaan hebben van de langere termijn.
Oli/gas/windparken/klimaatverandering. Ik zit long Fugro, laat maar komen die orkaan. Vrees een zuchtje wind, maar de stijging gaat komen. Volgens mij is het geld bedoeld om te investeren. Het was geen luxe deze emissie, maar Fugro heeft nu wel slagkracht met kennis. Euro 10 is wel erg optimistisch, maar Euro 8 in 2021 is haalbaar. Er moeten gewoon wat projecten gaan vallen, moet geen probleem zijn.

Oilexpert.nl
U bent veel te pessimistisch! Koers kan in €2021 echt wel €10 of hoger zijn
Alberto
0
Mijn gedachten, dat het olieprijs 1 december boven de psychologische grens van $50 gaat, en dat de hele sector meegaat. Perfect scenario voor Fugro.
Ronald1975
0
Ik weet ook niet over hoe het gaat, ik heb er maar 1350 met gak op 3,63. Ik ga op gevoel af en die zegt met deze gak kan ik kan ik bijkopen in de emissie. Weet zelf niet of ik long ga zitten of dat ik eerder verkoop. Met deze stand wil ik in ieder geval meedoen.
Wiegel
0
[Modbreak IEX: Gelieve elkaar niet persoonlijk aan te vallen, een aantal berichten is bij dezen verwijderd.]
Dire Straits
0
quote:

Ronald1975 schreef op 29 november 2020 20:08:

Over wie gaat dit Wiegel?
Over tbtotw. Die probeert al eeuwen mensen op de kast te krijgen. Helaas zijn er toch nog steeds mensen die zich uit hun tent laten lokken. Dom
€URO-Trader
0
Beleggers op Wall Street kijken naar het produkt maar meer nog naar de verwachtingen. Aangezien Pharming stap 1 gast zetten zijn ze nu al bezig met stap 2. Ongetwijfeld heeft men een stappenplan gemaakt naar $5.
Wiegel
0
Je hebt gelijk, ik regeer te impulsief,moet ik niet doen,terecht je opmerking dat dit stom is
Gotta
0
Kan iemand de tekst van het premium artikel over Fugro zojuist geplaatst op Telegraaf.nl hiernaar kopiëren?

Fugro hoopt maandag op de cruciale steun van aandeelhouders voor een broodnodige herfinanciering. Pijnlijk onderdeel voor hen is een claimemissie die het aantal uitstaande aandelen zal verdubbelen.
24.415 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 ... 1217 1218 1219 1220 1221 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 24,180
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 24,520
Laag 24,020
Volume 461.941
Volume gemiddeld 386.797
Volume gisteren 461.941

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront