Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Hoe meer boeren in de Kamer, hoe beter'

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

25 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Dikke Durk 18 maart 2021 23:44
    quote:

    FlashHenk schreef op 18 maart 2021 15:15:

    De milieudruk van de agrarische sector in Nederland is absurd hoog, om nog maar te zwijgen over de spaarzame grond die ze in gebruik houden. 90% van de voedselproductie gaat naar het buitenland, allemaal gesubsidieerd met Europese landbouwsubsidies. Het is een wanstaltig irrationele carrousel en het is goed als we dat eens flink gaan afbouwen.
    Het is makkelijk om een kwart van de waarheid te gebruiken (plus wat overdrijving) om een mening door te drukken. De rest van de waarheid past zeker wat minder in jouw mening, maar hier heb je hem:

    Het is zo dat 75% van wat de Nederlandse Agro-sector produceert voor de export is (dat is inclusief de bewerking van landbouwproducten, zoals melk in zuivelproducten als kaas). Wij voeren echter ook 65% aan agro-producten in uit het buitenland voor onze eigen behoefte. Het gaat hier overigens niet om het tonnage aan producten, maar om de waarde in euro's. De export minus de import (handelsbalans) levert de B.V. Nederland ca. 40 tot 50 miljard euro per jaar op!

    Inclusief wat we exporteren, produceert de Nederlandse boer maar voor de behoefte van 10 tot 11 mln. mensen. De agro-sector weet echter door de hoge kwaliteit van het Nederlandse product en de hoogwaardige verwerking daarvan, een tekort in tonnage, om te zetten in een positieve handelsbalans. Denk aan hoogwaardig vlees, leer, aardappelen, bloemen en verwerkte producten zoals kaas, boter en suikergoed dat naar andere EU-landen gaat, waarvoor bijvoorbeeld het bekende, kwalitatief minder en daarom goedkopere rundvlees uit Ierland en Argentinië ingevoerd wordt.

    Het voorgestelde inkrimpen van de veestapel door enkele linkse partijen, leidt niet alleen tot een krimp van de vlees- en melksector (waardoor ook de grote werkgelegenheid in de NL-zuivelindustrie bedreigd wordt), maar zal ook in de akkerbouw tot een lagere productie leiden omdat ze dan minder mest kunnen gebruiken om hun landerijen vruchtbaar te houden. In geval van een krimp van 50% van de mestproductie door evengrote krimp van de veestapel, zal de tuin- en akkerbouw op zijn minst evenredig krimpen en waarschijnlijk meer (dit heeft te maken met verwering en afspoeling).Het verschil tussen import en export dat nu nog 40 tot 50 miljard in de plus is op de handelsbalans, zal bij een dergelijke krimp veranderen in een negatieve handelsbalans van naar schatting 60 tot 80 miljard in de min.

    Overigens was de rundveestapel in de jaren '80 de helft groter dan nu en de varkenspopulatie was halverwege de jaren '90 de helft groter dan nu. Zo groot is dat probleem wat u schetst dus helemaal niet. De NH3-emissie van de hedendaagse landbouw is zelfs de helft lager dan 30 jaar geleden! We zitten in Nederland al weer op het niveau van de jaren '70 van de vorige eeuw.

    Dan nog even kort over de door u zo verfoeide subsidies. Tot begin jaren '90 van de vorige eeuw was er inderdaad sprake van subsidie op productie (een boer die meer produceerde, kreeg toen meer subsidie). Inmiddels is dat al lang niet meer zo. Nu krijgen boeren subsisie op grondgebruik en vergroening. Een intensieve veehouder zonder grond krijgt dan ook al lang geen agrarische toeslagen meer, terwijl een grondgebonden veehouder (en zeker een die ook nog eens biologisch boert en de daarvoor benodigde certificaten heeft) wel in aanmerking komt voor toeslagen, zeker als hij aan bepaalde eisen voldoet zoals bloemrijke randen van akkers, blijvend grasland, etc.. Dat moet ook, omdat de gangbare boer aanzienlijk meer kosten moet maken dan de intensieve boer met weinig tot geen land.

    bronnen:

    - www.nporadio1.nl/wetenschap-techniek/...

    - www.clo.nl/indicatoren/nl0106-stiksto...

    - www.clo.nl/indicatoren/nl2124-ontwikk...

    - www.agrimatie.nl/Default.aspx
  2. forum rang 6 andre68 19 maart 2021 08:59
    quote:

    kippenboertie schreef op 18 maart 2021 21:47:

    Mensen die roepen dat het anders en groener moet, zijn vaak niet te zake deskundig. Reageren vanuit emotie en staan ver van de agrarische sector af. De hele wereld heeft een ontwikkeling doorgemaakt, maar de boer mag dat niet. Het ideaal is de tijd van Ot en Sien. Alles wat in Nederland op intensieve wijze wordt geproduceerd is heel duurzaam. Je gaat immers heel zuinig om met grondstoffen, water en energie. Bij een groeiende wereldbevolking is dit een must. Het intensief telen van gewassen en houden van vee is de oplossing bij schaarse hulpbronnen. Wees eens trots op een innovatieve sector!
    Inderdaad is de NL boer veruit het meest efficient met het omzetten van plantaardig voer in vlees, zuivel en eieren. Qua input/output , maar ook qua dierwelzijn en verwerking afvalstromen.
    Dus als je plantaardig voedsel wilt omzetten in dierlijk voedsel.....met Nederlandse kennis gaat dat meestal het meest efficient.

    Laat niet onverlet dat omzetten van plantaardig voedsel in dierlijk voedsel gepaard gaat met omzettingsverliezen. Ik weet niet hoe groot precies de verhoudingen zijn, maar van de energieinhoud van 1000 kg graan gaat bij de omzetting naar vlees/zuivel/eieren zeker 80-90% verloren aan:
    -warmte...varken/koe/kip houdt zich zelf toch zijn hele leven op 37°C lichaamstemperatuur
    -bewegingsenergie....de beesten lopen/scharrelen toch een beetje rond....in dat verband is een legbatterijkip CO2 technisch beter voor het milieu dan zo'n gezellig scharrelende vrije uitloopkip.

    Energieomzetting/verlies is in dit geval CO2 uitstoot.

    Ik geef de boeren niet de schuld. Die draaien wat wij vragen en dat doen ze heel goed. Net zo min dat ik Shell de schuld geef voor haar uitstoot. Zij draaien omdat wij benzine tanken.

    De (NL) consument moet haar hand in eigen boezem steken en zich afvragen of het echt nou wel zo slim was om in de afgelopen 70 jaar haar eigen vleesconsumptie pp te verdubbelen, waar ook nog eens de bevolking in die 70 jaar verdubbeld is. 4 x zoveel vlees dus.

    Hebben we het nog niet eens over groeiende bevolkingen en toename consumptie pp in de rest van de wereld. Het is niet te hopen voor de wereld dat de Chinezen en Indiërs net zo veel vlees gaan eten als de gemiddelde Amerikaan.

    Wat meer plantaardig voedsel en wat minder vlees zou is voor alles beter.
    Ook voor kwalitatief hoogwaardig, gezond en lekker plantaardig voedsel hebben we boeren nodig.

    Kijk eens naar de documentaire op Netflix "Cowspiracy".
  3. forum rang 6 andre68 19 maart 2021 10:37
    quote:

    Dikke Durk schreef op 19 maart 2021 10:10:

    [...]
    Helaas klopt er weinig van die documentaire.

    Zie voor een overzicht: www.ethicalomnivore.org/cowspiracy-de...

    Ik zal er naar gaan kijken. Ben in principe neutraal dus sta open voor de andere kant van het verhaal. Er wordt inderdaad wel een te makkelijk "gejumped naar conclusions". Ook door mij. Kritisch blijven!
25 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links