Fugro « Terug naar discussie overzicht

Fugro - 2021 jaardraadje (voor iedereen)

17.762 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 ... 885 886 887 888 889 » | Laatste
[verwijderd]
0
Vandaag drama, morgen het vervolg! Zoals ik al een paar keer heb gezegd, AEX gaat corrigeren! Er wordt grof geweld ingezet om de boel naar beneden te krijgen.
G20 Xdrive
0
quote:

Fugrogok schreef op 27 januari 2021 22:32:

Vandaag drama, morgen het vervolg! Zoals ik al een paar keer heb gezegd, AEX gaat corrigeren! Er wordt grof geweld ingezet om de boel naar beneden te krijgen.
Als morgen de futures stabiliseren is er weinig aan de hand.
jan6307
0
quote:

G20 Xdrive schreef op 27 januari 2021 22:48:

[...]

Als morgen de futures stabiliseren is er weinig aan de hand.
Lijkt positief zeer goede cijfers Apple, o.a. Boeing is vandaag hard gezakt matige cijfers (verlies)
Los-Pollos-Hermanos
0
quote:

AltijdMis schreef op 27 januari 2021 20:12:

Ben toch wel tevreden over vandaag. Ondanks de mooie stijging van vanmorgen vs. de daling van vanmiddag. Schade beperkt gehouden. Morgen hopelijk boven de 9 en blijven boven de 9.
Ik heb altijd ongelijk, dus morgen boven de 9 blijven gaat niet lukken!!
Gotta
1
Interessant artikel. Vooral het stukje Beyond Covid-19 met daarin al een klein stukje verwachting 2020 resultaat.

media.fugro.com/media/docs/default-so...
nr36
0
FD

ENERGIE

Oliesector staat zeer volatiel jaar te wachten

Na een desastreus jaar maakt de olie- en gassector zich op voor herstel in 2021. Komende week publiceren de oliemultinationals hun jaarcijfers en kijken ze vooruit. Hoe realistisch is herstel, nu corona doorwoekert, de maatschappelijke druk groeit en de beurskoersen van groene-energiebedrijven door het dak gaan?
Bert van Dijk
2020 is in veel opzichten een jaar om snel te vergeten. Ook voor de wereldwijde olie- en gasindustrie was het een annus horribilis. De coronapandemie en de maatregelen om het virus te beteugelen raakten de oliemultinationals midscheeps. Tientallen miljarden aan afboekingen, weggevallen vraag, historische dividendverlagingen, massaontslagen en teruggeschroefde investeringsbudgetten: de vraag dringt zich op of de sector de malaise dit jaar te boven kan komen.
Geen herstel van de luchtvaart
‘Er is momenteel te veel optimisme over het herstel van de vraag naar olie’, zegt Hans van Cleef, senior energie-econoom bij ABN Amro. ‘Veel analisten en beleggers gaan uit van meer vraag naar olie bij een verder economisch herstel, of door de economische stimuleringspakketten van overheden en centrale banken. Maar wij denken dat het overgrote deel van de uitgevallen vraag uit de luchtvaart komt en slechts deels gecompenseerd kan worden door de groeiende vraag naar olie in bijvoorbeeld de Chinese industrie’, schetst Van Cleef.
Olie- en gasexpert Jilles van den Beukel verwacht wel dat de vraag naar olie in 2021 zich geleidelijk zal beginnen te herstellen, maar pas ‘vanaf het tweede kwartaal, wanneer de vaccinatieprogramma’s serieus op gang komen’. De olieprijs zal rond de $50 per vat blijven hangen, denkt hij. ’Zolang de vraag niet in de buurt van het precovid-19-niveau komt, is er geen ruimte voor een verdere stijging van de olieprijs.’
Ook Van Cleef ziet de olieprijs niet ver boven de $50 uitstijgen dit jaar, omdat er volgens hem nog veel reservecapaciteit beschikbaar is in de markt. ‘Elke significante prijsstijging zal worden gevolgd door discussies over een productieverhoging door Opec+. Dit zorgt voor een plafond op de olieprijs.’
Spanningen Opec houden aan
Opec-landen en een aantal niet-Opec-landen waaronder Rusland (samen Opec+ genoemd), manifesteerden zich in 2020 met discussies, met als dieptepunt het conflict in maart, toen Rusland en Saoedi-Arabië ruzieden over productiebeperkingen.
Rusland was niet bereid daaraan mee te werken, waarop de Saoedi’s besloten de oliekraan open te zetten om de druk op te voeren. Daarop stortte de olieprijs in. De prijsval van 33% op één dag was de grootste sinds het begin van de Golfoorlog in 1991.
Cyril Widdershoven, Midden-Oosten- en oliedeskundige, verwacht dat in 2021 de spanningen tussen de Opec-landen aanhouden. ‘We gaan een zeer volatiel jaar tegemoet. De Opec zal onder druk komen te staan, omdat Saoedi-Arabië en Rusland niet meer dezelfde strategie willen volgen. De eerste helft zullen we dan ook een sterk fluctuerende olieprijs zien’, denkt Widdershoven.
Joe Biden en het Midden-Oosten
Hoe de olieprijs zich zal ontwikkelen, zal ook voor een belangrijk deel afhangen van de opstelling van de nieuwe Amerikaanse president, Joe Biden, zeggen de oliedeskundigen eensgezind.
En cruciaal in 2021 is hoe Saoedi-Arabië zich geopolitiek gaat bewegen, aldus econoom Van Cleef. ‘Toen Trump in zijn laatste dagen zat, was er plotseling na drie jaar conflict een verzoening met Qatar en werd er een ‘olieprijscadeautje’ (het op eigen initiatief verlagen van de olieproductie, red.) geschonken aan de oliemarkt, inclusief de schalieolieproducenten die zich daardoor tegen hogere prijzen konden indekken. Ook werden de banden met Israël aangehaald. En dat allemaal binnen een week tijd. Dat suggereert dat er een verandering van strategie plaatsvindt. Of dit al onder druk van de nieuwe regering-Biden gebeurde, valt niet te zeggen. Opvallend is het wel.’
Knock-out
De rol van de VS in het Midden-Oosten zal mogelijk weer groeien en er kunnen heronderhandelingen komen over het nucleaire akkoord met Iran. ‘De vraag is hoe Rusland hiermee om zal gaan, én wat dat doet voor de onderlinge verstandhouding met Saoedi-Arabië en dus het beleid van Opec+’, aldus Van Cleef, die het niet ondenkbaar acht dat de alliantie Opec+ uiteenvalt.
‘Als iedereen weer gaat produceren naar eigen kunnen, wordt het overaanbod weer enorm en duiken de prijzen omlaag. Dat zou de ultieme manier kunnen zijn om de Amerikaanse schalieolieindustrie richting een knock-out te slaan. Dat zou Rusland niet uit de weg gaan. De rol van de Saoedi’s hierin zal cruciaal zijn.’
nr36
1
Weinig nieuwe olie
De onzekerheden zijn groot. Want als Biden zijn energieplannen uitvoert en de olieproductie in de VS daardoor duurder wordt, kan de productie in de VS afnemen. En als de voorraden zijn weggewerkt, kan dat de prijs opdrijven, helemaal als olie- en gasmultinationals de investeringen op een laag pitje houden. ‘Dan loopt het olieaanbod aan het eind van 2021 sterk achter bij de vraag.’
Dat is een reëel scenario, denken Van Cleef en Van den Beukel. ‘De investeringen in exploratie naar nieuwe oliebronnen is iets om in de gaten te houden’, zegt Van Cleef. ‘Voor de korte termijn is er voldoende reservecapaciteit beschikbaar (vooral bij de Opec+-landen). Maar verder wordt er, los van Suriname, weinig nieuwe olie gevonden.’
Het Noorse energieadviesbureau Rystad Energy waarschuwt zelfs voor grote olietekorten, wil de wereld aan de energiebehoefte tot 2050 kunnen voldoen, ondanks de coronapandemie en de ingezette energietransitie.
Rystad schat dat er de komende decennia ten minste $3000 mrd aan investeringen in de olie- en gassector nodig zijn en dat de exploratie naar nieuwe olie wordt versneld.
Om de komende dertig jaar aan de wereldwijde vraag naar energie te kunnen voldoen, zullen er volgens Rystad 313 miljard vaten aan nieuwe oliereserves gevonden moeten worden boven op de huidige producerende velden. Rystad Energy noemt dat een ‘onmogelijke opgave’ als het huidige zeer lage niveau van exploratie-uitgaven aanhoudt.
Staatsolie- maatschappijen
Oliedeskundigen denken dat de macht op termijn naar grote staatsoliemaatschappijen in het Midden-Oosten, Rusland en China zal verschuiven als de oliemultinationals hun exploraties niet opvoeren.
De staatsoliemaatschappijen staan niet of nauwelijks onder maatschappelijke druk om minder in fossiel te investeren. ‘Daar spelen eerder het economisch belang én — ook niet onbelangrijk — de geopolitieke afwegingen. Vergeet niet dat de beursgenoteerde oliemultinationals “slechts” ongeveer 10% van de reserves in bezit hebben.’
Piek in investeringen
‘De rest staat al in de boeken van de — niet beursgenoteerde — staatsoliemaatschappijen’, aldus Van Cleef. Ook Widdershoven ziet die verschuiving. ‘De investeringen door de oliemultinationals nemen steeds verder af en dat zal de aanvoer, productie en exploratie onder druk zetten. De positie van de Shells van deze wereld staat meer onder druk dan ooit tevoren.’
De machtspositie mag dan geleidelijk naar de grote staatsoliemaatschappijen verschuiven, de winstgevendheid van Shell is volgens Widdershoven voorlopig niet in gevaar en zal mogelijk zelfs toenemen. Hij ziet voorlopig nog geen piek ontstaan in de vraag naar olie. Eerder een piek in de investeringen door oliebedrijven.
‘Ja, de discussie over de Green Deal en de energietransitie zal toenemen, maar de financiering van de Green Deal is er nog steeds niet, en die zal na het stopzetten van de huidige financiële ondersteuning van nationale economieën ook zeer twijfelachtig worden. Ondertussen neemt de vraag naar energie wel toe, dus zullen er meer fossiele brandstoffen nodig zijn, waarbij zelfs kolen (in Azië en Afrika) het in 2021 niet slecht gaan doen.’
In het kort
2020 was een rampjaar voor olie- en gas- bedrijven wereldwijd.
Corona woekert voort in 2021, maar er zijn ook lichtpuntjes voor de industrie.
Veel zal afhangen van hoe Rusland en Saoedi- Arabië zich opstellen onder de nieuwe Amerikaanse president.
GOGO2023
0
Fugro, NYK Welcome OYO to Offshore Wind Services Venture

Dutch offshore services firm Fugro and Japan's NYK have, through a recently signed partnership, signed a strategic Memorandum of Understanding (MOU) with Japanese geoscience specialist OYO Corporation (OYO).

To remind, Fugro and NYK in November 2020 signed a memorandum of understanding to provide offshore geotechnical services in Japan, and also to collaborate on a feasibility study into jointly operating a specialist investigation vessel for renewables projects.

"The addition of OYO to the team will further strengthen Fugro and NYK’s position as leading service providers for the growing offshore wind site characterization market in Japan," Fugro said Tuesday.

"Fugro, NYK, and OYO will provide a comprehensive service for the offshore wind energy industry in Japan through the combination of the joint operation of an offshore geotechnical investigation vessel by NYK and Fugro, Fugro’s global knowledge and experience in site investigations for offshore wind farms, and OYO’s insights into the Japanese geoscience market," Fugro said in a statement.

Jerry Paisley, Fugro’s Marine Site Characterisation Director for Asia-Pacific, said: “We’re delighted to welcome OYO to the team alongside Fugro and NYK and view this as another positive step forward for the Japanese offshore wind industry. OYO’s mission to contribute to the creation of a safe and secure society blends perfectly with Fugro’s vision to create a safe and liveable world, and increasing the proportion of renewable energy generated in Japan is our joint investment in Japan’s greener future.”
Jalen
0
Pff.. algehele malaise dit. Helaas raakt het beurssentiment ons nu even wat harder dan gisteren. Hopelijk trekt het snel weer bij.
[verwijderd]
0
quote:

Jalen schreef op 28 januari 2021 09:06:

Pff.. algehele malaise dit. Helaas raakt het beurssentiment ons nu even wat harder dan gisteren. Hopelijk trekt het snel weer bij.
Ja, dat is het. Koers blijft wel mooi stabiel vind ik tov de eerdee bij rode beurzen. Ik blijf positief erover. Zodra het sentiment weer goed is, gaan we als een raket.
Gotta
0
Sectorgenoot CGG is al uit het rood. Hopelijk gaat Fugro vandaag nog volgen......

EDIT: was van korte duur

Ben benieuwd waar de dag gaat eindigen
Jalen
0
Het zijn plotseling hele roerige tijden, zwaar sentiment, ik ben heel tevreden over hoe Fugro zich houdt. Top! Geeft vertrouwen voor de korte termijn.
R.W.
0
Gotta
0
quote:

Gibblypuff schreef op 28 januari 2021 11:21:

www.iex.nl/Forum/Topic/1379115/Pharmi...

Meld je aan. Laten we de shorters morgen pakken. Daarna pakken we ze hier bij fugro
Grappig. De koers begint nu al te stijgen daar.
Jalen
0
quote:

Mask schreef op 28 januari 2021 15:10:

benieuwd of we na 15.00 weer gaan duiken ...

Het blijft redelijk stabiel, uitstekend. Ben tevreden over hoe de beurs zich goed lijkt te herstellen van de klap van gisteren - en dan heeft Fugro het gisteren zelfs nog uitstekend gedaan.

Ik draai nu een plaatje van Dire Straits, Brothers in Arms. Speaking of, @Dire Straits, alles wel? Ik neem aan/hoop dat je rustig bent blijven zitten ondanks het negatieve sentiment de laatste 2 dagen?
RW1963
1
quote:

Fugrogok schreef op 27 januari 2021 22:32:

Vandaag drama, morgen het vervolg! Zoals ik al een paar keer heb gezegd, AEX gaat corrigeren! Er wordt grof geweld ingezet om de boel naar beneden te krijgen.
Heb je je misschien in de dag vergist?
Bij mij een klein plusje.
17.762 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 ... 885 886 887 888 889 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 13:45
Koers 23,620
Verschil -0,560 (-2,32%)
Hoog 23,900
Laag 23,580
Volume 109.680
Volume gemiddeld 386.797
Volume gisteren 461.941

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront