Wereldhave « Terug naar discussie overzicht

Wereldhave - 2021: het beslissende jaar

2.641 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 129 130 131 132 133 » | Laatste
ff_relativeren
0
shorter WorldQuant gaat van 0,59% naar 0,49%. En verdwijnt daardoor met de volle 0,59 uit het overzicht (want zit nu onder de meldingsgrens van 0,50).
NLvalue
0
Er werd gisteren een paar nano seconden getwijfeld over die 30k op 11,30 oid in de laat - toch weer snel weg. Had gegokt dat Toscafund boven op die bal zou zitten.

Vandaag was t aandelen voor hobbyshorters maar 100k stuks- minder beschikbaarheid? - of iemand die toch een gokje heeft willen wagen vandaag? Wie zal t zeggen

iborrowdesk.com/report/WHA.LN

Plein777
0
PlusAchtergrond uit Het parool

Krijgen na hotel W meer ondernemers huurverlaging bij de rechter?


Eén van de twee panden van hotel W Amsterdam achter het Paleis op de Dam. Ook het voormalige bankgebouw aan de Spuistraat maakt deel uit van het complexBEELD HOLLANDSE HOOGTE / ANP
Gloort er hoop voor alle winkels, cafés en restaurants die in coronatijd ruziën met hun huisbaas, nu hotel W Amsterdam via de rechter een huurverlaging heeft afgedwongen?

Herman Stil
Wat is er aan de hand?
Palace Hotel, de uitbater van vijfsterrenhotel W Amsterdam aan de Spuistraat, heeft afgelopen week met succes via een kort geding gezorgd voor een huurverlaging in coronatijd.

Ondanks dat er in het huurcontract niks staat over het betalen van huur bij calamiteiten, zijn corona en de bijbehorende verplichte sluiting van horeca volgens de kortgedingrechter zo'n uitzonderlijke omstandigheid, dat in het geval van W (en bijbehorende restaurants als The Butcher en Duchess) een verlaging onvermijdelijk is.

Het hotel was al gestopt met betalen toen de restaurants vanwege overheidsmaatregelen dicht moesten en op eigen initiatief ook het hotel werd gesloten omdat er nauwelijks nog gasten kwamen. Uit angst dat de eigenaar, het Duitse Deka Immobilien, alsnog de huur zou opeisen, spande Palace een kort geding aan.

Met succes. Volgens de rechter moet de pijn van de coronacrisis niet alleen door de hotelier worden gedragen maar door beide partijen. In de periode dat alles dicht was, scheelt dat Palace de helft van de huur. Tussen juli en oktober moet het 60 procent van de oorspronkelijke maandhuur van 580.000 euro betalen en het laatste kwartaal 75 procent van de huur (die dan 830.000 per maand had moeten bedragen). Dat scheelt de hotelier dit jaar bijna twee miljoen euro.

Hoe bijzonder is dat?
Huurbetalingen zijn sinds de eerste coronaperikelen al een twistpunt, zowel in de horeca als onder winkeliers. Verhuurders blijken, met huurcontracten in de hand, nauwelijks bereid om huurders die hun omzet zien verdampen of - zoals restaurants en cafés - hun zaak verplicht moesten sluiten, tegemoet te komen.

In het handjevol eerdere rechtszaken over coronahuur, viel het oordeel in het voordeel van de verhuurder uit. Zo kreeg voetbalclub Vitesse nul op rekest toen het - vanwege het voetbalverbod van de overheid - stopte met het betalen van huur voor het Gelredome.

De rechter erkende dat verplichte sluiting door de overheid een uitzonderlijke situatie is, maar ook dat in het huurcontract is opgenomen dat dit geen reden is om de huur niet te betalen aan de eigenaar van het stadion, het Amsterdamse Nedstede.

Recent is één keer een vergelijkbare uitspraak gedaan als bij W Amsterdam. Bij een huurconflict in Assen kreeg brouwer AB Inbev deels gelijk van de rechter: het mocht niet de complete huur weigeren, maar wel een verlaging afdwingen. Uit beide zaken kan heel voorzichtig worden afgeleid dat huurders met succes verlagingen kunnen afdwingen, maar dat kwijtschelden - zoals veel winkeliers en horecaondernemers willen - het niet haalt bij de rechter.

Gaat dat nu definitief veranderen?
Dat is de vraag. De W-zaak is een kort geding waarin de rechter erkent dat er haast is bij een huurmaatregel. Een bodemprocedure bij de reguliere rechtbank moet een definitief oordeel opleveren dat dan eventueel als jurisprudentie kan dienen bij andere zaken. Deka kondigde tijdens het kort geding al zo’n procedure aan.

Ook is deze uitspraak toegespitst op de situatie bij eigenaar Deka. Eén van de redenen dat Deka bakzeil heeft moeten halen, komt doordat de Duitsers eerder bij een ander groot Amsterdams hotel een huurafspraak hebben gemaakt, maar dat bij W niet van plan waren. De kortgedingrechter heeft dat laten meewegen.

In het geval dat hogere rechters deze uitspraak bestendigen, is het de vraag of winkeliers met een huurconflict er ook gebruik van kunnen maken. Dan geldt de jurisprudentie waarschijnlijk alleen voor hotels, cafés en restaurants. Zo’n bodemprocedure wordt een zaak van de lange adem, die de meeste coronagedupeerde kroegbazen, restauranthouders of hoteliers niet is gegeven.

Het W is blij, natuurlijk.
Vast wel. Het is ook vanwege de voorgeschiedenis een bijzonder uitspraak. Het moederbedrijf van uitbater Palace Hotel, het Amsterdamse SMB Capital, was via een andere dochter de vorige eigenaar van de twee hotelpanden aan de Spuistraat. Het vastgoedvehikel, STAG Europe, verkocht de hotelbakstenen in oktober 2017 voor 260 miljoen aan Deka met de afspraak dat het daarna als uitbater van de hotels en restaurants zou blijven optreden.

Deka probeerde daar tijdens het kort geding tevergeefs een nummertje van te maken door te suggereren dat SMB Capital best wat centjes over heeft om door de coronacrisis heen te komen. Maar dat geld is volgens de investeerder alweer in nieuw horecavastgoed gestoken. Het Amsterdamse SMB is gelieerd aan hotelformules als Sir en Max Brown - onder meer bekend van Sir Adam in de A’dam Toren - en restaurantformules als The Butcher en Izakaya.

Wat betekent dit voor de eigenaar?
Voor Deka is de uitspraak zuur, alhoewel de gigant een belegd vermogen van ruim 300 miljard euro - waarvan 40 miljard in vastgoed - beheert. Naast het vastgoed van het W zijn de Duitsers in Amsterdam ook eigenaar van onder meer Barbizon Palace tegenover Amsterdam Centraal, American Hotel op het Leidseplein, Sir Albert in de Pijp, hotel Vondel in Oud-West en Manor in Oost. Als die allemaal aan de bel trekken voor huur ingrepen, dan heeft Deka een probleem.

Het fonds gebruikt zulke vastgoedinvesteringen als onderpand voor beleggingen waarmee onder meer de pensioenvoorzieningen van miljoenen Duitsers overeind worden gehouden. Niet voor niets wijst het bedrijf er op dat uitspraken als deze ten koste gaan van de zekerheden die ‘Otto Normalverbraucher’ - de Duitse Jan Modaal - eist voor zijn oudedagsvoorziening.
Plein777
0
Swissôtel op Damrak dwingt bij rechter 50 procent huurkorting af

Het Swissôtel aan het Damrak in Amsterdam Centrum krijgt voorlopig vijftig procent huurkorting. Dat heeft de rechtbank besloten in een kort geding.

Jesper Roele22 januari 2021, 17:33 uit Het Parool


Het hotel met 114 kamers en een restaurant betaalt jaarlijks ruim één miljoen euro huur en stelt dat het door de overheidsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden hard wordt geraakt. De omzet lag in de periode van maart tot en met november 2020 92 procent lager dan in dezelfde periode in 2019.

Ondanks de steun van de overheid en het ontslag van vijftien personeelsleden heeft het Swissôtel vorig jaar ruim 1,2 miljoen euro verlies geleden. Ook de financiële vooruitzichten voor 2021 zijn ‘ronduit somber’, zegt het hotel. De financiële situatie wordt daardoor ‘steeds nijpender’ en daarom wil het bedrijf vijftig procent huurkorting.

Betalingsverplichtingen
Verhuurder Dam Square vindt dat het hotel zijn financiële verplichtingen moet nakomen. Het bedrijf zegt voor meer dan 50 procent afhankelijk te zijn van de huurinkomsten van het pand dat Swissôtel huurt en bang te zijn niet meer aan de eigen betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Ook is de investeringsmaatschappij achter Swissôtel volgens Dam Square veel vermogender dan de verhuurder zelf.

Swissôtel is namelijk onderdeel van de Azure Group, een investeringsmaatschappij die in Berlijn is gevestigd. In 2004 werd Azure Group opgericht en sindsdien heeft zij meer dan 60 hotels aangekocht voor meer dan 1,5 miljard euro, is te lezen op de LinkedInpagina van het bedrijf. Ook zou uit een taxatierapport blijken dat de huur die Swissôtel jaarlijks betaalt al één miljoen euro onder de marktprijs ligt en er daardoor al huurkorting wordt gegeven. In augustus deed Swissôtel de verhuurder nog een voorstel om het pand te kopen.

Ondanks de bezwaren van Dam Square staat de rechter de huurkorting toch toe, vanwege de ‘onvoorziene omstandigheid’ (corona) die het hotelwezen hard raakt. Het 'financiële nadeel’ over de periode van 1 juni tot 1 november 2020 moet daarom door beide partijen gedeeld worden. In een bodemprocedure zal een andere rechter het taxatierapport nog eens onder de loep nemen om te kijken of Swissôtel niet al huurkorting krijgt en of de korting definitief wordt.

Hotel W
Het Swissôtel is niet het eerste Amsterdamse hotel dat huurkorting bij de rechtbank afdwingt vanwege de coronacrisis. Eerder slaagde Hotel W aan de Spuistraat daar ook al in. Achteraf bleek dat het zichzelf daarmee in de voet had geschoten. De huurkorting die het afdwong bij de rechter bleek namelijk lager te zijn dan de korting die de verhuurder eerder had aangeboden.
perry1
0
Maar als de huur voor 50% betaald gaat worden dan krijgen de verhuurders ook de NOW regeling
NLvalue
0
10 miljoen huur op een 260 miljoen investering - Dekra heeft zich laten piepelen door SMB/ STAG bij die aankoop.
En nu laat Dekra zich weer piepelen door dezelfde partij.

Handige Harries vs pensioen fonds bureaucraten 2:0.

W vraag 808 euro voor een weekendje Amsterdam in april. 0% korting. Bij Okura hou je dan toch weer €250 in de tas om een paar pizza’s te laten bezorgen..
NLAEX
0
DEN HAAG (ANP) - Vastgoedbedrijven kunnen meer doen om hun verhuurders, zoals winkeliers, te helpen in de moeilijke coronatijd. Er gebeurt al veel maar het gaat soms nog niet goed, zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) zondag in WNL. Ze riep de verhuurders op de huren tijdelijk te verlagen, uit te stellen of eventueel deels kwijt te schelden.

"We moeten dit echt samen doen", zei Keijzer. Ze riep de vastgoedondernemers op nog eens te kijken naar de situatie. "We moeten allemaal een veer laten, jullie ook", aldus de bewindsvrouw.

Ondanks alle steunregelingen van de overheid, waar de komende tijd nog eens 7,6 miljard euro bovenop komt, zijn lang niet alle kosten gedekt voor horeca-ondernemers en winkeliers. Veel retailers zitten in grote problemen. Sinds half december zijn alle winkels gesloten die geen spullen verkopen die noodzakelijk zijn voor de dagelijkse levensbehoefte. De horeca is al langer dicht vanwege de besmettingen, die in het najaar weer snel toenamen.

Het kabinet roept ondernemers al tijden op om met elkaar in gesprek te gaan. Verhuurders hebben er ook baat bij dat winkeliers overeind blijven, aldus het ministerie.
[verwijderd]
0
EIndelijk de 10,x bereikt! Risico's nemen toe. Het wordt spannend; wie eindigt met die schoppen vrouw?
[verwijderd]
0
quote:

Rowi62 schreef op 25 januari 2021 12:59:

Het is meer zwarte pieten.
Dat spel heet anders en anders beginnen we een beweging. Pas maar op Rowi62, er zijn zat boze mensen op dit moment.

"Wie wist van de toeslagenaffaire"
"Het verdwenen bonnetje hebben"
"Het fotorolletje Srebrenica vinden"

Andere suggesties?
NLvalue
0
www.ed.nl/eindhoven/internationale-aa...

gemoedelijk proletarisch winkelen - zo doen ze dat in brabant onder het genot van een worstenbroodje.

" hoezo winkelsluiting? dat maken wij wij wel uit!"
Ortega
0
besmettingen in Israel nemen aardig af... lopen voor in de vaccinaties. Hopen dat Hugo en Rouvoet dat ook zien.
[verwijderd]
0
quote:

NLvalue schreef op 25 januari 2021 13:24:

www.ed.nl/eindhoven/internationale-aa...

gemoedelijk proletarisch winkelen - zo doen ze dat in brabant onder het genot van een worstenbroodje.

" hoezo winkelsluiting? dat maken wij wij wel uit!"
De Burgemeester van Eindhoven is woedend, vervolgens staat hij met een glimlach een interview te geven.

Ik herhaal maar eens dat dit is wat er mis is met de maatschappij. Ambtenaren die totaal maar dan ook totaal geen betrokkenheid hebben bij hun werk. Als burgemeester ben ik woedend, maar als privé persoon denk ik; het is niet mijn auto die ze vernield hebben....

Wat dat betreft heb ik meer respect voor de relschoppers die in ieder geval niet zo hypocriet lopen te doen.
richku
3
quote:

MFCons schreef op 25 januari 2021 13:55:

[...]

De Burgemeester van Eindhoven is woedend, vervolgens staat hij met een glimlach een interview te geven.

Ik herhaal maar eens dat dit is wat er mis is met de maatschappij. Ambtenaren die totaal maar dan ook totaal geen betrokkenheid hebben bij hun werk. Als burgemeester ben ik woedend, maar als privé persoon denk ik; het is niet mijn auto die ze vernield hebben....

Wat dat betreft heb ik meer respect voor de relschoppers die in ieder geval niet zo hypocriet lopen te doen.
Dit is nu zo een achterlijke tekst dat ik spijt heb dat ik bijna 40 jaar dit land verdedigd heb.
[verwijderd]
0
quote:

richku schreef op 25 januari 2021 17:54:

[...]

Dit is nu zo een achterlijke tekst dat ik spijt heb dat ik bijna 40 jaar dit land verdedigd heb.
Deze uitspraak geeft maar weer aan wat er fout zit in de maatschappij. Holle frase en symbolisch geprietpraat om vingerwijzend iemand te corrigeren die iets lijkt te zeggen waar je het mee oneens bent. Ik kan mij héél goed voorstellen hoe Galileo zich gevoeld moet hebben. Kijk mij eens politiek correct zijn en kijk mij eens het land gediend hebben.

Nou hulde. 40 jaar in dienst van Newspeak.

Ik herhaal; wat is de waarde van de politiek die alle protestanten over een kam scheert, verzand in algemeenheden en platte praat? Geen begrip voor de beesten die een jaar opgesloten zitten en de avondklok niet meer trekken? Die mensen zijn er ook en dat weet te politiek maar al te goed. Als iemand verantwoordelijk is dan is het niet die hooligans die niet beter weten, maar de politiek die dit voorzichtiger had moeten brengen.

Andere manier van kijken. Ik ben iets cynischer wat dat betreft.
Rider
1
quote:

richku schreef op 25 januari 2021 17:54:

[...]

Dit is nu zo een achterlijke tekst dat ik spijt heb dat ik bijna 40 jaar dit land verdedigd heb.
Idd, keihard aanpakken dat crapuul! De maatregelen zijn voor iedereen!
richku
0
quote:

MFCons schreef op 25 januari 2021 19:44:

[...]

Deze uitspraak geeft maar weer aan wat er fout zit in de maatschappij. Holle frase en symbolisch geprietpraat om vingerwijzend iemand te corrigeren die iets lijkt te zeggen waar je het mee oneens bent. Ik kan mij héél goed voorstellen hoe Galileo zich gevoeld moet hebben. Kijk mij eens politiek correct zijn en kijk mij eens het land gediend hebben.

Nou hulde. 40 jaar in dienst van Newspeak.

Ik herhaal; wat is de waarde van de politiek die alle protestanten over een kam scheert, verzand in algemeenheden en platte praat? Geen begrip voor de beesten die een jaar opgesloten zitten en de avondklok niet meer trekken? Die mensen zijn er ook en dat weet te politiek maar al te goed. Als iemand verantwoordelijk is dan is het niet die hooligans die niet beter weten, maar de politiek die dit voorzichtiger had moeten brengen.

Andere manier van kijken. Ik ben iets cynischer wat dat betreft.

Dit is zo’ n achterlijke tekst .....
[verwijderd]
0
quote:

richku schreef op 25 januari 2021 21:52:

[...]

Dit is zo’ n achterlijke tekst .....
Hop ga het land verdedigen. Meld je aan bij de ME ofzo.
candide
0
Ik waardeer de bijdragen van MFCons mbt het fonds Wereldhave.

Ben wat minder enthousiast over zijn globale bespiegelingen mbt de toestand in de wereld.
Ik vermag niet te kunnen zeggen ook maar enig respect voor brandschattende hooligans te kunnen opbrengen. Mijn voorstel is dan ook om het geluk/plezier te zoeken in zakelijke bijdragen op dit forum.
[verwijderd]
0
quote:

candide schreef op 25 januari 2021 22:39:

Ik waardeer de bijdragen van MFCons mbt het fonds Wereldhave.

Ben wat minder enthousiast over zijn globale bespiegelingen mbt de toestand in de wereld.
Ik vermag niet te kunnen zeggen ook maar enig respect voor brandschattende hooligans te kunnen opbrengen. Mijn voorstel is dan ook om het geluk/plezier te zoeken in zakelijke bijdragen op dit forum.
Ho ho, ik heb enkel gezegd dat ik meer respect heb voor die relschoppers dan de politiek. Ik noem de relschoppers hersenloze beesten. Maar de politici in deze vind ik nog een trapje erger.

Mijn mening is dus relatief en het domme landdienende volk pikt dat niet op en heeft dan een mening. Prima. Ben ik wel de Derksen vandaag. Betekent wel geen excuus:)
2.641 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 129 130 131 132 133 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 14,080
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 14,120
Laag 14,000
Volume 57.121
Volume gemiddeld 90.425
Volume gisteren 57.121

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront