BAM Groep « Terug naar discussie overzicht

BAM augustus 2021

1.899 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 ... 91 92 93 94 95 » | Laatste
Positief2021
0
quote:

innicksname schreef op 24 augustus 2021 21:08:

[...]
Van mij is popie ook van harte welkom, maar afgaande op zijn vaak 'glas halfleeg' opmerkingen, denk ik dat het voor hem beter is om zijn rondjes om te maken. Dat is inderdaad, zoals Henk al opmerkte, nog gezonder ook.
Wat ook kan helpen is om schoenen met stalen neuzen aan te doen.
Eens!
bartbas
2
quote:

Maria-argenta schreef op 24 augustus 2021 17:43:

[...]

Wonderbaarlijke reacties. Ben reuze benieuwd wat voor een paradijsvogels hierachter schuilgaan. Of het zijn jongelui die zich schurken tegen de in hun ogen volwassen wereld van beleggen, of ... Kunnen de heren/dames wat van deze sluier oplichten? Bedankt alvast!
Gewoon wat oude baasjes die zich een beetje vervelen. Wel jammer voor het forum. Je moet heel wat geklets voor lief nemen wil je nog iets serieus over beleggen in of over bam tegenkomen.

Bb
bartbas
0
quote:

HenkdeV schreef op 24 augustus 2021 20:55:

[...]

Dat is ongeveer 0,35 euro per aandeel. Zo bijzonder en gedurfd is dat niet. Is ook wel nodig voor een koers van 3 a 3,50 euro.
Wanneer we het hebben over de marge per aandeel op. Asks van 3,5 % kom ik op 225 miljoen winst en bij ongeveer 265.000 aandelen is dat 85 ent per aandeel. Uiteraard is dat de bruto winst. Maar daarvan kan wanneer de reserve wat aangevuld is een mooi dividend uit betaald worden . Bij een marge van 5% wordt die 85 cent 1,41 euro per aandeel.
Laten we aannemen dat van die 141 een kwart naar de aandeelhouders gaat en de koers vijf euro is. Dan is dat een dividend van 0,35 en een rendement van 7 %. 5 % marge verwacht ik pas in 2023 of 2024.

Bb
Bb
Doemebest
0
quote:

bartbas schreef op 24 augustus 2021 23:39:

[...]

Wanneer we het hebben over de marge per aandeel op. Asks van 3,5 % kom ik op 225 miljoen winst en bij ongeveer 265.000 aandelen is dat 85 ent per aandeel. Uiteraard is dat de bruto winst. Maar daarvan kan wanneer de reserve wat aangevuld is een mooi dividend uit betaald worden . Bij een marge van 5% wordt die 85 cent 1,41 euro per aandeel.
Laten we aannemen dat van die 141 een kwart naar de aandeelhouders gaat en de koers vijf euro is. Dan is dat een dividend van 0,35 en een rendement van 7 %. 5 % marge verwacht ik pas in 2023 of 2024.

Bb
Bb

Dividend kun je alleen van je nettowinst uitkeren, verder ben ik het met je eens, wet van de grote getallen als met deze omzet het schip op koers is kan het heel hard gaan. De andere kant hebben we nu al jaren gezien, maar ik heb vertrouwen in deze kapitein.
€d_Modus Vivendi
2
AZ hoopt onder extreem robuuste stadionkap roerige periode af te sluiten

Het officiële feestje laat nog twee weken op zich wachten, maar met de Europese wedstrijd tegen Celtic neemt voetbalclub AZ donderdag zijn vernieuwde stadion definitief in gebruik. Maar de roerige periode met markante hoofdrolspelers zal nog wel even nadreunen in de bouwwereld.
Nieuws
bouwkwaliteituitgelichtstaalconstructieve veiligheidbouwkwaliteitAZ stadion
Eerste publicatie 06:00Laatst gewijzigd 25 aug 2021
Foto: Shutterstock.

De voetbalsupporters zullen zich er vast veilig voelen. Wie ziet hoe zwaar de nieuwe kap van het AZ-stadion door aannemers BAM Infra en ASK Romein is uitgevoerd, realiseert zich dat er ergens mee moet worden afgerekend: elke herinnering aan 10 augustus 2019 moet worden weggepoetst. De spanten, de kolommen, de hoofdligger, de glijopleggingen….. ze zijn allemaal zo robuust uitgevoerd om die zwarte dag uit de clubhistorie, die een lange nasleep kende, definitief te doen vergeten.

Tijdens de niet eens zo zware zomerstorm op de bewuste zaterdagmiddag, kwam een deel van de kapconstructie van het stadion in Alkmaar spontaan naar beneden. Gelukkig was er geen publiek aanwezig, anders waren er zeker doden gevallen. Dat realiseerden de club, de gemeente, de KNVB en andere partijen zich maar al te goed.

Lees ook: Ditmaal is er niet beknibbeld op het staal

HaskoningDHV, in allerijl ingeschakeld door de voetbalclub, had niet lang nodig om de eerste schokkende conclusie te trekken. De kap had eigenlijk al sinds de oplevering in 2006 op scherp gestaan, waarschuwde het ingenieursbureau tijdens een inderhaast georganiseerde persconferentie.

De nieuwe kraanspanten voor de kap staan zo’n 5 meter achter de veel slankere kolommen van de oorspronkelijke spanten die alleen nog de tribune dragen. Foto: Martin Mooij

Daarbij kwamen meer verbijsterende details naar buiten. Vooral twee knullig in elkaar geprutste knopen van de vakwerkspanten riepen koude rillingen op bij iedereen met een klein beetje verstand van zaken. In theorie voldeden ze misschien net aan de voorschriften, maar dan moest je ze wel goed uitvoeren. En dat was niet gebeurd. Lassen waren te dun en ontbraken soms, kopplaten pasten niet en de conservering was minimaal, waardoor de zaak al voor de oplevering begon te roesten.

Hoofdaannemer Midreth was al lang failliet, net als staalbouwer Hardstaal. Dus daar viel niets meer te verhalen. En wie er nou precies als hoofdconstructeur moest worden aangemerkt bleef ook onduidelijk, door alle rolwisselingen die hadden plaatsgevonden tijdens de moeizame aanbesteding van het werk rond 2004.
APK voor gebouwen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid meldde zich ook snel in Alkmaar. Die was vooral benieuwd naar het bredere plaatje. “Als het in Alkmaar zo was misgegaan, welk gevaar liepen bezoekers van andere stadions of grote publieke gebouwen dan wel niet?” Dat was de vraag waar het de raad vooral om te doen was. Want de technische oorzaak had HaskoningDHV wel grotendeels boven tafel gekregen.

De club van Jeroen Dijsselbloem adviseerde de minister een APK voor publieke gebouwen in te voeren, om vergelijkbare problemen bij andere gebouwen van gevolgklasse 3 in de toekomst te voorkomen. Met een periodieke inspectie in de gebruiksfase wordt volgens de OVV een groot hiaat in de Nederlandse wetgeving weggenomen. Na een aanvankelijke aarzeling, lijkt het ministerie inmiddels werk te maken van zo’n wettelijke regeling, maar dankzij de slepende formatie en het reces is het al een tijdje stil.

Het besluit om de kap voor AZ in zijn geheel te slopen en te vervangen was toen al lang genomen. Staalbouwer Oostingh was zelfs al een eind met het voorbereiden van de spanten en vooral ook van de kolossale 600 ton zware hoofdligger die het dak boven de hoofdtribune draagt. Rechttegenover het deel van de kap dat was ingestort.
Gedimensioneerd als offshore-platform

De inspecteurs die in de toekomst die APK-keuringen gaan uitvoeren, zullen met de vernieuwde kap van het Alkmaarse stadion de komende jaren waarschijnlijk snel klaar zijn. ASK Romein bouwde een kapconstructie gedimensioneerd als een offshore-platform geschikt voor het meest woelige stuk Noordzee.

Vanwege de enorme tijdsdruk moest ASK Romein al beginnen met bouwen terwijl de laatste goedkeuring nog niet binnen was. Dat leidde tijdens de assemblage soms tot extra toevoegingen. Foto: Cobouw

Omdat ASK Romein al moest inkopen en voormonteren voordat de laatste handtekeningen onder de tekeningen stonden, laat die robuuste constructie sporen zien van latere toevoegingen. Zoals strips die zijn opgelast omdat aanvankelijk een iets dunnere buis leek te volstaan in de vakwerkkolommen waarop de maintruss rust. Ook zijn her en der knikverkorters te zien die duidelijk later zijn toegevoegd. Maar die zijn inmiddels door Braspenning in dezelfde kleur wit geverfd, zodat ze niet meer zo opvallen als ten tijde van de assemblage. Want niet alleen op het staal, ook op de conservering is dit keer bepaald niet beknibbeld.

“We moeten alleen nog een paar kleine puntjes afwerken”, meldt projectmanager Kees Havelaar van ASK Romein desgevraagd. Zoals het plaatsen van een afdekkap rond een van de opleggingen van de hoofdligger, zodat het daar niet kan inregenen. De kap waar ze oorspronkelijk mee aankwamen op de bouwplaats aan de zuidkant van Alkmaar, bleek net niet goed te passen.

Maar dat zijn kleinigheden, bevestigt de woordvoerder van de voetbalclub. Publiek, noch voetballers zullen zich daar tijdens de wedstrijd tegen Celtic druk over hoeven te maken.
Drama met markante hoofdrolspelers

Je zou er een toneelstuk over kunnen schrijven; over de bouw, teloorgang en wederopstanding van het stadion van AZ. De hoofdrolspelers van dit bouwdrama dat Nederland weer even met de neus op de feiten drukte, waren in elk geval kleurrijk en scherp gecast.

Dirk Scheringa: de megalomane bankier, die begin deze eeuw de voetbalclub en zichzelf wilde opstoten met een nieuw stadion, vernoemd naar hemzelf. Compleet met een winkelcentrum, bedrijven, horeca en wat al niet. Successievelijk sneuvelden de onderdelen van Kooimeer Plaza, maar het stadion wist hij erdoor te krijgen. Al prijkten daar slechts kort zijn initialen op, vanwege het faillissement van zijn DSB-bank.
Joop Lelieveld: was de bevriende bouwdirecteur die het varkentje wel eens even zou wassen toen het plan van zijn vriend Scheringa helemaal in duigen leek te vallen. Met zijn bedrijf Midreth trok hij alle onderaannemers het vel over de oren. Staalbouwer Hardstaal ging er zelfs aan onderdoor toen Midreth de termijnbetalingen niet meer voldeed. Midreth zelf legde tijdens de kredietcrisis vier jaar later het loodje.
Simon Romkes: de Friese constructeur die er een sport van maakt zo efficiënt mogelijk te construeren. Zelfs na de instorting verdedigde hij die strategie onder het mom van: “Dat is het spel dat je aangaat als constructeur met aannemer en opdrachtgever. Anders kan iedereen construeren.” Vakvereniging VNconstructeurs liet weten Romkes het liefst op een zwarte lijst te willen plaatsen, maar zij stond machteloos aangezien het constructeursregister geen wettelijke status geniet.
Andries Broersma: Gewezen hoofdconstructeur, scherp van de tongriem gesneden, die van zijn hart geen moordkuil maakt. In Cobouw gaf hij een paar maanden na het drama ruiterlijk toe dat hij gefaald had. Hij deed dat wel weer zo geraffineerd dat er maar één conclusie mogelijk was: alle andere betrokkenen hadden nog veel meer schuld aan het bouwdrama.

HenkdeV
0
quote:

bartbas schreef op 24 augustus 2021 23:39:

[...]

Wanneer we het hebben over de marge per aandeel op. Asks van 3,5 % kom ik op 225 miljoen winst en bij ongeveer 265.000 aandelen is dat 85 ent per aandeel. Uiteraard is dat de bruto winst. Maar daarvan kan wanneer de reserve wat aangevuld is een mooi dividend uit betaald worden . Bij een marge van 5% wordt die 85 cent 1,41 euro per aandeel.
Laten we aannemen dat van die 141 een kwart naar de aandeelhouders gaat en de koers vijf euro is. Dan is dat een dividend van 0,35 en een rendement van 7 %. 5 % marge verwacht ik pas in 2023 of 2024.

Bb
Bb

BAM heeft het zelf steeds over een omzet van circa 5,5 miljard, nadat een aantal onderdelen is afgestoten/verkocht.
Verder heeft BAM het over een EBITDA van 5% (over 2023), dat is echt iets anders dan een nettomarge van 5%.
En het aantal uitstaande aandelen bedraagt naar mijn beste weten 273 miljoen.
Geeft heel andere berekeningen.
En eerst maar eens het eigen vermogen opkrikken , alvorens dividend uit te keren.

• Financiële doelen op middellange termijn (2023)
- Marge Gecorrigeerde EBITDA verbeteren tot circa 5%;
- Bedrijfsopbrengsten verminderen tot circa € 5,5 miljard;
- Groei kapitaalratio tot 20% gedurende strategische periode;
- Handhaven dividendbeleid van 30-50% pay-out van nettoresult
HenkdeV
0
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden circa een uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,4 procent hoger op 783,15 punten.
HenkdeV
4
quote:

bartbas schreef op 24 augustus 2021 23:27:

[...]

Gewoon wat oude baasjes die zich een beetje vervelen. Wel jammer voor het forum. Je moet heel wat geklets voor lief nemen wil je nog iets serieus over beleggen in of over bam tegenkomen.

Bb
Misschien (ook) wat kritischer naar jouw eigen bijdragen kijken Bartbas, die rammelen vaak aan alle kanten.
innicksname
0
quote:

HenkdeV schreef op 25 augustus 2021 08:36:

[...]

Misschien (ook) wat kritischer naar jouw eigen bijdragen kijken Bartbas, die rammelen vaak aan alle kanten.
Goedemorgen Henk :-)

Overigens: oud ben en voel ik me nog niet.
HenkdeV
0
quote:

innicksname schreef op 25 augustus 2021 08:45:

[...]
Goedemorgen Henk :-)

Overigens: oud ben en voel ik me nog niet.
Ach wat is oud?
Sommige mensen zijn met 40 jaar al oud.
Ben 71 jaar, maar ik voel mij een stuk jonger.
Heb bovendien nog een conditie waar een paard de hik van krijgt:-)))).
innicksname
1
quote:

HenkdeV schreef op 25 augustus 2021 08:57:

[...]

Ach wat is oud?
Sommige mensen zijn met 40 jaar al oud.
Ben 71 jaar, maar ik voel mij een stuk jonger.
Heb bovendien nog een conditie waar een paard de hik van krijgt:-)))).
Oud is inderdaad hoe je je voelt cq gedraagt.

Las dit net nog, met onder andere iets over BAM: www.computable.nl/artikel/opinie/digi...
Kbg
0
quote:

HenkdeV schreef op 25 augustus 2021 08:57:

[...]

Ach wat is oud?
Sommige mensen zijn met 40 jaar al oud.
Ben 71 jaar, maar ik voel mij een stuk jonger.
Heb bovendien nog een conditie waar een paard de hik van krijgt:-)))).
Je vrouwtje houd je jong ;)
Mijn vriend van 92 heeft een vrouwtje van 72 dat scheelt een hoop. Als je hem ziet lopen denk je oh is ie 80?
€d_Modus Vivendi
0
www.ed.nl/eindhoven/oplaaiende-bouwwo...

er gloort iets van een volgende Zalmhaven toren:

Woontoren in Rotterdam

In eigen land speelt dezelfde ontwikkeling. In Rotterdam heeft het bedrijf zijn visitekaartje afgegeven met de 215 meter hoge Zalmtoren, de hoogste woontoren van Nederland. ,,Over een vervolg voor een vergelijkbare toren zijn we met opdrachtgever BAM in gesprek.”
innicksname
0
quote:

mr.Franz schreef op 25 augustus 2021 09:26:

www.ed.nl/eindhoven/oplaaiende-bouwwo...

Goed om te lezen. Deze alinea bevalt me ook:

Betonproductie in Veldhoven
Voor de betonproductie concentreert het bedrijf zich voorlopig op de hoofdvestiging in Veldhoven. De fabriek in Tilburg staat op een laag pitje. In tegenstelling tot in 2013 - toen de bouwcrisis tot ingrijpende maatregelen noopte - is besloten om de vestiging niet te ontmantelen. Nu kan snel worden bijgeschakeld als de orderinstroom daar om vraagt.
innicksname
0
quote:

€d_Modus Vivendi schreef op 25 augustus 2021 09:30:

www.ed.nl/eindhoven/oplaaiende-bouwwo...

er gloort iets van een volgende Zalmhaven toren:

Woontoren in Rotterdam

In eigen land speelt dezelfde ontwikkeling. In Rotterdam heeft het bedrijf zijn visitekaartje afgegeven met de 215 meter hoge Zalmtoren, de hoogste woontoren van Nederland. ,,Over een vervolg voor een vergelijkbare toren zijn we met opdrachtgever BAM in gesprek.”

Van mij mogen ze, alleen zou ik het op een duurzame solide ondergrond bouwen (dus niet daar). Naamsuggestie: de bakvistoren?
innicksname
0
quote:

Testcase2020 schreef op 25 augustus 2021 09:31:

bijna weer op de high van 2,71 voor de cijfers
Nog 1 procent.
1.899 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 ... 91 92 93 94 95 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 apr 2024 17:35
Koers 4,020
Verschil +0,034 (+0,85%)
Hoog 4,046
Laag 3,978
Volume 825.674
Volume gemiddeld 1.432.747
Volume gisteren 1.515.663

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront